Mac ili PC? zaključana tema

poruka: 362
|
čitano: 96.181
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Mac ili PC?
naxeem kaže...

Ali za krajnjeg korisnika MAC je odličan. Za "power usere" ni blizu.

Evo ti je i naxeem gotovo pa preporučio Mac. Osim ako nisi 'power user'.
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Za Internet, obradu teksta, malo tablica, pogledat film, poslušat mjuzu, komunicirat sa svojim totalno-cool-iPhoneom ili jednostavno biti faca MAC je odličan.

Alex55 kaže...

Ne... Nisam 'power user', i ne ne prčkam po sistemskoj konzoli, i ne, ne znaima me programiranje na Macu (osim onih aplikacija koje mogu završiti na App Storeu)...

1 Mene zanima rad na računalu koje se ne ruši kada odaberem bilo koji folder,

2 koje se ne ruši kada hoću igrati igricu,

3 koje ne učitava web preglednik 2 minute, a ništa nije aktivno,

4 koje se ne učitava 10 minuta nako što sam se logirao u svoj account,

5 koje se odbija ugasiti (jer kada ga hoću ugastito ono javi tri errora)

6 i ono koje ima jednostavno sučelje...

7 To sve želim od računala, a to do sada nisam mogao dobiti niti na ijednom PC-u na kojem sam radio (čak niti ono u informatičkoj učionici)...

Nadam se da se nećeš (previše) uvrijediti, ali:

1. Meni se računalo ne ruši kada odabirem foldere. K vragu, čak mi se ni OS ne ruši pa niti WExplorer. Znam doduše zašto se može rušiti:
     - ako imaš uništene zapise u folderima sa snimkama i thumb previewom oštećenih datoteka
     - ako imaš instaliran neki problematičan shell plugin
     - ako driver za neki uređaj u popisu ne valja i ruši se
     - ako je cd/dvd neupotrebljiv pa explorer čeka do timeouta i pokušava nešto učitati (timeout je podesiv naravno)
     -- sve ovo moguće je na svakom OS-u, pa tako i OSX-u koji malo grublje reagira: kernel panicom i totalnim raspadom sistema. U Winsima samo čekaš

2. Meni se računalo ne ruši zbog igrica. OK, srušilo mi se kada:
     - sam stavio Starforce i pokušao dignuti Deamon toolse - moja greška
     - idioti su napravili neki gadni API poziv direktno iz aplikacije na hardware (psovao sam mater proizvođaču, nikako OS-u)

3. Ne znam kakve ti web preglednike koristiš, ali meni se čak niti Firefox sa 15 pluginova ne učitava duže od 2 sekunde. Možda stavljaš svakakva sranja u preglednik? Ili ti je defaultna stranica neko sranje? - Drugog razloga nema jer počevši od IE-a (beta), FF-a, Chromea (u beti), Conquerora... sve radi apsolutno saršeno i na Windowsima i Linuxu

4. Jedna od ključnih značajki inteligencije je procjena. U ovom slučaju mogućnosti vlastitog računala. Ako za pokretanje aplikacije trebaš prosječno 10 sekundi, onda za pokretanje 25 aplikacija trebaš 250 sekundi. Pokretanje ovisi o brzini tvojih diskova, fragmentaciji diskova (iako je za neke formate to nebitno)... Dapače, noviji Windowsi (Vista i 7) imaju pametan prefetch koji efikasno smanji trajanje učitavanja do nekoliko puta.

5. Niti jedan OS ne javlja greške bez razloga. Korisnik je kriv za errore. Ja sam nedavno instalirao XP SP3 na jedno novo računalo i to računalo se redovito rušilo pri logiranju i to ni manje ni više nego u plavi ekran. Zašto? E, pa to ti kaže taj ekran i npr. napiše sounddrv.sys i vidi vraga, ukloniš drivere, staviš najnovije i više se ne ruši. Čiji je to problem? - Najprije XP-a koji se (za razliku od Viste) ruši s driverima, a potom idiota u Creativeu koji godinama nisu u stanju napisati drivere kako treba.

6. OSX sigurno nema jednostavno sučelje. Windowsi imaju daleko bolje, a nisam ni jedini koji tako misli.

7. Sve je to do korisnika, a ne do PC-a.
LOL @ http://www.youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2009 0:46 (naxeem).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Alex55 kaže...

Ne... Nisam 'power user', i ne ne prčkam po sistemskoj konzoli, i ne, ne znaima me programiranje na Macu (osim onih aplikacija koje mogu završiti na App Storeu)...

Mene zanima rad na računalu koje se ne ruši kada odaberem bilo koji folder, koje se ne ruši kada hoću igrati igricu, koje ne učitava web preglednik 2 minute, a ništa nije aktivno, koje se ne učitava 10 minuta nako što sam se logirao u svoj account, koje se odbija ugasiti (jer kada ga hoću ugastito ono javi tri errora) i ono koje ima jednostavno sučelje...

To sve želim od računala, a to do sada nisam mogao dobiti niti na ijednom PC-u na kojem sam radio (čak niti ono u informatičkoj učionici)...

Ali...takvo što ne postoji. Toga si valjda svjestan.
Ljudi npr. govore da Linux dobro radi, kao ono, sruši ti se program, ali ne i OS. Mo'š mislit! Ja ga srušim za 5 minuta, da više ne zna prepoznat ni hdd!
Uglavnom trebaš paziti šta i koliko instaliraš (naročito ako su Windowsi), a pored toga s kompjuterom trebaš imat malo strpljenja, npr. ne klikat miša 20 puta zato jer odmah nije reagirao. Ili ispritiskat 10 raznih kombinacija tipki za redom, a da ne sačekaš da se prva od njih aktivira.
Dakle, radi pametno i strpljivo i možeš kupiti bilo šta i dobro će te služiti (osim naravno ako nešto 'tvornički' ne štima - ali to proizvođač prije ili kasnije popravi, pa je svejedno koju platformu koristiš).
Dell XPS M1330
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Ideš...     još traje ova tema hehe..   i koji je zaključak na kraju?  

(osobno mišljenje sam iznio na samom početku rasprave prije nekoliko mjeseci)

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, EVGA GF-GTX260 Core 216 896MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Da se malo nadovežem na priču o linuxu jer ga svaki dan koristim. Linux je OS koji če se početniku vjerovatno srušiti svako 10 minuta, i to do mjere da če ga samo reinstalirati (iznimka je Ubuntu, koji je dobrim dijelom new user licenced). Razlog je što su ljudi navikli od windowsa da pritisnu reset i da sve bude dobro, što linuxu baš i ne znaći previše. Al s druge strane prednost je da iskusniji korisnici mogu popraviti gotovo sve bez da ugase i upale računalo.

Što se tiče ugodnijeg i stabilnijeg rada na Mac platformi, nemogu reć da sam ga osjetio, možda na mac+windows. OSX je savršen za kakvu bakicu (nešto kao linux na kojem samo admin koji navrati 2 put mjesečno zna pass) ali mene bi dovodio do ludila. Znam da nitko od Apple fanova to ne spominje, al zamislite OS u kojem ne možete promijeniti temu. Da da, imaju 3 boje okvira istog tipa, i to je to. Aplikacija koja može dotično promijeniti na 10.4 OSXu košta 40$, i dok sam ga koristio nije postojala za 10.5. Da bi promijenili stil, nakrivljenost i slične stvari task bara, morate ići u konzolu. Da bi napravili link (pravi link kao u linuxu), mada ga OS podržava, morate ići u konzolu. Svaka napredna stvar nema nikakvi grafički alat da se napravi. Čovjek se onda s pravom zapita zašto plačam 1500 kn (ili koliko već) za nešto što je malo gore nego linux+gnome kombinacija.

Što se hardwarea tiće, u trenutku izlaska novih modela je relativno dobar (malo preplaćen ali fino odabran). Problem nastaje u tome da Apple rijetko mijenja konfiguracije, pa u jednom trenutku dođe do jaza od 3-4k kn između identičnog računala nekog drugog proizvođača i Applea (potkrijepio bi ovo činjenicom da sam imao laptop koji se od Macbooka razlikovao samo u wifi kartici, te je OSX radio na njemu u vanilla izdanju samo s "dontstealosx" patchem - neki macbook prije je imao taj wifi adapter). Također neke odluke znaju biti u najmanju ruku umobolne (1, slovima jedan USB port, nikakvi drugi izlazi), a i neki modeli su imali problema s hlađenjem. Na ovom forumu je pisao sretni korisnik koji je na monitor-računalo stavio dva ogromna venta da se stvar nebi gasila od pregrijavanja.

Sve to, a i još puno više, su predivna radna iskustva s Macom, tako nemojte sve predstavljat kao med i mlijeko.

Why so serious???

0 0 hvala 0
17 godina

Jaka poruka. Pred par dana odlučio sam kupiti MacBook Pro (cca 25% jefitniji u Švedskoj nego u RH), a sad više ne znam.

Govorim da ne znam zato jer imam XP i Suse na Dell XPS, pa možda sad kupim neki Dell Precision i ostanem samo na Linuxu. Windowse više ne mogu smislit (zato sam i gledao Mac).

Dell XPS M1330
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Jedini Mac za zastarjelim hardverom je Mac mini, kojeg Apple ne ferma 5%. Možda ih tek sad recesija natira da se pozabave najjeftinijm Macom. Oni imaju redovite cikluse nadogradnje hardvera i bar na našem tržišu to su obično prvi kompovi s najnovijim komponentama. Npr DDR3 RAM, NVIDIA 9400M, Display Port, hibridnu grafiku, LED backlite LCDovi, 802.11n standard, FW800, HDD accelormetar... su prvi stigli ode s Macbookovima. Mulititouch, pozadinsko osvijetljenje tipkovnice, Magsafe, unibody alu kućište i još miljun Appleovih sitnica koje puno znače drugi ionako jako rijetko imaju ili nije ni približno tako dobro izvedeno.
Da ponovnim, nije da drugi laptopi nemaju sve ovo što sam nabroja al većina najnovijih tehnologija će kod nas prvo doći preko Maca jer su to uglavnom premium računala. Nekima je to vjerovatno mana jer Apple lako guši stare tehnologije na račun novih al to je jednostavno njihov stil.
Također glupost je MacPro uspoređivati s bilo kakvim složencom koji bi imao slične osnovne komponente, jer samo njegovo kućište s 60tak termalnih senzora i savršenim sustavom ventilacije koji je skoro nečujan tj bolje rečeno nemjerljiv jer je napravljen da se može koristiti u glazbenim i filmskim studijima je nemoguće napraviti u kućnoj radinosti. MacPro se može samo uspoređivati s Sunovim i SGIevim radnim stanicama.

http://www.metacafe.com/watch/1972097/how_to_behave_on_a_forum/

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

PC definitivno!!

0 0 hvala 0
17 godina
Cika Jova Zmaj kaže...

Na ovom forumu je pisao sretni korisnik koji je na monitor-računalo stavio dva ogromna venta da se stvar nebi gasila od pregrijavanja.

Sve to, a i još puno više, su predivna radna iskustva s Macom, tako nemojte sve predstavljat kao med i mlijeko.

To bi bio ja :)
Fora je sto taj komp vec 5 godina radi (3 sa ventilatorima).
Preporodio se od kada ima ventilatore (i povadzene neke limove).

Sada kad dodjem u ZG svaki put me raveseli, ali kada se godinu dana konstantno pregrijavao i gasio mrzio sam Apple i kompjutere koje naplacuju 17000kn (bez PDV-a).
Imao sam napraviti ilustraciju do ujutro, zima je, sjedim u jakni pored poluodvorenog prozora a kompjuter se po peti puta ugasi... definitivno nije sve med i mljeko.
jesti i spavati
17 godina
neaktivan
Svaka tehnologija koju danas imaš u MAC-u najprije se pojavi u PC-u (u 95% slučajeva) jer to i jesu PC komponente. DDR3 RAM nikakve veze s MAC-om nema, Xeon procesori najmanje...  LED monitore Samsung je izbacio puno prije AppleCinema modela, a da ne govorim o cijeloj liniji LIANLI ili Silverstone kućišta.

"Kod nas" - eventualno zato što će MAC to prvi uvesti, ali apsolutno nebitno je što se "kod nas" dešava prvo ili zadnje. Mi kao tržište nismo nikakvo mjerilo za ništa i nikome.

Monitori? Apple Cinema su prosječno dobri monitori. Ima puno boljih. Svaki profi NEC mlati gloginje Appleom, a ni Eizo se ne mora sramiti pred Apple Cinemom (u seriji najboljih IPS ekrana).

Na kraju vidim da u svakoj rečenici povezanoj s MAC-om netko napiše "stil". Ma LOL. Šišam ti ja kompaniju koja cijeli svoj marketing zasniva na "stilu" i to stilu koji je počeo graničiti s bljutavim kod nekih proizvoda... bijela bezlična plastična masa. Dok je bilo srebrne tu i tamo (G serija) ajde, ali sad guraju neke šugave bezlične glossy bijele hrpe plastike. (doduše ovo je pitanje ukusa, a ne objektivnog mišljenja).
Nitko mi ne treba prodati stil - to je računalo i ništa više.

MAC je odlično računalo. Kao radna stanica to je jednostavno dobar brand name PC ugušen limitiranim i zastarjelim OS-om.
MAC laptopi su fantastični; ja sam ozbiljno razmišljao o kupnji Aira kao netbooka (i naravno stavljanju Winsa).
iPhone je solidan uređaj ako ne voliš puno mogućnosti od OS-a i definitivno ima najbolji touch screen koji sam ja ikada dirao.
Novi LED Cinema D. je u nas jedini dostupan po toj cijeni, a Samsung LX je dosta skuplji, pa neka i tu ide bod.

Ali Apple nikako nije najbolji - samo je jako dobar za paprenu cijenu, pogotovo ovdje u nas.
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

95% stvari koje sam ja nabrojao se prvo pojavilo Macu. LED backlite LCD postoji već više od godinu dana na MacBook Pro laptopima, 1066MHz DDR3 SDRAM (PC3-8500) kod nas prvo pojavio na MacBookovima a NVIDIA je spomenutu grafulju predstavila na isti dan kad su predstavljen i novi MacBook.

Većina ljudi ode živi i kupuje u Hrvatskoj, tako da mislim da je najbitnije što se događa na ovom tržištu a ne na drugim kontinentima.

Nađi riječ "stil" u mom prethodnom postu.

Ako pričaš o hrpi plastike onda pričaš o PC kantama jer su sad Macovi svi odreda od aluminija. Ima još samo jedan bijeli model.

A to da je OSX zastarjel je presmješno jer svaka novi Win je tek pokušaj kopiranja prošle verzije OSXa. 

Ja sam snimio Win na Air i osjeća sam se kao da sam ubija taj laptop, toliko mu je uništija ukupni dojam, sreza karakteristike, smanjio autonomiju a i nema podrške za izvrsni multitouch.

0 0 hvala 0
17 godina

3. Ne znam kakve ti web preglednike koristiš, ali meni se čak niti Firefox sa 15 pluginova ne učitava duže od 2 sekunde. Možda stavljaš svakakva SRANJA u preglednik? Ili ti je defaultna stranica neko sranje? - Drugog razloga nema jer počevši od IE-a (beta), FF-a, Chromea (u beti), Conquerora... sve radi apsolutno saršeno i na Windowsima i Linuxu

Moderator, molim reagirajte, kolega naxeem psuje :D

Salim se, u svakom slucaju, slazem se sa naxeemom... kolega na poslu ima meka i uzdize ga bogu u nebesa... Iako neznam zasto, jer sto god unspije napravit na njemu mogu i ja na pc-u... Samo eto, to je mek, lijepo izgleda.... a sta se mene tice OSX nije LJEP... zapravo je jednolicno ruzno sivilo. I ljudi na visti kritiziraju flip 3D a na macu ga hvale... nesto mi tu nije jasno...

Jos samo jedna napomena, svi napadaju MS radi monopolizma, a ne zelim ni kazat da se Apple uredjaji mogu koristiti SAMO I JEDINO sa Apple uredjajima, dakle Apple kao i MS namece svoj proizvod... sto je normalno, ali MS svi napadaju a Apple dizu u nebesa. Jedino sta je Apple u zadnje vrijeme proslavilo je dizajn, nemaju nista bolje od ostalih proizvodjaca... samo sta ostali proizvodjaci to jos nisu skuzili da ce priprostom korisniku najprije u oci pasti dizajn, ostale specifikiacije su nebitne...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2009 16:11 (tnakir).
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

imao sam OSX instaliranog na pc. prvih tjedan dana je wow, a poslije kad ti dosadi dizajn skuzis da to sve mozes i na windowsima.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2009 16:55 (nadimak888).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Dobio si odgovore što si tiče i programiranja i igara i svega ostaloga. Neznam što više želiš. Kao da tražiš neko opravdanje da kupiš iMac. AKo ti se kupuje kupi ga i točka. Gore ti sve jasno piše koje su prednosti a koje su mane.

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 (1.8GHz) oc @ 2.5GHz; ASUS EN7300GT SILENT (400/800) oc @ 570/960; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17"; "Gravitacija je *učka"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
prihvaćeno rješenje

Ja sam za Mac platformu. Mislim da Mac ima "ono nesto" i da ga treba probati. Tu ti sve pise: http://www.apple.com/getamac/whymac/ 

Mac ne mozes usporedjivati sa PCjom isto kao sto i iPhone ne mozes usporedit s nekim smartphoneom. To je jednostavno nesto drugo, i ljudi to vole.

Think locally, act globally...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
tnakir kaže...

Jos samo jedna napomena, svi napadaju MS radi monopolizma, a ne zelim ni kazat da se Apple uredjaji mogu koristiti SAMO I JEDINO sa Apple uredjajima, dakle Apple kao i MS namece svoj proizvod... sto je normalno, ali MS svi napadaju a Apple dizu u nebesa.

Čovječe, ti ne shvaćaš što je to monopolizam.
Dell XPS M1330
17 godina
neaktivan
dgigibao kaže...

A to da je OSX zastarjel je presmješno jer svaka novi Win je tek pokušaj kopiranja prošle verzije OSXa. 

LOL Ma da? A što to?

shkval kaže...
tnakir kaže...

Jos samo jedna napomena, svi napadaju MS radi monopolizma, a ne zelim ni kazat da se Apple uredjaji mogu koristiti SAMO I JEDINO sa Apple uredjajima, dakle Apple kao i MS namece svoj proizvod... sto je normalno, ali MS svi napadaju a Apple dizu u nebesa.

Hmm, pa pojasni nam svima:)
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

- 3.2 GHz Xeon 24 MB Level 2 cache memorije

- dvije nezavisne 64-bitne sabrinice na 1.6 GHz svaka, propusnost od 25 GB po sekundi

- 32GB fully-buffered ECC memorije

- 4 TB hard diskova

- 2 x Apple Superdrive

- 2 x Apple 30" Cinema Display spojeni na 512 MB 8800 GT

CIJENA: 100 000kn

Neću trošit riječi, pa ću stavit samo jednog smajlića koji će pobliže opisati moj komentar.

Smijeh

link

Only God (& mod) can judge me
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.2.2009 19:37 (Core2Duo2).

0 0 hvala 0
17 godina
Mac ili PC?

Ja sam za PC... nikada nikakvih problem nisam imao, mogu sloziti PC tocno za ono sta mi treba (ak mi treba za igrice slozit cu za igrice, ak mi treba za cad slozit cu za cad, s time cu na nekim komponentama ustedit par stotina kuna, all in one rijesenja nikad nisu all in one rijesenja vec polurijesenja), brzina je zadovoljavajuca, sirok spektar progama (zapravo ako vam ikad zatreba program za "nesto" vjerovatno taj program i postoji)... Rasirenost, jednostavnost upotrebe, mogucnost samostalnog servisiranja itd...

Apple... dobar dizajn. Unix... ali ga nikad nebi uzeo radi toga.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...
dgigibao kaže...

LOL Ma da? A što to?

shkval kaže...
tnakir kaže...

Je'l ti to stvarno pitaš, ili me samo zezaš?
Dell XPS M1330
17 godina
neaktivan
Alex55 kaže...

Sada bih vas zamolio ovo:

Napišite mi jeste li vi za PC ili za Mac platformu, te obrazloženje... Lijepo obrazloženje...

Deset stranica rasprave, i ti ne možeš ništa iz toga zaključiti sam, nego da ti još i rezimiramo sve?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
naxeem kaže...
dgigibao kaže...

LOL Ma da? A što to?

shkval kaže...
tnakir kaže...

Pa da, nadao sam se da ćeš brzo napisati jer stvarno znaš, a zapravo sam očekivao da ćeš odgovoriti protupitanjem ili nekim drugim komentarom da sebi daš vremena da proučiš materijale online i saznaš nešto o tome kako bi eventualno mogao elaborirati svoj komentar.

U svakom slučaju me nisi razočarao.
16 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Ja bi uvijek bez razmišljanja uzeo mac.

Lagano razmjenjuješ datoteke.

Najnovija funkcija u leopardu ti je bootcamp.

On ti omogućava instalaciju windowsa na mac.

Onda iz Leoparda pokreneš windowse.Tako bilo koju aplikaciju koju ne možeš  imati na macu pokreneš u windowsima.

Meni bi bilo bolje kupiti mac pa instaliram windowse.

Po meni je to jedino računalo koje ćeš ikad trebati.:-)

iNDOOR Comet webbrowser...Made by me!
Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2009 10:01 (OsXfreak).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

kakvi si ti to OSX freak kad pričaš takve gluposti?

boot camp nije virtulana mašina pa da onda iz Leoparda pokreće Windowse, to je u biti wizard za particioniranje i skup drivera za Windoze za sve Macove koji ti omogućuje instalaciju Windovsa na drugu particiju u tri klika. 

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...
shkval kaže...
naxeem kaže...
dgigibao kaže...

LOL Ma da? A što to?

shkval kaže...
tnakir kaže...

Pa da, nadao sam se da ćeš brzo napisati jer stvarno znaš, a zapravo sam očekivao da ćeš odgovoriti protupitanjem ili nekim drugim komentarom da sebi daš vremena da proučiš materijale online i saznaš nešto o tome kako bi eventualno mogao elaborirati svoj komentar.

U svakom slučaju me nisi razočarao.
  Moja greška.
Dell XPS M1330
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Neznam zašto ljudi više uopće sudjeluju u ovoj temi...

Kreator topica je očito klinjo koji ni sam nezna za šta će uopće koristiti računalo, ali baš bi kupio iMac jer je tako lijep i ovdje traži opravdanje da potroši lovu.

Sama tema se pretvorila u natezanje između iracionalnih obožavatelja Applea sa jedne strane i iracionalnih mrzitelja koji većinom nemaju pojma o čemu pričaju (npr. Naxeem i njegove izjave o zastarjelosti OS X-a)...  Sam kreator topica je služio samo da flejma Mac vs. PC raspravu od 10+ stranica.

Ja Mac smatram samo dobrim PC računalima. Nakraju se ionako sve svodi na to da dobiješ koliko platiš...

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2009 11:09 (Sain).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
dgigibao kaže...

LOL Ma da? A što to?

I ti stvarno ka da si pa s kruške?  Od Windowsa 2 pa do Windowsa 7 ponavlja se kopiranje Mac OSa. Dugo je trajala i tužba Applea prema Microsoftu , no na kraju je presuđeno da se ne može zaštiti "look and feel" nekog proizvoda. Microsoft je sudjelova u izgradnji prvog GUI OSa za osobno računalo na Macintoshu na nekim aplikacijama i tad mu Apple prepustija da koristit njihov kod i neke GUI mogućnosti kako bi to ukomponirali u svoje aplikacije za Mac. No već godinu dana nakon predstavljanja Macintosha oni su izbacili Win 1 koji je bija totalni bullshit jer se nisu još odlučili za korištenje nekih stvari koje je Apple zaštitija no već u Win 2 su morali su počet s kopiranjem i tad su ovi podnijeli tužbu. Kopiranje se ponavlja iz verzije u verziju, u Visti su išli stvarno u detalje i kopirali su funkcionalosti i izgled većine aplikacija koje  dolaze s Tigerom: Spotlight, iPhoto, Finder list view, iCal, Mac Mail, iMovieHD, iDVD, Front Row...  To su naravno svi primjetili pa su ovi počeli bacati izjave poput ove: 
 Što je najsmišnije kad se predstavljao Tiger a u to vrijeme se razvijao Longhorn Apple je razvija plakate na kojima piše: Redmond, start your photocopiers. Najnovija Win sedmica vjerovatno čeka finalnu verziju Snow Leoparda kako bi izašla :D 

E da i nisam zna da se nekog može tužiti za monopolizam jer je osvoio valjda 5% svijetskog tržišta osobnih računala i 10% Američkog. Ti si taj koji stalno ponavlja da je Mac samo još jedan brand name PC, pa kako to nisi skopča pa ti se triba objašnjavati?! Oćeš elaborat na temu?
Applov poziv Microsoftu Applov poziv Microsoftu
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

nek samo oni kopiraju osx, meni dobro Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dgigibao kaže...
naxeem kaže...
dgigibao kaže...

LOL Ma da? A što to?

I ti stvarno ka da si pa s kruške?  Od Windowsa 2 pa do Windowsa 7 ponavlja se kopiranje Mac OSa. Dugo je trajala i tužba Applea prema Microsoftu , no na kraju je presuđeno da se ne može zaštiti "look and feel" nekog proizvoda. Microsoft je sudjelova u izgradnji prvog GUI OSa za osobno računalo na Macintoshu na nekim aplikacijama i tad mu Apple prepustija da koristit njihov kod i neke GUI mogućnosti kako bi to ukomponirali u svoje aplikacije za Mac. No već godinu dana nakon predstavljanja Macintosha oni su izbacili Win 1 koji je bija totalni bullshit jer se nisu još odlučili za korištenje nekih stvari koje je Apple zaštitija no već u Win 2 su morali su počet s kopiranjem i tad su ovi podnijeli tužbu. Kopiranje se ponavlja iz verzije u verziju, u Visti su išli stvarno u detalje i kopirali su funkcionalosti i izgled većine aplikacija koje  dolaze s Tigerom: Spotlight, iPhoto, Finder list view, iCal, Mac Mail, iMovieHD, iDVD, Front Row...  To su naravno svi primjetili pa su ovi počeli bacati izjave poput ove: 
 Što je najsmišnije kad se predstavljao Tiger a u to vrijeme se razvijao Longhorn Apple je razvija plakate na kojima piše: Redmond, start your photocopiers. Najnovija Win sedmica vjerovatno čeka finalnu verziju Snow Leoparda kako bi izašla :D 

E da i nisam zna da se nekog može tužiti za monopolizam jer je osvoio valjda 5% svijetskog tržišta osobnih računala i 10% Američkog. Ti si taj koji stalno ponavlja da je Mac samo još jedan brand name PC, pa kako to nisi skopča pa ti se triba objašnjavati?! Oćeš elaborat na temu?
 Neke stvari ovdje stoje, ali neke i ne. Da na početku je postojala priča o kopiranju. Neke stvari su bile utemeljene neke ne al dobro. Da se dalje od Mac-ovaca vrti priča o kopiranju ne ide mi u glavu nikako. Isto tako ako je Win kopija Mac-ovog OS-a kako to da se ekipa iz Redmonda dosjetila sama (zamislite) drag & drop opcije koju OS X nije imao (bar zadnja verzija koju sam ja koristio). Mislim nije mi jasna politika Apple-a da na tržište izbacuje proizvode sa poluriješenjima (sjetite se samo iPhonea sa kamerom koja ne snima video, nedostatak copy-pastea ...). Isto tako ljutite se na MS da je monopolist. Isto tako je i Apple mogao biti da je napravio bolji posao sa OS-om sa grafičkim GUI-em jer imali su priliku bili su prvi s time i nisu uspijeli. Win se pojavio kasnije pa je preuzeo tržište jer je bio bolji proizod. U biti da se razumijemo i MS i Apple se pokušavaju na tržištu postavili kao monopolisti samo je MS uspješan u tome a Apple bi htio biti al ne mogu. I da se još razumijemo nije da navijam za Win jer sam korisnik Linux-a (SuSe) ali da mogu birat OS između Win i OS X izabra bi prvog. Dizajn mi nikad nije bio na prvom mjestu ali što se tiče kvalitete izrade laptopa recimo pojam mi je uvijek bio IBM (Lenovo sada) za puno manju cijenu od MacBook-a.
17 godina
neaktivan
Mac ili PC?

Za jednog Bugovca napisa si puno nebuloza:

-odakle ti da OSX nema drag & drop? 

-Apple ne izbacuje poluproizvode nego ne želi izbacivati proizvode za koje još nemaju pravo riješenje a video na mobitelima je krajnje nekvalitetno riješenje

-tko se ljuti na MS, nije to dječiji vrtić pa da se ljutiš na nekoga, govorimo o tome tko koga kopira i tko je inovator a tko fotokopirka

-Apple nikad nije težio prema stijecanju monopola, nemoš imat monopol ako samo držiš premium proizvode, to ti je isto kao da kažeš da Mečka neuspješna jer Opel prodaje više auta od nje.

-exIBM je kvalitetan al Apple je idalje na vrhu ljestvice najpouzanijih kompova po svakom istraživanju tržišta

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice