Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.252
|
čitano: 3.979.329
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

-da.. za ubuntu je jednostavno pravilo, parni broj (godina) i mjesec 04.. su za lts-dugoročni support..

-neparni broj je obična-kratkoročna, dok je 10 (mjesec) za test-napredne nove fičere-izmjene..

-većina distri je temeljena na ubuntu-lts.. (koji je na debianu).. no ovih par spomenutih, su na fedori, bazzite, nobara.. prednost nobara, sve isto + više outofbox gamer-juzer-kućni dodataka što je za početnike prednost, npr osb, wine.. i time lakše npr instalirati davinci ili igre, steam itd..

+ naravno, sve moderne-normalne distre prioritet dati kde-plasma desktopu.. mada će svi nuditi i gnome.. kde je način kako moderni osevi-appsi rade i trebaju raditi, koristiti gui-gpu.. ono što radi i browser, a dodatno je to važno za starija računala uz uvjet da imaju upotrebljivu gpu.. koja će tad raditi većinu gui posla i time će računalo LAKŠE-brže-glađe raditi... a ako je prestaro, bez gpu.. tad je beskorisno za moderne appse, surfanje-gaming itd.. jer je sve ista multimedija i traži iste resurse samo manje-više.. zato prednost kde. .. suprotno od starog kriterija i štednje resursa s npr xfce-mice minimalizmom.. tj čak i za potrošnju resursa je kde bolji, upravo zato jer koristi gpu, dok bi bez tog gpu dijela to sve morao raditi cpu kroz ram i time više troši resurse.. i mora jer današnje apps to kao browser traže, tj jedino ako se vremeplovom vrati u staro vrijeme-appse tad može trošiti manje, bez interneta itd.. :)

-pošto su to distre istih temelja, ako bt radi na jednoj, radit će i na drugoj.. a kad je nešto novo kao čip, tad ne radi dok se ne ubaci driver u kernel, kroz godinu, .. recimo cca pola godine na tržištu.

edit: .. i stvar izbora, okusa.. :)

fedora (neovisno o starim-novim renejmanjima, fedora-linux..).. nudi hrpu DE-guija.. cca 13.. mate, i3, gnome.. primjetite da se sve svodi na dva glavna izbora, gnome i kde. + s razlogom :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:50 (ihush).

0 0 hvala 1
14 godina
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav,

može li mi itko pomoći, imam prilično glup i specifičan problem da mi čini distru neuporabljivom..

Fedora Workstation 43 i Lenovo Legion 5 15ACH6H koji ima ryzen i rtx 3060, preko HDMI pušta samo 4k 30Hz, ne želi 4k 60Hz, driveri su up to date...

Probo sam hrpu stvari sa GPT i ovak po netu tražio, no problem ostaje

Imam HUB koji preko USB-C ima HDMI, tamo je isto 30Hz al moguće je da je to adaptera, nisam ga stigao probati

Na Win11 uredno radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice