Sony Xperia Z5 - Rasprava

poruka: 1.111
|
čitano: 203.243
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Re: Sony Xperia Z5 - Rasprava

Da je to softverski problem to i je moj stav, al štaš kad neki ne mogu spojit 2+2. MM bi valjda trebao ovih dana a najkasnije do sredine 2. mjeseca. Glasine su razne al ja sam sklon vjerovat izvoru koji kaže da će do kraja mjeseca bit pušten. A i MM je relativno mala nadogradnja na LP, sumnjivo je što im toliko treba ako ne rade neke veće promjene. Zato mislim da rade.

A i neki ljudi sa XDA pričaju da MM puno bolje iskorištava big.little arhitekturu procesora, pa će bolje radit valjda. Za kraj, pošto dolaziš sa 1020, fokus je brutalno brz ali okidanje je sporije nego kod konkurencije s obzirom na hibridni autofokus, nadam se da će to MM riješit i morat ćeš se naviknut na nedostatak manualnih kontrola kamere, zasad. al sve drugo štima

18 godina
neaktivan
bubimir13 kaže...

Ako te zanima rad ostalih senzora, utipkaj *#*#7378423#*#* - service tests i pogledaj pod pressure sensor odloži na ravnu poleđinu i lagano pritisni ekran. Ako se vrijednost ne mjenja u velim broju onda je mob hermetički zatvoren, tj. vodootporan.

Ispravka ovoga, ako se vrijednost promjeni (naraste) i ostane takva, onda je hermeticki zatvoren. Ako se vrijednost ne mjenja ili se na kratko promjeni pa onda vrati na staro, znaci da negdje izlazi zrak i nije vodootporan

12 godina
neaktivan

Da da, točno u pravu si, ako je poklopac sa strane otvoren onda se vrijednost ne mjenja, a kad je zatvoreno onda se mjenja pa vrati. Pobrkao sam 

14 godina
bubimir13 kaže...

Da je to softverski problem to i je moj stav, al štaš kad neki ne mogu spojit 2+2. MM bi valjda trebao ovih dana a najkasnije do sredine 2. mjeseca. Glasine su razne al ja sam sklon vjerovat izvoru koji kaže da će do kraja mjeseca bit pušten. A i MM je relativno mala nadogradnja na LP, sumnjivo je što im toliko treba ako ne rade neke veće promjene. Zato mislim da rade.

A i neki ljudi sa XDA pričaju da MM puno bolje iskorištava big.little arhitekturu procesora, pa će bolje radit valjda. Za kraj, pošto dolaziš sa 1020, fokus je brutalno brz ali okidanje je sporije nego kod konkurencije s obzirom na hibridni autofokus, nadam se da će to MM riješit i morat ćeš se naviknut na nedostatak manualnih kontrola kamere, zasad. al sve drugo štima

Ma dobro opet, ako ce vec odraditi taj update, onda covjeku i nije tesko pricekati, naravno ako bi ga dobili najdalje do sredinom februara
opet ne znam čemu ovoliko čekanje, sonyev ui je najbliži stocku

sto se tice kamere, u idealnim uvijetima nisam imao problema sa fokusiranjem, najveci je problem bio pokretanje kamere i okidanje, brojao sam za sve to treba cak do nekih 13 ili 15 sekundi. pa skontaj koliko sam ja gubio na nekim trenutcima.

ono s cime sam se najvise igrao na lumiji jeste raw, iskreno se nadam da ce to sony omoguciti s marshmallow apdejtom, pa mislim red bi bio, jer to konkurencija nudi.

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are
12 godina
neaktivan

Sony je prilično zakopčan pa ti ne znam reći, osim da se nadam i ja za to, bio bi red je hardver je definitivno top notch i nema problema ni kod dual-ISP podrške na razini SoCa ni na samom senzoru, problem je da ovi moraju napisat HALove. E sad, možda je mala naznaka da su prije koji mjesec objavili open source HAL za kameru za developere pa je to možda naznaka da upravo rade na tome.

Ono što je sigurno je da će MM letit jer LP nije na razini Androida optimiziran za big.little arhitekturu procesora, dok MM je.

12 godina
neaktivan

Jedan zgodan video usporedbe kamera na Z5 i drugim flagship uređajima. Ukratko, Z5 se nema čega sramit. 

16 godina
neaktivan

Iskustvo koje sam imao danas: pripazite kada koristite Ultra STAMINA Mode jer zna ostati trajno uključen. Uključite ga, no ne da se isključiti. Prčkao sam dosta, gasio servise, mijenja usere, no na kraju sam morao FR tako da pripazite.

Začudo problem je prisutan još od prijašnjih modela: ovo i ovo

Nulla dies sine linea
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Da, dobro da si spomenuo jer taj problem Ultra STAMINAe se vuče već ohoho i nije rijedak. Čuo sam negdje na forumu da će to izbacit iz MM-a kad dođe...

12 godina
neaktivan

Po pitanju kamere, neki iskusniji fotografi i korisnici kažu:

The corner softness is a feature of the bright ultra wide-angle lens. It really can't be called a flaw. No other smartphone has as wide-angle lens. Also, Z5's camera (like every camera phone) does not have a diaphragm, so the aperture is not adjustable. Aperture value will always be f/2.0. If the aperture was adjustable, corner softness would most likely be less severe when stopped down.

In low light Z5's algorithms keep the shutter speed at 1/32s until ISO 1000. This is a stupid feature. Even without a OIS, most people are able to take blur free hand-held pictures at 1/16s with an ultra wide-angle lens. That's why, in low light situations, best image quality is achieved by controlling ISO manually (ISO is controllable only in 8MP mode).

To a more positive note, I tend to like the general looking and feeling of the shots taken by the Xperia Z5. It's less eye-catchy than the HDR+ shots from my N5 but it's more natural, most of the time the pictures are correctly balanced in terms of lighting and tint and even in 8MP mode, they are quite detailed and can be very sharp in good lighting conditions. I still think that Sony is a little bit too aggressive with its sharpening algorithm which can create a mess with trees and leaves but otherwise it's quite nice.

Tako da posjetitelji ove teme imaju na umu sve prednosti i nedostatke sumirane u malo teksta. 

I također, danas je bila neka indicija na Turskoj FB stranici od Xperia uređaja da će MM za Z5 seriju najvjerojatnije polovicom veljače. Pa eto, strpljen spašen.

0 0 hvala 0
13 godina

Moram da upadnem u temu zbog ovoga oko kamere, iako posedujem Lumiu 925 koja takodje ima f2/0 aparaturu. To je po meni glupost sto je napisano iz razloga sto sam posedovao htc one V (stariji telefon) koji takodje ima f2.0 i nije imao taj "softness" u uglovima. Druga stvar ovo sa uglovima se desava i kod moje trenutne L925 koja kao sto napisah isto ima f2.0, dok recimo kod drugih korisnika iste lumie se to ne desava. Tako da je kod mene defektna kamera tako da kazem. Ne verujem da ovo kod Z5 ima veze sa aparaturom zbog vec navedenih razloga. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
animal4444 kaže...

Moram da upadnem u temu zbog ovoga oko kamere, iako posedujem Lumiu 925 koja takodje ima f2/0 aparaturu. To je po meni glupost sto je napisano iz razloga sto sam posedovao htc one V (stariji telefon) koji takodje ima f2.0 i nije imao taj "softness" u uglovima. Druga stvar ovo sa uglovima se desava i kod moje trenutne L925 koja kao sto napisah isto ima f2.0, dok recimo kod drugih korisnika iste lumie se to ne desava. Tako da je kod mene defektna kamera tako da kazem. Ne verujem da ovo kod Z5 ima veze sa aparaturom zbog vec navedenih razloga. 

Apertura nema veze s tim, već širi kut objektiva leće. Većina leća na današnjim mobitelima je između 27-29mm dok Sony na Z3 ima 25mm a na Z5 seriji 24mm što daje više stvari u kadru i samim time leća je napravljena da bude ''zakrivljenija'' nego što bi bila da je 27mm pa to daje dojam ali i fakat lošijeg edge-to-edge sharpnessa kao npr. kod IP6 ili Galaxy S6. f/2.0 je otvor blende, i označava veličinu tog otvora što ima utjecaj na kvalitetu fotografije zbog količine svjetlosti koja dopire do senzora, kao i informacija koje taj senzor dobiva. Nadam se da sam ti bolje pojasnio. Znači ne radi se hardverskom defektu, već o ''nedovršenom'' softveru koji bi to trebao uzimat u obzir pri očitavanju kadra no i kod Z3 i kod Z5 se događa isto samo zbog tog 1mm je više izraženo.

13 godina

Ljudi dajte malo on screen rezultata baterije, ako nije problem :)

Xperia Z3 16GB Black
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
bubimir13 kaže...

Apertura nema veze s tim, već širi kut objektiva leće. Većina leća na današnjim mobitelima je između 27-29mm dok Sony na Z3 ima 25mm a na Z5 seriji 24mm što daje više stvari u kadru i samim time leća je napravljena da bude ''zakrivljenija'' nego što bi bila da je 27mm pa to daje dojam ali i fakat lošijeg edge-to-edge sharpnessa kao npr. kod IP6 ili Galaxy S6. f/2.0 je otvor blende, i označava veličinu tog otvora što ima utjecaj na kvalitetu fotografije zbog količine svjetlosti koja dopire do senzora, kao i informacija koje taj senzor dobiva. Nadam se da sam ti bolje pojasnio. Znači ne radi se hardverskom defektu, već o ''nedovršenom'' softveru koji bi to trebao uzimat u obzir pri očitavanju kadra no i kod Z3 i kod Z5 se događa isto samo zbog tog 1mm je više izraženo.

Ono sto sam hteo da kazem je da sam to citao i na win central forumu za moju Lumiu(koja nema veze sa Z5) ali je isto bilo pricanja o tome da je zbog f2.0 ili kako vec si ti naveo, nisam skolovala, problem sa ostrinom na uglovima. E onda sam uzeo druge Lumie, iste kao i moja sto je 925, i slikao sa njima i na njima nije bilo problema sa ostrinom u uglovima, kazem da je kamera kod mene defektna bas iz tog razloga, tako da kod mene nije softverski problem nego bukvalno defekt kamere koji nema veze sa f2.0 ili onim sto si vec naveo, ne razumem se bas toliko, samo pricam iz iskustva. 

16 godina
neaktivan
mp3david kaže...

Ljudi dajte malo on screen rezultata baterije, ako nije problem :)

Evo baš juče.

Cijelo vrijeme uklj Stamina sa svim restrikcijama (prilog).

Svijetlina ekrana većinom na 50%, WiFi uklj cijelo vrijeme itd.

Nakon ovoga sam stavio punit jer ju ne volim praznit do 0% a i bio sam doma, no siguran sam da bi jošpola sata-sat izdržala na Battery Saveru ili Low Battery modeu

Stamina postavke Stamina postavke
Nulla dies sine linea
13 godina

Nije lose,tj.ovo mi se cini cak i ok s obzirom da kazu da mu ja baterija losa od Z3...

Xperia Z3 16GB Black
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ovo su prežestoke restrikcije, cim se izgasi ekran sve se gasi s njim i također su mu smanjenje preformanse pa takorec imaš slabiji uređaj.

16 godina
neaktivan

Znam, čak neke aplikacije brejkaju (ne pokazuju ispravne notifikacije, ne sinkroniziraju se), al bitno mi je da izgura cijeli dan

Nulla dies sine linea
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Nakon Z5c, sada imam Z2, razlika u bateriji je OGROMNA. Z2 je neusporedivo bolja, reko bi skoro duplo. To samo govori koliki je Snap810 potrosac

1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Jer su se maknuli od štedljivih Krait jezgri prema ARMovim i big.little arhitekturi. Vjerujem da će MM drastično to poboljšat upravo iz razloga što MM nativno je pisan imajući to u vidu dok je Lolli pisam na temelju iskorištavanja Krait jezgri. MM je prije svega ispod haube ažuriranje, a indikatori do sada kažu da će baterija biti bolja.

16 godina
neaktivan
bik kaže...

Ovo su prežestoke restrikcije, cim se izgasi ekran sve se gasi s njim i također su mu smanjenje preformanse pa takorec imaš slabiji uređaj.

Ovo uopće nisam primijetio, a znam upaliti tu i tamo igru. Recimo razlika je golema u odnosu na Samsung S5 gdje imaš battery saver, uključiš restrikciju performanski i sve ti trokira. Slično sam primijetio i kod LG-a. Ovdje se Stamina uopće ne osjeti osim za pozadinsku sinkronizaciju (a tu možeš dodati apps na koje se to neće odnositi), dapače mobitel se grije ko lud ako radiš nešto zahtjevnije

Nulla dies sine linea
12 godina
bubimir13 kaže...

Jedan zgodan video usporedbe kamera na Z5 i drugim flagship uređajima. Ukratko, Z5 se nema čega sramit. 

http://www.techradar.com/news/photography-video-capture/cameras/sony-xperia-z5-camera-tested-in-depth-1309361/7

Jedan vrlo detaljan i realan test kamere.

Video stabilizacija je impresivna kao i autofocus, ali je problem senzor koji ima previse MP za tu velicinu, leca kamere je isto vrlo upitne kvalitete jer su rubovi svake fotke mutni, a samo je centar ostar i na kraju vrlo ograniceni manualni mode kamere...nazalost nije to na razini najboljih kako DxO pokusava dokazati.

18 godina

Moram se slozit s tobom fotic jednostavno nije na razini (G4, S6).

Z5 me najvise razocarao u 2015toj pogotovo na polju fotica...

Ne ocekujem od sonija da isprave te stvari, zato kaj ne bu nis od toga..

Vidli bumo Z6, jel bu dosli onda pameti il bu pak zaribali stvar s foticem..

Z5 je jos samo jedan u nizu iz sonija koji razocarava kamerom, nazalost, to je postala tradicija kod sonija..

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.1.2016 11:13 (zvonac).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina

Najvise zbog Sony-a sam i poceo sumnjati u DxO jer oni se pokusavaju predstaviti kao najrelevantniji za testiranje kamera, senzora i optike objektiva, a izlaze uglavnom samo sa rezultatima bez nekakvih uzoraka.

Techradar ciji sam link gore stavio je pokazao realnije stanje stvari i to mi je daleko mjerodavnije od nekakvih 87 koliko je naznacio DxO.

Najvecu prednost za Z5 vidim upravo u video snimanju i da mi to treba u zivotu ne bih trazio dalje...recimo ovi recenzenti na YT sto uglavnom snimaju (mnogi sa mobitelima) recenzije, njima bi Z5 bio idealan za to...odlicna stabilizacija, brz i tocan AF...za fotkanje jednostavno nije dovoljno dobar i nikakav update nece rijesiti osrednju optiku.

1 0 hvala 0
18 godina

Ocekujem zurni demant od strane bubimira

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ma nema potrebe za nekim demantijima i dramom, jednostano većina napisanog stoji. Samo se ne bi složio za ovo sa lošom optikom. Ista stvar se događa i na nekoliko vrhunskih DSLRa, što su ljudi na forumima i dokazali kroz slike i materijale. Svakako , leća od 5 elemenata i njihova trademark G leća ne može bit loša, jednostavno ne vjerujem u taj argument. Po meni, veliki problem je a već sam i naveo argument za to, odnos širokokutnog objektiva naspram ostalih. Morate jednu stvar uvažit na Sonyju, 24mm. Meni na putovanjima ogromna prednost jer šta god hoću uslikat ne moram radit korake unazad, korake unaprijed niti se pomicat. Jednostavno je kadar-slika. Edge-to-edge sharpness je lošiji nego na Z3 (25mm) a na Z3 je pak lošiji u usporedbi sa ostalim konkurentima (obično oko 27mm do 30mm). Naravno da je onda teže radit neke valjane usporedbe kada u startu nemaš isti FOV niti žarišnu daljinu. A uz to se nakalemila loša softverska obrada geometrije. Ovo ostalo, boja, kontrast, dinamika je sve manje više odlično reproducirano, realno nadasve, jer neki od ponajboljih fotografa upravo to i ističu kao prednost. Zato je DxO dao visok rezultat, zbog ovih ajmo reći više profesionalnih elemenata u fotografiji i ja to uvažavam. Jednako kaj su ocijenili svojedobno kameru na 5s vrhunskom, što je i tada bio slučaj jer su Androidi zaostajali u processingu. Treba bit realan i priznat na nekim temeljima, pa eto.

Sažetak, leća valja, postprocessing ne valja. Ostalo sve može proći. A osobe koje snimaju videe će se nauživat ovog moba. Jučer baš snimam neš u 4K i gledam u ekran pa mi se učini ko da ima OIS, jer znam kak OIS radi na Samsungu i LGu do sad i sad skužim sličnu kompenzaciju radi i ovaj, ali to radi još bolje u završnom rezultatu.

18 godina

Ma ok, nije Z5 los, prije bi rekao da je "mixed bag". Al da softver srede, prica bi bila daleko bolja..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Tu si apsolutno u pravu, nije sve bajno. Al postoji nada će MM dio sredit, ponajprije ispod haube. 

14 godina

16:9 je ratio bez kojeg ne slikam

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

I ja najčešće, osim ako nije objekt neki koji zahtjeva visinu onda prebacim u 4:3, kao iPhone 

14 godina

meni je neprihvatljivo preci sa 16:9 na 4:3 

1 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice