Virtualizacija u Windows 8

poruka: 37
|
čitano: 4.753
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Virtualizacija u Windows 8".
16 godina
neaktivan

može li se u Hyper-V pokrenuti nešto što nije Windows ?

Drago G. moj omiljeni člankopisac ! <br/>Z-Admin Small Business CMS - http://www.z-admin.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Virtualizacija u Windows 8

da, rhel, samim time i centos, te suse.

17 godina
neaktivan

Da, i radi extra... Lijepa vijest... Pitao sam se zasto nisu to stavili u win7 kao opciju ili nesto slicno kad su vec imali virtualizaciju xp-a...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hyper-V na klijentskom OS-u? Hm, hm, hm... Ovo bi moglo biti zanimljivo.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Nije da bas kuzim, kako se to razlikuje od VirtualBoxa, VMWare Playera, MSVirtual PCa? Ili je to ona fora od hyper-v-a i vmware esxi-a, gdje je podiguto nekoliko virtualnih OSova bez host OSa? Ali to mi nema smisla, za to ne treba win8, dovoljan je besplatni hyper-v supervisor.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Hyper-V na klijentskom OS-u? Hm, hm, hm... Ovo bi moglo biti zanimljivo.

gledam na ovo kao vrlo zanimljivo rješenje za male timove/freelancere koji moraju imat par verzija os/sw

kod mene normalno radi.....
15 godina
neaktivan
hudo kaže...

Nije da bas kuzim, kako se to razlikuje od VirtualBoxa, VMWare Playera, MSVirtual PCa? Ili je to ona fora od hyper-v-a i vmware esxi-a, gdje je podiguto nekoliko virtualnih OSova bez host OSa? Ali to mi nema smisla, za to ne treba win8, dovoljan je besplatni hyper-v supervisor.

Ako će ugrađeni Hyper-V imati mogućnost migracija VM-ova (kao što to serverska verzija ima), onda bi ovo moglo biti prilično opako. Zamisli sljedeći scenarij: imaš virtualku na kojoj radi jedan programer i nakon X dana programiranja složi nešto što treba pogledati / doraditi jedan ili više njegovih kolega. Sve što treba napraviti je prebaciti izvršavanje VM-a na njihove strojeve (ako je HDD od virtualkei na nekom SAN-u, onda ovo traje tek par minuta), oni odrade što moraju i vrate mu VM nazad.

Nema više blesavog kopiranja svega živog i neživog, dupliciranja razvojnog okruženja i 50 različitih verzija u kojima se ljudi gube.

17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
hudo kaže...

Ako će ugrađeni Hyper-V imati mogućnost migracija VM-ova (kao što to serverska verzija ima), onda bi ovo moglo biti prilično opako. Zamisli sljedeći scenarij: imaš virtualku na kojoj radi jedan programer i nakon X dana programiranja složi nešto što treba pogledati / doraditi jedan ili više njegovih kolega. Sve što treba napraviti je prebaciti izvršavanje VM-a na njihove strojeve (ako je HDD od virtualkei na nekom SAN-u, onda ovo traje tek par minuta), oni odrade što moraju i vrate mu VM nazad.

Nema više blesavog kopiranja svega živog i neživog, dupliciranja razvojnog okruženja i 50 različitih verzija u kojima se ljudi gube.

Pa i VirtualBox i VMWare to imaju već odavno. I kod njih kopiraš VM na neko drugo računalo i pokreneš ga tamo bez problema.

16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
hudo kaže...

pa za tako nešto koristi se SVN.

Drago G. moj omiljeni člankopisac ! <br/>Z-Admin Small Business CMS - http://www.z-admin.com
15 godina

Ovo je odlično, ali bojim se što će EU reć na sve ovo...

U teoriji nema razlike između teorije i prakse ali u praksi ima.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
m00nblade kaže...
vlad0 kaže...
hudo kaže...

Pa i VirtualBox i VMWare to imaju već odavno. I kod njih kopiraš VM na neko drugo računalo i pokreneš ga tamo bez problema.

Ups, vidim da sam zaboravio naglasiti VM Live Migration -- kod kojeg se migrira config i sadržaj memorije, a virtualni HDD ostaje cijelo vrijeme na nekom SAN-u i ne kopira se / prenosi nigdje.

zoran123456 kaže...
pa za tako nešto koristi se SVN.

Ne pričam o subversioning-u source koda i pripadajućih datoteka nego o verzijama razvojnih okruženja i svega što ide uz to.

17 godina
neaktivan

Odlična stvar, ali (nažalost) prvo što mi pada na pamet je 10 verzija windowsa i dostupnost ovog samo u  Proffesional/Enterprise/Ultimate verziji.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Odlična stvar, ali (nažalost) prvo što mi pada na pamet je 10 verzija windowsa i dostupnost ovog samo u  Proffesional/Enterprise/Ultimate verziji.

definitivno i ne vidim razloga zašto bi bilo drugačije, običnom kućnom korisniku ne treba hrpetina stvari (nebitno je što 80% korisnika foruma ima ultimate verziju sa tpb-a ili slično) i slukladno tome treba formirat cijenu

14 godina
protjeran

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
cekpi kaže...
Paolo2612 kaže...

definitivno i ne vidim razloga zašto bi bilo drugačije, običnom kućnom korisniku ne treba hrpetina stvari (nebitno je što 80% korisnika foruma ima ultimate verziju sa tpb-a ili slično) i slukladno tome treba formirat cijenu

Naravno da im ne treba, vjerovatno 99% ljudi neće korisititi mogućnosti hyper-v, ali svejedno me je podsjetilo na to.

Šteta što neće (barem koliko ja znam) biti barem neka okrnjena verzija i za "slabije" verzije - XP mode i virtualizacija je jako korisna za pokretanja starijih programa (pa čak i neke igri) kućnim korisinicima.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
17 godina
vlad0 kaže...
hudo kaže...

ako netko tako razvija, onda on 1. nema blagog pojma o timskog razvoju 2. sve radi krivo.

Eventualno ovo, kako se zna raditi: prije projekta se napravi VM sa svim potrebnim sw (SQL, web server, reporting ...), podjeli se svim developerima, ali onda svaki developer koristi source kontrolu u svakodnevnom radu.

Ali to se radilo i prije hyper-v, sa vmware, virtualpc ...

Sada ce se izgleda hyper-v VM masine moci startat direktno iz win8 host os-a.

Smith and Wesson - the original point and click interface | http://twitter.com/hhrvoje, http://www.hudosvibe.net
17 godina

S tim da je HyperV znatno zahtjevniji od konkurencije. Bar ako se izvodi na ovaj nacin, iz klijenta.

I am creationist. I believe man created god.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

S tim da je HyperV znatno zahtjevniji od konkurencije. Bar ako se izvodi na ovaj nacin, iz klijenta.

na što točno ciljaš?

17 godina

Osnovna razlika između ovog rješenja i VirtualBox-a, VMware Workstationa (ili playera) te Virtual PC-a je u tome da Windows 8 OS preuzima ulogu hypervisora - tj. virtualni strojevi će izravnije komunicirati sa hardverom čime se poboljšavaju performanse.

3 0 hvala 0
17 godina
cekpi kaže...
tnakir kaže...

na što točno ciljaš?

Da je ovo overkill za klijentski OS.

@Bothari - da, ali zato moras imati jaci hardware. Dakle, na jacem HW-u radi brze od konkurencije, na slabijem se vjerovatno nemoze ni pokrenut.

I am creationist. I believe man created god.
Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 14:40 (tnakir).
15 godina
neaktivan
hudo kaže...
vlad0 kaže...
hudo kaže...

ako netko tako razvija, onda on 1. nema blagog pojma o timskog razvoju 2. sve radi krivo.

Eventualno ovo, kako se zna raditi: prije projekta se napravi VM sa svim potrebnim sw (SQL, web server, reporting ...), podjeli se svim developerima, ali onda svaki developer koristi source kontrolu u svakodnevnom radu.

Ali to se radilo i prije hyper-v, sa vmware, virtualpc ...

Sada ce se izgleda hyper-v VM masine moci startat direktno iz win8 host os-a.

Ne postoje "Hyper-V VM mašine" koje ne možeš startati iz klijentskoj OS-a. Mislim da malo brkaš terminologiju. Ako misliš na mašine koje iskreiraš na Hyper-V-u ili se vrte pod Hyper-V-om (u smislu konfiguracije), nitko ti ne brani da ih iskopiraš (VHD) i pokreneš pod VirtualPC-om (poštivajući pritom x86 na x86, tj. x86/x64 na x64 pravilo) na klijentskom PC-u bez ikakvih konverzija.

Ali ja ne govorim o tome, nego o svojevrsnoj Live Migration mogućnosti na klijentskoj razini:

I ako to izvedu na način na kojim mislim da hoće, ovo će nama sysadminima uvelike olakšati posao. Jošpogotovo ako to iskombiniraju sa nekim user self-service portalom unutar SC porodice, to bi zbilja bio pun pogodak. Evo, zašto ne i ovakva situacija: klijent vrti neki zahtjevan test u svojem VM-u i skonta da ostaje bez resursa, ali ne smije prekinuti test. Lijepo preseli taj VM na neki žešći (u smislu hardvera) Hyper-V server preko Live migrationa i nema prekida u testiranju. Kad testiranje završi, vrati taj VM na svoju lokalnu mašinu i radi normalno dalje.

------

BTW daj molim te, ako ti nije problem... Definiraj mi što to znači "imati pojma o timskom razvoju"? Moram priznati da si me tom izjavom zaintrigirao i volio bih čuti više o tome. :|

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 14:56 (vlad0).
17 godina
vlad0 kaže...

Ne postoje "Hyper-V VM mašine" koje ne možeš startati iz klijentskoj OS-a. Mislim da malo brkaš terminologiju. Ako misliš na mašine koje iskreiraš na Hyper-V-u ili se vrte pod Hyper-V-om (u smislu konfiguracije), nitko ti ne brani da ih iskopiraš (VHD) i pokreneš pod VirtualPC-om (poštivajući pritom x86 na x86, tj. x86/x64 na x64 pravilo) na klijentskom PC-u bez ikakvih konverzija.

Ali ja ne govorim o tome, nego o svojevrsnoj Live Migration mogućnosti na klijentskoj razini:

I ako to izvedu na način na kojim mislim da hoće, ovo će nama sysadminima uvelike olakšati posao. Jošpogotovo ako to iskombiniraju sa nekim user self-service portalom unutar SC porodice, to bi zbilja bio pun pogodak. Evo, zašto ne i ovakva situacija: klijent vrti neki zahtjevan test u svojem VM-u i skonta da ostaje bez resursa, ali ne smije prekinuti test. Lijepo preseli taj VM na neki žešći (u smislu hardvera) Hyper-V server preko Live migrationa i nema prekida u testiranju. Kad testiranje završi, vrati taj VM na svoju lokalnu mašinu i radi normalno dalje.

------

BTW daj molim te, ako ti nije problem... Definiraj mi što to znači "imati pojma o timskom razvoju"? Moram priznati da si me tom izjavom zaintrigirao i volio bih čuti više o tome. :|

Nisam znao da se hyper-v vm-ovi mogu normalno vrtiti u virutalpc-u.... to me interesiralo. Znaci, ubacuju hypervisora u win8?

Ovo drugo: zvucalo mi kao da neko za timski razvoj ne koristi source kontrolu, nego kopira i rucno "merga". To sam dozivio par puta, da glavni programer uzme programski kod od drugog programera, i rucno ga ubaci u glavnu aplikaciju. U razgovoru sa doticnim "glavnim" programerom, on uopce nije vidio nista lose u tome. Ako sam krivo razumio neki tvoj predhodni post, zvinjavam se ;)

15 godina
neaktivan
hudo kaže...
Nisam znao da se hyper-v vm-ovi mogu normalno vrtiti u virutalpc-u.... to me interesiralo. Znaci, ubacuju hypervisora u win8?

Ovo drugo: zvucalo mi kao da neko za timski razvoj ne koristi source kontrolu, nego kopira i rucno "merga". To sam dozivio par puta, da glavni programer uzme programski kod od drugog programera, i rucno ga ubaci u glavnu aplikaciju. U razgovoru sa doticnim "glavnim" programerom, on uopce nije vidio nista lose u tome. Ako sam krivo razumio neki tvoj predhodni post, zvinjavam se ;)

Pročitaj što sam odgovorio Zoranu - LINK. Dakle, ne pričam o layeru gdje se handle-a kod, nego o onom iznad gdje je potrebno baviti se raznim verzijama OS-ova, IDE-a, runtime-ova i sl. kako bi se posložilo specifično razvojno okruženje. Kad imaš veliki razvojni tim, puno proizvoda i raznih verzija - ovo je u 99% slučajeva Sizifov posao i uzima puno vremena. Ako će se to dati (barem djelomično) rješiti sa Hyper-V-om u 8-ici (čitaj: ako će to u biti biti isti hipervizor kao i na serverskim platformama), to će biti velik korak naprijed.

15 godina
protjeran

Samo malo Off Topic-a, da ne otvaram džaba temu.
Sa DreamSpark-a sam skinuo Virtual PC 2007 i kad pokrenem instalaciju, kaže da ima problema i jedino što nudi je da riješenje nađem "online" što naravno nikad neuspije.

SENAID

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...

Samo malo Off Topic-a, da ne otvaram džaba temu.
Sa DreamSpark-a sam skinuo Virtual PC 2007 i kad pokrenem instalaciju, kaže da ima problema i jedino što nudi je da riješenje nađem "online" što naravno nikad neuspije.

mora još nešto pisat (pogledaj event log)

15 godina
protjeran

Ma nije bila "da valja skinuta", ponovno sam je Download-irao i sve je u redu.
Vratite se na temu.{#}

SENAID

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Senaid_gates kaže...

Vratite se na temu.{#}

A vraga je, uredu sad ista stvar sa samim programom:
Kaže da nije podržan na ovoj verziji Windows-a, a Windows mi je Windows 7 Ultimate 32-Bit.

SENAID
16 godina
neaktivan

koju verziju i od kud si skinuo?

ot- meni se ovo čini ko zgodan fičur jer za neka manja igranja neću morat butat vhd win2008 i onda iz njega vrtit virtualke nego ću to moć direkt iz os-a

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Senaid_gates kaže...
Senaid_gates kaže...

Vratite se na temu.{#}

A vraga je, uredu sad ista stvar sa samim programom:
Kaže da nije podržan na ovoj verziji Windows-a, a Windows mi je Windows 7 Ultimate 32-Bit.

Imaš na OVOM linku VPC 2007 SP1 (x86) koji će ti raditi. Mogao si komotno i otvoriti novu temu, pošto ovo doista nema nikakve veze s Hyper-V-om u 8-ici. {#}

15 godina
protjeran

Uredu, nema veze ako nemnogne otvaram temu, a sad...

SENAID

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice