Moze li doci do problema sa ovom kombinacijom?

poruka: 21
|
čitano: 2.595
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Jedan prijatelj mi je doneo iz Svicarske sledece memorije - dve u pakovanju:

SUPER TALENT x32 PB2GC

2GB KIT

PC 3200  64MX8CL3

Koliko vidim, to su memorije od po 2 GB, ako ne gresim, sto znaci da uparene daju 4 GB.

Medjutim, kada ih stavim na maticnu, ista ocitava, prima i podrzava samo 4 modula na jednoj memoriji (U Everestu), odnosno 2x1 GB.

Ne znam, nisam trazio detaljnije za kakve je ovo maticne ploce (Bilo) predvidjeno, posto se radi o 'obicnom' DDR-u, medjutim mene plasi nesto drugo:

Ako ostavim ove memorije u kompjuteru (Da maticna ocitava samo 2x1 GB) - da li moze da dodje do bilo kakvih problema?

Da se ne desi da se bilo sta preoptereti, pa u krajnjem slucaju i da pregori?

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2009 14:15 (00000001).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jesi li probao kombinirati utore?

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Moze li doci do problema sa ovom kombinacijom?

Probao sam kombinirati utore na drugoj maticnoj - MSI 865 NEO-2 FIS2R, jer ona ima 4 utora.

Medjutim kada sam pogledao u knjigu od iste maticne, nigde ne stoji ovakva kombinacija!

Moze se upariti dual kanal na 1 i 3 ili na 2 i 4, a za 4 GB - mora se u svakom utoru postaviti po jedna memorija od 1 GB, da bi se dobili 4 GB.

Svakakva druga kombinacija i kod ove maticne mi daje identicne rezultate kao i kod prve maticne, koja ima samo 2 utora, odnosno - u svakom slucaju mi se ocitavaju samo 2 GB!

16 godina
neaktivan

Daj mi samo reci koju grafičku imaš i model matične iz prvog posta.

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Maticna je: MSI PM8M3-V / PM8PM-IL (Koliko vidim - bas ona podrzava samo do 2 GB)

A graficke nema na tom kompjuteru, samo ona integrirana sa ploce.

16 godina
neaktivan

Koliko sam razumeo maticna pdrzava samo 1gb po slotu.Tu nemozes nista da uradis.A ako rade memorije zajedno sada nema razloga da se nesto kasnije dogodi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da,ja isto vidim.Matična,odn.sustav ti je ograničen na samo 2GB i ništa tu više ne možeš napravit.

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ali ovo me zanima kao najbitnije - ako ih ostavim na toj maticnoj ploci - mogu li da nastanu problemi, da se ne desi da mu nesto pregori ili sl?

Nije moj kompjuter, od toga prijatelja je, a njega su zeznuli tamo u Svicarskoj kada su mu uvalili ovo - i sada trazi pomoc da mu to radi, a od kompa koristi 99% - Messengere.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2009 15:00 (00000001).
16 godina
neaktivan

Posto nema nekih posebnih preporuka i sl. po pitanju rizika i opasnosti, verujem da je sve dobro i da ce prijatelju ipak raditi kompjuter, samo sto ce mu ocitavati 2 GB sa ova dva modula umetnuta u dva utora. Nisam napomenuo da sada ima samo 256MB RAM-a, plus - sto vuce integrirana grafika.....

17 godina

Da se nadovežem na prvi post, ovaj 2GB kit označava dva memorijska modula po 1GB u jednom pakiranju (2x1GB). Upravo se i zato zove 2GB kit. Tako da se netrebaš ništa brinuti. link

EDIT: prijedlog, memorijske module stavi u utore iste boje radi dual chanel moda.

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2009 18:24 (Branimir2412).
16 godina
neaktivan

Moram ih staviti u dva utora, posto kako smo pricali u prethodnim postovima, ova njegova ploca ima i samo dva utora.

To mi je jasno da su to nekakvi "Dupli" moduli i da ima 2 GB u jedan, ali to me je bas i zabrinulo!

Kad stavim u ovu maticnu sto podrzava samo 2 GB oba ova kit-a, to ce biti 4GB, iako se ne ocitavaju, pa se zato i bojim da se nesto ne preoptereti, ili ce sve ipak raditi najnormalnije, sa ucitanih 2GB?

17 godina

Čekaj sam malo, koliko ti tih paketa memorija imaš. Dali imaš jedan paket tj. taj jedan kit od 2GB tj. dva modula po 1GB ili imaš uz taj jedan kit još jedan. Jer ako imaš ta dva paketa/kita po 2GB tek onda imaš 4GB. A pošto kažeš da ta matična ima 2 utora, tada ne vidim nikakav problem s pakovanjem/kit-om od 2GB, u svaki utor si stavio po taj jedan memorijski modul od po 1GB i u everestu očitava 2GB. Tako sam te ja skužio ili?!?

http://www.metacafe.com/watch/2749951// || http://www.metacafe.com/watch/1248654/3d_animacija/
16 godina
neaktivan

Ne, nismo se razumeli izgleda, sad cu da objasnim.

U pakovanju su dve memorije (Kita) a svaka od njih je ne po 1 nego po 2 GB.

Znaci - dve 'Plocice' od po 2 GB.

A jedna ulazi u jedan utor - i kad je stavim ne ocitavaju se 2 GB, nego 1 GB.

Kad stavim i drugu plocicu od 2 GB u drugi-preostali utor - i tu se ucita 1 GB, pa se tad u kompjuteru ocitava da on ima 2GB RAM-a, a ustvari ima 2 plocice od po 2GB u dva utora.

Nadam se da je sad jasnije, i opet bih ponovio - bas sve ovo buni i mene, jer - kako da se izrazim - 'Teoretski' stavljamo 4GB, a prakticno u upotrebi imamo 2GB.

Zato se i bojim da ne dodje do nekakvog opterecenja, ako su ovi moduli (Mozda) u necemu jaci i nekompatibilni, ne kuzim se bas u elektroniku......

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.8.2009 23:39 (00000001).
17 godina

Ako imaš 2 pločice i na pakovanju piše 2GB kit, onda je to 2x1GB kombinacija.

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Bice do kraja da je bas tako.

Svuda po netu, pod - X32PB2GC vidim uglavnom to sto kazete, ali malo su me zbunile nalepnice na plocicama, posto su na svakoj plocici duplirani podaci - i izlazi da je to neki kit od 4GB.

Takodjer me je zbunila i njihova stranica sa ovim podacima: h**p://www.supertalent.com/products/desktop_memory.php?reg=N&mtid=1 , ali verujem da ste u pravu, sto me posebno odusevljava i za sto vam najsrdacnije zahvaljujem.

Znaci ipak - problema nece biti u nikom slucaju, a sve ce raditi super.

Pozdrav svima.

17 godina

Znači razjasnili smo da je to kit od 2GB s dvije pločice, svaka po 1GB Osmijeh Tako da se netrebaš brinuti oko ničega ako kao što si rekao sve normalno radi

16 godina
neaktivan

Da, da Branimire, potpuno smo razjasnili, sve je sada odlicno - za sto se jos jedanput najsrdacnije zahvaljujem :)

Samo, moram pitati jos nesto oko ovog dual kanala.

Preporucio si mi da ako stavim ove memorije u onu drugu plocu (MSI 865PE NEO2 FIS2R) - da to stavim u utore iste boje, da bi radilo u dual kanal modu.

E sada, vidi sto me buni:

Na toj ploci ima 4 utora - prva 2 su kanal A i imaju istu boju, a druga dva (3 i 4) su kanal B i takodje imaju istu boju - odnosno 1 i 2 su zeleni, a 3 i 4 plavi.

U knjizi-uputstvu od maticne, evo bas sada gledam, pise da memorije treba da se postave u 1 i 3, ili u 2 i 4, ili po jedna u sva 4 utora, da bi radilo kao dual kanal mod!

To me malo buni, jer se ne slaze sa ovim sa istim bojama, a pise i da svaka druga kombinacija sem ove sto sam prepisao iz nacrtane sheme - daje single-channel!

Da li nisam dobro razumeo nesto oko ovoga, ili je to zaista tako?

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2009 16:31 (00000001).
17 godina

Pa kolega ako tako piše u manual-u namjesti tako. Ali do sada svako računalo koje sam sastavljao, utori iste boje su označavali da ako se pravilno popune, memorija će raditi u dual chanel modu. Uglavnom za svaki slućaj pogledaj u everestu kakva je situacija. Na slici možeš vidjeti gdje se to u everestu nalazi.

Napomena: ako budeš stavio kod frenda u matičnu koja ima samo 2 utora za memoriju, ne znači da će raditi u dual chanel modu iz razloga jer takve starije matične ploče nisu podržavale dual chanel mod no nije nužno da je tako. Provjeriš pa vidiš.

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.8.2009 18:10 (Branimir2412).
16 godina
neaktivan

Da, tako pise u manualu sto je bas i mene malo zacudilo, ali u svakom slucaju - lepo kazes - Everest ce to ocitati.

A i kako sam napomenuo, nisu ove memorije za ovu maticnu sto sad pricamo, cisto me zanimalo.

To je za frenda sa onom maticnom sa dva utora, a tu kod njega nema izbora, kako radi - to mu je, bitno da radi.

Najlepse hvala jos jednom uz pozdrav.

16 godina
neaktivan
00000001 kaže...

E sada, vidi sto me buni:

Na toj ploci ima 4 utora - prva 2 su kanal A i imaju istu boju, a druga dva (3 i 4) su kanal B i takodje imaju istu boju - odnosno 1 i 2 su zeleni, a 3 i 4 plavi.

U knjizi-uputstvu od maticne, evo bas sada gledam, pise da memorije treba da se postave u 1 i 3, ili u 2 i 4, ili po jedna u sva 4 utora, da bi radilo kao dual kanal mod!

To me malo buni, jer se ne slaze sa ovim sa istim bojama, a pise i da svaka druga kombinacija sem ove sto sam prepisao iz nacrtane sheme - daje single-channel!

Da li nisam dobro razumeo nesto oko ovoga, ili je to zaista tako?

Znači da ti RAM radi u dual channel modu moraš stavit jedan keks u prvi utor(ZNAČI A1),a drugi keks u B1.Stvar je u tome da na nekim matičnim pločama boja utora ne označava kanale.

Istina je oko nas,a laž još više.
16 godina
neaktivan

Tako kaze i u manualu, kako sam prepisao iz grafikona - ili 1 i 3, ili 2 i 4, ili u sva 4 utora.

I mene je malo zbunilo to sa bojama, jer onako - po logici - pre izgleda da treba grupirati vizuelno, po obelezju, ali eto - i tu ima razlike od proizvoda do proizvodaOsmijeh

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice