Ako bude problema javi. Najbolje da prvo staviš samo novi RAM koji kupiš. Ako sve bude radilo normalno dodaj i drugi modul i to je to.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
vredu moze :D
Nemora bit samsung, i nemoraju bit iste latencije...
Sto mi dajes thumbs down fenixu?
Nepotrebno kompliciraš. Tržište je puno Samsung RAM-a i čemu živciranje da kupiš neki drugi koji možda neće raditi (poučen iskustvom). Ako si čitao moj post vjerujem da si vidio kako sam napisao da može kupiti RAM i sa latencijama nižim od C6. Dovoljno za TD.
Nepotrebno kompliciraš. Tržište je puno Samsung RAM-a i čemu živciranje da kupiš neki drugi koji možda neće raditi (poučen iskustvom). Ako si čitao moj post vjerujem da si vidio kako sam napisao da može kupiti RAM i sa latencijama nižim od C6. Dovoljno za TD.
Pa ja imam dvije razlicite plocice sa drukcijim latencijama, jedna je Melco 800 Mhz DDR2, druga Transcend 800 Mhz DDR2, imaju razlicite latencije i obije ih automatski podesi na 667Mhz da rade, ali rucno ih podesim na 800 u biosu i radi bez problema... nevidim razlog zasto nebi radilo, a sad poucen iskustvom mozda si u pravu, ali u mom slucaju nemam problema...naravno ista plocica bi bilo idealno rijesenje uvijek, ali gdje ce to danas nabaviti... i na njuskalu ih prodaju ko da vrijede zlato, a evo nam i PDV na kupovinu po europi.
Ja znam da može da radi ali namjerno neću da kažem kupi to ili stavi to u što nisam 100% siguran. Ako ima i može uzeti isti RAM, u čemu je problem? Tu sigurno neće mašiti.
Ja znam da može da radi ali namjerno neću da kažem kupi to ili stavi to u što nisam 100% siguran. Ako ima i može uzeti isti RAM, u čemu je problem? Tu sigurno neće mašiti.
- dao si dobar savijet, ali modul uopće ne mora biti isti.
- korsinik treba provjeriti teh.spec svoje MBO/chipest-revizija/+ver.BIOSa i ovisno o tome može nadograditi. Najvažnije je max količina i gustoća. Noviji moduli su u pravilu veće gustoće (manje chipova/većeg kapaciteta), ne rade na starijim MBO tj možda rade ili je iskoristivo npr 50%, bez obzira na proizvođača, MHz, CAS... Jedino što samsung proizvodi (kvalitetne) chipove, dok spomenuti transcend samo od tih chipova slaže DIMM, tako da su to možda dva identična modula (kao primjer/moguće).
- ako sam modul radi na MBO, tad se može 'birati' brand, cas-hz.. i u pravilu uzeti sličniji po specifikaciji postojećeg zbog dualchanela ali većina kombinacija radi (trebala bi).
-nema 100% bez potrebnih podataka da bi se dao nepogrešivi odgovor. Vjerojatno je samsung dobar izbor... ali kad nisu iste serije, postoji jednaka mogućnost da je baš trenscend ili bilo koji drugi 'kompatibilniji'.
-druga bitna stvar za MHz, bitno je npr da podržava barem najnižu FSB-MBO brzinu, viša nebi trebala biti problem tad se automatikom spušta. Uobičajeno je preporuka za reset BIOSa.
Kako dati savjet onome tko se možda ni malo ne razumije u ove stvari? Najjednostavnije, naravno.
Eto iHush objasnio ;)
A je li moraju RAM-ovi biti isti jer bih zelio nadograditi...?
A je li moraju RAM-ovi biti isti jer bih zelio nadograditi...?
-moraju samo biti kompatibilni, to ćeš vidjeti na str.MBO ili u manulau, često povezano s verzijom BIOSa. (zar je to tako teško?)
-samo je poželjno/preporučljivo da moduli budu identični (ne deklaracija nego stvarno-serija), jer tad si siguran ako radi jedna radit će i drugi.. (ili neće). Ali novi modul bez obzira na deklaraciju (generičku) ne mora uopće biti identičan, možda (najčešće je noviji chip, one male pločice na modulu, manje chipova.. i moguć problem) jer npr u vrijeme izrade MBO nisu ni postojali, takvi moduli (npr 8GB-16GB i broj 'keksova' kao i jednostrano/dvostrano). To je 'gustoća' modula tj chipova/keksova.. i ne podržavaju svi chipsetovi/BIOSi sve. Zato i postoji support, postoji RTFM, postoji forum, .. ubodeš, vidiš, radi ili ne radi.
-različiti moduli (marke, veličine, brzine..) ugl rade bez problema, važno je smao da su KOMPATIBILNI s tvojom MBO, a uz tvoju mbo postoje tisuće drugih i dali baš sve radi u svim kombinacijama nitko ne zna dok ne proba ili ako netko slučajno ima identičnu MBO+reviziju+BIOS+RAM i da ti odgovor iz prve ruke. OK?
+ naravno, podrazumijeva se i ispravnost komponenti mbo-ram, ispravno umetanje itd.
decki zanima me jel ovi kitovi koji dolaze u konbinaciji od 2 plocice moraju radit zajedno da bi se dobila njihova max ferkvencija?sto bi bilo kad bi koristio jednu plocicu samo?
decki zanima me jel ovi kitovi koji dolaze u konbinaciji od 2 plocice moraju radit zajedno da bi se dobila njihova max ferkvencija?sto bi bilo kad bi koristio jednu plocicu samo?
-ne postoje kitovi RAMa, tj to je samo trgovačko pakiranje identičnih modula.
-svrha je za razliku od single chanel, osigurati višekanalni rad (2-3-4), ali to teoretski radi bilo koja kompatibina komponenta. Ipak kad su brzine prema gore/više (+OC) tad se zbog stabilnosti preporučuju identične kao i kvalitetnije, brand.. to je preporuka ne isključivo pravilo.
-zapravo, max frekvenciju ćeš prije postoći s jednim modulom (primjer extreme OCa).. ali to govorimo daleko iznad normalnih uvijeta.
-90% slučajeva, ubaciš RAM, automatika odradi ostalo tj sam BIOS optimalno podesi. Kod novijih je u pravilu potreban reset da bi to BIOS napravio (FastBoot je razlog).
-što bi se desilo? ništa posebnog. Kao da iz paketa twixa pojedeš jedan.
Daj mi onda pojasni zasto mi onda jedna plocica iz kita radi na 800mhz?(kingston hyperX blue)
Daj mi onda pojasni zasto mi onda jedna plocica iz kita radi na 800mhz?(kingston hyperX blue)
blue?.. (pitanje, podaci su ti nikakvi..).
-ako radi na 800 tad je to brzina na kojoj radi, dal je do BIOSa, postavke, XPM-jdeca... svejdno. Može biti i (klasika kilav chipset npr VIA) da kad popuniš sve banke brzina nije max nego niža.. druga stvar, što je 800mhz? Dal je to 1600MHz u DDR načinu, Double.. možda imaš DDR3-1600 ili DDR2-800.
-ako je stvar automatike, tad ovisno o ostalim modulima, BIOS postavi najnižu zajedničku brzinu. Tad ako staviš brži i sporiji modul, brzina će biti prema sporijem. Možda trebaš reset, možda.. itd..
pa do banalnog, kad već imaš 'blue', to vjerojatno znači da imaš onaj dodatni lim na modulu. Skini ga i vidi oznake, nije neobično da je memorija sasvim drugačija, npr prevara trgovca ili greška..
edit: nforce4? To je prastari chipset, dakle može bit DDR2, tad je očekivano max FSB RAMa za DDR2-800.. i tad je 800mhz koje vidiš zapravo ono što i trebaš vidjeti. Ako si kupio brži RAM, svejdno MBO-chipset ne može brže. Ima i prednost, ako je stvarno brži RAM možda će biti manji CAS tad je brže.. ali i dalje ograničenje može biti neka druga/sporija pločica RAMa..
evo jel ti pomaze sto ovo?..o toj se memoriji radi
http://www.njuskalo.hr/ram-memorija/prodajem-2x4-gb-ddr3-1600-mhz-kingston-hyperx-blu-dual-channel-kit-oglas-14440356
evo jel ti pomaze sto ovo?..o toj se memoriji radi
-što s tom slikom/memorijom? (beskorisno je ali barem napiši što želiš, u čemu je problem)
ako misliš na cpuid sliku, to je već odgovoreno, MHz može biti stvarni i double-dupli. Tad je 800=1600 ovisi kako označuješ/gdje gledaš, značenje je isto.
gdje to piše točno? jer inače u nekim programima 800 znaći zapravo 1600mhz
Kupio sam ovu maticnu http://www.asus.com/Motherboards/M5A78LM_LX3/ i hocu sebi da uzmem jednu plocicu od 4gb, i koju god da nadjem da kupim ovamo na support je nema,sta vi mislite je li ovo sto pise u supportu to sto podrzava ili moze i koje nema na listi da podrzava :/
Kupio sam ovu maticnu http://www.asus.com/Motherboards/M5A78LM_LX3/ i hocu sebi da uzmem jednu plocicu od 4gb, i koju god da nadjem da kupim ovamo na support je nema,sta vi mislite je li ovo sto pise u supportu to sto podrzava ili moze i koje nema na listi da podrzava :/
Rijetko se desava da nece prihvatit memoriju.Taj support je vise informativan.U specifikacijama ti pise mah brzina 1866mhz kao standardna brzina,pa nadalje uz oc i ne ispod 1333mhz.
pozdrav
imam pitanje vezano uz nadogradnju ram memorije
maticna ploca je asus m4n78, ima 4 utora za ddr2 ram memoriju
do prije mjesec dana sam imao 2 gb da bi narucio jos 2 gb preko ebaya, stiglo, stavio u utor sve radi ok, narucim jos 1x4gb od istog prodavaca te stigne i to međutim kad stavim sve te znaci 2x2 i 1x4 rusi mi se windows, dobijem cesto onaj plavi ekran s errorom, dok kad probam opet 2x2 ili samostalno 1x4 stavit sve radi ok
sve memorije su od 800mhz, tj ova narucena od 4gb je identicna onoj narucenoj od 2gb od prije mjesec dana koja je radila ok s onom od 2gb koju sam kupio prije par godina s pc-jem
e sad me zanima dal je tu problem sto su ove 2 od 2gb a ova jedna od 4 ili u necem drugom, maticna podrzava do 16gb memorije
Memorija koja se nalazi na listi je fizički testirana od strane proizvođača matične ploče. Pokušaj da na web stranici proizvođača memorije pronađeš svoju matičnu ploču. Desi se da su je oni testirali. Ako matična ploča podržava module proizvođača na QVL listi specifikacija npr. 4GB, C9, 1600 MHz, trebala bi i da podržava module istih specifikacija proizvođača koji nisu na QVL listi.
problem je sto su ove dvije zadnje narucene s ebaya, nemaju nikakve podatke o proizvodacu, niti na memoriji, niti na ebay stranici prodavaca
pozdrav
imam pitanje vezano uz nadogradnju ram memorije
maticna ploca je asus m4n78, ima 4 utora za ddr2 ram memoriju
do prije mjesec dana sam imao 2 gb da bi narucio jos 2 gb preko ebaya, stiglo, stavio u utor sve radi ok, narucim jos 1x4gb od istog prodavaca te stigne i to međutim kad stavim sve te znaci 2x2 i 1x4 rusi mi se windows, dobijem cesto onaj plavi ekran s errorom, dok kad probam opet 2x2 ili samostalno 1x4 stavit sve radi ok
sve memorije su od 800mhz, tj ova narucena od 4gb je identicna onoj narucenoj od 2gb od prije mjesec dana koja je radila ok s onom od 2gb koju sam kupio prije par godina s pc-jem
e sad me zanima dal je tu problem sto su ove 2 od 2gb a ova jedna od 4 ili u necem drugom, maticna podrzava do 16gb memorije
Nadogradi bios u najnoviju verziju ako nisi i još probaj u biosu namjestiti ručno latencije i napon.
sad sam gledo kako se updatea bios, treba mi usb, pa cu to probat kad nabavim (svoj sam izgubio) u roku od par dana pa javim ako bude radilo
hvala na odgovorima
sad sam gledo kako se updatea bios, treba mi usb, pa cu to probat kad nabavim (svoj sam izgubio) u roku od par dana pa javim ako bude radilo
hvala na odgovorima
Da li mi mozes dati link gdje si narucio 1x4gb, ako je ddr2?
http://www.ebay.com/itm/151556684549?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
radi samo na amd maticnim, bar tako pise
Dobio sam ovakvu memoriju...
Neznam sta bi s njome posto nemam vise ddr2 utor...
Dali to uopce jest "obicna" memorija koja pase na bilo koju ddr2 plocu ili je oov neko posebno izdanje?!
p.s.- stavio sam vec u procjenu, al sa premalo detalja (zeza me tipkovnica).. kolko ovako nesto vrijedi?