kupio sam prije par dana novi ram modul....corsair ddr3 1333mhza...imam Core 2 Quad Q6600 i u programu CPU-z mi pokazuje da ti rami rade na 553 mhza!!....zasto je to tako?? i sta trebam napraviti da budu na 1066 ili 1333mhza....hvala!
Zato sto ti je takav FSB:RAM omjer podesen u BIOS-u.
Podesi neki drugi omjer u BIOS-u. Prilikom podesavanja omjera vec bi ti sam BIOS trebao pokazati koji ce to biti takt memorije (bar bi svaki imalo pametniji BIOS trebao).
Zato sto ti je takav FSB:RAM omjer podesen u BIOS-u.
Podesi neki drugi omjer u BIOS-u. Prilikom podesavanja omjera vec bi ti sam BIOS trebao pokazati koji ce to biti takt memorije (bar bi svaki imalo pametniji BIOS trebao).
ha...imam plocu P35-DS3R od gigabyte-a...mi mozes priblizno objasnit kako doci do toga???
Na zalost ne jer ja imam Asusa koji ima AMI BIOS, a tvoja ima Awardov
MBI inteligent tweaker > System memory multipler > Auto.
ima li ko od gigabyte-a....???
Memorija ti i radi na 1066 MHz. To je DDR, znači stvarni radni takt je 533 MHz, a efektivni 1066 MHz (dupli).
Evo, pogledaj moju memoriju, radi na 850 MHz.
hvala puno DrNasty.....a zna li ko mozda kako ja nju mogu staviti da mi onda radi na punih 1333mhz-a.....
Ili promijeni odnos FSB:MEM u BIOS-u, ili overclockaj FSB (opet u BIOS-u :)). Ako baš nisi na ''ti'' s tim, prvo pročitaj tutorijale, može ih se dosta naći u podforumu za overclocking.
hvala puno DrNasty.....a zna li ko mozda kako ja nju mogu staviti da mi onda radi na punih 1333mhz-a.....
2 posta iznad sam ti tocno napisao gdje trebas ici u biosu..
Memorija ti i radi na 1066 MHz. To je DDR, znači stvarni radni takt je 533 MHz, a efektivni 1066 MHz (dupli).
Bem ti zivot nisam uopce na to ni pomislio.
Trebao bi malo prileci izgleda
Možeš malo pojasniti to? Memorija mu radi na 1066, ali to je DRR pa ona radi na 533. :S
A kakav je to efektivni? I šta je ovo u cpu-zu FSB:DRAM?
Thanke! :)
Možeš malo pojasniti to? Memorija mu radi na 1066, ali to je DRR pa ona radi na 533. :S
Efektivno mu radi na 1066MHz (2x533MHz). Imaš omjer recimo 1:1, ako ti je fsb od procesora 400MHz , takt ram-a će biti 400MHz(x2 = 800MHz efektivno), da bi dobio s tim omjerom 1066Mhz trebaš fsb stavit na 533MHz, a to većina matičnih ploča nemože, pa se postavi veći omjer.
Q6600 ima fsb frekvenciju 266 tako da se mema postavila po njemu na 4x266=1066.Poigraj se malo sa množiteljem fsb-a tj spusti ga sa 9 na 8 pa oc-aj fsb sa 266 na 333 i eto ga,ram će bit 1333 a proc na 2664 mhz.
Da ali si vjerovatno krivo postavija ram u prva dva utora različitih boja pa ti rade u single channel modu.
Da ali si vjerovatno krivo postavija ram u prva dva utora različitih boja pa ti rade u single channel modu.
hehe...nije, dobro je...jer imam jedan slot od po 2 giga...i nemam vise nista!
Pa da i mislija san da je to ili ono šta san napisa,ok.
trebalo bi da ti pise tacna brzina rama jedino moze biti da ti je jedna plocica recimo starija i da radi na manjem radnom taktu i tako u dual kanalu neces dobiti punu brzinu nego onu brzinu najsporije plocice rama
recimo da imas 3 plocice po 533 i jednu od (sta ja znam) 333 mhz sve plocice ce ti raditi u maximalnoj brzini koju moze da pruzi najslabija ploca...
edit
Pogledaj sta ti pise na ram memoriji a ja se smijem zakleti da je to tvoj problem
trebalo bi da ti pise tacna brzina rama jedino moze biti da ti je jedna plocica recimo starija i da radi na manjem radnom taktu i tako u dual kanalu neces dobiti punu brzinu nego onu brzinu najsporije plocice rama
recimo da imas 3 plocice po 533 i jednu od (sta ja znam) 333 mhz sve plocice ce ti raditi u maximalnoj brzini koju moze da pruzi najslabija ploca...
edit
Pogledaj sta ti pise na ram memoriji a ja se smijem zakleti da je to tvoj problem
1. ja sam rijesio svoj problem
2. imam jednu plocicu
3. ta plocica radi na 1333mhza...i to mi je pomogao dery!
Vjerovatno ti nesto na ploci krivo prikazuje.
Ako imas slican BIOS kao moja ploca (a mogao bi biti) imas onaj FSB strap to Northbridge ili tako nesto. Taj setting moze biti Auto, 266, 333, 400 (kod moje) i u biti oderdjuje koje multipliere moze imati memorija (FSB:DDR ratio).
Ne znam za koji tocno ratio, ali npr. moj model ploce ima bug da za neke postavke memorije ono sto pise u BIOS-u nije ono sto je u stvarnosti.
Mozda je tako i kod tvoje.
Probaj neki drugi strap i vidi da li ce ti svejedno dati opciju 1066.
BTW, daj nasviraj malo taj Q9650. Tu bebicu je grijeh drzati na defaultu
Imam i ja slican problem sa ddr2 g.skill memorijom, treba da bude 1066 brzina, a everest pokazuje da je 800 iako sam u biosu postavio na 1066, pa znal tko kako to rjesiti... Ploca je asus p5q se
Evo i SS-ovi
SPD ti govori da je to mema od 800 mhz,koja ima EPP do 1066 mhz ako je na nvidia ćipu.Vidi u biosu ima li opciju "select memory voltage by EPP" onda češ imat punu 1066 mhz.EPP znači da se mema automatski oc-a i povisuje voltažu ako imaš nvidia ćipset.
hehe...nije, dobro je...jer imam jedan slot od po 2 giga...i nemam vise nista!
Šteta te memorije da radi u single modu.Poznata je stvar da intelu nije važna brzina memorije nego niske latencije.Tako da bi u tvom slučaju puno bolje radija sistem na memi ddr2 sa nižim latencijama uz to da ih postaviš u dual mode.Naravno sve bi to ima za manje novaca,a još bi moga stavit duplo memorije.Tek kad nadodaš taj još jedan isti keks meme onda češ osjetit pravu dual 1333 mhz brzinu.
oprostite sto updam al da ne otvaram novu temu jer se radi o slicnoj stvari: jel zna mi neko rec zas meni na cpu-z pise kod CPU detalja core speed 803.6 a nekad odispod se pojavi multiplier na x14 pa pise 2814.0
tojest jednostavnije receno
nekad pise
core speed 803.6
multiplier x4.0
a nekad
core speer 2814.0
multiplier x14
a nekad pak
core... 1600.6
mult... x8
u cpu-z pise da je intel chipset ...
Nesto sam citao na netu da bi memorija radila na 1066 treba se clockat procesor, sad kolko je to tacno ?
Mozda da voltazu memorije umjesto na auto stavim na 2.0 ??
Ne moras clockat procesor, ja sam na Q9550 na defaultu tjerao memoriju na 1066.
Mora ti raditi bez problema na 1066, vjerovatno neki setting u BIOS-u.
Sto se tice napona, memorija bi trebala imati deklarirani napon za 1066.
Mojoj je 2.1 i pise na samim stickovima. Vidi za svoju, mora pisati ili na samim stickovima ili na ambalazi.
Mada napon nema nikakve veze s tim sto ti radi na 800, a ne 1066. Ona da je prenizak napon jednostavno ne bi radila kada je podeseno 1066 u BIOS-u, a ne downclockala na 800.
Kao sto sam ti rekao - probaj mijenjati FSB Strat to North Bridge. Kako mu promjenis vrijednost tako ce se mijenjati i moguce frekvencije RAM-a.
S obzirom da to proc nije clockan na nekoliko vrijednosti FSB Strapa bi trebao imati omogucen DDR 1066.
Probaj na drugom Strapu od ovog kojeg trenutno imas.