Rastavljanje-sastavljanje

poruka: 23
|
čitano: 10.430
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

evo odlučio sam rastaviti kompjuter sve očistiti onda sve vratiti

evo sad prvo glupo pitanje: ako skinem hladnjak s procesora jel onda moram termalnu pastu skidat pa stavljat novu jer inače to nisam radio do sad pa ne znam baš

drugo glupo pitanje:vađnjem komponenti s matične se neće nešto npr resetirati pa da trebam ponovno namještat il tako nešto

i treće glupo pitanje:ako odlučim jednog dana stavit novu grafičku sve će se to samo obavit što se tiče postavki u biosu i takve stvari ili trebam nešto u bios-u podešavat i unutar windowsa jer u bug-u br. 196 o nadogradnji kompjutera  piše samo o tome kako staviti i izvaditi ali ništa što se tiče stranje software-a(sad bi se moglo zaključiti da onda sve ide automatski il sl. ali ipak za svaki slučaj pitam)

znam da su pitanja glupa, čak i meni izgledaju glupo ali što se može kad ne znam :D

Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Rastavljanje-sastavljanje
spaws kaže...

evo sad prvo glupo pitanje: ako skinem hladnjak s procesora jel onda moram termalnu pastu skidat pa stavljat novu jer inače to nisam radio do sad pa ne znam baš

drugo glupo pitanje:vađnjem komponenti s matične se neće nešto npr resetirati pa da trebam ponovno namještat il tako nešto

i treće glupo pitanje:ako odlučim jednog dana stavit novu grafičku sve će se to samo obavit što se tiče postavki u biosu i takve stvari ili trebam nešto u bios-u podešavat i unutar windowsa jer u bug-u br. 196 o nadogradnji kompjutera  piše samo o tome kako staviti i izvaditi ali ništa što se tiče stranje software-a(sad bi se moglo zaključiti da onda sve ide automatski il sl. ali ipak za svaki slučaj pitam)

znam da su pitanja glupa, čak i meni izgledaju glupo ali što se može kad ne znam :D

1. Što se tiče paste moraš obavezno skinit staru i stavit novu. Staru možeš skinit sa žiletom ili čistim alkoholom
 2. Sve će ti bit u redu, samo nemoj skidat jumpere
 3. Što se tiče postavki u biosu to bi trebalo bit automatski, a softwarea, za novu grafičku moraš stavit nove drivere

Samo pitaj, takva pitanja nisu nikad glupa Cool
Jumper Jumper
17 godina
spaws kaže...

Ovako:
1. Ako ćeš skidati hladnjak poželjno je da očistiš i njega i procesor od termalne paste i staviš novu. Staviti novu nije problem, samo naneseš toliko paste koliko je veliko zrno riže i uzmeš neke rukavice ili vrečicu te ju ravnomjerno razmažeš po procesoru.

2. Neće se ništa resetirati. BIOS se resetira kada izvadiš bateriju.

3. Prije nego staviš novu grafičku obriši drivere od stare, ugasi komp, stavi novu, upali komp i instaliraj najnovije drivere od te grafe.

Nadam se da sam pomogao.
92% tinejđera sluša turbo folk, pop ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock & metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina

Pitanja uopće nisu glupa,dapače...baš su na mjestu.

Ako čovjek ne zna nešto učiniti sam,a ima dobru volju naučit

i na ovako kulturan način to i pitat,svaka čast.Pa,nitko se nije rodio naučen...

Kako su ti kolege već odgovorili na tvoja pitanja,ja bi dodao samo još ovo:

obvezno paziti da pri skidanju komponenti s MBO ne isprazniš statički elektricitet u neku od njih...

(Netko za to koristi antistatičku rukavicu,ja jednostavno ispraznim u prvi radijator u stanu)

i svakako biti pažljiv sa stavljanjem procesora u socket,te coolera na procesor...

jer su to osjetljive stvari (znam iz svojeg iskustva,koštalo me kupovine nove MBO,

makar bi se zakleo da nisam zeznuo pinove na socketu...radio sam puno puta prije toga to isto...no...)

http://s2.ba.bitefight.org/c.php?uid=94118
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hvala vam puno

a ti jumperi. što su oni. oni imaju neke postavke u sebi o kompjuteru ili sto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

i još jedno pitanje

kod skidanja hladnjaka sa grafičke jel isto kao kod cpu-a da se treba micati stara pasta i stavljati nova i jel uopće tamo ima ikakva pasta

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

jumperi su samo male žičice savijene u obliku slova U i obložene plastikom tako da pašu na utore na ploči - tj. ovisno o tome kroz koji vod dođe struja na sklop sklopu to znaći ovo ili ono.

Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje! Bolje ispasti budala nego iz aviona...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
spaws kaže...

i još jedno pitanje

kod skidanja hladnjaka sa grafičke jel isto kao kod cpu-a da se treba micati stara pasta i stavljati nova i jel uopće tamo ima ikakva pasta

Ima paste i treba se nanjeti nova kada se skine stara
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30mm f1.4, FL-50R, HLD-4
16 godina

Nediraj nista ako nemas iskustva sa rastavljanjem pc.

Sigurnoces nessto pokvariti.

Commodore 64 64 KB RAM audio SID C64 OS: ROM BASIC CPU: MOS 6510, 1MHz
Moj PC  
0 4 hvala 0
16 godina
neaktivan

eh ako ne budem dirao kako ću naučiti :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
zzz kaže...

zašto to misliš, za sve postoji prvi put ako bude pažljiv sigurno neće ništa pokvariti
C'est la vie
16 godina
neaktivan
zzz kaže...

spaws kaže...

ovaj zzz je neka kreatura al spaws diraj diraj samo diraj =) da bi naučio moraš dirat.
Kažu da škola nije zatvor, a mi ni krivi ni dužni dobili 12 godina. Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje! Bolje ispasti budala nego iz aviona...
16 godina
neaktivan
spaws kaže...

Neka ti netko za početka pokaže, jer ćeš kada budeš sastavljao morati spajati fronta panel konektore (odspojiti ih nije problem), a to su: power sw, reset sw, hdd led, power led (to je FP), te USB konektore i ostale (mikrofon i sound jackove) na ploču
Olympus E-3, ZD 12-60, Sigma 30mm f1.4, FL-50R, HLD-4
16 godina
leo_819 kaže...
zzz kaže...

zašto to misliš, za sve postoji prvi put ako bude pažljiv sigurno neće ništa pokvariti
 Osobno iskustvo sa stetom od oko 1000 kuna,a biosam jako pazljiv.
16 godina

Ma,i ja sam imao osobno iskustvo sa štetom od 940+650 kn("stara" ploča+nova).

No,uvjeren sam da nisam ja spigao pinove na socketu.Nije mi bilo to prvi puta da rastavljam

stroj  i mijenjam pastu.Bila je to očito još jedna laž ekipe iz Ve-mila

(frajer je prvo naručio MBO,pa tek onda otkrio kvar i normalno,onaj koji ne ulazi u garanciju).

Moja greška kaj nisam ponovo rastavio stroj i odnio samo ploču,vjerojatno bi...

ako ništa drugo,vidio jesam li ja to zbilja zeznuo i otklonio sumnje.

Uglavnom,niti to me nije spriječilo da održavam svoj i još 20-ak strojeva(povremeno).

http://s2.ba.bitefight.org/c.php?uid=94118
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 16:49 (fromcelltohell).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zzz kaže...
  Ma što si to pokvario, a da se nije moglo reklamirat?
Only God (& mod) can judge me
Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2009 16:52 (Core2Duo2).
16 godina
Core2Duo2 kaže...
zzz kaže...
 garancija istekla
moja greskaje bila sto nisam skinuo staticki elektricitet sa sebe prije negosam poceo dirati komponente
16 godina
neaktivan
zzz kaže...
Core2Duo2 kaže...
zzz kaže...
 garancija istekla
moja greskaje bila sto nisam skinuo staticki elektricitet sa sebe prije negosam poceo dirati komponente
 To sta se tice toga elektriciteta... Kaj to je i kakve to veze ima??? Ja sam vec sto puta komp rastavljo i nije mi nista bilo ni meni ni komponentama.... Da znam za u buduce...
BAJKER je stil života, bajker se ne postaje, bajker se rađa...
16 godina
Trop kaže...
zzz kaže...
Core2Duo2 kaže...
zzz kaže...
 garancija istekla
 To sta se tice toga elektriciteta... Kaj to je i kakve to veze ima??? Ja sam vec sto puta komp rastavljo i nije mi nista bilo ni meni ni komponentama.... Da znam za u buduce...
 pogledaj na google,dase nemucim tipkati
16 godina
neaktivan

evo sve sam izvadio i vratio normalno osim procesora jer nisam imao termalne paste

jedni je problem bio hard disk jer sam onaj mali kabel za prijenos podatak ukopčao valjda na mjesto gdje se spaja drugi hard ako želim imati dva a nisam ga spojio odmah kraj kabela za napajanje

i onda sam nakon 15 min skužio da bi to mogao biti problem

na neki način mi je i drago što mi se to dogodilo jer mi je to novo iskustvo i naučio sam nešto novo

e da jel taj utor u koji sam ja prvo stavio kabel za podatke za drugi hard da spojim tamo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
vistma kaže...
spaws kaže...

1. Što se tiče paste moraš obavezno skinit staru i stavit novu. Staru možeš skinit sa žiletom ili čistim alkoholom

Al ponekad odgovori jesu.

Koristi Arctic Thermal Material Remover za skidanje, a Arctic Thermal Surface Purifier za pripremu povšine za nanošenje paste (ili proizvode nekog drugod proizvođača). Sve skupa dođe cca 50-60kn.
17 godina
neaktivan
shkval kaže...
Koristi Arctic Thermal Material Remover za skidanje, a Arctic Thermal Surface Purifier za pripremu povšine za nanošenje paste (ili proizvode nekog drugod proizvođača). Sve skupa dođe cca 50-60kn.
  ma daj....   to su već perverzije :D
Only God (& mod) can judge me
17 godina
shkval kaže...
vistma kaže...
spaws kaže...

Al ponekad odgovori jesu.

Nije li najjednostavnije kod kuće uzeti 90% alkohol i dobro to očistiti?
92% tinejđera sluša turbo folk, pop ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock & metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice