- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
PocketPC (Win Mobile) = WinCE 5, WinPhone7 = WinCE 6, a WinCE je OS.
Huh?
Drago mi je ovo vidjeti. ARM je po energetskim zahtjevima daaaaleko ispod atoma a i uzasno je zastupljen u masi uredjaja, od tableta do NAS-ova.
Samo jos da odustanu od onog gadnog sucelja i na konju smo :)
Nije to bas tak. WinCE je pravi naziv OSa, a iz njega su izisli PocketPC, Windows Mobile, AutoPC, itd. PocketPC, mislim, bio je do WinCE 5, a poslije je bio Windows Mobile (WinCE se nije vise koristio). WinPhone nema nikakve veze sa WinMobile 6.x jer se radi o potpuno novom OSu.
Gornje sam napisao radi nacina na koji je Bug napisao, tj: "Windows 8 je i prvi Windows operativni sustav koji će podržavati ARM". To je krivo jer su navedeni WinXXXX takodjer Windowsi sto im i njihovo ime kaze. Trebalo je napisati da su Win 8 prvi OS koji uz x86 podrzava i ARM. E sada, ni ta moja izjava bas nije tocna jer WinCE takodjer podrzava x86. Hmmm, kak to napisati?
Aha, jasno, ali misli se na nešto drugačiji koncept i OS-a i primjene, odnosno na punokrvni OS koji se u osnovi ne razlikuje od desktopa.
Pa, WinCE ima kernel, drivere, file system, multitasking, servise, prozore, grafičku akceleraciju, audio, network... što još bi trebao imati da bude punokrvni OS?
Edit: još jedan zanimljiv link u svezi glede koji se Windowsi prvi izvode na ARM-u, slučajno naišao na ovo: http://www.engadget.com/2012/01/30/apk-puts-windows-95-98-and-xp-plus-linux-on-the-evo-3d/

Nije to bas tak. WinCE je pravi naziv OSa, a iz njega su izisli PocketPC, Windows Mobile, AutoPC, itd. PocketPC, mislim, bio je do WinCE 5, a poslije je bio Windows Mobile (WinCE se nije vise koristio). WinPhone nema nikakve veze sa WinMobile 6.x jer se radi o potpuno novom OSu.
Gornje sam napisao radi nacina na koji je Bug napisao, tj: "Windows 8 je i prvi Windows operativni sustav koji će podržavati ARM". To je krivo jer su navedeni WinXXXX takodjer Windowsi sto im i njihovo ime kaze. Trebalo je napisati da su Win 8 prvi OS koji uz x86 podrzava i ARM. E sada, ni ta moja izjava bas nije tocna jer WinCE takodjer podrzava x86. Hmmm, kak to napisati?
Ne.
WinMobile je napravljen na kernelu WinCE 1-5, a WinPhone 7 je na kernelu od WinCE 6.
To je i jedan od razloga zasto MS ima taj lag od 1-2god: WinCE tim napravi novi kernel, onda mobile/phone diviziji treba 1-2god da od toga naprave upotrebljiv mobilni OS. Ovo nije moja izmiljotina, cuo na Channel9 i nekom podcastu;)
Zanimljivo je sto se nezna sto ce biti kernel od WinPhone 8 (Apollo), postoje nagađanja da ce biti zasnovan na MiniWin kernelu, koji ce mozda biti i u Win 9 (desktop verzija jelte). To ce biti prvi put da se ujedine ta dva kernela.
Pa, WinCE ima kernel, drivere, file system, multitasking, servise, prozore, grafičku akceleraciju, audio, network... što još bi trebao imati da bude punokrvni OS?
Edit: još jedan zanimljiv link u svezi glede koji se Windowsi prvi izvode na ARM-u, slučajno naišao na ovo: http://www.engadget.com/2012/01/30/apk-puts-windows-95-98-and-xp-plus-linux-on-the-evo-3d/

Vidio sam prije ali se ovdje radi o emulatoru x86, pa mislim da ne mozemo govoriti o ARM verziji.
Bilo bi jako zanimljivo vidjeti usporedbu brzina istog programa (algoritma) na emulaciji Windowsa, Androidu, Linuxu.