Gitare i sve vezano uz njih izdvojena tema

poruka: 4.970
|
čitano: 1.004.228
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Re: Gitare i sve vezano uz njih
N. Ohm kaže...
Jedno pitanje, mada je ovo možda kriva tema za to.
Dal itko zna koje dobre i lako orijentirajuće da tako kažem programe za pisanje nota, al uz opciju da ima i playback, da čujem što sam napisao i da nije previše ograničen program, tipa da najkraću notu koju može zapisati je osminka il tak slično.

http://musescore.com/

Ja ga koristim i dobar mi je, iako mi nekad digne zivce sa svojim musicama, ali stvarno nije los. Uz to ima i podosta korisnika, a samim time i veliku bazu nota. I najbolje od svega, crossplatform je - Linux, OS X i Windowsi.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sri 20.2.2013 15:31 (1domagoj1).
12 godina
neaktivan
Gitare i sve vezano uz njih

Ljudovi koju početničku gitaru kupit do 1500kn?Mislio sam uzet El Toro pack,šta mislite o tome?

Izvan WC-a ne trpim druženje s govnima...
15 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan

kaj neznaš kaj su kondenzatori?

Prouči shemu spajanja potenciometra i kondenzatora za ton i volumen na električnoj gitari.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
12 godina
protjeran

kako mrzim kad krenem učiti neku stvar i naučim je olično gotovo cijelu pa dođem do dijela za koji mi se čini da će mi trebati još 2 mjeseca intenzivne vježbe

i onda kad znam da moram jedan te isti dio koji traje cca 20 sec u pjesmi vježbati 2 mj, jednostavno mi dosadi i izgubim volju

evo primjer The extremist od joe satriani, u 2 dana sam naučio 90% stvari odsvirati bez greške, zapeo na legatu koji traje 7 sekundi, točnije od 1:47 do 1:54 koji je vrlo složen i ako ne odustanem trebat će mi mjesec dana vježbe najmanje

to najviše mrzim; kad naučim cijelu stvar ali samo tih 7 sekundi u njoj neću naučiti do daljnjeg, kad sam bio klinac to mi nije bio preoblem, sad kako sam stariji sve manje imam volje za intenzivna vježbanja

sad bi ja kao trebao mjesec dana sjediti za gitarom i iz sata u sat jednih te istih 7 sekundi pjesme ponavljati, ma nema šanse, dosadit ću sam sebi

želim reči kako postoje 3 tipa gitarista

1 tip su oni koji su savladali ritam i eventualno melodiju

2 tip su "solisti" bolje reči melodičari koji sebe nazivaju solistima i stvarni solisti

3 tip su ekstremni solisti i virtuozi

mnogo je gitarista prvog i drugog tipa, ali jako malo trečeg jer je granica između 2. i 3. presložena

čak su i mnogi poznati gitaristi solisti pali na toj granici, jednostavno ne mogu otići iznad prosjeka

gledam na youtube samo su 3 balkanca koji su se iskazali u svirci satriani i vai-a, dok je onih koji sviraju kirk-a, slash-a, .. i slične kvazigitariste (ljestvičare, šredere, i ostale zatucance) kolko hoćeš

to samo pokazaje koliko je težak i složen put između 2. i 3. tipa gitarista

jer onome ko je uzeo prvi puta gitaru u ruke, kirk i slash su bogovi, ništa manji nego što su njima stariani i vai bogovi

možaš naučit kirka i slasha za 2 godine ali će ti još barem toliko trebati dalje za neke ozbiljnije gitariste

zato gitaru treba počet učiti mlad jer nakon 25-e obićno volja za učenjem pada, može se samo dalje usavršavati naučeno

svi poznati bendovi i gitaristi, obično nakon te neke 25-e počnu snimati loše albume i gubiti inspiraciju, dalje se samo ponavljaju usavršavanjem tehnika

evo i primjer album extremist od satriania, što je postigao do tog albuma je postigao, na svim onim slinim albumima što slijede samo je ponavljao sam sebe, ništa novoga

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 10:09 (mFcFm).
17 godina
neaktivan

IMHO, gitaristi se dijele na dva tipa:

1. tip - rekreativci

2. tip - tehničari

Ponekad žalim one koji zadovoljstvo u gitari pronalaze isključivo preko tehniciranja. Meni je neopisivo moćnije odsvirati ritam na Apokalipsu od Rundeka nego da imam Satrijanija, Vaja, Malmštena i ekipu u malom prstu. Ponekad se pitam uživaju li tehničari u sviranju uopće?

Shun the non-believer
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 18:43 (i_rambo_plache).
12 godina
protjeran
i_rambo_plache kaže...

IMHO, gitaristi se dijele na dva tipa:

1. tip - rekreativci

2. tip - tehničari

Ponekad žalim one koji zadovoljstvo u gitari pronalaze isključivo preko tehniciranja. Meni je neopisivo moćnije odsvirati ritam na Apokalipsu od Rundeka nego da imam Satrijanija, Vaja, Malmštena i ekipu u malom prstu. Ponekad se pitam uživaju li tehničari u sviranju uopće?

e vidiš to je tvoj problem

daleko da su rekreativniji i da više uživaju od onih monotonih gitarista koje ti nazivaš rekreativcima

koliko uživaju znat češ kad dođeš na njihov nivo

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 18:37 (mFcFm).
16 godina
neaktivan

Iako po rambovoj definiciji spadam u tehnicare - ogradjujem se od ovakve ekipe koja rijesava komplekse kroz tehnicke sposobnosti...

All things end, none survives, every form must fade away...
14 godina
neaktivan
7kunac kaže...

Ljudovi koju početničku gitaru kupit do 1500kn?Mislio sam uzet El Toro pack,šta mislite o tome?

Za te pare možeš upiknut solidnu rabljenu, novo kaj ces kupit ce sve bit smece. Pošto rabljen znaju bit i u pola cijene znaci za 1500kn mozes nac gitaru koja je nova preko 3 soma tipa Ibanez dx370 ili neki cort u tom rangu.

12 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Iako po rambovoj definiciji spadam u tehnicare - ogradjujem se od ovakve ekipe koja rijesava komplekse kroz tehnicke sposobnosti...

tehničar je svatko ko odsvira barem dva tona zaredom, a kamoli neki akord

vidiš ja bi se ogradio od ekipe koja činjenicu da ne zna svirati brani riječima da ne voli tehničare, a tehničar je i sam kad svira bilo što svira

12 godina
protjeran
7kunac kaže...

dat ću ti ja ibaneza sas36fm sa marshall 10w pojačalom za 2000 kn

sama gitara košta 4 i pol i još je nekorištena, zapravo je ali jako malo

12 godina
neaktivan
mFcFm kaže...
7kunac kaže...

dat ću ti ja ibaneza sas36fm sa marshall 10w pojačalom za 2000 kn

sama gitara košta 4 i pol i još je nekorištena, zapravo je ali jako malo

Ne kupujem to,to mi je zadnje na listi...ionako neznam svirat,pa se samo informiram :)

Izvan WC-a ne trpim druženje s govnima...
12 godina
protjeran

a onda si kupi el toro pack pa gitaru baci za 1 godinu jer je više neš moć uštimat

14 godina
neaktivan

Da, uzmi taj El Toro pack jer ima ljepu kutiju.

16 godina
neaktivan
mFcFm kaže...

vidiš ja bi se ogradio od ekipe koja činjenicu da ne zna svirati brani riječima da ne voli tehničare, a tehničar je i sam kad svira bilo što svira

Ogradjuj se od koga god hoces, ja i rambo smo drugaciji muzicari i (nazalost) ja i ti imamo puno vise slicnosti u nacinu na koji pristupamo muzici. Razlika je samo u tome sto se ja ne ku*cim naokolo s time i mislim da sam popio svu pamet svijeta jer mogu odsvirati Pettrucijev solo.

Inace, zanimljiva mi je cinjenica da kroz moju muzicarsku povijest, definitivno vrijedi - sto se vise k*rci, to jadniji muzicar.

Uzivaj ti u svojem tehniciranju, ja bi deset puta radije mlatio dva akorda, nego hodao naokolo kao napuhan paun.

All things end, none survives, every form must fade away...
12 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
mFcFm kaže...

Ogradjuj se od koga god hoces, ja i rambo smo drugaciji muzicari i (nazalost) ja i ti imamo puno vise slicnosti u nacinu na koji pristupamo muzici. Razlika je samo u tome sto se ja ne ku*cim naokolo s time i mislim da sam popio svu pamet svijeta jer mogu odsvirati Pettrucijev solo.

Inace, zanimljiva mi je cinjenica da kroz moju muzicarsku povijest, definitivno vrijedi - sto se vise k*rci, to jadniji muzicar.

Uzivaj ti u svojem tehniciranju, ja bi deset puta radije mlatio dva akorda, nego hodao naokolo kao napuhan paun.

gje sam se ja i u čemu kurčio ?

nit sam rekao da mogu petrucci-a nit vai, ni satcha

naprotiv rekao sam da ne mogu, da me mući jedan dio na pjesmi...

ako je to kurčenje onda sam stvarno došao među dijecu

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 19:38 (mFcFm).
17 godina

Evo vam jedan mali video koji se dotiče teme o kojoj raspravljate. (Ako se ovo može uopće nazvat raspravom jer ti uopće nisi skužio što on točno misli pod pojmom "tehničar".)

16 godina

{#}.

Netko radi što zna, a netko zna šta radi
12 godina
protjeran
leo_819 kaže...

Evo vam jedan mali video koji se dotiče teme o kojoj raspravljate. (Ako se ovo može uopće nazvat raspravom jer ti uopće nisi skužio što on točno misli pod pojmom "tehničar".)

evo mogu i ja dat mami da odsvira nešto što osiječa iako nije nikad uzela gitaru u ruke

i ona je dobra gitarist ?

ono što osiječa može odsvirati i neko ko svira 3 mjeseca, ali to ne može biti dobar gitarist

ovaj na videu priča lagano gluposti

evo ga odličan gitarist:

nažalost zaista osiječa ono što svira, mislite li da ne ?

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 20:40 (mFcFm).
17 godina
mFcFm kaže..

evo mogu i ja dat mami da odsvira nešto što osiječa iako nije nikad uzela gitaru u ruke

i ona je dobra gitarist ?

ono što osiječa može odsvirati i neko ko svira 3 mjeseca, ali to ne može biti dobar gitarist

ovaj na videu priča lagano gluposti

evo ga odličan gitarist:

nažalost zaista osiječa ono što svira, mislite li da ne ?

Ja nigdje nisam napisao da je osjećaj jedina stvar koja čini dobrog gitarista, daleko, daleko od toga.

Izvrtanjem mojih riječi samo dokazuješ da si nekompetentan za bilo kakvu raspravu, a to si dodatno potkrijepio i ovim linkom.

p.s. Savjetujem ti da poslušaš neke radove ovog lika sa mog linka (da si poslušao ne bi pisao ovakve gluposti), možda ti proširi muzičke vidike, ma da čisto sumnjam.

12 godina
protjeran
leo_819 kaže...

Ja nigdje nisam napisao da je osjećaj jedina stvar koja čini dobrog gitarista, daleko, daleko od toga.

Izvrtanjem mojih riječi samo dokazuješ da si nekompetentan za bilo kakvu raspravu, a to si dodatno potkrijepio i ovim linkom.

p.s. Savjetujem ti da poslušaš neke radove ovog lika sa mog linka (da si poslušao ne bi pisao ovakve gluposti), možda ti proširi muzičke vidike, ma da čisto sumnjam.

što čini dobroga gitarista ?

lik u videu čini mi se kao da ne zna razliku između gitarista i glazbe

glazba se ocijenjuje po jednim kriterijima, gitarist po drugim, možda je točak samo griješio a ne svaki puta imao namjerno drugačiju harmoniju

realno, stavimo točka i stefanovskog pred kriterije žiri-a na guitar idolu ?

stefanovski će pobjediti, i može točak harmonizirat kako hoće kad je stfanovski uvjek bio bolji

više tehnika traži uvjek i više osiječaja

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 21:03 (mFcFm).
17 godina
mFcFm kaže...

lik u videu čini mi se kao da ne zna razliku između gitarista i glazbe, tip uspoređuje dva gitarista a argumenti su mu kako Točak pjeva.. hvala ne bih čitao radove takvih ljudi

glazba se ocijenjuje po jednim kriterijima, gitarist po drugim

Oprosti, krivo sam se izrazio, mislio sam reći da poslušaš nešto od Točka. (točak ne pjeva, krivo si nešto skužio)

Pa po meni je glazbenik dobar ako svoju emociju može prenijeti na okolinu preko svog instrumenta, a nema mi baš neke emocije u bezveznom lupetanju po pentatoničkoj skali...

12 godina
protjeran
leo_819 kaže...
mFcFm kaže...

lik u videu čini mi se kao da ne zna razliku između gitarista i glazbe, tip uspoređuje dva gitarista a argumenti su mu kako Točak pjeva.. hvala ne bih čitao radove takvih ljudi

glazba se ocijenjuje po jednim kriterijima, gitarist po drugim

Oprosti, krivo sam se izrazio, mislio sam reći da poslušaš nešto od Točka. (točak ne pjeva, krivo si nešto skužio)

Pa po meni je glazbenik dobar ako svoju emociju može prenijeti na okolinu preko svog instrumenta, a nema mi baš neke emocije u bezveznom lupetanju po pentatoničkoj skali...

a koje su emocije u bezveznom lupetanju po akordima ? arpeggiosima ? općenito po žicama gitare ?

za pentatoničku skalu ti treba malo više osiječaja i emocija nego za neke akorde, tako da si kontradiktoran sam sebi u svom mišljenju

a ova okolina je različita, nečeš ocijenjivati gitarista po tome kako se publika osiječa kad svira

gitarist se ocijenjue po onome što i kako svira, glazbenik se ocijenjuje po onome kako utijeće na okolinu

to se dvoje ne smije miješati

jer mark knopfler jer uvjek bio genijalan glazbenik ali loš gitarist, dok je steve vai uvjek bio genijalan gitarist ali loš glazbenik

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 21:10 (mFcFm).
17 godina
mFcFm kaže...

a koje su emocije u bezveznom lupetanju po akordima ? arpeggiosima ? općenito po žicama gitare ?

za pentatoničku skalu ti treba malo više osiječaja i emocija nego za neke akorde, tako da si kontradiktoran sam sebi u svom mišljenju

a ova okolina je različita, nečeš ocijenjivati gitarista po tome kako se publika osiječa kad svira

pod bezveznim lupetanjem sam mislio na shreddere i slične kojima je valjda cilj što brže odsvirati skalu, a tipovima kao što si ti je to valjda vrhunac glazbe kao umjetnosti.

12 godina
protjeran
leo_819 kaže...
mFcFm kaže...

pod bezveznim lupetanjem sam mislio na shreddere i slične kojima je valjda cilj što brže odsvirati skalu, a tipovima kao što si ti je to valjda vrhunac glazbe kao umjetnosti.

nije vrhunac ali je u naprednijem nivou, jer za odšredati po vratu gitare u ritmu određene harmonije, treba stvarno velik osiječaj i emocija, daleko veći od emocija potrtebnih claptonu u njegovoj glazbi

drugo je izvođać, drugo je slušatelj

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 21:14 (mFcFm).
17 godina
mFcFm kaže...

nije vrhunac ali je u naprednijem nivou, jer za odšredati po vratu gitare u ritmu određene harmonije, treba stvarno velik osiječaj i emocija, daleko veći od emocija potrtebnih claptonu u njegovoj glazbi

Imaš čudne poglede na glazbu u svakom slučaju, ugl ne da mi se više tipkat. 

Knopfler loš gitarist, seems legit...

14 godina
protjeran
mFcFm kaže...
 velik osiječaj i emocija, daleko veći od emocija potrtebnih claptonu u njegovoj glazbi

Stvarno si nasel koga ces pljuvati, u Claptonovoj glazbi uopce nema emocija? Kao ni tehnike, ni znanja za stvaranjem glazbe? Ajd drugi put dva puta razmisli prije nego kaj postas.

Nije sve u pustom soliranju, jer da je tako, Tommy Emmanuel (kojeg obozavam i izrazito cjenim) bi bil puno eksponiraniji na glazbenoj sceni i vjerojatno bi zasjenil mnige gitariste. Zajedno s mnogim drugima koji su podcjenjeni, a li to je vec druga prica.

daniel
12 godina
protjeran
leo_819 kaže...
mFcFm kaže...

Imaš čudne poglede na glazbu u svakom slučaju, ugl ne da mi se više tipkat. 

Knopfler loš gitarist, seems legit...

ono što on svira je klasična svirka, nije loš, ali nije ništa posebno dobar, vjerujem da su i mnogi ovdje sa foruma bolji

knopfler svira bez distorzije i to što tako odsvira je relativno lagano, ništa naprednije od klasičnih jugoslavenskih rok bendova

.. ajdeknopfleru uključi distorziju da vidim kako ćeš prigušiti šumove i postići harmoniju

12 godina
protjeran
daniel.hajdinjak666 kaže...
mFcFm kaže...
 velik osiječaj i emocija, daleko veći od emocija potrtebnih claptonu u njegovoj glazbi

Stvarno si nasel koga ces pljuvati, u Claptonovoj glazbi uopce nema emocija? Kao ni tehnike, ni znanja za stvaranjem glazbe? Ajd drugi put dva puta razmisli prije nego kaj postas.

Nije sve u pustom soliranju, jer da je tako, Tommy Emmanuel (kojeg obozavam i izrazito cjenim) bi bil puno eksponiraniji na glazbenoj sceni i vjerojatno bi zasjenil mnige gitariste. Zajedno s mnogim drugima koji su podcjenjeni, a li to je vec druga prica.

čitaj što pišem

jedan šred u trajanju od 10 sekundi u stilu neo metala zahtijeva više emocija i osiječaja od svega što je clapton odsvirao

to što se ti osijčaš lijepo kad slušaš neku njegovu pjesmu je tvoj problem i ja se osijčam lijepo kad slušam maju šuput

da raskrstimo, za mene je eric clapton jedan od najboljih glazbenika, muzika mu je fenomenalna, ali nije uopće neki gitarist...

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 21:38 (mFcFm).
14 godina
protjeran

Slazem se da ima puno boljih tehnicara od Claptona, ali takav ti ih je pu YT i to za mene nije glazba, nego strebanje. Danas svaki drugi balavac okine solazu brze od zvuka i najvece dostignuce mu je svirka u svojoj (njegovoj) sobi. Sama tehnika bez emocije, talenta za stvaralatvom, timskog rada je kap u moru i to se ne naziva glazbom..

daniel
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice