Kombinacija softvera za privatnost

poruka: 3
|
čitano: 1.609
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
Kombinacija softvera za privatnost i optimizaciju

Lijepi pozdrav gospodo,

Koristim od Windowsa Disk Dleaner, Bleach bit i Privazer za ciscenje junk file-ova, Wipe-anje free space i ostataka od file-ova, tj. koristim sve ponudene opcije u tim programima.

Registry cistim sa Wise registry Cleanerom.

Za defragmentaciju HDD-a koristim Defraggler od Piriform-a.

Zanima me:

1. Postoje li bolji programi od ovih koje sam naveo ili treba jos nesto dodat?

2. Jel uistinu Privazer i Bleach Bit-ov wipe free space cisti ostatke file-ova?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Kombinacija softvera za privatnost

Ja koristim CCleaner, po meni (i po dosta drugih) defragmentacija je stvar prošlosti. W10 ako se ne varam radi sam neku vrstu defragmentacije. Defragmentacija je bila potrebna prije 20 godina kada su hardovi imali 8 mb pa se lagano popune sektori napola i dosta prostora ostane neiskorišteno. Sad kad možeš za 400 kn na piji kupit hard od 1TB od bake dilera, ne treba ti više defrag.

Što se tiče optimizacije, zdrav mozak dobro dođe. Tu i tamo otvoriš Resource Monitor pa pogledaš što koliko troši, ako nešto puno troši (khm khm svchost khm khm) fino istražiš o tome i kako možeš riješiš.

Za održavanje života HDD-a ja koristim Hard Disk Sentinel. Dost dobar alatić.

Ne znam za te tvoje programe al ja za wipeove koristim DiskWipe. To funkcionira zato što kad ti npr obrišeš neki .jpg sa desktopa (i iz koša za smeće) nisi ga zapravo obrisao nego samo si obrisao tzv. "pokazivače" na blokove podataka te datoteke na hardu. Znači ta datoteka je i dalje tamo dok ju ne overwriteas s necim novim. Zato kažu forenzičari da ako nešto slučajno obrišeš što je jako važno da odmah isključiš komp i zoveš njih prije nego što OS overwritea taj dio harda s novim datotekama.

Eh sad, DiskWipe i slični programi ulaze u igru s tim da nekoliko puta koristeći razne metode prepišu te 0 i 1 praznog (ili "punog") prostora. Oni uistinu BRIŠU što god je bilo. Eh sad ovisno o tome koliko si paranoičan mogu jednom "obrisat" te 0 i 1 ili mogu čak i po 32 puta overwriteat sve. Ja koristim 14 puta. Pazi samo, to traje IZNIMNO dugo. Za 100 gigića na hardu sa metodom koja sve overwritea 14 puta gledaš na solidnih 2-3 dana. Možda i više.

Zbunio si me kad si pitao za privatnost. Na koju privatnost misliš (iako svi znamo da je privatnost mrtva)?

Ako misliš da te Windows ne špijunira imas spektar opcija. Možeš samo disableat određene updejte od windowsa koji su tu da te špijunirao ili možeš otić "ballz to the wallz" i fino instalirat neki Linux distro. ¯\_(ツ)_/¯

Ako želiš privatnost na internetu, tu ti dođe VPN i proxy chainovi u pitanje.

Nemoj koristiti VPN-ove koji su đabe. Jer VPN nekako mora plaćat servere a ako je tebi đabe, odakle mu lova (khm khm treća partija koja kupuje tvoje informacije khm khm)...

Znači, plaćeni VPNovi samo. Ovo je vrlo korisna stranica od neutralne stranke koja ih uspoređuje: https://thatoneprivacysite.net/vpn-comparison-chart/

Alternativa je proxy/proxy chain. VPN je u biti kao proxy ali i encrypta tj. šifrira podatke koji idu od tebe do VPN-a (ne šifrira ih od tebe do servera).

Proxy je koristan samo ak ideš na neke stranice gdje ne želiš da stranice znaju odakle si tak da što se mene tiče relativno je beskoristan. Kriptirani proxy chain u nekom botnetu (iznimno ilegalno) je najbolja stvar koliko sam čuo ali je iznimno teška za napravit i ak te ufate, ideš na dužu robiju nego da si u Jugi reko nešto protiv druga Tita...

Ali, VPN nije jedina stvar za privatnost. I dalje imaš cookies, brownies i ostale male gobline koda po internetu koji su namijenjeni da ti uđu u browser i prate što radiš. Protiv toga je po meni dobar Ghostery i NoScript!. Ghostery blokira trackere a NoScript! je tata od Ghostery-ja koji JavaScriptu i ostalim kodovima na stranicama koje posjećuješ da se aktiviraju. Najbolja stvar al pokida pola stranica (javascript je vrlo bitan dio modernijih stranica). Al štaš, to je cijena privatnosti.

AdBlocker je relativno koristan ali samo na Mozilli. Što se tiče usporedbe Chromea i Mozille, Mozilla je očiti izbor jer open source i puno bolja za privacy plugine.

Što se tiče sigurnosti, mozak je najbolji alat. Ako to nije dostupno, Malwarebytes Antimalware Premium u kombinaciji sa NOD32 Smart Security 11 je dost dobar. Ako ne to, BitDefender Total Security je isto vrlo dobra opcija.

Najbolja opcija je da imaš Linux sustav sa VM-anim (Virtual Machine) Windowsima. Kad si gotov s korištenjem, obrišteš VM i ćića mića gotova priĆa.

A nismo ni došli do tvog mobitela na kojem si vjv ulogiran u iste račune kao i u browseru u kompu.

Niti do tvog rutera.

Tak da... Pusti neg te špijuniraju, najgora stvar koju mogu napravit je ukrast slike tvog psa ili mačke ili tako nešto...

Ak oćeš privatnost jer si mlađe generacije pa se naslikavaš okolo, vrati se na dio sa zdravim mozgom i pročitaj opet.

Ako imaš još pitanja o optimizaciji javi.

0 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
Re: Kombinacija softvera za privatnost

Zapocetak, hvala na opsirnom odgovoru :)

CCleaner sam prije koristio, ali sam citao da je Bleach Bit ucinkovitiji.

Sto se tice nepotrebnosti defragmentacije, to uopce nisam ni znao. 

Istrazit cu o ovom Disk Wipe-u malo vise. Znam da to traje jako dugo, probao sam sa DBAN-om notebook wipe-at, trajalo je dan i pol doslovno.

Na privatnost nisam mislio na privatnost vezano za VPN, nego za ovaj prethodni dio wipe-anje, ali sve u svemu ovo su hvale vrijedne informacije, sad si mi dao za istrazivat, jos jednom puno hvala :) 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice