ZFS u novom Debianu

poruka: 8
|
čitano: 1.603
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ZFS u novom Debianu".
17 godina
protjeran
ZFS u novom Debianu

Kod ZFS-a su mi fora atomic updatesi koji stalno kontroliraju disk pa nema potrebe za provjerom sistema nakon sto nestane struje i sl.

Palci gore za legendu Debiana ;-)

p.s. Jos jedni palci gore za Bugove Linux vijesti!

All the best people in life seem to like LINUX. Steve Wozniak
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.12.2010 18:56 (kvark).

5 0 hvala 0
16 godina
ZFS u novom Debianu

Samo nek se napreduje.

Jedino što ZFS trenutno ne koristim, a mislim da će tako i ostat.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png

0 0 hvala 0
18 godina
ZFS u novom Debianu

Bit rot na HDDovima? Jasno mi je propadanje CD/DVD medija, no nije mi jasan bitrot na HDDu.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: ZFS u novom Debianu
Father_Dougal kaže...

Bit rot na HDDovima? Jasno mi je propadanje CD/DVD medija, no nije mi jasan bitrot na HDDu.

Pa, može se dogoditi da bitovi u vlažnim i toplim ({#}) uvjetima izgube magnetsku orijentaciju, e sad, to je teoretski, kolko zastvarno vlažno i toplo treba biti da se takvo nešto i uistinu dogodi, to ne znam. Iskreno, ja još nisam čul u praksi za takvo nešto (na HDD-u).

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
15 godina
neaktivan
ZFS u novom Debianu

Dobra vecer,

registrirao sam se samo radi ovog posta. Kao netko ko je sredinom devedesetih obozavao ovaj casopis, ne mogu se nadivit amaterizmu kojeg sad vidim kroz ovaj clanak.

Radi se o tome da je autor clanka doslovno preveo sljedeci clanak;

http://robertmh.wordpress.com/2010/11/27/about-zfs-in-squeeze-2/

...sve je to ok, no BUGov newsposter ocito nema pojma ni o Debianu ni o ZFS-u. Da, Debian dobiva podrsku za ZFS u veziji 6.0 (squeeze), medjutim ne radi se o Debian Linuxu vec Debian/kFreeBSD-u. Navedena distribucija kombinira Debianov userland i alate sa kernelom FreeBSDa koji vec zadnje dvije major verzije ima nativnu podrsku za ZFS. ZFS podrzavaju tri operativna sistema, Solaris, FreeBSD, i MacOSX. Linux podrska postoji u obliku FUSE drajvera, sta znaci da fajlsistem nije implementiran kroz kernel vec kroz korisnicki program, cime se apsolutno gubi i brzina i neke od naprednih mogucnosti tipa L2ARC.

Nativni kernel modul ZFSa za Linux postoji, ali je ZFS kod licenciran Sun-ovom (Oracleovom sad, jel) CDDL licencom, koja je nekompatibilna sa GPLom, i takav kod ne moze uc u source Linux kernela. Posto Debian Linux forsira GNU filozofiju, i ide do krajnjih granica tipa rebrandiranja Firefoxa, cisto sumnjam da ce Debian/Linux distribucija u svom base-u ikad imat ovaj kernel modul.

4 0 hvala 2
17 godina
protjeran
RE: ZFS u novom Debianu
zb10948 kaže...

Dobra vecer,

registrirao sam se samo radi ovog posta. Kao netko ko je sredinom devedesetih obozavao ovaj casopis, ne mogu se nadivit amaterizmu kojeg sad vidim kroz ovaj clanak.

Radi se o tome da je autor clanka doslovno preveo sljedeci clanak;

http://robertmh.wordpress.com/2010/11/27/about-zfs-in-squeeze-2/

...sve je to ok, no BUGov newsposter ocito nema pojma ni o Debianu ni o ZFS-u. Da, Debian dobiva podrsku za ZFS u veziji 6.0 (squeeze), medjutim ne radi se o Debian Linuxu vec Debian/kFreeBSD-u. Navedena distribucija kombinira Debianov userland i alate sa kernelom FreeBSDa koji vec zadnje dvije major verzije ima nativnu podrsku za ZFS. ZFS podrzavaju tri operativna sistema, Solaris, FreeBSD, i MacOSX. Linux podrska postoji u obliku FUSE drajvera, sta znaci da fajlsistem nije implementiran kroz kernel vec kroz korisnicki program, cime se apsolutno gubi i brzina i neke od naprednih mogucnosti tipa L2ARC.

Nativni kernel modul ZFSa za Linux postoji, ali je ZFS kod licenciran Sun-ovom (Oracleovom sad, jel) CDDL licencom, koja je nekompatibilna sa GPLom, i takav kod ne moze uc u source Linux kernela. Posto Debian Linux forsira GNU filozofiju, i ide do krajnjih granica tipa rebrandiranja Firefoxa, cisto sumnjam da ce Debian/Linux distribucija u svom base-u ikad imat ovaj kernel modul.

Slazem se, ali nemoj tako ostro, ipak covjek pise GNU/Linux vijesti i one dobivaju prostor na BOL-u i to je dobro :) Pise ih sasvim ok, ovo mu je bila greska, ali ok ;-) Nemoj odmah "amaterizam" itd.

15 godina
neaktivan
ZFS u novom Debianu

Sve u redu, osim sta clanak nema veze sa Linuxom.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
ZFS u novom Debianu

Ajde, stoji :)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice