Gledao sam jucer sat i pol taj video. Aplikacija i cijela ta zamisao izgleda super. Ako to bude radilo kako treba, by, by MSN :D
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čitav taj koncept je još meni barem "u oblacima", nije mi jasno zašto se GWave uspoređuje sa Twitterom i FB-om kada je to najobičnije naprednija kolaboraciska alatka sa nečime što imitira AJAX Comet način komunikacije, samo što u ovom slučaju moraš imati instaliran Google Gears dok ne dođe HTML 5.0..
Uglavnom izgleda super za poslovnu upotrebu dok je za casual komunikaciju overkill.
Osobno ga doživljavam kao zamjenu za Gmail, Google talk, Google docs, twitter, FF, itd itd. I u tome vidim budućnost jer me već sada nervira što moram paliti 5 različitih stvari. Inače server je zapravo svoj nadograđeni XMPP i uopće me ne čudi što su upravo oni znali prepoznati kvalitetu open source protokola. Jer ja recimo vrtim Openfire, besplatni XMPP server koji ima sličnu mogućnost korištenjem gateway-a, tj. preko jednog server komuniciram preko svim dostupnih IM-a (icq, xmpp, msn, irc, gg) i uvijek sam se pitao zašto to nitko ne prihvati i nadogradi, a eto, oni su to radili već dvije godine i jedva čekam!
Osobno ga doživljavam kao zamjenu za Gmail, Google talk, Google docs, twitter, FF, itd itd. I u tome vidim budućnost jer me već sada nervira što moram paliti 5 različitih stvari.
Previše je tu stvari koje bi se moglo uhebati u integraciji. Pro korisnici već imaju set alata za FB i Twitter koji vrlo dobro rade svoj posao.
Evo jednog iskustva šefa manje kompanije kako je to kada pokušavaš natrpati sve moguće u jedan "komunikator":
pregledao evo sad klip, i nevjerovatno, najvise mi si svidja kako su ljudi skontali da editujes tekstove (i jos uzivo) i da ima "time line", gdje mozes vidjeti sve ko je sta napisao i prepravljao, komentarisanje na svaku recenicu... nevjerovatno.. Naravno da bi "mogao svako napraviti" ali ljudi eto dvije godine pravili i jos google, kad bi tek neko drugi zavrsio.
A najboje je sto je googleov account povezan sa svim ostalim njihovim cool servisima.. Koliko sam primjetio sa twitera i ostalih stranica, mozes direktno citati na wave-u, pa ce tako biti i sa facebookom vjerovano.. onda stvarno i moze wave zamjeniti/preusmjeriti i facebook, a sve se nalazi na jednom mjestu...
jedva cekam da se registrujem :D :D
p.s. da ne propadne facebook? :D
p.s. da ne propadne facebook? :D