Memtest86+ i tumačenje rezultata

poruka: 18
|
čitano: 4.542
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Kupih prije 2 tjedna novo računalo, Intel based (C2DE8400, DFI LanParty DK, X38 chipset) s 1+1GB Patriot (PC-6400) RAM-a. Izgleda da zajednički život nismo mogli početi u blagostanju...

Simptomi: OS se smrzne bez ikakvog razloga, programi se znaju rušit iz čista mira, nekad se ni ne boota (hard restart)...

RAM često izaziva takve simptome, pa sam ga išao testirati Memtest86+ (izvan OS-a naravno). Rezultati: test nekad izbaci jednu-dvije greške (kroz svih 8 testova), nekad ne izbaci ni jednu, nekad izbaci 20-ak.

Moje pitanje glasi (pošto do sad ni na jednom kompu nisam imao problema s RAM-om): da li da odmah idem do doHtičnoG dućana i mijenjam memoriju ili da još kemijam na drugim računalima, s drugim modulima itd. Može li biti problem u matičnoj, procesoru?

Meni sve upućuje na memoriju, ali opet, nisam ja hardveraš, pa pitam... Šutim

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Memtest86+ i tumačenje rezultata
4ndY kaže...

Kupih prije 2 tjedna novo računalo, Intel based (C2DE8400, DFI LanParty DK, X38 chipset) s 1+1GB Patriot (PC-6400) RAM-a. Izgleda da zajednički život nismo mogli početi u blagostanju...

Simptomi: OS se smrzne bez ikakvog razloga, programi se znaju rušit iz čista mira, nekad se ni ne boota (hard restart)...

RAM često izaziva takve simptome, pa sam ga išao testirati Memtest86+ (izvan OS-a naravno). Rezultati: test nekad izbaci jednu-dvije greške (kroz svih 8 testova), nekad ne izbaci ni jednu, nekad izbaci 20-ak.

Moje pitanje glasi (pošto do sad ni na jednom kompu nisam imao problema s RAM-om): da li da odmah idem do doHtičnoG dućana i mijenjam memoriju ili da još kemijam na drugim računalima, s drugim modulima itd. Može li biti problem u matičnoj, procesoru?

Meni sve upućuje na memoriju, ali opet, nisam ja hardveraš, pa pitam... Šutim

Svakako isprobaj memoriju na bar još jednom računalu. Nakon isprobavanja ćeš znati kako postupiti a usput otkloniti sumnju jeli u pitanju memorija ili matična. Po simptomima sumnjam na memoriju pa onda za početak (i kraj nadam se Nevinašce) kreni s njom.

edit* vidim da je riječ o hg-šrotu pa bih htio napomenuti da imam odvratno iskustvo s njima (neispravne komponente, izgrebano kučište itd...)
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 0:26 (PROTECTOR).
17 godina
PROTECTOR kaže...

edit* vidim da je riječ o hg-šrotu pa bih htio napomenuti da imam odvratno iskustvo s njima (neispravne komponente, izgrebano kučište itd...)
  Pa ja nemam toliko loših iskustava s njima i svjestan sam činjenice da se na toliko robe može svašta naći. No svaku reklamaciju su mi odmah uvažili, dućani su ok uređeni, osoblje korektno... ne znam što bih puno više želio? Ah da, da su im www stranice bolje... barem da se cjenici mogu sortirati ili filtrirati.

Hvala na savjetu, samo mi je malo problem što pri ruci nemam neki komp gdje to isprobati... 
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.' Two atoms bump into each other. One says 'I think I lost an electron!' The other asks, 'Are you sure?', to which the first replies, 'I'm positive.'
17 godina
neaktivan

A moze bit i jednostavno da ti ploca ne "voli" memoriju, znam da je bezveze, ali to su jednom frendu rekli kad je slao email Gigabyte-ovom tech supportu.

Meni se do sada to dogadjalo jedino kad sam pretjerao sa overclockom, pa ako si tako nesto pokusavao onda smanji clock.

Isto tako, kad sam ja uzimao Corsaira odmah na kutiji je pisalo da ga treba dignut iznad "defaultne" voltaze od 1.8V na barem 2.0V. I imali su pravo jer se komp nije htio ni bootat, tako da ti je i to opcija. Digni malo napon (sve do 2.1V je sigurno) i opet odvrti test.

Ako ni sa naponom ne radi, malo povecaj latencije isl. U biti trazi ako ti bilo kakva kombinacija napon/latencije/frekvencija radi.

U svakom slucaju, ako ti ne uspije nista od toga, probaj na nekom drugom kompu, pa ako radi iste probleme. definitivno si siguran di zapinje :)

Off topic: Dobra su ti ona dva witza u sigu :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 10:36 (Lightning).

0 0 hvala 0
17 godina

E, ljudi ovo je već žešći slučaj.

Malo sam eksperimentirao i kombinirao. Ovo su rezultati, a vi mi dajte teoriju.

A - prvi modul memorije
B - drugi modul memorije
x - prazno
1. i 3., te 2. i 4. su u upareni utori (dual channel)

Redni broj testa, memorijski utor, rezultat

1 2 3 4
1. A x B x nije prošlo
2. A x x x prošlo
3. B x x x prošlo
4. x x A x nije prošlo
5. x A x B nije prošlo
6. x A x x prošlo
7. x x x A prošlo

Kao što sam rekao: defaultna postavka ne prolazi (1.), pa sam išao testirati pojedinačno module u 1. utoru (2 puta test provrtio, oba modula prošla), što znači da su memorije ispravne(?); vjerojatno je 3. utor neispravan (točno, test nije prošao), međutim idemo potpuno drugu kombinaciju (2. i 4. utor) - test ne prolazi (fak, još je neki utor ne valja); pojedinačno s provjeravam i 1. i 3. modul - test prolazi. Eto misterije.

Napomena: samo prva 3 testa su išla po 2 prolaza, ostali su po jedan.

Vrlo vjerojatno je matična u banani onda? Ili napon? Ili neke specifične postavke u BIOS-u (to ću eventualno još isprobat)?

Off topic: Dobra su ti ona dva witza u sigu :D

Tnx. Cool

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 12:22 (4ndY).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
4ndY kaže...

E, ljudi ovo je već žešći slučaj.

Malo sam eksperimentirao i kombinirao. Ovo su rezultati, a vi mi dajte teoriju.

A - prvi modul memorije
B - drugi modul memorije
x - prazno
1. i 3., te 2. i 4. su u upareni utori (dual channel)

Redni broj testa, memorijski utor, rezultat

1 2 3 4
1. A x B x nije prošlo
2. A x x x prošlo
3. B x x x prošlo
4. x x A x nije prošlo
5. x A x B nije prošlo
6. x A x x prošlo
7. x x x A prošlo

Kao što sam rekao: defaultna postavka ne prolazi (1.), pa sam išao testirati pojedinačno module u 1. utoru (2 puta test provrtio, oba modula prošla), što znači da su memorije ispravne(?); vjerojatno je 3. utor neispravan (točno, test nije prošao), međutim idemo potpuno drugu kombinaciju (2. i 4. utor) - test ne prolazi (fak, još je neki utor ne valja); pojedinačno s provjeravam i 1. i 3. modul - test prolazi. Eto misterije.

Napomena: samo prva 3 testa su išla po 2 prolaza, ostali su po jedan.

Vrlo vjerojatno je matična u banani onda? Ili napon? Ili neke specifične postavke u BIOS-u (to ću eventualno još isprobat)?

Zbilja zanimljivo. Izgleda da su memorije ipak ispravne, jesi li radio update BIOS-a? 
Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 13:17 (PROTECTOR).
17 godina
PROTECTOR kaže...

Zbilja  zanimljivo. Izgleda  da su memorije ipak ispravne, jesi li radio update BIOS-a? 
  Jesam, zadnja verzija je gore.
Ako pretpostavimo da ako memtest nađe grešku, onda je to sigurno neka greška, a ako ne nađe možda greška ipak postoji. Po tome bi glavni sumnjivac bio zadnji ili predzadnji test (6. i 7.) - da ne radi 3. i 4. odosno 2. i 3. utor. Ovako se ne može izvuči jednoznačan zaključak.
Još da eventualno probam ne-dual-channel kombinaciju npr. 1. i 2. utor/slot.
17 godina
neaktivan

Nego, ako ti prodje odvojeno, ali nikako skupa... znaci da memorije rade. Je to bio neki 2Gb kit (1+1) ili si ih kupio odvojeno?

Inace, jesi probavao dizat napon na memorijama, ili nisi to dirao? Ako nisi, probaj malo dignut (za +0.2) pa onda vidi ako rade skupa. Ne mozes nista skurit ako se drzis do +2V

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 13:39 (Lightning).

0 0 hvala 0
17 godina
Lightning kaže...

E i to mozes probat... updejtat BIOS, meni je znalo pomoc koji put.

Nego, ako ti prodje odvojeno, ali nikako skupa... znaci da memorije rade. Je to bio neki 2Gb kit (1+1) ili si ih kupio odvojeno?

Inace, jesi probavao dizat napon na memorijama, ili nisi to dirao? Ako nisi, probaj malo dignut (za +0.2) pa onda vidi ako rade skupa. Ne mozes nista skurit ako se drzis do +2V

(1+1) Kit, tako sam i naveo gore. Patriot, PC2-6400, "Extreme performance"

I dal mi može netko objasnit što znači: (4-4-4-12) na specifikacijama? 

Ovo s naponom još nisam probao, probat ću (iako piše na spec. 2.2V?). 
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 13:42 (4ndY).
17 godina
neaktivan

To znaci da su ti latencije na kojima bi trebala memorija radit 4-4-4-12

Ako hoces si provjerti koji su ti timinzi memorije, odi na http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=92190

I skini program MemSet 3.5.  Ova zadnja verzija podrzava X38, tako da kad ga pokrenes, prvih 4 brojeva na vrhu bi ti morali odgovarat tome sto pise na memoriji.

Jesi prckao sta sa naponom, ili bi radije bez toga?

0 0 hvala 0
17 godina

Ok, mislim da sam počeo kužit neke stvari (čitaj: otkrio sam cijelu jednu novu dimenziju  Šutim .
Znači u ovim modernim, boljim računalima mogu podešavat svaki aspekt rada memorije: tu spada taj neki Timing Control (4-4-4-12), voltaža, itd.

E, sad mi recite ako sam dobro shvatio:
U uputstvima za RAM: piše (4-4-4-12), 2.2V (tCL - tRCD - tRP - tRAS)
Stoga, na meni je da u BIOS-u umjesto "Auto" stavit te vrijednosti, a napon s 1,9xxV dignem na 2.200V. Jesam li dobro shvatio ili ću nešto skurit?

Za sada je u BIOS-u sve default vezano za te CPU/Memory postavke (dirao sam samo ono što "znam").

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 13:54 (4ndY).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kazes imas LanParty X38 plocu?  koliko ja znam ne postoji maticna na kojoj mozes vise toga podesavat, pa sad :)

Da, mozes postavit na te tajmingse koji pisu, ali (kao i meni sa Corsairom) sumnjam da ce radit ispod 2.0V

Meni osobno RAM radi na 2.14V vec 6 mjeseci bez problema. A ako se drzis ispod 2.2V ne bi smio nista skurit.

U najgorem slucaju, sta se tajmingsa tice ti se nece bootat komp, i samo ce vratit "defaultne" postavke. Pa probaj samo sa naponom na memoriji, i vidia ako radi. Ako ni onda ne radi, mozda bi bilo bolje da testiras memoriju na drugom kompu, jer ces si usparat malo vremena, nastimavanja silnih napona...

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Jel to OVA memorija?

The memory is EPP ready and with 2.2 voltage it should meet the 800 MHz speed at 4-4-4-12 settings.

Ako u specifikacijama pise da radi na 2.2 V, daj joj taj napon i odvrti memtest ponovo.

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
4ndY kaže...

Ok, mislim da sam počeo kužit neke stvari (čitaj: otkrio sam cijelu jednu novu dimenziju  Šutim .
Znači u ovim modernim, boljim računalima mogu podešavat svaki aspekt rada memorije: tu spada taj neki Timing Control (4-4-4-12), voltaža, itd.

E, sad mi recite ako sam dobro shvatio:
U uputstvima za RAM: piše (4-4-4-12), 2.2V (tCL - tRCD - tRP - tRAS)
Stoga, na meni je da u BIOS-u umjesto "Auto" stavit te vrijednosti, a napon s 1,9xxV dignem na 2.200V. Jesam li dobro shvatio ili ću nešto skurit?

Za sada je u BIOS-u sve default vezano za te CPU/Memory postavke (dirao sam samo ono što "znam").

Radit će na tom naponu bez problema , ako već ne radi. Ako te detaljnije zanimaju latencije prouci malo ovaj link.
Poruka je uređivana zadnji put pet 19.9.2008 14:11 (PROTECTOR).
17 godina

E ovako...

Ubacio sam ponovno oba modula i to u 1. i 3. utor. Stavio 4-4-4-12 (ostale timinge sam ostavio na Auto, tu ima opcija... cijeli labirint). Voltažu sam stavio na 2.200V.

Pokrenuo memtest i Wouuuuuuuuuuuuu nekih par tisuća errora u startu, OS se ne može dignut. Onda sam je spustio na 2.00V (u startu je bila na 1.925V) i pokrenuo test i nikakvih errora (ali nisam izvrtio cijeli, samo do 1/3, sad ću ić cijeli izvrtit 2-3 puta).

Ako je to to... to bi bilo super, ne moram se natezat s pokvarenim hardverom. Idem sad vrtit testove, BRB (lažem zapravo, za nekih 1-2h dok se to izvrti).

0 0 hvala 0
17 godina
DrNasty kaže...

Jel to OVA memorija?

The memory is EPP ready and with 2.2 voltage it should meet the 800 MHz speed at 4-4-4-12 settings.

Ako u specifikacijama pise da radi na 2.2 V, daj joj taj napon i odvrti memtest ponovo.

Je, ta je memorija. Ali na 2.2V (kako sam napisao) poludi s errorima.
17 godina

Evo, da zaključim temu (barem za sada  Izlanuo se):

- nakon postavljanja memorije na 2.0V sustav radi stabilno i prolazi kroz Memtest86+ (za sad je 2 puta prošao  Smijeh).

Zahvaljujem se svima na pomoći. Zbilja nisam znao za te "detalje" oko napona memorije (mislio sam da je default uvijek ok), a i ne piše nigdje eksplicitno: ni u uputstvima memorije ni u upustvima matične.

p.s.baš me zanima koje me spoznaje čekaju za sljedećih 3-4 godine  Cool

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hehe, to ti je bilo "kako natjerat memoriju da radi na defaultu" a da si tek isao clockat :)

A to je u biti ono za sto je ta tvoja ploca i napravljena...

A to sa naponima, pa i kako sam napisao, bolje je probat sa nizim naponima u startu. 2.0V je standardno, ali 2.2 jer vec malo "too much" za normalni rad...

Ako radi kako treba na 2.0, probaj i u windozima odvrtit Prime95 "memory test", i ako prodje bez greske nekih sat vremena onda si vise manje siguran da radi.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice