HITNO! obrada slike

poruka: 21
|
čitano: 13.371
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike(11x15)

znaci imam sliku i htio bi da mi bude formata 10x15 ili 11x15 tako da je mogu u photo studio odnijet isprintat bez ikakvih problema oko velicine i gubljenja kvalitete.
sad receno mi je da se to moze u photoscape-u ili online photoshop editoru...
ako napravim samo resize to nece valjat tako da molim hitno sve koji mogu pomoć
unaprijed hvala {#}

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike

isto ti je besplatan i PhotoFiltre pa s njim probaj, risajzaj, ideš u Image - Image Size, prebaci na cm i stavi 300dpi, vjerujem da slična šema je i kod photoscapea, samo nakon šta risajzaš odradi Unsharp Mask da ne gubiš na kvaliteti

eto toliko od mene koji svakodnevno fotošopiram fotke

Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
Re: HITNO! obrada slike

ajde probat cu
e kad bi mi je ti mogao bar sredit :D
unaprijed hvala

16 godina
neaktivan
kale_fotograf kaže...

isto ti je besplatan i PhotoFiltre pa s njim probaj, risajzaj, ideš u Image - Image Size, prebaci na cm i stavi 300dpi, vjerujem da slična šema je i kod photoscapea, samo nakon šta risajzaš odradi Unsharp Mask da ne gubiš na kvaliteti

eto toliko od mene koji svakodnevno fotošopiram fotke

Ahaha, strašno. Svaki dan ti on fotošopira fotke frende.

Ako je slika premalena ne možeš ništa učiniti nažalost, gubitak kvalitete je neizbježan. 

Got a gun, in fact I've got two, that's okay man, cause I love God
14 godina
neaktivan

ma nije problem sta je slika malena nego mi treba format 11x15 jel oni u photo studiu rade na tom principu s tim formatima...
i ja kad sam danas njemu donio ta moja slika ispada iz okvira i ne bude baš ono {#}
pa mi je rekao da uradim to,ali pošto se ne bavim editom fotografija nemam pojma kako složit taj fromat

16 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike

Aj uploadaj sliku negdje sredim ti ja to.

Got a gun, in fact I've got two, that's okay man, cause I love God
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike

naravno neizbježan je gubitak kvalitete to u svakom slučaju, ali ga se može makar jednim dijelom smanjiti, naravno nikad do kraja nećeš uspit, to je općepoznata stvar

nisam se do kraja gore izrazio pa je došlo do štekanja u komunikacijskom kanalu {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: HITNO! obrada slike(11x15)
Stux kaže...

znaci imam sliku i htio bi da mi bude formata 10x15 ili 11x15 tako da je mogu u photo studio odnijet isprintat bez ikakvih problema oko velicine i gubljenja kvalitete.
unaprijed hvala {#}

Trebas naciniti omjer 11x15, dakle nikako u bilo kojoj aplikaciji ne koristi resize (fotku ces samo razvuci), nego koristi "crop" i iscropaj u razmjeru 11x15.{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.1.2013 0:18 (Hardwhelper!!!).
14 godina
neaktivan
Hardwhelper!!! kaže...
Stux kaže...

unaprijed hvala {#}

Trebas naciniti omjer 11x15, dakle nikako u bilo kojoj aplikaciji ne koristi resize (fotku ces samo razvuci), nego koricti "crop" i iscropaj u razmjeru 11x15.{#}

e znam ja da bi to tako nekako otprilike išlo
ali onda nije to to
ja bi prvo trebao napravit podlogu u nekom programu 11x15 pa dodavat slike ....
unaprijed hvala
vidit cemo sta se da i hoce li ovaj momak sta sredit
ako ste za pomoć samo javite ja vam posaljem sliku u private
nema veze sta se kvaliteta izgubi(nece puno :D )

17 godina
neaktivan
Stux kaže...

unaprijed hvala {#}

koja je originalna veličina te fotke?

17 godina
HITNO! obrada slike

pošalji je meni ja ti je vratim kako ti bude trebalo

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Wolverine kaže...
Stux kaže...

unaprijed hvala {#}

koja je originalna veličina te fotke?

nesto divlje 11,34 x 12,56 :D

17 godina
neaktivan
Stux kaže...
 nesto divlje 11,34 x 12,56 :D

znači ako hoćeš 10X15 onda je to omjer 2:3, onda bi tvoju fotku trebao cropati da bude 8X12 i onda ako to u photo studiju razvuku na 10X15 doći će ti do gubitka kvalitete

uzmi si irfanview i napravi resize tak da veća stranica ima 15cm  , samo postavi mjere u cm i stavi dpi na 300, pa onda obreži fotku da ima omjer 2:3

al kako god uzmeš izgubit ćeš na kvaliteti

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.1.2013 15:13 (Wolverine).
14 godina
neaktivan

Za ovo ti je dovoljan IrfanView ili PhotoFiltre, postiže se u 2 koraka
1. promjena veličine slike
    - na željenu visinu ako širina ispadne veća od željene ili
    - na željenu širinu ako visina ispadne veća od željene
2. rezanje (crop) - potrebno je izrezati samo širinu ili visinu ovisno o koraku 1.
Naravno, ovo ima smisla ako je omjer originalne slike takav da se rezanjem ne gubi značajan dio slike.

15 godina
neaktivan
"Crop"- ovanje fotografije
Drugari, zdravo!
Molim da mi objasnite kako da u Photoshopu podesim fotografije za "Crop" koje treba da uradim kod fotografa.Podešavanje se odnosi na veličinu koju treba upisati u polja za širinu i visinu, da bih dobio realnu fotografiju na kojoj neće biti odsečen deo glave, ili noge.Ako želim,recimo, format 10x15, ako u navedena polja upišem iste brojeve,malo mi odseče ili gornji ili donji deo.Pitam,da li treba upisati,recimo, 10,3 x 15,3cm, ili 9,7 x 14,7cm?

Unapred hvala!
zoran46

0 0 hvala 0
16 godina
Re: "Crop"- ovanje fotografije

Image-Image Size-isključiš Constrain Proportions- pod Document Size staviš na cm ili mm i upišeš potrebnu dimenziju te koliko ppi.

I Shoot RAW.... smile :-)
14 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike

I sta ce dobiti?

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

I sta ce dobiti?

lizalicu :)

iskrivljenu sliku.

da mu ne bi odrezalo dio , treba proporcije fotografije postaviti točno u omjeru 2:3 ako cilja na 10X15

17 godina
neaktivan
zoran46 kaže...
(...)Podešavanje se odnosi na veličinu koju treba upisati u polja za širinu i visinu, da bih dobio realnu fotografiju na kojoj neće biti odsečen deo glave, ili noge.Ako želim,recimo, format 10x15, ako u navedena polja upišem iste brojeve,malo mi odseče ili gornji ili donji deo.Pitam,da li treba upisati,recimo, 10,3 x 15,3cm, ili 9,7 x 14,7cm? 

Pretpostavljam da si fotografu predao sliku u formatu 3:2 (15x10 cm).

Uzmi jednu izrađenu fotografiju i izmjeri ju - je li fotografija zaista 10x15? Kod izrade fotografija, papir je u rolama određene širine (primjerice 10 cm x 8 m duljine), a sustav onda reže papir iz role nakon što isprinta fotografiju (npr. u intervalima od 15 cm za 10x15 format). Problem postoji kod sustava za ispis zbog razlike metričkih i imperijalnih jedinica - u prodaji su role koje su širine 10 cm i role širine 4" - ako u radnji koriste sustav / role širine 4" (10,16 cm), automatika bi trebala podesiti fotografiju za ispis na 10,16 cm, što znači da duljina digitalne fotografije nije 15 cm nego 15,24 cm. Ako je sustav podešen za rezanje na 15 cm, sa isprintane fotografije nedostajat će 2,4 mm, što znači da će s jednog kraja (lijevog ili desnog kod pejzažnog formata, odnosno gornjeg ili donjeg kod portret formata) nedostajati sadržaj koji jest na digitalnoj, ali ne i na isprintanoj fotografiji.

Ukoliko to jest slučaj, rješenje je da ili sam odrežeš tih 0,24 cm ili da promijeniš veličinu slike (resize) da dobiješ odgovarajući format (15x10,16 cm - format 3 : 2,032); razlika je vrlo mala (1,6%), pa distorzija neće biti vidljiva.

Ako fotografije jesu točno 10x15 cm, pitaj u radnji kakve postavke koriste, vrši li sustav kakve korekcije i mogu li ih isključiti - kada moja sestra nosi svoje fotografije kod fotografa, uvijek napomene da isključe automatske korekcije boje i osvjetljenja. Prvi put kada je nosila slike, ispale su tamnije nego što su trebale biti. Utvrdili smo da je problem u automatici stroja za ispis, koja je bila podešena da automatski korigira kontrast i osvjetljenje, te smo ih zamolili da isključe korekcije nakon čega su slike ispale onako kako je sestra željela. U slučaju da su postavke u redu, preostaje da utvrdiš koliko ti odrežu i sam podesiš fotografiju za ispis, npr. promjenom veličine ovisno o tome koji je par rubova odrezan.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put čet 21.2.2013 15:13 (hrx).
14 godina
neaktivan
HITNO! obrada slike

Nema ovdje puno filozofije. Napravi se crop maska zeljenog omjera tako da nigdje ne "izlazi" iz forografije. Namjestis je na fotografiji kako ti pase, cropas i gotovo. Bilo kakvo risajzanje originalne fotografije na drugaciji omjer deformira fotografiju. Preporuka je za ovakve stvari koristiti male free alate (Faststone, Irfanview....) jer su puno brzi za rad.

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Drugari,

proverio sam kod fotografa, više njih, da je za format 9x13 cm potrebno podesiti na 8,9x12,7cm; za 10x15cm=> 10,2x15,2cm; za 13x18cm=> 12,7x17,8cm, a to je sve zbog veličine papira na kojima se fotografije izrađuju.

Svima Vam hvala na pomoći!

zoran46
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.2.2013 15:18 (zoran46).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice