Vodik iz kristala

poruka: 27
|
čitano: 4.556
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vodik iz kristala".
16 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

neće ovo tako brzo zaživit

Society leans ever heavily on computers, if you have the power to take out computers you can take out society.

2 0 hvala 2
18 godina
Vodik iz kristala

Ova ideja je super, osobno mislim da je vodik budućnost samo što je elektroliza nedovoljno učinkovita, ali evo riješenja

Svaki kraj ovisi o početku!

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Vodik iz kristala

Ideja je predobra! Nažalost neće zaživjeti još 200 god dokle god ima nafte...

Ko drugom jamu kopa trećom šlajdra!
17 godina
odjavljen
fifiX kaže...

Ova ideja je super, osobno mislim da je vodik budućnost samo što je elektroliza nedovoljno učinkovita, ali evo riješenja

Ovo je sve samo ne zamjena za elektrolizu. Jedna od rijetkih situacija kad ovo može biti zamjena za elektrolizu je ukoliko bi generatori pretvarali energiju valova u struju koja bi vršila elektrolizu. Uvijek manje procesa pretvaranje energije znači i manje gubitke. Tako je opet elektroliza učinkovitija od proizvodnje vibracija strujom, pa onda hvatanje tih vibracija kristalima.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
18 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

Mnoga efikasna rješenja već postoje ali su pod kljućem velikih naftnih lobija i njihovih kompanija. Dokle god ima nafte vodik neće postati 'mainstream' gorivo.

Doduše ovo bi moglo biti dobro za nadopunjavati baterije ili neke manje akumulatore za početak.

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
8 2 hvala 0
18 godina
Vodik iz kristala

Eh, nije vam ovo nikakva zamjena za fosilna goriva. Ovo je tek tehnologija kojom se dijelić otpadne fosilne energije (buke) može povratiti u obliku vodika. Kolika je učinkovitost takvog postupka? Vjerojatno treba buka bar tisuću kamiona da se povrati vodik samo za rezervoar jednog. A ne postoje ni neki naročiti pririodni izvori buke...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
napuderisani dendi kaže...

Eh, nije vam ovo nikakva zamjena za fosilna goriva. Ovo je tek tehnologija kojom se dijelić otpadne fosilne energije (buke) može povratiti u obliku vodika. Kolika je učinkovitost takvog postupka? Vjerojatno treba buka bar tisuću kamiona da se povrati vodik samo za rezervoar jednog. A ne postoje ni neki naročiti pririodni izvori buke...

ma vodik je opet monopol... treba uvest električnu struju za sve, vjetro turbine, solarni paneli i geotermalna energija (čitaj termo elektrana na vulkanskom otvoru, samo jedna bi zadovoljila potrebe cijelog svijeta)... itd itd...

Vodik je opet samo ono nešto da bi se vrtila lova... struja bi trebala biti BESPLATNA što se mene tiče, ali pošto se mene ne pita, plaćat ćemo i dalje!!

16 godina
neaktivan
Normalno da cemo placati, mocnicima je samo vazna lova a ne mi... Ovo nije jos uvijek dovoljno da zamijeni elektrolizu ali svaki korak naprijed je koristan:-)
www.val.hr
17 godina
napuderisani dendi kaže...

A ne postoje ni neki naročiti pririodni izvori buke...

Vjerujem da nisi nikada stajao blizu rijecnog slapa.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
18 godina
Vodik iz kristala

Koja, glupost. Nikako da ljudi shvate da vodik nije izvor energije nego način prijenosa energije, i to nevjerojatno neefikasan. Na uloženih 100% energije u pravljenje vodika dobije se nazad 5%, pa zar onda nije pametnije napunit baterije i dobiti nazad 80-90%

1 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

Ako Bug čitaju ipak malo obrazovaniji dio hrvatskog naroda, komentari uz ovaj članak su me prestravili.

Pa kakva je onda ova "manje obrazovana" većina?!

Zastrašujuće je koliko ignorancija može biti blagoslov pa čovjek bez straha može bubnuti nešto tipa: "(čitaj termo elektrana na vulkanskom otvoru, samo jedna bi zadovoljila potrebe cijelog svijeta)", pogješiti za više redova veličine i uopće nemati straha od šprdnje zbog takvog neznanja.

Ili: "struja bi trebala biti BESPLATNA što se mene tiče, ali pošto se mene ne pita, plaćat ćemo i dalje!!"...

PA ja recimo mislim da bi cipele trebale biti besplatne. Jedini je problem to što je uopće takva izjava toliko glupa da je to zastrašujuće.

Zašto recimo autor tog komentara ne bi radio - besplatno.

Recimo, meni treba netko za štihanje vrta i mislim da bi Ranko91 to sasvim pristojno odradio i to BESPLATNO.

:-)

Naravno, pošto je robovlasništvo ukinuto a slobodno poduzetništvo i tržišno gospodarstvo društveni model i poredak u kojem živimo - to nije moguće.

Zašto bi onda električna energija, čija proizvodnja zahtjeva bilo velika kapitalna ulaganja ili velike tekuće troškove (goriva)?

Dado78: "Mnoga efikasna rješenja već postoje ali su pod kljućem velikih naftnih lobija i njihovih kompanija. Dokle god ima nafte vodik neće postati 'mainstream' gorivo."

Obična glupost i tvrdnja jednake vjerodostojnosti kao da ja kažem: Obama je robot kojim upravljaju 3 mala vanzemaljca iz "Ljudi u crnom". Ili u skladu sa onom glupom tvrdnjom da već postoji lijek za rak/AIDS/UMETNI-BOLEST-PO-IZBORU ali farmaceutska industrija ne pušta isti na tržište jer bolje zarađuju na trenutnim lijekovima.

Ne provjerljivo, nedokazivo i besmisleno. Isto tako se tvrdilo da autoindustrija ne želi električni automobil iz kojekakvih razloga a dans vidimo da svaki proizvođač automobila ima u proizvodnji ili pred proizvodnjom vlastiti hibrid ili potpuno električni automobil.

Vodik nije (primarni) IZVOR energije. Nalazi se VEZAN na kisik i razdvajanje prema 2. zakonu termodinamike traži ULAGANJE energije. Ta energija se u današnjem svijetu dobija VEĆINOM iz UGLJENA. SAD iz ugljena dobivaju 50% a Kina gotovo 70% energije.

Nafta i njeni derivati iznimnu važnost imaju za promet je to još uvijek najjeftinije (zbog jednostavnog i jeftinog skladištenja i velike energetske gustoće).

U tom smislu, vodik nije konkurencija nafti (jer se za njegovo dobivanje koriste drugi izvori energije). On je tek prijenosnik, isto kao i baterije.

"Napuderisani dendi" jedini od svih komentara ima ideju o čemu piše.

EDIT: I Sasoon kuži o čemu se radi (samo je postotak ipak malo veći)...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 10:29 (MahnitiTapir).

6 1 hvala 1
16 godina
neaktivan
ranko091 kaže...

Vodik je opet samo ono nešto da bi se vrtila lova... struja bi trebala biti BESPLATNA što se mene tiče, ali pošto se mene ne pita, plaćat ćemo i dalje!!

Ja mislim da bi sve tvoje trebalo biti besplatno. Imas stan? Bas mi fali jedan BESPLATNI.

16 godina
neaktivan

Gdje ode ova tema...

Dompa
18 godina
protjeran
Dado_ZG78 kaže...

Mnoga efikasna rješenja već postoje ali su pod kljućem velikih naftnih lobija i njihovih kompanija. Dokle god ima nafte vodik neće postati 'mainstream' gorivo.

Doduše ovo bi moglo biti dobro za nadopunjavati baterije ili neke manje akumulatore za početak.

Ne postoje. Vodik bi odgovarao naftnoj industriji jer je za vodik potrebna infrastruktura (plinovodi, spremišta, pretakališta), dok ih električni automobili kompletno zaobilaze. S druge strane, pitanje je primarnog izvora energije iz kojeg bi se dobivao vodik. Naftaši trenutačno i proizvode velike količine vodika postupkom reformacije pa su već sada u dobrom položaju. Međutim, takav postupak je neefikasan i nema nikakve prednosti nad benzinom osim za vrlo specifične namjene. To ujedno znači da će benzina biti sve dok se negdje iz zemlje može izvući bilo kakav ugljikovodik. Nakon toga ostaje samo el. energija. Čak i sa nemogućih 100% učinka, dobiveni vodik treba tlačiti, prenositi i negdje iskoristiti. Gorivne ćelije mogu teoretski do 50%, motori s unutarnjim sagorijevanjem su na 30-tak posto (za vodik još i manje). Sve zajedno nema smisla pored **današnjih** akumulatora koji se razvijaju tempom od 10% godišnje, odnosno kapacitet im se podvostruči svakih 7 godina.

18 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

Sve je bolje od najneučinkovitije elektolize:

6 H2O(l) → 2 H2(g) + O2(g) + 4 H2O(l)

A pošto zvuka i buke ima svagdje, ideja je jako dobra!

Intel E6750 2666MHz | MB Gigabyte P35-DS3P | 2GB RAM | Sapphire Radeon HD 4890 | Seagate ST3500630AS 500 GB + Seagate ST3500320AS 500GB
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
protjeran
Dado_ZG78 kaže...

Cime? Vodikom?

18 godina
neaktivan
delorayn1 kaže...

Zar ne pokazuje ova formula da je reakcija 100% ucinkovita - sve sto ude, sve i izade?

17 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

dobro malo sam se zaje... sa geotermalnim, malo sam to davno čuo, nikad prostudirao, samo mi je vulkan ostao u sjećanju, a ustvari je područje oko vulkana nabolje za eksploatiranje takve energije... http://www.hrote.hr/hrote/znati/obnovljivi/geotermalni.aspx 

Ali što je problem da struja bude besplatna, kad će sunce da sija još 5 milijardi godina, čemu onda problem energiju dobivat iz solarnih panela... samo što to u ovom kapitalističkom i monetarnom sistemu nitko ne želi.

evo link za takve utopijske pobornike.

http://thevenusproject.com/index.php

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
delorayn1 kaže...

Bože moj di si to isčupal? :)

2 H2O(l) → 2 H2(g) + O2(g) -> šta nije ovo opća formula?

Katoda (redukcija): 2 H+(aq) + 2e→ H2(g)

Anoda (oksidacija): 2 H2O(l) → O2(g) + 4 H+(aq) + 4e

Ovu tvoju formulu ja bi napisal ovak: 6 H2O(l) → 6 H2(g) + 3 O2(g)

A opet, davno sam to učio...

http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.com/index314.html
18 godina
ranko091 kaže...
Ali što je problem da struja bude besplatna, kad će sunce da sija još 5 milijardi godina, čemu onda problem energiju dobivat iz solarnih panela... samo što to u ovom kapitalističkom i monetarnom sistemu nitko ne želi.

Problem je u tome što solarni paneli i baterije nisu besplatni

17 godina
neaktivan
Sasoon kaže...

u monetarnom sistemu ništa nije besplatno, sve ima svoju novčanu vrijednost.

Ali zamisli da novca nema, i da kapitalizam ne postoji, i da se sve radi da bi svima bilo dobro a ne pojednicima na vrhu piramide kapitalizma. Onda bi taj solarni panel bio potreban i paneli bi se radili da se namiri električna potrošnja. Nitko ne bi pitao koliko košta jer novca ne bi bilo. Napravilo bi jer treba.

A u današnjem kapitalizmu se ne radi ono što TREBA, nego ono što daje profit.

da ne duljim... mene je fasciniralo... koga zanima a nije vidio... http://dotsub.com/view/a34fba0d-4016-4807-b255-021b58dbc9a4

17 godina
ranko091 kaže...
Sasoon kaže...

u monetarnom sistemu ništa nije besplatno, sve ima svoju novčanu vrijednost.

Ali zamisli da novca nema, i da kapitalizam ne postoji, i da se sve radi da bi svima bilo dobro a ne pojednicima na vrhu piramide kapitalizma. Onda bi taj solarni panel bio potreban i paneli bi se radili da se namiri električna potrošnja. Nitko ne bi pitao koliko košta jer novca ne bi bilo. Napravilo bi jer treba.

A u današnjem kapitalizmu se ne radi ono što TREBA, nego ono što daje profit.

da ne duljim... mene je fasciniralo... koga zanima a nije vidio... http://dotsub.com/view/a34fba0d-4016-4807-b255-021b58dbc9a4

offtopic:

taj tvoj "svijet" je čista utopija. monetarni sistem nam omogučuje da akumuliramo sredstva/bogatstva za poslije kad nam trebaju. on nas isto tjera na rad i razvoj. malo tko če raditi ako ne mora (djeluje samo u komunama i sektama).... nije bezveze ona izreka "novac okreče svijet"

tko želi objaviti svoje gej opredjeljenje nek slobodno stisne thumbs down xD
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 14:57 (alien).
17 godina
neaktivan
alien kaže...

offtopic:

taj tvoj "svijet" je čista utopija. monetarni sistem nam omogučuje da akumuliramo sredstva/bogatstva za poslije kad nam trebaju. on nas isto tjera na rad i razvoj. malo tko če raditi ako ne mora (djeluje samo u komunama i sektama).... nije bezveze ona izreka "novac okreče svijet"

pa naravno da je utopija, ali je funkcionalno i efikasno. A to sa tvojim novcem i radom nema smisla. Jer šta će se dogodit kad ti ne dobiješ plaću... ti ćeš i dalje radit i razvijat i sve će cvijetat??!!

... moš mislit... ići ćeš u štrajkove, pa štrajkove glađu, pa sindikalne štrajkove, pa na prosteste na vladu... i u tom trenutku će ti ova "utopija" bit jako zanimljiva... ali para i dalje neće bit, a kapitalizam i monetarni sistem će i dalje funkcionirat, a ti ćeš ostat bez posla, kuće, auta, bez svega. E o tome se radi...

sve ovo je ot... i tu ću stat...

edit: uglavnom otvorite novine, malo prelistajte, pa malo televiziju, pa da vidite kamo sve to ide... ja to sranje proživljavam pa znam o čemu pričam...

Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 15:40 (ranko091).
18 godina
neaktivan
Blue_Fatal1ty kaže...

Ideja je predobra! Nažalost neće zaživjeti još 200 god dokle god ima nafte...

nafte ima, prema zadnjoj informaciji koju sam pročitao, za još nekih 40 godina

18 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
delorayn1 kaže...

Bože moj di si to isčupal? :)

2 H2O(l) → 2 H2(g) + O2(g) -> šta nije ovo opća formula?

Katoda (redukcija): 2 H+(aq) + 2e→ H2(g)

Anoda (oksidacija): 2 H2O(l) → O2(g) + 4 H+(aq) + 4e

Ovu tvoju formulu ja bi napisal ovak: 6 H2O(l) → 6 H2(g) + 3 O2(g)

A opet, davno sam to učio...

Imaš pravo, davno si učio ;)

Reakcije idu ovako:

K: 2H2O(l) + 2e- › H2(g) + 2OH-(aq) |×2 (množimo sa 2 da izjednačimo broj elektrona)

A: 2H2O(l) › O2(g) + 4H+(aq) + 4e-

----------------------------------

K: 4H2O(l) + 4e- › 2H2(g) + 4OH-(aq)

A: 2H2O(l) › O2(g) + 4H+(aq) + 4e-

zbrajamo ovako: 4H2O(l) + 4e- + 2H2O(l) › 2H2(g) + 4OH-(aq) + O2(g) + 4H+(aq) + 4e-

krate se elektroni s obje strane

---------------------------------

6H2O(l) › 2H2(g) + O2(g) + 4H2O(l)

Ti imaš tamo već na reakciji katode ione vodika, prvo ih moraš izvući iz vode.

Rekacija se može pisati i ovako, kad pokratiš 4 vode sa obje strane:

2H2O(l) › 2H2(g) + O2(g)

ali onda izostavljaš činjencu da si morao utrošiti energiju sa sastavljanje i rastavljanje 4 vode, što cijeli proces čini jako neekonomičnim.

Intel E6750 2666MHz | MB Gigabyte P35-DS3P | 2GB RAM | Sapphire Radeon HD 4890 | Seagate ST3500630AS 500 GB + Seagate ST3500320AS 500GB
Poruka je uređivana zadnji put sub 20.3.2010 18:33 (delorayn1).
18 godina
neaktivan
Vodik iz kristala

Draga dobio sam proces!

Prvo naslov 'Vodik iz kristala' iako se dobiva iz vode koja je u tekućem stanju, a ne iz kristala u kojma ni nema vodika, a zatim tvrdnja da je netko 'dobio proces' (možda onaj kafkin).

I onda bomba:

'Vodik je ekološki vrlo prihvatljivo gorivo, ali je problem što je za njegovo dobivanje elektrolizom potrebno, za sada, utrošiti više energije nego se s dobivenim vodikom može ponovo dobiti.'

Čini se da bi to 'za sada' moglo potrajati neko duže vrijeme (recimo do kraja postojanja svemira), jer bi se u suprotnom kršili neki fizikalni zakoni.

Je li se to Sandra infiltrirala u redakciju? Gdje li su sad dobri, ružni i zli luđaci?

1 0 hvala 0
16 godina
Visak kaže...

'Vodik je ekološki vrlo prihvatljivo gorivo, ali je problem što je za njegovo dobivanje elektrolizom potrebno, za sada, utrošiti više energije nego se s dobivenim vodikom može ponovo dobiti.'

Čini se da bi to 'za sada' moglo potrajati neko duže vrijeme (recimo do kraja postojanja svemira), jer bi se u suprotnom kršili neki fizikalni zakoni.

hmmm... a koliko je energije potrošeno za pravljene atomske bombe?

otkad je vodik energija? to je gorivo koje se procesom vadi iz vode, sad su samo pronašli novi proces

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice