Fotoaparati u mobilnim telefonima

poruka: 14
|
čitano: 6.075
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ovo je vjerojatno tehnološki dio kojega velika većina korisnika i najslabije poznaje iako su velikim dijelom uvjereni da bar to znaju. Jer ipak lako je ovdje masu zavesti, nakrcaj senzor brojem piksela i svjetina sa pomami, ali to su naravno sve marketing fore koju ću detaljnije objasniti.

Većinu boljih senzora u mobilnim aparatima danas radi Sony, većina ima Sony senzor iako postoje i drugi jako proizvođači ali kod eminentnih proizvođača je Sony uglavnom alfa i omega naročito kod novije generacije uređaja, mada su slične performanse senzora svih proizvođača. Danas većina tih senzora je rađene u CMOS tehnologiji te su u pravilu kod mobilnih uređaja back-iluminated. Inače kakvih 10MP bi vam bilo dovoljno pri 300ppi(a to se smatra odličnom kvalitetom) radite bez problema A4 print.

Veličina senzora

Kako bi mnogi rekli veličina je bitna pa to vrijedi i za senzore. Džaba vam pikseli jer za 99.99% korisnika je već i 5MP i više nego dovoljno. Ono što najviše utječe na performanse senzora je veličina senzora. Što je senzor veći to će vam i fotografije biti bolje jer ujedno primi i više svjetla. Većina modernih telefona je danas već na senzorima veličina 1/3.2" što je u biti i dalje iznimno malo, recimo ona plejada 8MP senzora je te veličine. Ipak proizvođači lagano ili sugurno idu ka većim pa je tako ona generacija 13MP senzora ako se ne varam većih 1/2.6" dimenzija. Kada to usporedimo sa kompaktnim aparatima opet vidimo kako su u neku ruku mobiteli smiješni jer tamo najniža klasa ima 1/2.3" senzore. Prava revolucija bi nastala kada bi smartphoeni prešli na senzore rezolucije 10-12MP veličine 1/1.7". Velika većina proizvođača podatak o veličini senzora dobro krije i treba se potruditi za pronaći ga. Mislim da je najveći senzor kod Nokie sa 41MP gdje je on 1/1.2". Samo to gomilanje piksela isto nema smisla jer onemogućuje senzor u većem hvatanju svjetla.

Sensor Size Sensor Size

Otvor blende

Što je veći otvor više se i svjetla prima. Označava se F brojem, a što je taj broj manji to se više svjetla može primiti. Konkretno HTC je sa One X imao 8MP senzor kao i Galaxy S3 ali je u lošem svjetlu HTC bio bolji radi F2.2 objektiva dok je Samsung tu bio puno lošiji.
Ovdje se lijepo vidi grafički prikaz F brojeva. I ovo je osnovna skala. Recimo da F1.4 primi duplo više svjetla od F2 i tko redom. Ujedno sa većim otvorom blende se prima i više svjetla.

ISO broj

ISO broj označava osjetljivost senzora, što je veći taj broj senzor će više svjetla primiti. Svaki duplo veći broj prima duplo više svjetla, pa tako redom imamo ISO:
100
200
400
800
1600
3200
...
, tako da je svaki sljedeći duplo veći nego prethodno, naravno imaju i međustope.

Stabilizacije slike

Ovo je danas jako bitna stavka naročito na malim senzorima kao na mobitelima koji primaju jako malo fotona. Ova tehnologija omogućava da se snimak produži 2-4 puta, samim tim da se i primi 2-4 puta više svjetla, a da se ne primjeti trešnja tj. da slika ostane oštra.
Recimo neki aparati koji je imaju su One, Moto X, G2 ili Nexus 5. Zanimljivo da Samsung kod mobilnih aparata još nema ovu tehnologiju. Naravno tehnologija vam neće pomoći kod objekata u pokretu.

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
Moj PC  
5 0 hvala 5
15 godina
neaktivan
Re: Fotoaparati u mobilnim telefonima
dobar post al sony definitivno nije do koljena nokiji
svakako vise uredaja koristi njihove senzore, al za inovacije i kvalitetu nokia je kilometrima daleko
17 godina
neaktivan

Nokia je tu samo kupac, kupi ono što se nudi na tržištu. Od svih proizvođača smartphoneova jedino je Sony koji ujedno ima i proizvodnju senzora. Čak veliki Samsung koji ima određenu proizvodnju CMOS senzora je u situaciji da kupuje od Sonya nego da vodi cijeli R&D i proizvodnju. Naravno neki prosječan kupac će misliti da je vjerojatno Samsung najbolji čak ali oni evo čak toliko kaskaju da se valjda sada jedini od većih proizvođača bez stabilizacije slike.

Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

da jasno, kupili su 41mp kameru u obliznjem ducanu

Moj PC  
0 6 hvala 0
14 godina
odjavljen
apoteka kaže...

da jasno, kupili su 41mp kameru u obliznjem ducanu

Najbitnije da spomeneš 41mp {#}

Ono što on želi reći je da Nokia kupuje senzor od Sony-a pa ih ugrađuje u svoje mobitele.

A i očito je da imaš Nokiu.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 9:57 (Deawood).
15 godina
neaktivan
hm na 808 je bila suradnja s toshibom. za 1020 neznam al ko proizvodi je manje bitna stavka. sony je tu samo radna snaga
17 godina
neaktivan

Nije to 'samo radna snaga'. Na tržištu senzora ima par jakih igrača npr. Toshiba, Sony, Aptina, Omnivision. Koliko znam Nokia ne radi ni na razvoju pa da da nekome da im izradi senzor. Drugim riječima senzore koje koristi Nokia može i drugi kupiti, u pravilu najviše 12 mjeseci kasnije ako je sklopljen ekskluzivni ugovor sa proizvođačem.

Moj PC  
3 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Bara kaže...

Koliko znam Nokia ne radi ni na razvoju pa da da nekome da im izradi senzor. Drugim riječima senzore koje koristi Nokia može i drugi kupiti, u pravilu najviše 12 mjeseci kasnije ako je sklopljen ekskluzivni ugovor sa proizvođačem.

krivo znaš. Nokia je sama razvila Pureview tehnologiju pa samim time i specifikacije za sve dijelove kamere uključujući i senzor. ( i ne, ne koristim Nokiu)

15 godina

nokia oduvijek vodi glavnu riječ kad je kamera kod mobitela u pitanju. al nekako imam osjećaj da kamere ne napreduju brzinom poput ostatka telefona. recimo, nokia n8, n86 i dan danas mogu dati sliku usporedivu sa jačim modelima.

evo jedan zanimljiv članak o inovacijama

http://www.allaboutsymbian.com/features/item/14632_The_Top_5_phone_camera_innovat.php

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
apoteka kaže...
dobar post al sony definitivno nije do koljena nokiji
svakako vise uredaja koristi njihove senzore, al za inovacije i kvalitetu nokia je kilometrima daleko

A zakaj onda praktički svi najbolji(večinom gadno preskupi) Pametnjakovič telefoni koriste Sony foto čipove?{#}{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/mobiteli/kineski-mobiteli-tema-odabir-rasprave/192996.aspx?page=94&jumpto=4106674&sort=asc&view=flat

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
15 godina

pa zato jer su nokijini senzori ogromni, aj ti naguraj senzor od 1020 u 8mm debljine... vjerojatno i zbog toga kaj su sony senzori dostupni svima, a nokia ima samo za sebe

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan
Wolverine kaže...

krivo znaš. Nokia je sama razvila Pureview tehnologiju pa samim time i specifikacije za sve dijelove kamere uključujući i senzor. ( i ne, ne koristim Nokiu)

zuper kaže...

pa zato jer su nokijini senzori ogromni, aj ti naguraj senzor od 1020 u 8mm debljine... vjerojatno i zbog toga kaj su sony senzori dostupni svima, a nokia ima samo za sebe

Što je to Pureview tehnologija?  Inače nije sigurno Nokia razvila svu tu tehnologiju osim softverskog dijela, ostalo na hardverskom nivou je ili kupljeno ili licencirano, od optike preko senzora. Da nije licencirano nebi na senzoru bili Sony ili Toshiba oznake nego Nokia, a radđeno bi bilo u npr. Sony FAB-u.
Da, veći senzor traži više mjesta radi kompleksnijega hlađenje i kompleksnije optike. Zato mi se čini novi 12MP Sony BSI senzor u veličini 1.7" idealan, imao bi super peformanse, a moglo bi se staviti u manje dimenzije. Nažalost radi marketinga malo ko je voljan koristiti veći senzor manjeg broja piksela. Situacija je takva da danas sve prodaje marketing, a ne sama kvaliteta proizvoda.
A Nokia je senzor 100% platila i to masno da ima ekskluzivna prava na njega određeno vrijeme, a i pitanje koliko ostali imaju interes u eri što tanjih mobilnih aparata. Recimo u samoj foto-branši Nikon je masno platio ekskluzivno prvo korištenja 36MP full-frame senzora na 12 mjeseci Sonyu i tek nakon tih 12 mjeseci je Sony prvi puta predstavio aparat sa njim. Slična situacija je i u mobilnoj industriji.

15 godina

svejedno, nokia je kombinacijom velikog senzor i softvera napravila ono što drugi ne žele/ne mogu

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

dobro ako je sony tako divan i krasan

zasto oni nemaju 41mp kameru (aha sonyu su mp glupost, oni su samo na 20!!!)

zasto oni nisu prvi uveli ois

zasto oni nisu stavili prvu kameru na mobitele uopce

pricate gluposti, pa nece sony napravit inovativni senzor i onda cekat nokiju ili samsunga da to kupi

takve se stvari rade po narudzbi

uostalom, hocete reci da je tamo 2005/6 kad su glavni na tom polju bili SE i nokia (n90. k800)

sony prodavao senzore nokiji? tj nokia kupovala ono sto je sony nudio? besmislice

Moj PC  
0 4 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice