"Nije poanta u brzini prženja, već u ilustracijama koje su stavljene na stranicu, ne s namjerom da dokažu poantu, već da zadovolje niske strasti postojećih korisnika Maca - fotka iz profila iMaca koji ima tri žice (iskreno, čudi me da nije bežična periferija, to bi samo dodatno naglasilo razliku, no valjda je fotka stara) i to bijele, nasuprot fotke DELL računala s crnim žicama koje vire iz midi tower kućišta i još su prikladno namotane iza monitora. Ili Win automobil smeđe boje, ne radi, a vozač se zbunjeno češka po glavi nasuprot bijelo-plavom uglancanom automobilu sa zadovoljnim vozačem sa strane i ON/OFF prekidačem na motoru."
Oprosti ilustracije su tu s razlogom, a to je pokazati jednu od prednosti Mac računala ( govorimo o usporedbi DELL - Apple) i možeš ih pronaći na apple.com. Ne vidim ponatu, kažeš da prosječni PC ne izgleda kao Dell na slici? ili si slijep ( ako jesi - no phun intended) ili tražiš argumente tamo gdje ih nema. Slika je itekako realna, oćeš dokaz... pogledaj ispod stola ili gdje god ti se nalazi računalo, sa 99% tnom sigurnošću mogu ustvrditi da upravo gledaš u isprepletenu šumu kablova. Iz mojeg Mac-a vire dvije žice, napajanje i tipkovnica i to je to. U čemu je onda neistinitost ilustracije?
"Ovo je sve OK, uzevši u obzir profil stranica na kojima se pojavljuju, ali se nimalo ne razlikuje od stoiprve reklame za neki novi/stari deterdžent, što je IMHO suvišno u temi koja bi trebala racionalno govoriti o prednostima i manama računalnih platformi. Jednostavno, takvoj stranici više ne vjerujem, a dodatne motive su mi dale i činjenica da su stavljena dva linka na praktično iste stranice od jednog autora, postavljene s dva mjeseca razmaka - ovo mi samo govori koliko na stranicama manjka sadržaja..."
Linkovi su dani u kontekstu jedne priče, a to je EDUKACIJA jer vidim da se ponavlja ( ne kod tebe vidim da su ti osnovni pojmovi o macu - osim nebuloze o USB stickovima jasni). KOnstantno se povlače neke dezinformacije o Mac OS X i Macintoshu kao platformi... kao npr nema desnu tipku miša, nema programa, to je za šminku, nije za ozbiljan posao itd.... i to je bio razlog zbog čega su članci pisani ali i zašto sam ih oba linkao.
A što se tiče nedostatka sadržaja LOL - to samo vidi koliko si se površno zadržao na stranicama. Vijesti se pišu na dnevnoj bazi i već sad ima poprilična baza članaka koji služe upravo ovom o čemu se govori. Dezinformacijama koje su postale "neupitna istina", al vjerujem da ta rečenica služi samo za "zakuhati" atmosferu :D FAIL!
"A tek dio teksta u kojemu se spominju igre?!
... Te dileme sam se riješio tako što sam odlučio svoje gaming potrebe zadovoljiti na nekoj od konzola, doduše još uvijek povremeno zavrtim neki od malobrojnih naslova dostupnih za Mac ali sve više i više se okrećem konzolama.
Ako je rješenje problema nedostataka igara za Mac to da se ne igraju igre, nego da se za to koristi neka druga platforma (spominju se konzole, ali one ne nude neke naslove koje se može kvalitetno iskusiti samo na PC-u), zapravo je svaki dalji komentar suvišan."
Opet vučeš na svoju stranu, neznam koliko si star ali već bi trebao naučiti čitati sa razumijevanjem. Tu je dano OSOBNO iskustvo, skoro dva desetljeća gaminga na PC-u i ostalim konzolama (počevši od ataria i spectruma) i sve rijeđe se pojavljuje neki naslov koji je pruža dovoljno zadovoljstva da bi opravdao "izgubljeno" vrijeme. NE ne pričam o bioshocku, crysisu i ostalim eyechandy -superzigledajualsudisadne- uradcima nego IGRIVOSTI. Sorry al konzole poput Wii-a i PS-a MENI OSOBNO daju više zabave od PC-a. Neznam možda sam nakon 2 godine WoW-a malo otupio al to je moje iskustvo i navika.
Uostalom SVE igre koje postoje za PC mogu se igrati na Macu preko Bootcampa, i to je još jedna prednost koju on donosi sa sobom, može biti potpuno efektivno i JEDNO I DRUGO
Gle stalno naglašavam i na Mackorisniku i drugdje, ako si zdrati gamer kao što sam ja bio prije par godina Mac nije za tebe. Pročitaj obadva članka ( IGNORIRAJ ilustracije ako te toliko nerviraju) sa razumjevanjem i bez predrasuda pa ćeš skužiti ponatu onog što htjedoh sa njima reći.
"Hvala, ali ne treba netko za mene odraditi posao, želim znati točno što mi se događa na računalu, bez da sustav bude pretjerano pametan za mene. No, to su valjda i neke temeljne razlike koje mene čine osobom neprikladnom za Mac. Nekom drugom je vjerojatno upravo to najbolja stvar na svijetu."
Izjaviti ovo i korisiti se Windowsima je oksimoron. OS X je onoliko pametan koliko tebi treba i onoliko moćan koliko tebi treba. UNIX ako ti treba, dummy proof ako ti netreba.
Evo dokaza... windowsi polako izbacuju command promt, a za neke ozbiljnije stvari on je ipak nužan, to je ono što kuca ispod "haube2 svakog sistema, ne lijepe sličice i prozori. Ja u svakom trenutku na Mac OS X-u znam šta se dešava , pozovem Console Log i svaki pojedini proces, daemon, njegove prepiske sa ositalim dijelivima sistema, eventualni errori su tu. Kako je to na windowsima odrađeno ( i ne ne pričam o Task Manageru odnosno Activity Monitoru). To te ne čini osobom neprikladom za Mac, samo nedovoljno informiranom.
Ova USB avantura koju spominješ je samo još jedan od izgovora ( ne baš uvjerljivih) i razloga za ne. Meni se čini da sam sebe uvjeravaš kako bi se bolje osjećao. Vjeruj mi radim paralelno na OBA sustava i "skriveni fajlovi" sa PC-a poptu "thumbnails" "recycle bin" i opstalog smeća se pojavljuju i na Mac-u a bome i na Linuxu. Hvala bogu uz dva klika mišem i na PC-u i na OS X-u se daju riješiti.
Nije FAt32 bogom dan, bome nije ni HFS+ al stvari su iste samo zato jer vidiš jednu stranu ( PC) ne znači da se ne pojavljuju i drugdje.
Oprosti ilustracije su tu s razlogom, a to je pokazati jednu od prednosti Mac računala ( govorimo o usporedbi DELL - Apple) i možeš ih pronaći na apple.com. Ne vidim ponatu, kažeš da prosječni PC ne izgleda kao Dell na slici? ili si slijep ( ako jesi - no phun intended) ili tražiš argumente tamo gdje ih nema. Slika je itekako realna, oćeš dokaz... pogledaj ispod stola ili gdje god ti se nalazi računalo, sa 99% tnom sigurnošću mogu ustvrditi da upravo gledaš u isprepletenu šumu kablova. Iz mojeg Mac-a vire dvije žice, napajanje i tipkovnica i to je to. U čemu je onda neistinitost ilustracije?
Linkovi su dani u kontekstu jedne priče, a to je EDUKACIJA jer vidim da se ponavlja ( ne kod tebe vidim da su ti osnovni pojmovi o macu - osim nebuloze o USB stickovima jasni). KOnstantno se povlače neke dezinformacije o Mac OS X i Macintoshu kao platformi... kao npr nema desnu tipku miša, nema programa, to je za šminku, nije za ozbiljan posao itd.... i to je bio razlog zbog čega su članci pisani ali i zašto sam ih oba linkao.
A što se tiče nedostatka sadržaja LOL - to samo vidi koliko si se površno zadržao na stranicama. Vijesti se pišu na dnevnoj bazi i već sad ima poprilična baza članaka koji služe upravo ovom o čemu se govori. Dezinformacijama koje su postale "neupitna istina", al vjerujem da ta rečenica služi samo za "zakuhati" atmosferu :D FAIL!
Opet vučeš na svoju stranu, neznam koliko si star ali već bi trebao naučiti čitati sa razumijevanjem. Tu je dano OSOBNO iskustvo, skoro dva desetljeća gaminga na PC-u i ostalim konzolama (počevši od ataria i spectruma) i sve rijeđe se pojavljuje neki naslov koji je pruža dovoljno zadovoljstva da bi opravdao "izgubljeno" vrijeme. NE ne pričam o bioshocku, crysisu i ostalim eyechandy -superzigledajualsudisadne- uradcima nego IGRIVOSTI. Sorry al konzole poput Wii-a i PS-a MENI OSOBNO daju više zabave od PC-a. Neznam možda sam nakon 2 godine WoW-a malo otupio al to je moje iskustvo i navika.
Uostalom SVE igre koje postoje za PC mogu se igrati na Macu preko Bootcampa, i to je još jedna prednost koju on donosi sa sobom, može biti potpuno efektivno i JEDNO I DRUGO
Gle stalno naglašavam i na Mackorisniku i drugdje, ako si zdrati gamer kao što sam ja bio prije par godina Mac nije za tebe. Pročitaj obadva članka ( IGNORIRAJ ilustracije ako te toliko nerviraju) sa razumjevanjem i bez predrasuda pa ćeš skužiti ponatu onog što htjedoh sa njima reći.
Izjaviti ovo i korisiti se Windowsima je oksimoron. OS X je onoliko pametan koliko tebi treba i onoliko moćan koliko tebi treba. UNIX ako ti treba, dummy proof ako ti netreba.
Evo dokaza... windowsi polako izbacuju command promt, a za neke ozbiljnije stvari on je ipak nužan, to je ono što kuca ispod "haube2 svakog sistema, ne lijepe sličice i prozori. Ja u svakom trenutku na Mac OS X-u znam šta se dešava , pozovem Console Log i svaki pojedini proces, daemon, njegove prepiske sa ositalim dijelivima sistema, eventualni errori su tu. Kako je to na windowsima odrađeno ( i ne ne pričam o Task Manageru odnosno Activity Monitoru). To te ne čini osobom neprikladom za Mac, samo nedovoljno informiranom.
Ova USB avantura koju spominješ je samo još jedan od izgovora ( ne baš uvjerljivih) i razloga za ne. Meni se čini da sam sebe uvjeravaš kako bi se bolje osjećao. Vjeruj mi radim paralelno na OBA sustava i "skriveni fajlovi" sa PC-a poptu "thumbnails" "recycle bin" i opstalog smeća se pojavljuju i na Mac-u a bome i na Linuxu. Hvala bogu uz dva klika mišem i na PC-u i na OS X-u se daju riješiti.
Nije FAt32 bogom dan, bome nije ni HFS+ al stvari su iste samo zato jer vidiš jednu stranu ( PC) ne znači da se ne pojavljuju i drugdje.

Što mislite o MacBook-u, bijelom, najjeftinijem?
Što mislite o MacBook-u, bijelom, najjeftinijem?
Zakuhalo se pa da dodam još par osvrta. Vidim da je netko spomenuo da ne želi da mu se OS pravi pametan, vidiš nije riječ o tome da li će te OS nagovarati da nešto radiš ovako ili onako već da će ti pružiti upravo ono što želiš na najjednostavniji način bez previše pitanja.
A netko je spomenuo da nema nekakvu fleksibilnost kopanja po sistemu. Za dubinsko kopanje po sistemu princip je gotovo isti kao i na Linuxu, klikneš na ikonu terminal i štancaš:
# sudo unishtiMasinu
# -- mashina unistena --
A cujte Mac je hardverski skuplji i to je tako jasno. Za jeftinije novce dobit ces puno nabijaniji PC ali pitanje je sto želiš, imati nabrijanu pilu za igranje najnovijih igrica ili OS za uživanje i rad.
Evo moje zadnje iskustvo, kada sam razmišljao da je bolje kupiti dobar laptop pa imati nabrijanu mašinu nego mac:
Prije 7 mjeseci sam kupio najskuplji i najnoviji Notebook koji sam mogao nac, platio sam ga 13.000 kn.
Tjedan dana nakon što sam ga počeo koristiti, počele su divljati Touch Button aplikacije, tj kalkulator, zvuk, wireless, bluetooth, sve se počelo paliti i gasiti samo od sebe, a recimo ako sam slušao mjuzu na njemu, samo bi mi se sred noći pojačao do daske, za poluditi!
Od muke sam googleao da nađem rješenje, s obzorom da je lap bio novi nije baš bilo puno o njemu na netu, mjesec dva kasnije sam našao da je to kakti normalno i da bi se eventualno trebalo otići na servis da promjene Touch traku ako će htjeti, a ljudi spominju da mnogi serviseri nisu ni htjeli mijenjat traku pod izgovorom drivera i firmwarea. Ja sam bezbroj puta updateao firmware i promjenio 3 OS-a gore, problem se nastavljao ponavljati.
Vista i CPU fan su još jedna priča za sebe, cpu fan se može postaviti da se ne pali dok nije postignuta visoka temperatura procesora, a kako sam ja kupio laptop jer mrzim buku ventilatora, ovo mi je bio totalni promašaj jer bi se vista zakuhala i pri najobičnijem otvaranju Explorera. Dakle fan je radio non-stop.
Lap nisam puno micao sa docka jer je bio spojen na nabrijan samsungov monitor od 22". Tih 4 puta kolko sam ma nosao van i jos desetak puta otvorio poklopac, počeo se klimati. Sad je raskliman full. A nisam ga ni koristio. Za 13.000 kn pol godine kasnije imam rasklimani laptop sa groznim ekranom (ibm je imao bolji prije 10 godina) i pokvarenom Touch trakom te ga pokušavam prodati ispod pola cijene. Naravno ne uspjeva mi. Kada se tu doda monitor od 3000 kn ispada da sam za ovu avanturu izgubio 16.000 kn i ostao nesretan. Monitor sam utopio ali laptop nitko ne želi, da sam bio pametniji za 13.000 kn sam mogao dobiti najbolji 24" iMac.
Sada imam 20" iMac i iako ima TN matricu, meni je predobar. Ekran i kut su mi nešto bolji nego što su bili na samsungu, a imam i glossy screen kakav sam oduvijek i htio.
Grafička nije najnovija gejmerska ali nije mi ni bitno jer ionak igram samo UT jednom godišnje. Sve ostale komponente, disk, memorija, cpu su na Vista (bootcamp) testu dobile 5,9, dakle više su nego odlične.
Poanta je: kod maca sam za možda jednako novaca dobio hardver koji je manje nabrijan ali koji me čini sretnim dok sam kod PC-a bez obzira na najnovije komponente ostao nesretan.
I mjesec dana kasnije još ga se nisam zasitio, visim cijele dane na njemu i mazim ga sa krpicom (iCleanerom) za prašinu svako malo. :))
Radi se o tome da je OSX rađen samo za Mac računala a mini, imac i macbook imaju skoro istu arhitekturu + još i macpro za razliku od Windowsa koji su rađeni za miljun različitih kombinacija tako da su driveri za Macove komponente puno bolje napisane i sve skupa puno bolje koristi taj hardver.
Baš zbog toga je Mac jedinstven jer ni Dell pa ni IBM nemaju svoj OS.
Baš zbog toga je Mac jedinstven jer ni Dell pa ni IBM nemaju svoj OS.
Za razliku od Maca kojeg proizvodi jedna firma, PC proizvodi mali milijun firmi. To što si ti uspio za 13000 kuna kupiti notebook koji ne valja, to je više stvar talenta ili loše sreće. Jednako kao što je Mac kvalitetan, tako i među proizvođačima PC-a postoje firme za koje se zna da rade kvalitetnu robu i one za koje se zna da rade najobičniji škart. Ja imam,između ostalog, Siemens-Fujitsu Lifebook, to je njihova serija poslovnih notebooka, star 7 godina i sve na njemu savršeno funkcionira, usprkos tome što mi je 2 puta pao sa stola na pod i što ga nikada nisam štedio. Među korisnicima Maca postoji predrasuda da treba provesti bar 2 sata dnevno održavajući Windowse, da su nefunkcionalni, komplicirani, da se stalno ruše i da stalno vreba nekakav virus koji će ti uništiti sve podatke. Ja sam Vistu instalirao prije 6 mjeseci, a prije toga sam koristio XP 6 godina. Nakon što sam je instalirao doslovce niti minutu nisam izgubio zbog nekog kvara ili greške. Sustav se sam održava, automatski skine i i nstalira update, defragmentira, prilagođava i radi backup. Niti se jedanput nije srušio. Antivirus i firewall sam podesio na početku - jednako tako oko njega nemam nikakava posla, sve radi sam prema onome što sam mu zadao unaprijed, a ako ima nešto nepredviđeno, riješi se u 10 sekundi, a i to se dogodi 1 mjesečno. Današnjim virusima i sličnoj gamadi nije cilj uništiti ti računalo. nego sasvim suprotno - ostati neopažen, a da ih dobiješ na računalu trebaš se ili jako potruditi ili biti na razini da vjeruješ da ako spavaš s lokalnom prostitutkom bez kondoma da nećeš dobiti SPB.
Prošle godine je bilo natjecanje, a nagrade su bile računala. Trebalo je preko mreže pristupiti računalu, iskoristiti neki zero day exploit i izvući određenu informaciju s računala i računalo je tvoje. Nagrade su bile the Sony Vaio (Ubuntu 7.10), Fujitsu U810 (Vista Ultimate), i MacBook (OS X 10.5.2). Računalo na kojem je bila Vista osvojeno je drugi dan i to preko propusta Adobe Flashu, a MacBook je otišao 1. dan 2 minute nakon otvaranja natjecanja. Linux je ostao neosvojiv. http://blogs.zdnet.com/security/?p=995
Prošle godine je bilo natjecanje, a nagrade su bile računala. Trebalo je preko mreže pristupiti računalu, iskoristiti neki zero day exploit i izvući određenu informaciju s računala i računalo je tvoje. Nagrade su bile the Sony Vaio (Ubuntu 7.10), Fujitsu U810 (Vista Ultimate), i MacBook (OS X 10.5.2). Računalo na kojem je bila Vista osvojeno je drugi dan i to preko propusta Adobe Flashu, a MacBook je otišao 1. dan 2 minute nakon otvaranja natjecanja. Linux je ostao neosvojiv. http://blogs.zdnet.com/security/?p=995

Nagrada je bila računalo i 10000$. Sony Vaio (Ubuntu 7.10), Fujitsu U810 (Vista Ultimate), i MacBook (OS X 10.5.2). I bilo je tko prvi njegovo. Tako da se išlo najprije na ono što je najlakše. A naravno bio je i štos razbiti Mac, za kog Apple tvrdi da je otporan na hackere.
Nagrada je bila računalo i 10000$. Sony Vaio (Ubuntu 7.10), Fujitsu U810 (Vista Ultimate), i MacBook (OS X 10.5.2). I bilo je tko prvi njegovo. Tako da se išlo najprije na ono što je najlakše. A naravno bio je i štos razbiti Mac, za kog Apple tvrdi da je otporan na hackere.
"nisam slijep (možeš biti miran u tom smislu), niti tražim argumente gdje ih nema; igrom slučaja baš upadam u onih 1% - imam bežične Logitech tipkovnicu i miša, komplet kupljen za 300-tinjak Kn u GETROU. Nije state of the art, ali sam zadovoljan i jako mi olakšavaju rad. Kanta je velika, ružna i smještena u rupi pored stola. Ima gomila žica (mreža, monitor, zvučna kartica, napajanje i USB kabel od primopredajnika), ali se ne vide. Čak se niti kabeli monitora ne vide (napajanje i signal), jer ima stalak s maskom, tako da izlaze na način da ih ne mogu vidjeti dok sjedim za računalom. Sa strane bi se vidjeli taman toliko dok ne skliznu ispod stola i po nozi od stola dolje prema računalu. Smatram se estetom, pa mi vidljivi kabeli smetaju, što ćeš."
Slijep očito jesi ako ne vidiš estetsku razliku između svog računala i onog na slici. Smatraš se estetom? Ne vidi se iz priloženog
"Dakle, ilustracija, iako je točna u određenom postotku slučajeva (ne bi baš rektena u rupi pored stola. Ima gomila žica (mreža, monitor, zvučna kartica, napajanje i USB kabel od primopredajnika), ali se ne vide. Čak se niti kabeli monitora ne vide (napajanje i signal), jer ima stalak s maskom, tako da izlaze na način da ih ne mogu vidjeti dok sjedim za računalom. Sa strane bi se vidjeli taman toliko dom da bi broj kabela bio malo veći nego na iMacu?"
Da si vidio ikad Mac Pro u živo ( a počinjem iskrreno sumnjati da si ikad sjeo za bilo kakav Mac) vidio bi. I ako te nije briga kako nešto izgleda ne možeš biti esteta.
"Simpatično mi je ovo s edukacijom, samo ne razumijem koga educiraš na stranici www.mackorisnik.com - korisnika Maca (kojem čitav tekst niti ne treba, jer već ima Mac, osim možda da se osjeća bolje jer je ostao bez hrpe love), korisnika PC-a koji namjerava preći na Mac (kojemu nisi dao nikakvu bitnu informaciju, osim što si ga zaveo da misli kako će a) dobiti prekrasnu mašinu jednakih performansi kao na PC-u za istu cijenu, iMac ili b) dobiti snažnu mašinu koja uopće ne izgleda kao na slici, Mac Pro) ili pak korisnika PC-a (koji niti ne posjećuje taj site)? Osim ako ovaj posljednji ne naiđe na link na forumu (kao ja), vidi to što vidi i ostane zblenut količinom prenemaganja."
Ja ostajem zabezeknut količinom tvoje zamaskirane iritacije bilo čim šta ima veze sa Appleom i Macovima, mislim da je i više nego očita. Oprosti Mackorisnik je tu da daje ČINJENIČNE i relevantne informacije vezane uz MACINTOSH. Nego koga ću educirati nego SVE koji POSJEĆUJU taj site. Ako nekog zanima nešto o Appleu i o Macintoshu tu će se doći informirati, sigurno ne u Bug ili PC Chip.
I oprosti ne zavodimo nikoga jer je ČINJENICA DA je pod
a) Macintosh sigurniji, jendostavniji, stabilniji, operativni sustav.... da ne nabrajam sve ostaje xxxnije po redu od Windows OS -a - Fact!
b) Macintosh računala su u pravilu trajnija od PC ekvivalenta, duže drže cijenu i total cost of ownership Mac računala je MANJI od PC računala ( gogogle Total cost of ownership ako nije jasno)
i znam da će oko ovog krenuti flejm al kad je bal...
Zadnja rečenica u gore citiranom postu dokazuje ono što sam spominjao - prikrivenu iritaciju Appleom i Macom...
"Da, površno sam se zadržao na tim stranicama, zar si zaista toliko zaljubljen u sebe da misliš da imam nekakvog interesa tamo?"
Ovo je vidim namjerno bezobrazno da bi isprovociralo reakciju, ali kao štro rekoh prvi put FAIL!
"A ako vijesti uglavnom govore o tome koliko je Mac bolji od PC-a i zašto (umjesto da se olakša novim korisnicima ulazak u svijet Mac računala, a postojećima se nadograđuje znanje), onda i sam vidiš koliko su korisnici Maca orjentirani sami na sebe."
Oprosti a na koga će MAC korisnici biti orijentirani? Na Windows korisnike? Linux korisnike? Halo?? Svrha MacKorisnika je upravo to olakšati switcherima prelazak ali i svima koji koketiraju sa Mac OS X-om ali se ne usude pitati kolege (ljude poput tebe) jer će ih u pravilu ispljuvati bez ikakvog valjanog argumenta što su uopće pomoislisi razmatrati mac OS X kao validnu opciju. ZBOG toga smo pisali i pišpemo takve članke. Oni su plod konstantnih mailova koje dobivamo sa pitanjima obrađenim u članku citiram -- ja sam čuo da na meku nema desnog klika/ne rade word i excel, nemogu igrat igre/ mek je skup i samo za šminkere itd itd
"Ponavljam jer mislim da je bitno za prepisku - ista priča od istog autora u razmaku od dva mjeseca meni govori dovoljno sama za sebe. Nema tu nikakvog 'zakuhavanja', to je tek činjenično stanje i vjerujem da je svatko u stanju izvući svoje zaključke."
Možeš izvući dva zaključka, prvi potpuno krivi ao što je tvoj, a drugi , da je očito HRPA neistina, predrasuda i dezinformacija o Apple-u, Macintoshu i Mac OS X-u općenito prisutno pa da je potrebno očito i više nego DVA člnaka koji pokuđavaju razbiti te predrasude, koje vidim i ti vrlo uspješno gajiš. Dva članka dva drugačija pristupa, drugi je i namjerno koncipiran malo provokatorski da se ljudi više osvjeste jednom i prestanu ponavljati mantre o MEKu kao skupom ali bezvrijednom igračkom bogatih skrojevića.
"Također, mislim da sam u ostalim postovima pokazao da nemam predrasuda, dapače. Sjećam se jedne teme gdje se cura htjela baviti dizajnom i kupiti si Mac. S toliko oduševljenja je pričala o Macu, da me stvarno začudilo kako su je ljudi uspjeli nagovoriti na neke nebuloze tipa 'kupi PC sa istim komponentama i instaliraj si OSX, bla, bla...' Na kraju, kada sam ju doveo u situaciju da sama sebi prizna da zapravo ono što želi je Mac, a ne nekakva kopija, bila je sva oduševljena i sretna, jer je shvatila što zapravo želi. A meni je to super, jer iskreno vjerujem u to da ljudi koji rade ono što ih ispunjava, žive puno ljepši život. Nadam se samo da ju nisam zeznuo za cijeli život... ;)"
Gle "Veliki Brate" nisi dokazao da nemaš predrasuda, samo da ako ih eventualno imaš vrlo dobro sakrivaš. U ovom kontekstu netko bez predrasuda je osoba koja je radila i radi na sva tri sistema i vrlo dobro zna nedostatake i prednosti i jendog i drugog i trećeg. Gle koliko god zna biti iritanto pomiriti se sa činjenicom da postoji nešto za što ljudi misle da je bolje, ponekad treba stati i razmisliti svojom glavom.
Ja ne tvrdim da je OS X bogom dani, savršeni ultimativni operativni sustav svih vremena niti da je Macintosh najbolje računalo ikad proizvedeno, ali da je bolje od velike većine generičkih ali i brand PC računala... tu nema dvojbe
"Zanimljivo, nisam nigdje vidio tvoj post, tek jedan čovjek koji zaista koristi Mac joj se udostojio odgovoriti. I ti meni kažeš da imam predrasude? Sori na podugačkom postu i na linkanju vlastitog posta uopće, ali neke izjave ovdje jednostavno nisu u redu!"
Upravo tako, predrasude ima netko tko usprkos svemu kategorički odbija sagledati i drugu stranu priče, i uvjeren sam kad bi savaladao te prepreke koje te koče ( financije, sram, inat, a možda računalo i OS koje imaš zadovoljavaju tvoje potrebe tkozna... šta god već bilo u pitanju) da bi uvidio da Macintosh odnosno OS X nije toliki bauk kao što se priča. Na njen post nisam odgovorio jer sam na ovaj forum došao nedavno, potaknut kolegom koji me je upozorio na to kakve se "provjerene istine" vezane uz MAC OS X na ovom forumu iznose.
"Istina, ima i XP thumbnails.db datoteku, ali tamo točno znam kako to isključiti i javlja se samo u mapama koje sadrže slikovne datoteke. "
Isto tako ja znam točno kako to isključiti i na Mac OS X-u i javlja se samo ako brišeš nešto na OS X-u što se nalazilo na Sticku.... nije vrat nego je šija....
"Na XP-u bi eventualno dobio jednu thumbs datoteku, sa OSX-a sam dobio čitav sustav skrivenih mapa i datoteka za koji nisam znao čemu služi."
Ne pretjeruj dobio si .Trash folder koji se briše jednim klikom
"Nadam se da mi nećeš zamjeriti Uzdravlje!"
"nisam slijep (možeš biti miran u tom smislu), niti tražim argumente gdje ih nema; igrom slučaja baš upadam u onih 1% - imam bežične Logitech tipkovnicu i miša, komplet kupljen za 300-tinjak Kn u GETROU. Nije state of the art, ali sam zadovoljan i jako mi olakšavaju rad. Kanta je velika, ružna i smještena u rupi pored stola. Ima gomila žica (mreža, monitor, zvučna kartica, napajanje i USB kabel od primopredajnika), ali se ne vide. Čak se niti kabeli monitora ne vide (napajanje i signal), jer ima stalak s maskom, tako da izlaze na način da ih ne mogu vidjeti dok sjedim za računalom. Sa strane bi se vidjeli taman toliko dok ne skliznu ispod stola i po nozi od stola dolje prema računalu. Smatram se estetom, pa mi vidljivi kabeli smetaju, što ćeš."
Slijep očito jesi ako ne vidiš estetsku razliku između svog računala i onog na slici. Smatraš se estetom? Ne vidi se iz priloženog
"Dakle, ilustracija, iako je točna u određenom postotku slučajeva (ne bi baš rektena u rupi pored stola. Ima gomila žica (mreža, monitor, zvučna kartica, napajanje i USB kabel od primopredajnika), ali se ne vide. Čak se niti kabeli monitora ne vide (napajanje i signal), jer ima stalak s maskom, tako da izlaze na način da ih ne mogu vidjeti dok sjedim za računalom. Sa strane bi se vidjeli taman toliko dom da bi broj kabela bio malo veći nego na iMacu?"
obožavam Supernews! :)
iz toga bi fanboyi (i oni koji se pretvaraju da to nisu) trebali mnogo naučiti; Nije važno kakav komp/os/brand imaš, već što radiš s njim :))
Ovakve "rasprave", odnosno prepucavanja nemaju apsolutno nikakvog smisla. To je ko da mi lik s Peugeotom ide tvrdit da je Peugeot bolji od moje Toyote, s tim da nikad nije sjeo u Toyotu, a moj prosli auto je bio Peugeot.
Iako ima u prosle 3 stranice puno gluposti koje bih da je neko pristojnije doba dana vjerojatno izkomentirao, sad mi se da mi se bas previse ulazit u rasp.....errrr, prepucavanje, samo bih odgovorio na prvi post. Vidi se da zelis prec na Mac i podrzavam te u toj zelji, al iskreno, ja ne bih sad investirao skoro 6k kn u stroj koji je malo.....zastario (mislim na Mac Mini, jaci model). Radije ustedi jos malo ili ako treba uzmi na kredit MacBook ili iMac, ovisno o tome sto ti je draze, stolni ili prijenosni. Iako je i iMac prakticki prijenosnik zapakiran u malo veci monitor, pa je tako u njemu i przilica kakva ide u prijenosnike, ona tanka, zato nesto manja brzina.
I ja se bavim videom (recimo da mi je to hobi, malo ozbiljniji) i mogu ti rec da mi uopce ne smeta to sto MacBook zbog integrirane grafike ne moze pokrenuti Final Cut Pro (kao ni Mac Mini). Express verzija vec ima puno vise nego sto obicnom smrtniku treba.
Edit: vidim sad da su prosli modeli MacBooka na akciji, i to po jako jako privlacnim cijenama ;) http://www.istyle.hr/ bas i nema neke razlike u novim modelima, tak da se ovo sad stvarno isplati s obzirom da toshiba s takvim tech specsima kosta ni 1k kn manje, a iz osobnog iskustva (stari ju je kupio nedavno) ti mogu rec da pokraj MacBooka izgleda i radi ko neka igracka :D Uploadam slike na net ak oces :)
e ovako...ovdje ti niko neće (bar mislim) reći da je mac loš a da korisit mac-a! znaš onu, svak svoju kravu hvali...po meni je mac jako dobar izbor, da ne nabarajam zašto, al nisam čuo da je se iko pokajo kad ga je kupio...uglavnom, ako ima lovu kupi mac-a, i bi ćeš zadovoljan. A je istina da bolji PC možeš kuppiti za tu lovu, al ne stabilniji i kvalitetniji...eto, toliko od mene...još nešto, odi na jabucnjak.hr, tu su ti likovi koji koriste maca već nekoliko godino i oni će ti reći jel dobro uzeti mac-a za ono što tebi treba ili ne. a ovdje ćeš teško naći neki subjektivni mišljenja :) (mada ni tamo :))
Koristim PC i Windowse, ali me unazad dvije godine veoma privlače Macovi i njihov OS (ne samo dizajn... makar i u tome ima nešto). Znam da je Mac puno skuplji od PC-a, ali u Mac OS-u vidim ono što ja zapravo i tražim od OS-a (ljepota, dizaj, funkcionalnost, brzina, stabilnost...). Windowsi su mi već i dosadili... Svaki je kopija drugog... A osim toga... Mac je bilo moje prvo računalo na kojem sam radio (onaj Macintosh, prvi s grafičkim sučeljem). Nisam siguran dali mi se to dugoročnije isplati! Ako vas zanima, ciljam na Mac mini jer za druge (pa čak niti za MacBook ili novi iMac) nemam novaca (10.000 za računalo???). Isto tako volim snimati filmove i već sam snimio dva, pa me i iz tog razloga Mac privlači kao računalo za obradu videa, fotografija i glazbe! Da jednostavnost ni ne spominjem...
Zamolio bih vas da mi pomognete, jer mi zbilja treba savjet... A da je Mac za glupe, to recite nekome manje upućenom...
Unaprijed hvala!
Iz Maximum PC-a radili su usporedbu prijensonih računala, kako Macova tako i ovih sa Windowsima.
U Ultraportable kategoriji od Apple MacBook Air, Sony Vaio SZ Premium i Lenovo ThinkPad X300, najbolji im je bio Sony.
U Mainstream Notebook kategoriji od Apple MacBook, Asus F8Sn, Acer TravelMate 5720, najbolji im je bio Acer.
U Professional Notebook između Apple MacBook Pro i Dell XPS M1530 bolji im je bio Apple.
Uspoređivali su i Windows Vista Home Premium i OSX Leopard. PhotoShop je brže radio u Visti, Bibble Pro u Leopardu.
Ako nekome treba može cijeli članak pročitati ovdje.
http://www.maximumpc.com/article/features/can_apples_best_topple_pc_competition?page=0%2C0
Eto odlične recenzije Indexa, danas napisane za iMac:
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=392840
Kratak i jasan zaključak:
"Ne želim biti kritičan, no istina je kako je ovo računalo definitivno sve što vam treba, na stranu prepucavanja ljubitelja Maca ili PC-ja. Naravno, većina spominje cijenu koja zaista nije mala, no kada se sagledaju mogućnosti, dizajn, stabilnost u radu, softver pa čak i istovremeno korištenje Viste ili XP-a preko Boot Campa tada je ovakvo računalo itekako podcijenjeno."
Eto odlične recenzije Indexa, danas napisane za iMac:
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=392840
Offtopic, al prije nego to uđe u naviku, neko index.hr recenzije uzima za ozbiljno??? Iduće če bit isječak iz Moje tajne.
Ma, već mi je zlo od cijele ove teme i 'argumenata' koji se povlače. Obratite pažnju na nekoliko 'stručnih' tekstova g. Mulovića - dakle, pored ovog teksta o Macu (koji neću komentirati da se ne bi opet pokretala lavina bijesa) imamo sljedeće naslove:
Nafta od 120 dolara za barel započela lančanu reakciju problema,
ZSE i investicijski fondovi plivaju u zelenilu,
H1 i Optima telekom ustali protiv HT-a zbog uvredljive reklame,
ANKETA: Da li je Bandić dobar gradonačelnik?- iako ovo dalje moguće i nije ista osoba.
Uz ovo iznad ide i zanimljiva fotka - pazite ime osobe na fotki i tko potpisuje fotografiju ;)
Čišći grad uz novi plan reciklaže,
ZG Moto Show - nakon dvije godine raj za bikere postao je još ljepši - i moj favorit
Ne znam što da kažem, ovaj renesansni čovjek zaista ostavlja dojam ultimativnog autoriteta... Kako sada njegove zaključke staviti pod upitnik, pitam ja vas? Ima toga još potpisanog sa V.M. ali tko nam može garantirati da je to sve jedan te isti V.M.
Ma, već mi je zlo od cijele ove teme i 'argumenata' koji se povlače. Obratite pažnju na nekoliko 'stručnih' tekstova g. Mulovića - dakle, pored ovog teksta o Macu (koji neću komentirati da se ne bi opet pokretala lavina bijesa) imamo sljedeće naslove:
Nafta od 120 dolara za barel započela lančanu reakciju problema,
ZSE i investicijski fondovi plivaju u zelenilu,
H1 i Optima telekom ustali protiv HT-a zbog uvredljive reklame,
ANKETA: Da li je Bandić dobar gradonačelnik?- iako ovo dalje moguće i nije ista osoba.
Uz ovo iznad ide i zanimljiva fotka - pazite ime osobe na fotki i tko potpisuje fotografiju ;)
Čišći grad uz novi plan reciklaže,
ZG Moto Show - nakon dvije godine raj za bikere postao je još ljepši - i moj favorit
Ne znam što da kažem, ovaj renesansni čovjek zaista ostavlja dojam ultimativnog autoriteta... Kako sada njegove zaključke staviti pod upitnik, pitam ja vas? Ima toga još potpisanog sa V.M. ali tko nam može garantirati da je to sve jedan te isti V.M.
"I oprosti ne zavodimo nikoga jer je ČINJENICA DA je pod
a) Macintosh sigurniji, jendostavniji, stabilniji, operativni sustav.... da ne nabrajam sve ostaje xxxnije po redu od Windows OS -a - Fact!
b) Macintosh računala su u pravilu trajnija od PC ekvivalenta, duže drže cijenu i total cost of ownership Mac računala je MANJI od PC računala
Radiš ti mog vraga u AutoCADu kad imaš toliko vrimena za analizirati tuđe rečenice, pasus po pasus, tražit tekstove autora i bildat svoj ego na pametovanju i izvrtanju činjenica. To šta tvoja presvijetla pametnost nešto ne pozna ili ne treba ili nemože priuštiti ne znači da se moraš svim silama truditi da moraš dokazati da znaš išta o ovoj temi. Jer ti si totalno skrenija i uopće više ne pričaš o Macovima i njihovim prednostima i manama već radiš prihološke profile njihovih korisnika i onih koji rade PR članke o njima.