Kako napraviti luk?

poruka: 18
|
čitano: 22.818
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Kako napraviti luk?

Pozdrav svima,

namjeravam napraviti primitivni luk,ali nisam siguran kako započeti.

Već neko vrijeme po internetu gledam raznorazne instrukcije bilo na HR ili engleskome,ali sve se razlikuju,pa me zanima da li se itko na ovom forumu razumije u to,ako ima vremena da mi pomogne.

Pošto nemam gotovo nikakva iskustva u izradi luka,jedno od stvari koje mi je zapelo oko je to da se može napraviti od ljeske(koju srećom imam blizu doma)pa me zanima koje je vaše mišljenje o tome da li  da startam s ljeskom?

17 godina
Kako napraviti luk?
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 14:41 (lllnuclearlll).
13 godina
protjeran
Re: Kako napraviti luk?
lllnuclearlll kaže...

ja mislim da je ipak mislio na ovaj "Luk"

{#}

luk_i_strijela_izrada_kako_napraviti_luk_i_strijelu

ja sam ih u mladim danima napravio stotine, stvarno to su dječija posla, nadi adekvatno drvo, imas gore preporucene)

ja sam ga obicno ogulio cijelog(koru) ostavi par dana da se posusi i onda na krajevima malo zarezao da mogu spagu zavezati,

savijes luk do odredene granice da podnese poslje natezanje i gotovo...LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 14:55 (Stjepanj).
14 godina
Kako napraviti luk?

Orah,Jasen,Breza-to su ti drva idealna za luk.

Osobno mi se Jasen pokazao kao najbolji!

Mislim da ti ne treba previše pametariti o samoj izradi luka,jedino što ti ja mogu objasniti nešto o primitivnoj strijeli!

Mi smo koristili stabljiku čićka,uzmeš kapicu od flomastera(čep) i kroz nju probiješ ekser(čavao)-kapicu staviš na DEBLjI kraj stabljike čićka i strela do jaja!

16 godina
neaktivan
Kako napraviti luk?

http://www.instructables.com/id/Make-a-bow-for-under-20-Bucks/

Evo dobar tut, i dobra stranica. 

Ja sam jedno vrijeme bio dost zagrijan za to,al nisam imao vremena za to izvesti kako treba, jako me opušta rad sa drvetom.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 18:10 (zerocool12).
13 godina
lllnuclearlll kaže...

{#}

Stjepanj kaže...
lllnuclearlll kaže...

ja mislim da je ipak mislio na ovaj "Luk"

{#}

luk_i_strijela_izrada_kako_napraviti_luk_i_strijelu

ja sam ih u mladim danima napravio stotine, stvarno to su dječija posla, nadi adekvatno drvo, imas gore preporucene)

ja sam ga obicno ogulio cijelog(koru) ostavi par dana da se posusi i onda na krajevima malo zarezao da mogu spagu zavezati,

savijes luk do odredene granice da podnese poslje natezanje i gotovo...LP

Puno hvala na linku :)

Da i ja sam ih radio kad sam bio dijete,isto takav princip,istina nisu pucali dalje od 2m ali bilo je zabavno :D

Najbitnije mi je da je snaga oko 40lb,i da neće nakon nekog duljeg vremena izgubiti puno na snazi,i najvažnije da ne pukne.

Milka30 kaže...

Orah,Jasen,Breza-to su ti drva idealna za luk.

Osobno mi se Jasen pokazao kao najbolji!

Mislim da ti ne treba previše pametariti o samoj izradi luka,jedino što ti ja mogu objasniti nešto o primitivnoj strijeli!

Mi smo koristili stabljiku čićka,uzmeš kapicu od flomastera(čep) i kroz nju probiješ ekser(čavao)-kapicu staviš na DEBLjI kraj stabljike čićka i strela do jaja!

Znaš li možda gdje u Zagrebu mogu naći tu vrstu drva?

Ja sam tražio svukuda,ali ništa.

Što se tiče tog čićka,koliko sam se samo puta porezao na njega kao klinac.

zerocool12 kaže...

http://www.instructables.com/id/Make-a-bow-for-under-20-Bucks/

Evo dobar tut, i dobra stranica. 

Ja sam jedno vrijeme bio dost zagrijan za to,al nisam imao vremena za to izvesti kako treba, jako me opušta rad sa drvetom.

Puno hvala stari!

Da rad s drvom je dobar za opuštanje,a sad se bacam na proučavanje linkova :)

11 godina
protjeran
Jurassic Park kaže...

Pozdrav svima,

namjeravam napraviti primitivni luk,ali nisam siguran kako započeti.

Već neko vrijeme po internetu gledam raznorazne instrukcije bilo na HR ili engleskome,ali sve se razlikuju,pa me zanima da li se itko na ovom forumu razumije u to,ako ima vremena da mi pomogne.

Pošto nemam gotovo nikakva iskustva u izradi luka,jedno od stvari koje mi je zapelo oko je to da se može napraviti od ljeske(koju srećom imam blizu doma)pa me zanima koje je vaše mišljenje o tome da li  da startam s ljeskom?

A cemu to??Mislim,imas za od 500tinjak kuna navise vec compaund lukove,certificirane i sigurne..mogu reci iz iskustva da sila napinjanja je prilicno velika,i ako ti pukne neka improvizirana struna,moze na zlo izici..primjer izbijeno oko,a uslijed neizbalansiranosti samog luka,struna se moze kretati nepravilno i zguliti ti kožu od lakta do zapesca,mada je obavezno imati onu koznu zastitu i kod industrijski proizvedenih lukova...Savjet:bolje kupi nego se igrati nepoznatim..

16 godina
neaktivan
Kako napraviti luk?

Što se drva tiće odi do lokalne pilane ili nekog majstora koji radi stolariju, znaju ti puno puta imati dobrog drva što je njima za bacit a tebi možda bude pasalo.

--------------------------------------------------------------------------------------------
13 godina
protjeran
Kako napraviti luk?

Jurassic Park radio sam ih kao djete od tamo 7g do 20g, uglavnom svi su isli(strijela) prek dalekovoda(onih najvisljih u nas) bez frke i bili su poprilicno dugotrajni! bilo je to nekakvo polu drvo/biljka obicno po proplancima/smetlistima/napustenim sikarama itd stvarno neznam ni kako se zvalo no moc savijanja mu je bila poprilicna!lp

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 21:46 (Stjepanj).
11 godina
protjeran
zerocool12 kaže...

Što se drva tiće odi do lokalne pilane ili nekog majstora koji radi stolariju, znaju ti puno puta imati dobrog drva što je njima za bacit a tebi možda bude pasalo.

covjece,pa daj ne lupetaj kojesta.Nije svako drvo za izradu luka,stovise drvo se mora kuhati,da dobije gipkost,snagu,i sklonost savijanju.Ne radi se od jednog monolitnog komada drveta,nego se slojevi spajaju,radi elasticnosti

16 godina
neaktivan
duhonja kaže...
zerocool12 kaže...

covjece,pa daj ne lupetaj kojesta.Nije svako drvo za izradu luka,stovise drvo se mora kuhati,da dobije gipkost,snagu,i sklonost savijanju.Ne radi se od jednog monolitnog komada drveta,nego se slojevi spajaju,radi elasticnosti

Ne znam zašto misliš da sam govorio o samo jednoj vrsti drveta?

Ajde mi podcrtaj djelove mog posta u kojima je to navedeno?

Ako je tako zagrižen da ide napravit savršeni luk onda će mu drvo biti najmanji problem, tu još ulazi i komora za parenje i puno toga, što njemu (najvjerojatnije) ne treba. Do dobrog (za njega) drva će lako doći, ne treba ne znam kakvu kvalitetu, u suprotnom bi ljudi odavno bili mrtvi jer jedino oružje koje bi imali je kamenje.

11 godina
protjeran
zerocool12 kaže...
duhonja kaže...
zerocool12 kaže...

Ne znam zašto misliš da sam govorio o samo jednoj vrsti drveta?

Ajde mi podcrtaj djelove mog posta u kojima je to navedeno?

Ako je tako zagrižen da ide napravit savršeni luk onda će mu drvo biti najmanji problem, tu još ulazi i komora za parenje i puno toga, što njemu (najvjerojatnije) ne treba. Do dobrog (za njega) drva će lako doći, ne treba ne znam kakvu kvalitetu, u suprotnom bi ljudi odavno bili mrtvi jer jedino oružje koje bi imali je kamenje.

Zato jer se lukovi,da bi bili sto kvalitetniji i sigurniji izradjuju od egzoticnih vrsta drveta,kakvih bas i nema na lokal-pilanama..ekzota se pak uvozi kao gotov proizvod-parket ili palisada,a cetvorni metar kosta preko 1000 kuna.. od hrastovine,jasena ili neceg treceg,nes napraviti nikakav luk

Prvo nema teorije da napravi savrsen luk,jer nema potrebno znanje i praksu,sa time vise nitko niti ne petlja,vec se rade ovi...

http://en.wikipedia.org/wiki/Compound_bow

Dobrog drveta za njega??Pa jel se ti slusas?Nema dobrog drveta za NIKOGA,nego samo dobro i sigurno drvo,koje se u finalu mora atestirati,radi sigurnosti..

ne treba kvaliteta?? Hajde dobro,..nek mu pukne vrh luka i struna izbije oko,ili pri odapinjanju,se zatrese pa mu zguli podlakticu..e svasta i ja citam..

13 godina
protjeran
Kako napraviti luk?

duhonja otisao si na totalno drugu stranu...

13 godina
Kako napraviti luk?

Samo da još nešto pitam.

Ovako,kad sam tražio odgovarajuće drvo za luk,naišao sam na oglasnik Aukcije hr.

Tamo sam naišao na "poluproizvod"-drvo koje je napola obrađeno za luk raznih vrsta i funtaže.

Svako drvo košta 100kn,ali nisam siguran kako ga se treba napraviti do kraja.

Prodavač je stavio web stranicu gdje se vidi kako se luk radi do kraja,ali meni je ne otvara...

Također je napisao da je to drvo potrebno ako sam dobro zapamtio "tilati" jedan dan,što god to značilo.

Znate li vi možda nešto o tome?

Evo linka od Aukcije HR.

https://www.aukcije.hr/prodaja/Sport/Lova%C4%8Dki-pribor-i-sli%C4%8Dno/191/oglas/Tradicionalni-luk-br-15-poluproizvod-Brijest-155cm-do-40/2477383/

13 godina
protjeran
Kako napraviti luk?
13 godina
Stjepanj kaže...

Puno hvala stari uspio mi je na drugom browseru{#}

Jedini problem je to što je napisao da je sve detaljno opisano na 26.str a nigdje ničeg...

15 godina
neaktivan
Kako napraviti luk?

Mah.. j*** luk. Špriherica za nas gentlemene!

Coca-Cola je Najpoznatije piće, a ujedno i druga najpoznatija riječ na svijetu - odmah poslije riječi OK.Njezina je formula jedna od najvećih svjetskih tajni.U Brazilu se smatra da je Cola afrodizijak
17 godina
Kako napraviti luk?

Naletio sam na ovo pred par mjeseci http://imgur.com/a/SVbqy

frajer napravio svoj, slikal je svaki korak.

Jedino mi nije bilo jasno, kak je uspio izmjeriti vagom ista osim ukupne mase luka i postolja, al ajde, nek mu bude.

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice