HTPC kučišta

poruka: 10
|
čitano: 8.373
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
HTPC kučišta

Došlo konačno vrijeme da si ja sredim jedno HTPC media centar računalo. Jedini problem na koji sam naišao je  neko funkcionalno i estetski lijepo kučište.
Za oko su mi trenutno zapela 2 modela:
Antec Silver Fusion ~ 150 €
SilverStone Lascala LC13 Silver ~ 100 € (gdje u HR nabaviti?)

Kučište bude zajedno u racku s Rotel srebrnim komponentama tako da je bitno da bude srebno, po mogućnosti da prednja ploča bude minimalistička te od aluminija. 
Ako imate kakve prijedloge s još nekim kučištima   pls pejstajte linkove da pogledam.
Uz to uvijet je da može primiti standardni PSU te poželjno da ako je moguće prima ATX umjesto microATX ploče.

Ostatak opreme bi bio:

CPU Core2Duo - e8200 OC na 3 GHz

GPU Ati 4870 XFX ili XFX GTX260 216

MB Gigabyte S775 EG45M-DS2H ili Gigabyte EP45-UD3R ovisno dal kučište podržava ATX ili mATX

PSU CORSAIR 520W, HX Series CMPSU-520HXEU ili CORSAIR 450W, HX Series CMPSU-450HXEU

MEM 4Gb-4096Mb (2x2048) PC6400 Corsair,800MHz,TWIN2X4096-6400DH

SCYTHE Katana 3 SCKTN-3000 CPU cooler

Također ako imate preporuke bilo bi mi drago da ih iznesete.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
HTPC kučišta

pa da nije to prejako malo???pa to je 3 puta jace od mog kompa;D

smanji malo,kolko te to dode? 5k kn?

SAMI PROTIV SVIH!!!! ARMADA RIJEKA!!!!
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
RE: HTPC kučišta
šiloman kaže...

pa da nije to prejako malo???pa to je 3 puta jace od mog kompa;D

smanji malo,kolko te to dode? 5k kn?

Po cemu je to prejako? Cak nije ni quad core.
HTPC racunala cesto sluze i za igre, ne samo za TV i DVDe. Uz to, za reprodukciju HD sadrzaja, pogotovo H.264 treba prilicno snazno racunalo.
Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
HTPC kučišta

pa ja samo govorim da je ipak bolje dat malo manje para,osim ako mislis igrat na full hd i konvertirat HD video,onda ok

oprostite

SAMI PROTIV SVIH!!!! ARMADA RIJEKA!!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa lova nije na prvom mjestu, bit će da mogu izdvojiti oko 6k za to. Radit će se sve na tom računalu, od surfanja do igranja etc, tak da mislim da će trebati te komponente :) Što se quad cora tiće mislim da je još uvijek bespotreban (pogotovo što troši više snage i više se malo grije) pogotovo u ovakvom tipu računala jer još nije niti 50% softwera nije složeno da radi multithreading pravi tak još i dual core nije iskorišten do kraja. :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2009 17:08 (gkelekov).
17 godina
gkelekov kaže...

Pa lova nije na prvom mjestu, bit će da mogu izdvojiti oko 6k za to. Radit će se sve na tom računalu, od surfanja do igranja etc, tak da mislim da će trebati te komponente :) Što se quad cora tiće mislim da je još uvijek bespotreban (pogotovo što troši više snage i više se malo grije) pogotovo u ovakvom tipu računala jer još nije niti 50% softwera nije složeno da radi multithreading pravi tak još i dual core nije iskorišten do kraja. :)

Mislim da se uopće ne isplati imati HTPC. Ja sam ga probao koristiti neko vrijeme i mogu reći da nije to to.
Konfiguracija koju sam imao (u stvari još je imam, ali više ne koristim) je: E8400, blu-ray snimač, zalman kućište http://www.pcper.com/article.php?aid=386&type=expert, super tiho napajanje (isto zalman), terratec tv kartica (ne znam više koja, negdje mi je po kutijama, ali bila je preko 1000kn) i ATI 3870 silent (bez ventilatora). Prije jedno godinu dana to je bila vrhunska konfiguracija (bar za HTPC). Sve to uredno spojeno na receiver (onkyo cca 10000kn)i onda na LCD TV (preko HDMI). Full surround (JBL zvučnici). Ali...
Problem je sljedeći: kako god okreneš tu su uvijek Windowsi (koji god). Znači daljinsko upravljanje (došlo sa zalman case) je prekomplicirano. Nije to TV ili DVD player, nego sve treba namještati, a onda opet zna zezati i ne raditi dobro (windowsi). Kod gledanja filmova, sranja tipa namještanje prozora, iskakanje pop-up menija i slično su uvijek tu. A ti sjediš u fotelji i držiš daljinski u ruci. Na kraju sam nabavio bežičnu tastatutru i miša koji su mi stalno smetali u dnevnom boravku. Računalo se uvijek čuje, ma kako tihi ventilatori bili. Za igranje ti treba jača kartica, a onda imaš dodatnu buku. Uglavnom, jaka konfiguracije nije za ozbiljno gledanje filmova (buka), a slaba konfiguracija nije za ozbiljno igranje (jer je slaba). Snimanje TV programa je bila prava tlaka.

Moja preporuka ti je kratka: odustani.

Za 2000kn kupi Popcorn Hour (ili neki konkurentski proizvod), ako ti je do gledanja filmova i slušanja   muzike. Nije savršen (i on se zna srušit, smrznit), ali je nečujan, s daljinskim možeš radit sve, ne zauzima puno mjesta, možeš s njim na internet (direktno na njega skidati filmove)
Ako ti je do snimanja TV programa uzmi neki dobar DVD/HDD.
A ako ti je do igranja uzmi 'normalni' PC.
Ja sada imam Popcorn i PC (TV ne gledam). Pet puta sam zadovoljniji nego prije, a sve skupa me koštalo duplo manje.

No beer? Aaaaaaaahhhhh!
17 godina

Sve ovisi o tome sto ocekujes. Slazem se da ne mozes sloziti high end konfiguraciju na kojoj ce najnovije igre glatko raditi u visokoj rezoluciji a ujedno da bude i necujno.

A sto se tice daljinskog, gledanja televizije, dvd-a i slicno, to stvarno nije nikakav problem. Najjednostavnije je uzeti Vistu s kojom dolazi Media Centar, za EPG skines epgstream, za daljinski nabavis microsoft IR remote koji radi savrseno (ne treba niti drivere instalirat za njega), treba ti jos samo ffdshow za codece, sve zajedno slozis za 20 minuta. Ako ti se da vise vremena ulozit u to, mozes instalirati razne addonove za Media Centar ili instalirat neki od brojnih besplatnih media centar aplikacija kao npr. Media Portal i slicno. 

17 godina
SupremeCommander kaže...

A sto se tice daljinskog, gledanja televizije, dvd-a i slicno, to stvarno nije nikakav problem.  Najjednostavnije je uzeti Vistu s kojom dolazi Media Centar, za EPG skines epgstream, za daljinski nabavis microsoft IR remote koji radi savrseno (ne treba niti drivere instalirat za njega), treba ti jos samo ffdshow za codece, sve zajedno slozis za 20 minuta. Ako ti se da vise vremena ulozit u to, mozes instalirati razne addonove za Media Centar ili instalirat neki od brojnih besplatnih media centar aplikacija kao npr. Media Portal i  slicno.

Upravo tako. Sve možeš složit, samo još to treba i dobro radit.
Stvar je u tome da STALNO nešto slažeš, a UVIJEK nešto ne radi. To ti je HTPC. Govorim iz iskustva.
WTF?
17 godina

Pa naravno da uvijek ima nesto sto ne radi. Samo je pitanje da li hoces slagat svoj HTPC pa probat to popravit ako ti smeta (ili ne, nitko te ne tjera na to), ili kupit nesto kao Popcorn Hour, i prihvatit to sto ne radi bez nade da ce ikada proraditi. Nevinašce

Nitko te ne tjera da slazes bilo sta. Gore navedeni VMC koji se stvarno iskonfigurira za vrlo kratko vrijeme, radi sljedece:

- prikazuje DVD-ove

- prikazuje MPG/Divx/Wmv/H.264, i sve ostalo sto ffdshow podrzava

- prikazuje TV sa timeshiftingom i snima TV (sa vise tunera moze snimati vise programa istovremeno), podesavanje snimanja ide preko EPGa

- prikazuje jednu ili slideshow slika

- reproducira mp3, wav, wma i vjerojatno sve ostale audio formate koje ffdshow podrzava

- omogucava prikljucak extendera kao npr. xbox360 (nikakva dodatna konfiguracija nije potrebna osim 2-3 klika "next")

- gasenje(S3 sleep)/paljenje racunala 

Sve gore navedeno je moguce napraviti preko daljinskog upravljaca, bez potrebe za posezanjem za misem ili tastaturom.

Mislim da je to za vecinu ljudi sasvim dovoljno...

Naravno da ce biti ljudi koji zele upravljati npr. rasvjetom u stanu preko media centra pa ce morati instalirati ili podesiti neki addon, ili naci neki japanski crtic sa nekom xyz codecom za koji treba dodatni codec. Ili ce mozda htjeti ljepsi prikaz kolekcije filmova ili muzike sa opisom, pa ce morati instalirati neki addon i podesiti tagove i slicno...

17 godina
SupremeCommander kaže...

Pa naravno da uvijek ima nesto sto ne radi. Samo je pitanje da li hoces slagat svoj HTPC pa probat to popravit ako ti smeta  (ili ne, nitko te ne tjera na to), ili kupit nesto kao Popcorn Hour, i prihvatit to sto ne radi bez nade da ce ikada proraditi. Nevinašce

?
Popcorn Hour radi dobro. Zapravo izvrsno, s zadnjim firmawareom (dakle, unapređuje se konstantno u skladu sa razvojem svega ostalog na tržištu). Za cca 2000kn (a ima ih i za manje) dobiješ bešumni uređaj za reporodukciju videa, glazbe, downloadanje,...kojim se upravlja odlično riješenim daljinskim upravljačem (znatno je različit od 'običnih' daljinskih, ako već nisi vidio). Kako uređajem upravlja neki njegov OS (mislim da je temeljeno na linuxu), neću lagati, zna ponekad imati tipičnih problema kao svaki OS. Npr. ovaj je kad sam ga kupio imao problem da nije čitao fileove manje od 1K, kao što su nfo fileovi. Ali novi firmaware je to ispravio. Šta se tiče reporodukciije nije nikad pravio nikakve probleme, a za to je i napravljen.
Za TV programe (snimanje i slično) kupiš neki dvd/hdd recorder. Jednostavno i radi. cca 1500kn. Ne ruši se, ne smrzava.
Za igre na TV kupiš npr. XBOX Arcade za 1200kn. Iako je MS nisam imao problema.
Sve skupa: nešto oko ili malo preko 4000kn. Meni se to više isplati nego pokušati složiti tihu, a brzu mašinu (iz iskustva tvrdim da nije ni blizu izvedivo za tu cijenu). 
Naravno da pored svega gore imam PC koji služi za sve ostale stvari. Ako čovjek nema love za kupit sve onda je normalno da uzme PC. Ali, ako ga već ima, ovo drugo je po meni puno bolje rješenje. Iskustvo kaže da su uređaji koji imaju točno određenu namjenu, tj. nisu namijenjeni za sve i svašta, puno pouzdaniji i ugodniji za upotrebu. 
WTF?
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice