Zvučne kartice - Generalni Topic izdvojena tema

poruka: 1.883
|
čitano: 638.858
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Zvučne kartice - Generalni Topic
alengrosevic kaže...
Npr ja sam imao i Xonar STX i X-Fi titanium HD i brdo drugih high end zvučnih za PC pa razliku u igrama nisam čuo. Jednostavno mi je sve to isto zvučalo.

Čestitam, platio si mnogo high end kartica a ni jednu nisi probao. {#}

DAC ili glavna komponenta zvučne kartice radi konverziju digitalnog signala u analogni, skuplje to obicno rade bolje...

Spajajuci na optički izlaz zvučna ti samo prenosi taj isti digitalni signal dalje, bez da napravi ono za što je naravno zadužena.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 0:51 (josipva).
15 godina
josipva kaže...
alengrosevic kaže...
Npr ja sam imao i Xonar STX i X-Fi titanium HD i brdo drugih high end zvučnih za PC pa razliku u igrama nisam čuo. Jednostavno mi je sve to isto zvučalo.

Čestitam, platio si mnogo high end kartica a ni jednu nisi probao. {#}

da, jesam, zaradio sam novac i kupio sam si što sam htio, da li je to problem? O čemu pričaš, što nisam isprobao? Još jednom, u igrama razliku nisam čuo, FLAC i takvi formati su druga priča, tu ima razlike i to velike. No u igrama nisam primjetio razliku. {#}

17 godina
I opet: moderni DACevi daleko prevazilaze ljudski sluh. Zvučna za slušanje max do 600 kn, a ako želite dalje poboljšavati kvalitetu zvuka, kupite kvalitetniji zvučni sustav; dobro pojačalo i zvučnici, s naglaskom na zvučnike. Ako imate receiver sa digitalnim ulazom, iskoriste ga. Dobar zvuk košta, no ljudi ulažu u krive komponente - zvučnici su ti koji su odgovorni za kvalitetu zvuka, jer oni pretvaraju jedan tip signala u drugi.
No trees were killed in the creation of this post. However, a large number of electrons were seriously inconvenienced.
14 godina
Zvučne kartice - Generalni Topic

Prelaskom sa onboard zvučne na matičnoj Asus Sabertooth P67 i Z77 na Xonar D2X u kombinaciji sa jeftinim slušalicama Speedlink Medusa je u igrama bio ogroman,da ne govorim prelaskom na ozbiljnije slušalice!!!

Slušanje glazbe se digao na sasvim drugi nivo,blago tebi što ne primjećuješ te razlike,uštedio si puno novca ili u tvom slučaju nisi!! :))

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.8.2013 17:50 (volegradele).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Pozdrav, razmišljam o kupovini zvučne kartice ili eksternog DAC-a i sad me zanima što je bolje kupit. Inaće da napomenem to mislim spajat na laptop.. a na zvučnu ili eksterni DAC zvučnike 2.0 ili 2.1 i slušalice... i ako imate za preporučit neki uređaj slobodno bio bi vam jako zahvalan :) inaće budžet za to je maksimum 1000 kuna.

0 0 hvala 0
17 godina
super_mario2006 kaže...

Pozdrav, razmišljam o kupovini zvučne kartice ili eksternog DAC-a i sad me zanima što je bolje kupit. Inaće da napomenem to mislim spajat na laptop.. a na zvučnu ili eksterni DAC zvučnike 2.0 ili 2.1 i slušalice... i ako imate za preporučit neki uređaj slobodno bio bi vam jako zahvalan :) inaće budžet za to je maksimum 1000 kuna.

Evo, biraš po potrebi:

http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=Xonar+Usb

Twitter: @191x7
13 godina
neaktivan
191x7 kaže...
super_mario2006 kaže...

Evo, biraš po potrebi:

http://www.nabava.net/trazilica.php?tp=0&q=Xonar+Usb

ma znam ja to.. gledo sam ja eksterne zvučne i DAC... mene samo zanima što bi bilo bolje do 1000 kuna što bi dalo kvalitetniji zvuk

17 godina

Zvučne kartice sadrže DAC čip no uz njega imaju i zvučni procesor koji nije DAC.

DAC je skraćeno za Digital to Analog Converter, dakle pretvornik iz digitalnog u analogni signal.

Moderni zvukovi/glazba pohranjivana je i obrađivana u digitalnom obliku (nule i jedinice), ali mora biti pretvorena u analogni (wave) signal prije nego što dođe do pojačala/izlaza.

DAC sam po sebi nije zvučna kartica, ali DAC može dolaziti spojačalom & izlazom za slušalice.

Pomom mišljenju bolje ti je uzeti USB zvučnu.

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.8.2013 12:39 (191x7).
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Ako ti je cilj 5.1 zvuk u igrama i filmovima onda ASUS USB zvučna, za muziku je bolje uzeti externi DAC

Pump The Jam Pump It Up
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Se isplati upgade sa X-Fi Xtreme Music (SB0670) na X-Fi Titanium Fatal1ty Pro? Ima li značajnih razlika između te dvije zvučne?

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2013 17:11 (PR3DA70R).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Pozdrav... zanima me ako netko zna di da uzmen zvučnu ... jer mi je izgleda na matičnoj crkla integrirana.. problem je šta nemogu PCI, nego PCI-e ( onaj mali utor na matičnoj ) ili USB.. pa me zanima gdje ima uzet najjeftinija moguća?

Only God Can Judge Me
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
PR3DA70R kaže...

Se isplati upgade sa X-Fi Xtreme Music (SB0670) na X-Fi Titanium Fatal1ty Pro? Ima li značajnih razlika između te dvije zvučne?

Generalno ne ako nisi neki bjesni audiofil.

jukiii kaže...

Pozdrav... zanima me ako netko zna di da uzmen zvučnu ... jer mi je izgleda na matičnoj crkla integrirana.. problem je šta nemogu PCI, nego PCI-e ( onaj mali utor na matičnoj ) ili USB.. pa me zanima gdje ima uzet najjeftinija moguća?

U bilo kojoj trgovini informatičke opreme.

15 godina
jukiii kaže...

http://www.ekosarica.biz/index.php?route=product/product&product_id=17127

PR3DA70R kaže...

Ne, razliku nećeš osjetiti sigurno. Jedino je prednost titaniuma PCI-e sučelje, no ako trenutno imaš music i razmišljaš na titanium preći, radije novce sačuvaj za neki drugi upgrade. Trenutna kartica ti nudi isto kao i titaniumka, samo na PCI sučelju.
14 godina
neaktivan

Ok, hvala. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Može preporuka jeftine USB 5.1 zvučne kartice za slušalice.

Pump The Jam Pump It Up
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.9.2013 16:07 (bruno03).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Problem, korisitio sam integriranu grafiku sa ploce Asus M5A97 PRO i sada kupio ASUS Xonar DG. Dok sam koristio integriranu zvucnu, s vremena na vrijeme cuo sam kvrckanje iz zvucnika, ne konstantno nego svakih par sekundi po jedan kvrc, kao da se nabije statika i otpusti korz zvucnike. Nadao sam se da cu taj problem rjesit sa novom zvucnom, ali bas i nisam :( Nakon 3 dana koristenja nove zvune krenuo je isti problem. Da napomenem, problem nije stalan, javlja se svakih par dana, ali kada krene ne mogu naci nacin da prestane, jednostavno drugi dan nestane. Ne mogu naci ikakvo logicno objasnjenje tog problema, nemam mikrovalnu ili klimu koja radi da bi stvarala EMI. Jedino kuciste od kompa, WiFi signal, i bezicni telefon u kuci. Ali te 3 stavi stalno rade, pa bi i problem kvrckanje trebao biti stalan(zar ne?). Btw izlaz iz zvucne ide na sony HiFi sustav sa pojacalom i onda na "velike" zvucnike. Imate ideju kako da to rjesim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

pozz..

evo slozio sam si novu konfu..   maticna asus sabertooth 990fx r 2.0

posto je uvodni post u temu jako šturo napisan za razliku od drugih ultimativnih tema a ja sam totalni audio noob zanima me par stvarcica i preporuka.

naime trebao bih zvucnu u sto boljem omjeru ulozeno dobiveno.. do max 300kn  bez vecih ambicija na prelazak na jace posto nisam zahtjevni korisnik i trebala bi trajat sto duze.

trenutno sam na ocajnom logi headsetu sa usb-om i nisam jos iskusio surround niti ista slicno.   znaci treba mi zvucna da se moze spojit na front panel jer mi je pc pod stolom pa da se ne zavlacim svaki put. zatim koji je proces, mogu li logitech zvucnici 2.1 bit spojeni na karticu zada, a onda kad ustekam headset napred to se automatski prebaci na sluše kao sto je to bilo do sada?  sluse bi bile neke mid range do 500kn za gaming.. tipa logitech g230 itd.

znaci primarno za gaming sekundarno muzika.. te kako da izbjegnem šumove, statiku na mikrofonu tj neki savjet prilikom montiranja  itd.  npr vidio sam da creative driveri imaju crystal clear opciju i totalno ukloni statiku i sve s mikrofona.

znaci moze prijedlozi iz ducana ili polovno. ispricavam se na pocetnickim pitanjima al na ovom podrucju sam zaista neuk.

Lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Prelazak na zvučnu do 300 Kn (kako spominješ) ti se uz zvučni sustav koji imaš na matičnoj ne isplati.

Razlika ne vrijedi tih novaca.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
191x7 kaže...

Prelazak na zvučnu do 300 Kn (kako spominješ) ti se uz zvučni sustav koji imaš na matičnoj ne isplati.

znaci nesto tipa xonar dg 5.1 nema bitne razlike.. dovoljan ce bit i surround na maticnoj?

dobro a sta bi onda recimo bilo zadovoljavajuce da znam otprilike kad skupim nesto novaca?

17 godina
neznalica90 kaže...
191x7 kaže...

znaci nesto tipa xonar dg 5.1 nema bitne razlike.. dovoljan ce bit i surround na maticnoj?

dobro a sta bi onda recimo bilo zadovoljavajuce da znam otprilike kad skupim nesto novaca?

A dobro sad, razlike bi bilo i imao bi mogućnost virtualnog 7.1 zvuka što na integriranoj nemaš. Ali da je razlika ogromna, nije.

Pogledaj:

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.9.2013 21:13 (191x7).
13 godina

onda je znaci bolje za 680kn uzet nesto tipa logitech g35 i imat pristojan zvuk i surround bez zezancije s karticom?

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Molim  preporuku za DOBRU zvučnu karticu koja bi preživjela nekoliko konfiguracija! :-)

Nitko? :-( Help ljudi...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.10.2013 12:53 (Azmo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pozdrav!

Ima li smisla kupovina ove zvučne, http://www.portio.hr/index.php?page=artikl&id=052310007 s obzirom da mi računalo osim za igranje, služi i kao multimed centar? Signal bi slao koaksijalnim kabelom prema surround pojacalu, HarmanKardon 3550, a zvučnici su KEF Q50.  

Još me zanima, koja je razlika ako je zvučna PCI ili PCI-e i koliko to utiče na kvalitetu zvuka ili na šta već utiče?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ako šalješ koaksijalnim kabelom, dakle digitalnim putem, s diskretnom zvučnom (koliko god ona koštala) naspram integrirane koja ima koaksijalni izlaz nećeš dobiti ama baš ništa. Naime, pretvorbu iz digitalnog u analogni oblik tada ti vrši digitalno-analogni pretvornik ugrađen u pojačalo (ili u zvučnike ako je ugrađen u njih), a DAC, pojačalo i sami zvučnici u biti i jesu ono što definira kvalitetu zvuka. Zvučna je u biti zaobiđena.

17 godina
neaktivan

Zapravo, jedina prednost su Dolby Digital Live i DTS Interactive real-time enkoderi, koji mogu prebaciti 5.1 zvuk iz igara preko digitalnog sučelja, a ako su oni potrebni, bolje je uzeti zamalo upola jeftiniji D1/DX (DDL+DTSI) ili još jeftiniji DS/DSX (podržava samo DTSI, ne i DDL).

Ako integrirana zvučna kartica nema DDL/DTSI (a vjerojatno nema), te ako igra nema enkoder u sebi (a vjerojatno nema), preko digitalnog sučelja ide samo stereo signal (ne uzimajući u obzir DD/DTS passthrough već pripremljenog streama), što nije bitno ako je setup dvokanalni (stereo). U slučaju 5.1 ili više kanala, nabava kartice koja podržava real-time enkodiranje u DD ili DTS format je bitna (IMO).

Razlike u zvuku između PCI i PCIe verzija iste kartice ne bi trebalo biti, pod uvjetom da su sve ostale komponente jednake. Primjerice DS i DSX, te D1 i DX imaju jednake komponente, jedina je razlika PLX-ov PCIe->PCI bridge koje -X kartice imaju, budući da se zvučni čip spaja na PCI sučelje.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 23:53 (hrx).
16 godina
neaktivan

Hvala ljudi.

ako sam ja dobro shvatio, trebao bi signal poslati u pojacalo analogno tj. 3,5mm jack na cincheve? Ili? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Ako šalješ koaksijalnim kabelom, dakle digitalnim putem, s diskretnom zvučnom (koliko god ona koštala) naspram integrirane koja ima koaksijalni izlaz nećeš dobiti ama baš ništa. Naime, pretvorbu iz digitalnog u analogni oblik tada ti vrši digitalno-analogni pretvornik ugrađen u pojačalo (ili u zvučnike ako je ugrađen u njih), a DAC, pojačalo i sami zvučnici u biti i jesu ono što definira kvalitetu zvuka. Zvučna je u biti zaobiđena.

Ček, ima li zvučna onda uopče smisla ako vanjsko pojačalo odradi dac konverziju? Da li ima poboljšanja ako signal pošaljem analogno, a ne digitalno sa zvučne. Nisam baš upućen( zašto mi je ovoliki i ukrućen), u ovu tematiku, pa možda moja pitanja izgledaju smiješno. Ali ja se držim one da se nitko nije naučen rodio...{#}

je velik, al je mek ko duša..
17 godina

Pa zvučna ima smisla, nešto mora imati izlaz (analogni ili digitalni). Samo ti je ako šalješ digitalnim putem nepotrebna neka ekstra zvučna, ok su i integrirane.

Ako signal šalješ analogno, onda pojačalo ne radi DAC konverziju i tada ti je bolje imati što bolju zvučnu.

Gle, nisam neki audiofil, sigurno ima više kolega koji ti to mogu bolje objkasniti, ja možda i griješim.

14 godina

Trebam preporuku zvučne kartice. Igram samo Call of Duty 2 koji u audio opcijama ima do EAX-a 3, koji da bi koristio trebam zvučnu karticu koja podržava EAX. Imam poznanike koji imaju Creative SoundBlaster X-FI Extreme Fidellity i kunu se u bolji zvuk pa i ja to želim :D

E sad, pucam na najjeftinije rješenje a zanima me preporuka zvučne kartice s kojom bi mi EAX u COD2 radio a da po mogućnosti radi na Windows 7 da ne moram Alchemy koristiti kao oni s tom navedenom zvučnom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da, dodao bih da koristim isključivo headset i to Plantronics Gamecom 380

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice