Treba mi dual layer dvd ali da na onoj strani di se pise na dvd da izgleda kao original dvd? Koji dvd moram kupiti da bude srebrno odiza??
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To ne postoji. "Orginalni" dvd-ovi prave se posebnom medotom tiskanja u tvornici. Oni se ne "prže" kao diskovi koje kupimo u prodavaonici. Tako da bijeli odsjaj jedino možeš dobiti ako naručiš tiskanje u tvornici.
a sto ce ti to da predprodajes piratluk kao org ili?
Ako sam dobro skužio, njemu treba 'ona površina di se piše' biti srebrna, a vjerojatno je time mislio na gornju površinu.
Ako sam dobro skužio, njemu treba 'ona površina di se piše' biti srebrna, a vjerojatno je time mislio na gornju površinu.
lol da tako nekako 
To ne postoji. "Orginalni" dvd-ovi prave se posebnom medotom tiskanja u tvornici. Oni se ne "prže" kao diskovi koje kupimo u prodavnici. Tako da bijeli odsjaj jedino možeš dobiti ako naručiš tiskanje u tvornici.
Dopunit ću tvoj odgovor: na tvornički napravljenim DVD-ovima (konkretno, DVD-ROM-ovi) podaci se bilježe pomoću fizičkih ravnina i udubljenja, tako da je plastika s donje strane DVD-a prozirna i kroz nju se lijepo vidi reflektivni sloj (aluminij, srebro, štoveć). S druge strane, na DVD-ovima koji se snimaju u DVD snimačima ispod reflektivnog sloja nalazi se organska boja, koja se prži pomoću lasera (spaljeni dijelovi drugačije reflektiraju). E, upravo ta boja je razlog zbog čega su DVD-ovi obojani s donje strane. Ako nekad iskemijaju organsku "boju" za DVD-ove koja će biti prozirna, onda ćemo moći imati srebrne DVD-ove, poput originalnih. Ali nekako sumnjam da će se to dogoditi - brijem da će se prije posve prestati koristiti optički mediji i zamijenit će ih Flash ili neke druge buduće vrste memorija).
Edit:
lol da tako nekako 
(Edit 3 - nisam gledao tko što piše...) To su tzv. blank mediji - nisam ih vidio po dućanima u zadnje vrijeme, ali možda bi se mogli naći kod uvoznika ili zastupnika marki - ne znam, mislim da je Princo nekad prodavao tone takvih medija (CD-ova doduše), Traxdate su često dolazile bez tiska s gornje strane... Potraži na nabava.net ili nekom drugom sajtu DVD blank.
Dopunit ću tvoj odgovor: na tvornički napravljenim DVD-ovima (konkretno, DVD-ROM-ovi) podaci se bilježe pomoću fizičkih ravnina i udubljenja, tako da je plastika s donje strane DVD-a prozirna i kroz nju se lijepo vidi reflektivni sloj (aluminij, srebro, štoveć). S druge strane, na DVD-ovima koji se snimaju u DVD snimačima ispod reflektivnog sloja nalazi se organska boja, koja se prži pomoću lasera (spaljeni dijelovi drugačije reflektiraju). E, upravo ta boja je razlog zbog čega su DVD-ovi obojani s donje strane. Ako nekad iskemijaju organsku "boju" za DVD-ove koja će biti prozirna, onda ćemo moći imati srebrne DVD-ove, poput originalnih. Ali nekako sumnjam da će se to dogoditi - brijem da će se prije posve prestati koristiti optički mediji i zamijenit će ih Flash ili neke druge buduće vrste memorija).
ta zamjena sigurno nece jos za dugo
Ma ne ona povrsina di se printa nego ona s druge strane di dvd citac snima, ta treba biti onako srebrna..
I nije za prodaju ne mislim nikom podvaljivat pirate nego za mene.
Ma ne ona povrsina di se printa nego ona s druge strane di dvd citac snima, ta treba biti onako srebrna..
I nije za prodaju ne mislim nikom podvaljivat pirate nego za mene.
LOL. Izražavanje ti je fakat na razini... Uglavnom - takvi mediji ne postoje. Ako radiš neki projekt u većoj nakladi (više stotina ili više tisuća komada), onda si možeš naručiti tvornički tiskane DVD-ROM-ove. A za osobnu primjenu - ništa od toga. Eventualno ćeš naći CD-ova koji su relativno prozirni s donje strane (imaju tek blagi zelenkasti ili žućkasto-zelenkasti efekt), ali sumnjam da ti CD-ovi trebaju.
Ovo da ti donja strana izgleda kao orginal to je neisplativo!
Tko se zadnji smije, nije skužio!
Šteta je što su zeznuli LightScribe tehnologiju za DVD-ove. Naime, kod CD-ova sloj za pisanje LightScribeom nalazi se na gornjoj površini medija, zbog čega slika ispadne oštra i kontrastna. Za razliku od toga, na DVD-ovima LightScribe sloj nalazi se ispod gornjeg plastičnog diska, dakle na dubini od 0,6 mm, zbog čega je slika mutnija i slabije kontrastna. Da, LightScribe sloj je na taj način fizički zaštićen, međutim kvaliteta ispisa laserom je degradirana. E, kad bi se netko sjetio pa stavio LightScribe sloj na gornju stranu gornjeg plastičnog diska DVD-a...
Ono, sjetili se jedne super tehnolgije, dobro je izveli za CD-ove koji su tad već polako počeli gubiti primat nauštrb DVD-ova, a izvedba te tehnologije za DVD-ove je loša. Novija tehnologija, a ideš s konja na magarca - bar što se tiče označavanja optičkih medija.