di se moze kupiti neki kvalitetni pretvrac s 12 na 220 V za auto ? dali je netko koristio vec takve uredaje ? ima li rizika nekog kod koristenja takvih uredaja na stetu elektronike u autu i sl ?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pogledaj npr. u Chipoteci, Electronic Centru, a čak sam vidio u u Intersparu nešto takvo.
Naravno, kvaliteta je nepoznata; najčešće daju tzv. stepped sinewave oblik izlaznog napona - rizika u principu nema za uređaje koji koriste tzv. SMPS (switch mode power supply) napajanja, npr. napajanja za notebook računala, punjači mobitela, i slično.
Problema bi moglo eventualno biti kod uređaja koji koriste napajanja s klasičnim transformatorom (moguće pregrijavanje transformatora zbog odlaska jezgre u zasićenje uzrokovano nepravilnim oblikom napona).
Ukoliko nabaviš pretvarač koji na izlazu daje čisti sinusni oblik napona (takvi su znatno skuplji), možeš s njim koristiti bilo koji uređaj (u okviru dopuštene maksimalne snage, naravno).
Rizika za automobil nema (jedino moraš uzeti u obzir da tipična utičnica za upaljač daje maksimalno 10 A, tj. 120 W). Jači pretvarači spajaju se klemama (naravno, preko osigurača) na akumulator.
evo ovako imam pitanje idemo na 1. maj i sada nemamo kako struju dovuc u sumu a nitko nema agregator pa sam gledao pretvarace i gledam da imaju i jaci i slabiji sad je pitanje ovi od 300w jel mogu napajati sve zajedno znaci tv punjac laptopa i liniju za muziku mislim jel moze sve zajedno ili samo po jedno mora bit