IMHO 5g je "porez na budale" i užasno je glupo preplatiti za 5g funkcionalnost umjesto da se uzme hardverski bolji mob koji ima 4g iako je danas teško naći moderni mob bez 5g...
Kao netko tko je koristio hrpetinu starih i novih Xiaomija (nisam imao 13 seriju), nikako ih više ne bih preporučio jer su bugoviti elektronički otpad bez tržišne vrijednosti 6mj nakon kupovine jer dolazi novi model, softverska podrška gotovo da ne postoji i bugovi se nižu kao hepatitis abeceda, ali to je tema koja je već pređena uzduž i popreko
Nemam 5G mobitel, pa ne mogu napisati koliko bih i kakve koristi imao od toga mobitela. Od prijelaza s 3G na 4G sam imao itekakve koristi.
Prvi 4G mobitel kupio sam prije 10 godina kada se 4G počeo tek širiti kod nas jer sam od te tehnologije imao velika očekivanja nakon zagušenog 3G, ali sam morao čekati dosta dugo da 4G zbilja postane raširen. A onda se pojavom korone i ovim ratom u Ukrajini štošta srozalo. Koliko vidim, HT u mojoj neposrednoj okolini nerijetko gasi frekvencije na baznoj stanici, vjerojatno zbog štednje struje. I korisnika se nagomilalo, a tu je i dijeljenje frekvencija s 5G (DSS), pa je brzina sa 150 Mb/s pala na 40-50, a ponekad i niže. Ljeti na moru 4G mreža tamo gdje sam se ja kretao postaje neupotrebljiva zbog ogromnog broja korisnika.
Xioami mi je izdržao pune 4 godine. I puno toga mi je omogućio u te 4 godine. Tako da ne mogu pljuvati po njemu. Tržišna vrijednost? Nisam ga kupio kako bih ga nakon 6 mjeseci prodao. Da, Xiaomi divlja s izbacivanje novih modela. Već je na tržište pustio seriju 13, a još dopunjava seriju 12. Podršku su srezali na 2 godine i nakon toga nastupa mrak. Bugova baš i nema, tako da mi to nije stvarano probleme.

. Ja sam kupio tri mjeseca star Xiaomi 12 Lite za 230 eura. Ima račun i garanciju. Ima malo ogrebotinu koju mi ionako svaki uređaj zaradi prije ili poslije ako nije full u masci (a budem i to napravio), ali mene to ne sekira jer je telefon bez greške a platio ga 1000kn manje nego nov, ili po cijeni ovih novih jeftinih. Tako da, nije daleko od 1500kn granice.