2GB vs 4GB?

poruka: 103
|
čitano: 24.193
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
2GB vs 4GB?

Ovdje i ovdje imate za vidjeti razliku između 2 i 3GB RAM-a u dvije igre.

@ Evo još od Call of Dutya 4.

Area-51 m15x
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 20:28 (Razer_Copperhead).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: 2GB vs 4GB?
kavasaki kaže...
benko kaže...
ako bude vremena i srece ja cu testirati preko prazika 2gb vs 4gb(oba dvoje ce radit u dualchannelu) pa ce te moci vidjet razultate ;)
  Svaka čast.
To bih volio vidjeti! 
 da to bi bilo zanimljivo za vidjeti =)
16 godina
neaktivan
2GB vs 4GB?

fu..ing vista!!!   danas sam kupio 1 GB rama (na 3 GB) al mi pise da ima samo 3.5GB rama...jooj!!!... znaci moram preci na 64bitnu vistu ili???

XFX ATI RADEON HD4850 XXX (R.I.P.)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Dodge_167 kaže...

fu..ing vista!!!   danas sam kupio 1 GB rama (na 3 GB) al mi pise da ima samo 3.5GB rama...jooj!!!... znaci moram preci na 64bitnu vistu ili???

Na Xp-u bi ti isto bilo! Da 64 bitni OS podrzava vise od 4 gb memorije (RAM+grafa+cache+...)...
16 godina
neaktivan
2GB vs 4GB?

do kolko se moze najvise rama na 64bitnoj??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Dodge_167 kaže...

Ak imaš SP1 trebalo bi pisat 4gb.Al svejedno ne može koristi više od 3,5GB
16 godina
neaktivan
plavi08 kaže...
Dodge_167 kaže...

Ak imaš SP1 trebalo bi pisat 4gb.Al svejedno ne može koristi više od 3,5GB
  nemam ga...
16 godina
neaktivan

koliko maticna utora primi,mozes cak i 8GB

16 godina
Dodge_167 kaže...

Teoretski?

Ovako, čisto teoretski govoreći s aspekata arhitektura

Znači 32 bitni OS - gledaš ovako...

230 ti daje Giga (210 je kilo, 220 mega, 30 giga)

Ostane ti još 2 bita koji ti daju 4 (22=4)

Čime dobivaš 4GB.

Analogijom

264 pa sad ti računaj Namigiva

EDIT: Ovo gore je iz aspekta arhitekture proca. Postoje drugi limitirajući faktori koji ne dopuštaju da imamo koji milijončić terabajta RAMa (poput širine sabirnice).
Ja bih tebe skidao k'o filmove s torrenta
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.4.2009 23:24 (Bukva).
17 godina
2GB vs 4GB?

Realno gledano, ako ne misliš igrati igrice ili vrtjeti neke mnogo zahtjevne aplikacije onda su dovoljna i 2 GB. Međutim, više RAM-a je uvijek poželjno imati.

Ja sam sebi kupio dvije pločice Buffalo memorije dok je u VeMilu koštala 159 kuna. Sad joj je cijena porasla na 200 kuna i tko zna hoće li ići dalje. Uz to, najavljeno je poskupljenje memorijskih čipova pa bi mogla cijelokupna DDR2 ponuda ići cijenom prema gore.

Znači, ako je istina ovo što se priča po netu, a i BUG-ovci su govorili o tome, sad je pravi trenutak da se kupe RAM-ovi jer tko zna kakva će im biti cijena na ljeto.

CPU: AMD Athlon x2 4000+ (2428 MHz) MBO: ASRock ALiveNF6G-GLAN RAM: 2x2GB Buffalo DDR2 (810 MHz) GPU: Point of View nVidia GeForce 9500GT 512 MB DDR2 HDD: WDC HDD 120GB ODU: LG DVD+R/RW LCD: Asus VW193D-B 19"...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
2GB vs 4GB?

Razlika između 32-bitna 3,5 GB i 64-bitnih 4 GB RAM-a je manja nego što na prvi pogled izgleda da je 0,5 GB.

Vi ćete npr. u 32-bitnom Windowsu moći vrtiti bez svopanja npr. 10 aplikacija i za to će vam trebati 3,5 GB RAM-a, ali pošto na 64-bitnom Windowsu su nešto duže instrukcije (64 bita tj. 8 bajtova naspram 4 bajta kod 32-bitnih instrukcija), za prethono pomenutih 10, ali sada 64-bitnih apikacija će vam biti potrebno oko 4 GB RAM-a.

Neko može pitati: pa što onda, ako su instrukcije na 64-bitnim sistemima duplo duže nego na 32-bitnim, mi ne treba 7 GB? Iz jednostavnog razloga što aplikacije u RAM-u drže i elemente/objekte koji isto zauzimaju memorije i u 32-bitnim i 64-bitnim OS-ovima. Na primjer: ikona u toolbaru, zvučni zapis i slično.

Prema tome ako imate 4 GB, a 32-bitni Win vam vidi 3,5 GB (kao što je slučaj kod mene) ne isplati se prelaziti radi 0,5 GB na 64-bitni Windows (osim ako baš niste radoznali i imate potrebu da vam neka aplikacija vidi više od 2 GB RAM-a), tek sa 6 ili 8 ili još više GB 64-bita su MUST-HAVE.

Na istom računaru ako imate 4 GB RAM-a, a imate dual boot 32-bitnih Viste i XP-a, oba će vam operativna sistema vidjeti isto memorije (obično između 3,1 i 3,5 GB), ako pak imate i 32-bitni Linux instaliran ovaj će uredno vidjeti sva 4 GB.

Moj savjet: izbjegavajte prelazak sa 2 na 3 GB, jer biste mogli izgubiti dual channel mod rada RAM-a, a ako koristite memorijski zahtjevne apikacije to biste i lako mogli osjetiti (npr. multimedijska obrada, virtuelne mašine...). Ovo sve pod uslovom da vaša matična ploča podržava ovakav način rada RAM-a, kada on mora biti u paru (moduli istog kapaciteta i istih karakteristika) i u istobojnim slotovima.

BTW, mene ne možete impresionirati ili meni nećete biti faca, ako stavite 4 ili 6, pa čaki i 8 GB RAM-a, ali ako stavite 12 ili još bolje 16 GB, e onda bi se mogli i nadati nečemu. Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 0:00 (Bug Me Knot).

0 0 hvala 0
16 godina
Dodge_167 kaže...

128 GB na Premium, Business i Ultimate.
Ne znam gdje bi ih uopce mogao natrpati, ali eto imaju ogranicenje Osmijeh
16 godina

@BugMeKnot...-napokon netko tko zna bez googlanja.

ostalima ako ih zanima:

@Bukva, sorry nisi kriv za interpretaciju sirovih brojki, ali mi je već muka od poluinformacija, a 99% ljudi je 100% sigurno da je 4GB max za 32 bita. I još ih mući dali će Windoze koristiti 3.2 ili 3.5 ili 4GB.... wtf?
-nikad arhitektura proca (8008 pa nadalje) nije bila po toj formuli, npr 16bit CPU(286) je imao 20bit ALU registre za mem(220=1MB).
-32bitni ima 36 bita za adresiranje meme (232=4GB 236=64GB), .... ali zbog KOMPATIBILNOSTI sa 16-bitnim aplikacijama je isključen PAE
i to samo ako govorimo o OSu kao DOS, Windows itd, kao i LBA za HDD postoje i drugi načini upravljanja memorijom. Sjeti se HiMem.sys EMM366.exe, QEMM, DosExtenderi itd... (među ostalim-tako je nastao i linux, da pokaže što se može tatašnjim hardwareom).
FAT-FAT32-NTFS ... kompatibilnost, zato su (većinom) USBflash u FAT32, koji gle čuda.. adresira više od 4GB kao i FAT16 do 2GB a ne 64MB.
-Korištenje 64 bitnog OSa do sada nije imalo smisla osim za radne stanice i servere. Zadnjih godinu, (Vista) je ipak popravila neke stvari s driverima, tako da je sad moguće ugodno korištenje. Prije je problem (još postoji) bio u driverima 'za široku potrošnju'. Tako da za korisnike koji nemaju 'pravi' razlog još uvjek je logičniji izbor 32bita. Radije birajte između Vista/Win-7/Ubuntu/Suse ..PS3, nego koliko bitova ima.
C64/TurboModul
16 godina

Hmm - ffff...

Ne znam. Iskreno, arhitekture mi baš nisu čvrsto tlo, tako da ću se priklonit tvojem objašnjenju.

Ja bih tebe skidao k'o filmove s torrenta
17 godina
2GB vs 4GB?

Svaka komponenta unazad 3 godine ima drivere za 64 bit vistu... tako da ti to ne stoji...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@Luka ...-da? unazad 3god. OK. Hvala na informaciji.

btw. možeš li pronači 3 godine star driver za eZabin čitać (može i 32bitni od Viste) ili neku TV karticu ili printer a da nije HP-Lj...

- nisu samo VGA (ATI/nVidia) potrebne stvari u kompu. Namigiva

C64/TurboModul
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 1:06 (ihush).
17 godina
ihush kaže...

@Luka ...-da? unazad 3god. OK. Hvala na informaciji.

btw. možeš li pronači 3 godine star driver za eZabin čitać (može i 32bitni od Viste) ili neku TV karticu ili printer a da nije HP-Lj...

- nisu samo VGA (ATI/nVidia) potrebne stvari u kompu. Namigiva

ako ima za vistu ima i za 64 bit (uglavnom)
Nemoj mi pricati koje su potrebne stvari u kompu samo...
Poruka je uređivana zadnji put sub 4.4.2009 1:37 (Luka).
16 godina
protjeran
ihush kaže...

@BugMeKnot...-napokon netko tko zna bez googlanja.

Ups, zar se vidi? Hajde fino, bar neko i primjeti. Namigiva

U ostatku tvog posta vidi se da postoje izuzeci, i da je Microsoft namjerno "zakovao" 32-bitne desktop Windowse na 4 GB, baš kako ti kažeš, radi kompatibilnosti.

A znate li da pojedine verzije 32-bitnog Windows 2003 i 2008 mogu adresirati širok dijapazon iznad 4 GB RAM-a (pa čak i 32 GB). A isto tako postoje i 32-bitne aplikacije koje mogu baratati i sa više od 2 GB RAM-a, iako izuzetno rijetke ipak postoje. Jedna takva konzolna aplikacija (dakle bez korisničkog interfejsa) je SQL server koji može raditi u 32-bitnoj verziji i sa više od 8 GB RAM-a (zavisi od konkretne verzije i varijante SQL servera). Naravno za ovakve egzibicije morate zadovoljiti čitav niz faktora (podrška CPU-a, BIOS-a, matične ploče, operatinog sistema), tj. da proizvođač servera (mašine) daje takvu podršku u svom hardveru, a Microsoft u svom operativnom sistemu. Ahhh, pitam se, pitam, zašto li stavljaju one Xeone u servere? Nevinašce

17 godina
neaktivan
dogman kaže...

koliko maticna utora primi,mozes cak i 8GB

Iako se kod nas prodaje RAM s maksimalno 2GB po pločici, postoje i pločice RAM-a koje imaju kapacitet 4GB, tako da ukoliko to matična ploča podržava, može se staviti i 16GB RAM-a, a u ploče za Intelov I7 čak i 24GB RAM-a.

Mauro kaže...
Dodge_167 kaže...

128 GB na Premium, Business i Ultimate.
Ne znam gdje bi ih uopce mogao natrpati, ali eto imaju ogranicenje  Osmijeh
  Neka 64-bitna serverska izdanje Windowsa (Windows Server 2008 Datacenter, Windows Server 2008 Enterprise, Windows Server 2003 with Service Pack 2 (SP2) Datacenter Edition, Windows Server 2003 with Service Pack 2 (SP2) Enterprise Edition) podržavaju do 2TB (2048GB?) radne memorije.
16 godina
protjeran
2GB vs 4GB?
autorov komentar

Ma chipset podržava max 4GB (Intel G31).

Procesor: Intel Dual Core E5200 2,5Ghz 2MB L2 Cache Matična Ploča: BIOSTAR G31-M7 TE RAM: 2GB Kingmax DDR2 800Mhz Grafička Kartica: Club3D Radeon HD4550 512DDR3 Hard Disk: Hitachi 320GB 7200 o/min 8MB Monitor: Samsung 923NW 19' Widescreen

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
2GB vs 4GB?

32 bitni windowsi iskorištavaju 3.6 gb rama... tako da možeš komotno uzet 4, nece biti preveliki gubitak

Tko pita, ispadne budala 5 minuta! Ko ne pita ostane budala zauvijek.

0 0 hvala 0
16 godina
2GB vs 4GB?

ako vec imas 2x 1gb onda si uzmi jos 2x 512mb tako da ti dual channel ostane aktivan...stavljanjem 1x 1gb nebi nista dobio na brzini nego bi izgubio...stavljanjem ukupno 4gb ne zahtjeva 64bitni OS,svi misle da ce komp bog zna kako raditi sa tih 0.5gb vise sta 64bitni OS pokaze...nije bitno sto imas 4gb a pokazuje 3.5gb,glavno da su rami u dual channelu

p.s. nisam citao sve postove prije tak oda ako je vec netko spomenuo ovo ispricavam se

Athlon X2 7750+ (OC 3.3GHz)/4GB DDR2 Corsair 1066MHz/Sapphire 4830 512MB (OC 700/1100MHz) /HDD 1TB
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.4.2009 18:44 (vacs).

0 0 hvala 0
16 godina
2GB vs 4GB?

Ja sam si prije nekoliko mjeseci uzeo 2x 2GB RAMA kad su kostali samo 128kn komad.XP mi mi pise da vidi 3,5GB ,sad cu cekat da izade win 7 pa cu stavit 64bit verziju da imam full 4GB,mada je i sad dobro.Najvise di sam nekako osjetio razliku je da mi u multitaskingu nekak brze radi(mogu minimizirati crysis i radim nes drugo na kompu bez da mi se uopce usporava)i ucitavanje crysisa je strahovito brze,prije mi je jednu mapu ucitavao vise od 40-ak sekundi,sad do 30 sekundi sve ucita,dok u crysis warsu(mulitplayeru)loada mapu u svega nekoliko sekundi.Po mom misljenju 4GB je sad vec standard s obzirom da sam ja imao 2GB prije godinu i pol dana,isto kao sto sad 1GB grafike postaje standard ako se zeli uzivat u very high na vecim rezolucijama,za 1280x1024 jos 512MB je dovoljno

Intel Core 2 Quad Q6600 BOX, 4×2.4GHz, 1066MHz MB Gigabyte P35-S3G,DDR II, SATA II Gigabyte GF 9800GT, 512MB DDR3,OC-ed 700/1715/900 2XDDR2 2GB PC6400 (800MHz),SuperTalent, CL5 Chieftec power supply 550W, EPS, ATX 2.0
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-zašto toliko kukanja oko 0.5GB -ako treba, dovoljno je omogućiti PAE-(switch u boot.ini) ali se time gubi kompatibilnost s 16bit sotf. (očekuj probleme, s igrama, crackovima itd...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
2GB vs 4GB?

Ja imam 2GB i jednom mi je frend posudio još jedan keks od 2GB samo da vidim razliku. Testiro sam u COD5, PES09 i Fallout3 i razliku nisam ni primjetio dok nisam mjerio fps-ove. Uglavnom, imo sam u falloutu 2-3 fps-a više a u codu i pesi framerate je bio totalno isti. Mislim da nemorš dodavat još rama dok to neće biti bolje iskorišteno.

Man Utd forever AMD Athlon64 X2 5000+, 2GB DDR2 800mHz RAM, Radeon HD3850 512mb
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

meni je jedan lik reka da imaš ograničen broj megabajta RAM a

16 godina
neaktivan
marino12345 kaže...

Pa normalno da imaš :) Možeš staviti samo određen broj pločica :) ako imaš 2 utora, možeš samo 2
Osnovan - 1878. Igralište - Old Trafford, Kapacitet - 76.212 Predsjednik - Joel i Avram Glazer Trener - Alex Ferguson Liga - FA Premier Ligue 2007/08. 1. mjesto ______________________ Tko pita, ispadne budala 5 minuta! Ko ne pita ostane budala zauvijek.
17 godina
Red Devil kaže...
marino12345 kaže...

Pa normalno da imaš :) Možeš staviti samo određen broj pločica :) ako imaš 2 utora, možeš samo 2
 + koliko ti maticna podrzava (64 bit se podrazumijeva za vise od 3 gb)

Ali ja mislim da nas Marino malo zaje... ;D
16 godina
2GB vs 4GB?

ja bi ti preporućio da uzmeš 4gb

Intel Core 2 Duo 2.40GHz, ATI Radeon 3870, Gigabyte GA-954GCMX-S2
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.4.2009 21:04 (start).

0 0 hvala 0
17 godina
2GB vs 4GB?

Pozz ovako ako imas xp onda je dovoljno 2GB,a za vistu preporucujem 4,jer sam imao na visti 2 GB i mogu reci da je u igrama a i u windowsu samom puno bolje sa 4GB,a cijena rama je smjesna!

Intel E7200 2.53@3.8 Ghz,Sapphire 4850,4 Gb king max DDR2 800@960 Mhz,Gigabyte P31-DS3-L
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice