Elektromotor - pregrijavanje utikača

poruka: 6
|
čitano: 8.815
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Ne znam gdje bih stavio temu, nije baš karakteristična za ovaj forum, ali znam da ovdje ima dosta elektro zvanja pa...

Ovako,

imam jedan jednofazni EM od cirkulara koji je radio ohoho godina bez problema, dakle sve je ok spojeno.

I sada imam jedan problem, naime počeo mi se pregrijavati utikač koji ide u produžni kabel, neposredno nakon uključenja motora.

Hoće motor radi, ali se utikač grije i počela se topiti plastika prošli put dok nisam skužio da je nešto otišlo k vragu.

Isto tako prošli put dok sam radio s njim nije mi htio startati nakon ~5 minuta odmora, danas starta, ali naravno - grije se taj vražji utikač.

Ispitao sam kabele do motora s multimetrom, nisu probijeni.

I sada mi ostaje pitanje: Je li kondenzator otišao ili motor?

Kadir beneath Mo Moteh
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2011 12:43 (blacko).
18 godina
neaktivan
Re: Elektromotor - pregrijavanje utikača

Mislim da nije uopće problem u motoru ni u kondenzatoru, nego u samom utikaču, odnosno u lošem spoju ili kabelu oštećenom od npr. previše savijanja neposredno kod utikača.

Zamijeni utikač, kabel skrati za par centimetara i spoji na novi utikač, a po potrebi zamijeni i produžni kabel.

Ako se i tada bude previše grijao, onda očito motor zbog nečega vuče struju bitno veću od normalne, ali to bi trebao primijetiti i po prevelikom zagrijavanju samog motora.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2011 13:03 (KaeR).
16 godina
neaktivan

Hvala ti na odgovoru, promijenit ću kabel i provjeriti utikač.

Provjerio sam ga s voltmetrom i normalno je davao samo na jednoj žici 230 V pa sam onda mislio da nije kabel.

Uglavnom javit ću ishod kada stignem, sada nešto drugo radim.

Thx još jednom.

Kadir beneath Mo Moteh
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.5.2011 13:20 (blacko).
16 godina
neaktivan

Ishod: ništa.

Uzeo sam drugi produžni, novi utikač i novi kabel.

Startao je i malo radio u praznom hodu, nisam primjetio nikakvo znatnije grijanje. Doduše nisam ga htio puštati da dugo radi.

Međutim nakon trećeg ukapčanja sada opet neće starta i stoji u mjestu. Naravno uz zujanje (znam da je to kratki spoj, odmah ga iskopčam).

Što me vodi na početak ove problematike, motor ili kondenzator?

Imam u rezervi 3f motor koji će ga zamijeniti, ali me zanima što je s ovim.

Ako je kondenzator onda dobro, to lako nabavim kod lokalnog majstora za pivu, ali ako je motor onda ide na policu jer mi se trenutno ne da 700 kn za namatanje.

Kadir beneath Mo Moteh
18 godina
neaktivan

A nisam siguran, može biti oboje; ako već možeš, probaj nabaviti kondenzator prvo...

KaeR
16 godina
neaktivan

Ok, hvala za pomoć.

Kadir beneath Mo Moteh
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice