I ja isto živim u Bih ali sam odabrao WP iz razloga što mi ga je lakše koristiti nego Android,sigurniji je i ne šteka ako imaš malo više igara / aplikacija.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da se i ja malo ubacim u ovu raspravu WP vs Android....
Nemojte se "ubacivati" u ovakve rasprave zato sto fulate temu. Tema je "WindowsPhone - Općenito" i.. drzite se teme.
Koristim wp od pocetaka i nije mi na pamet palo otici u android teme (mislim da to sto androidasi dolaze ovdje, govori dosta)
Da i ja ne zapocnem neke gluposti...
(ne)slazem se s par stvari koje je kolega napisao koji paralelno koristi 1020 i z.
Wp ima mjesta za poboljsanja i neke stvari nisu najbolje izvedene, ali za ono sto meni treba - nema mi boljeg!
Zakljucimo, da svako hvali svog konja!
Savrsenog osa nema, ukusi su razliciti.
Wp je svakom nadogradnjom sve komplerniji i iskreno, da i ostane ovako na 8.1 verziji, opet ima sve sta mi treba od osa.
Aplikacije su prica za sebe, mada niti jedna koju koristim (osim messengera) mi ne kaska za konkirencijom.
Uglavnom, kada izade wp10 - to ce biti najbolji i najkompletniji OS! -po meni.
Pa ce valjds i devolperi appova shvatit posao ozbiljnije :)
WP ima problem jer ima potpuno drugačiji "stil" izrade aplikacija. Poznam jednog developera i on sam kaže da su u nekim stvarima dosta ograničeni pa moraju improvizirat. Tipa, jedna stvar koja se na android aplikaciji riješi sa 2 linije koda on tu mora napisat možda 10 linija koda (karikirano govorim). Dok opet u pojedinim stvarima je bolje. Naravno, kvaliteta aplikacije ovisi o tome koliko će se developer posvetiti tome. Ako će napraviti obični port sa androida naravno da neće biti dobra, potrebne su razne prepravke jer način pisanja aplikacija se razlikuje. Osim toga, tu odnemažu još i "razmaženi" korisnici koji kad dođu sa neke druge platforme očekuju sve 1:1 isto na WP što je nemoguće.
MS isto ima krivicu jer ne pokriva baš sva tržišta jednakom kvalitetom, recimo u 4 godine postojanja se sigurno mogla dodat HR tipkovnica. Ili gledam WP još nema podršku za Eduroam studentski internet, prvo je falila EAP/TTLS podrška, MS je to ubacio ali onda su došli pred zid jer fali aplikacija i mogućnost instaliranja certifikata koji će omogućiti pristup internetu. Symbian se može spojiti ručnim onosom podataka. Vidim da dosta korisnika traži USB OTG podršku, itd. Puno tih banalnih stvari odbije potencijalne korisnike.
Da li se kome dešava da nekad se telefon smrzne ili akcijski centar zaglavi na vrhu ekrana ili prilikom scrollanja na start screenu vrh zapne na sredini :( Izgleda meni Denim neće doći,još sam na Cyan.
Koje si to androide do sad koristio?
Ako su bili tipa lenovo onda se ni ne čudim.
Istina da na svkom androidu ima štekanja ali ako pametno biraš to štenjake će biti minimalno.
De obrazloži se molim te...kakvo biranje?
Neki dan bratova cura uzela LG g3. Uzmem mako da vidim kakav je telefon i onih dve minute sto sam ga koristio telefon je zalagao par puta. Za mene je nezamislio da telefon koji košta 380 eura da laga tako. Moja 1520 je pojam telefona za ono. Znači ja trebam istresti 380 eura za telefon i uz to još trebam birati hoce li stekati...Prvi telefon mi je bio WP7 i kad sam ga prodao uzeo sam android, android sam furao 2 godine i za te dve godine samo patnja sa androidom. Iako su sadasnje lumie nize klase slabije od tog mog androida daleko bolje rade nego sto je on ikad radio.
Da se razumijemo nije ni WP med i mlijeko i daleko od toga da je savrsen os...al od kad sam uzeo Lumiu 1520 prije nekih pet mjeseci telefon se restartovao samo kad su instalirane nadogradnje, nije se ni jednom zaledio, jednostavno telefon radi a to je ono sto mi je najbitnije.
Ne bum se više uvlačil u ovu raspravu, samo potičemo flejm i rasprave koje ne vode nikud. Ajmo se radije držati wp-a i njegovih svojstava/mana/opcija/novosti :)
Navodno kruži priča da bude danas bio dostupan W10 technical preview, popodne po našem vremenu. Javite ako netko dobije notification.
Sinoć su na twitteru pitali onog Gabriela Aula o toj glasini da će danas doći i nije izričito negirao već samo rekao da će biti u 2. mjesecu sigurno.
Joe Belfiore je isto na twitteru dao par obavijesti vezano za Win10 na slabijim uređajima: LINK
Sinoć su na twitteru pitali onog Gabriela Aula o toj glasini da će danas doći i nije izričito negirao već samo rekao da će biti u 2. mjesecu sigurno.
Joe Belfiore je isto na twitteru dao par obavijesti vezano za Win10 na slabijim uređajima: LINK
Malo mi ovo nije jasno za L1520? Zar nisu rekli da će svi WP 8.1 mobiteli dobiti nadogradnju na WPX? Taman sam želio preći s Ativ Sa na L1520 zbog WPXa
Koje za L1520? Pomicanje tipkovnice?
Krivo sam skužio, mislio sam na ovaj dio i sad ne razumijem kako je to odvajanje...
odvajanje tastature od zaslona na Lumia 1520 uređaju npr. znamo za sigurno da neće svi uređaji dobiti, čak mislimo da će Lumia 1520 jedina to dobiti.
Aha, odvajanje u smislu pomicanja tipkovnice lijevo ili desno kako bi lakše tipkao. Znači smanji se veličina tipkovnice i da možeš palcem dobaviti sva slova. To najviše ima smisla na L1520 jer je na njoj nemoguće tipkat jednom rukom.
Kolega se tu malo nespretno izrazio :)
Malo mi ovo nije jasno za L1520? Zar nisu rekli da će svi WP 8.1 mobiteli dobiti nadogradnju na WPX? Taman sam želio preći s Ativ Sa na L1520 zbog WPXa
Dobit će "svi",ali službeni... Prvi TP će dobit samo određeni uređaji...
Da, u prvom "valu" nadogradnje će samo određeni uređaji dobiti Win10, a kasnije će i ostali dobiti Win10
Znači 100% Ativ S dobiva WPX(offical)?
Nisam uspio izvući nikakav zaključak hoće li moć ili ne, za Lumia uređaje je sigurno. Možda mogne i Ativ S jer i on spada u WP8 uređaje.
Zato kažem da je potrebno PAMETNO birati, Sony flagshipovi, htcovi, nexusi i motorole lagaju minimalno.
Kod WP mobitela ne trebaš pametno birati, na svim uređajima klizi OS! :)
MS je izjavio da će svi WP uređaji moći dobit nadogradnju na W10, no mora vam biti jasno da zadnju riječ imaju operatori, pa tako primjerice Australska L630 neće dobit ni Denim, pa me ne bi iznenadilo da pola starijih lumija ne dobije službeni W10... BTW MS može samo govorit za lumije...
Ja ni dosad nisam dobio Denim :|
Ujutro iden u Zagreb i imam namjeru kupit Lumiu 535 DS pa vas molim ako ju netko ima da mi rece svoje dojmove o njoj.

Probao ju u T-centru nekih 20ak minuta i mogu reći da je stvarno solidan mobitel. Prednja kamera je odlična za cjenovni razred (5MP) i performanse su sasvim zadovoljavajuće.
Meni osobno smeta što ekran nema clearblack ali mislim da je to više zbog toga što sam se ja previše navikao na takav prikaz, ekran sam po sebi nije pikselast i dobro prikazuje boje.
Pripazi da je novija verzija (hardverska verzija, 5.0) jer ranije imaju problema sa touchom iako mislim da će i taj problem biti riješen kroz update.
Zato kažem da je potrebno PAMETNO birati, Sony flagshipovi, htcovi, nexusi i motorole lagaju minimalno.
Kod WP mobitela ne trebaš pametno birati, na svim uređajima klizi OS! :)
Istina da na svim OS klizi ali ipak treba pripaziti. Moje mišljenje da je najisplativije kupovati Lumia uređaje jer imaju najbolju podršku. Samsung i ostali lagano zezaju s tom podrškom jer nemaju velik broj uređaja pa im nije prioritet.
Dobro, iskreno, boli me kuki. Ja sam izabrao pametno (nakon dva pokušaja sa iP i Androidom) - izabrao sam Lumiu (koja, btw, nije flagship), radi sve što meni treba i ne treba me nikakav propovjednik ovdje uvjeravati u suprotno.
Ako nemaš WP telefon, niti išta pametno za reći, hvala, ne hvala. Bye
Jel dobio tko full Denim update u Hrvatskoj
Imam L 830 i neki su u Europi vec dobili
Pod mobile operator mi piše:000-33,ako sam dobro svatio to bi trbalo značiti da nisam vezan uz update operatera
Ima li tko kakvih iskustva?
Jel dobio tko full Denim update u Hrvatskoj
Imam L 830 i neki su u Europi vec dobili
Pod mobile operator mi piše:000-33,ako sam dobro svatio to bi trbalo značiti da nisam vezan uz update operatera
Ima li tko kakvih iskustva?
Pa Lumia 830 dolazi sa Denimom. WP 8.1 je Denim. Instaliraj Extras+info pa provjeri.
Ujutro iden u Zagreb i imam namjeru kupit Lumiu 535 DS pa vas molim ako ju netko ima da mi rece svoje dojmove o njoj.
Prije par dana sam ovdje kratki dojam napisao pa ti evo copy/paste da ne tražiš :)
Kupio sam ga ženi prije 3-4 tjedna i mobitel je skroz ok.
Ekran je ugodno velikih 5", Gorilla Glass 3, dvije sim kratice, giga rama, 8gb, microsd do 128gb, Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7, 2 kamere po 5mp, led flash, izmjenjiva maska i baterija.......
Za lovu od 1000kn, vrlo dobro. Dolazi sa Denim nadogradnjom. Bilo je manjih problem sa osjetljivošću ekrana, koje je sad rijetko zamjetno nakon ažuriranja.
Prilikom paljenja nema više nokia loga već microsoft logo :)
Preporuka.
U mene je hardver verzija 3.*, a navodno su verzije 5.* lišene problema sa osjetljivošću ekrana.
Za te pare, ne misli se, ubodi je i guštaj!
Viruj mi i hocu ako nađem reviziju 5.0.0.
Hvala kolege na savjetima i upozorenjima

Pa Lumia 830 dolazi sa Denimom. WP 8.1 je Denim. Instaliraj Extras+info pa provjeri.
Ma piše da je denim.... ali nije full...kao fali još neki update,zato ni lumia camera 5 ne radi
Iako neki kažu da u L830 uopće nije denim nego Cyan samo piše Denim.....
Ma piše da je denim.... ali nije full...kao fali još neki update,zato ni lumia camera 5 ne radi
Iako neki kažu da u L830 uopće nije denim nego Cyan samo piše Denim.....
Ne znam, na Lumiama 620 i 720 sve radi bez problema. Čak i Cortana, ako se prebacim na US.