Ubrzavanje SSD-ova

poruka: 6
|
čitano: 1.607
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Ubrzavanje SSD-ova".
18 godina
Ubrzavanje SSD-ova

super .. jedini "problem" moze biti jer se SSD "trosi" pa na taj nacin pise/brise i skracuje vijek trajanja .. ali sumnjam da ce to biti realni problem..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Ubrzavanje SSD-ova

U krivu si - to nije dodatno pisanje/brisanje nego TRIM.

Nakon što izbrišeš neki file, dogodi se isto kao i s HDD-om - izbriše se podatak u tablici (FAT ili slično) o file-u, a on file ostaje upisan u čelijama/blokovima do ponovnog pisanja po istom mjestu. Kod HDD-a to nije problem jer se jednostavno samo upišu novi podaci preko starih.

Kod SSD-a, ne može se ništa upisati ili izmjeniti na nivou manjem od bloka, što znači da zbog promjene 1 bita u file-u treba cijeli file upisati na novo mjesto ili ako se upisuje na isto mjesto, treba blok prebaciti u buffer, izmjeniti file u bufferu, izbrisati stare podatke iz bloka i vratiti nove podatke iz buffera. Zbog toga je postojala velika razlika u brzini friškog i već korištenog SSD-a. TRIM služi za to da se te operacije razdvoje - da se blok, čim je file izbrisan resetira na početno stanje pa da kod upisivanja novih podataka ne treba prolaziti kroz cijelu gornju proceduru nego se podatak samo upiše.

Prvo rješenje za to je bilo čisto softwersko - OCZ/Indilixov-a aplikacija Wiper koja, kad se pokrene, traži SSD-ove na računalu i sve trenutno nekorištene blokove na SSD-u resetira tj. briše stare podatke iz njih tako da su odmah spremni za upisivanje novih podataka.

Ovaj članak govori o tome da je razvijen novi firmware koji će to raditi u pozadini, bez ikakvog dodatnog softwera što je definitivno napredak. Velika prednost u ovom je da će sad biti moguće raditi TRIM i u RAID sustavima. To dosad nije bilo moguće jer 99.9% RAID kontrolera ne podržava TRIM. Da bi softwerski TRIM radio, sve komponente u lancu ga moraju podržavati. Ovako, TRIM se izvodi neovisno o ostatku sustava.

Za usporedbu, ovo rješenje je kao da klasični HDD sam obavlja defragmentaciju u pozadini.

17 godina
Ubrzavanje SSD-ova

Lijepo,lijepo,vidi se da se tehnologija konstatno poboljšava i usavršava.Za kojih 2 godine će sigurno bit pristupačni što po cijeni/kapacitetu al bome će i bit ispolirani i da neće bit toliko problema sa njima.Da imam love ja bi si ga sad odma uzel,al malo su mi ipak prevelik zalogaj trenutno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Svodi se na to da nekoliko minuta nakon brisanja datoteke sa diska isa se vise nece moci vratiti recoveryem, kao na HDDu :(

Sto si obriso, obriso

17 godina
neaktivan
PretaHR kaže...

Svodi se na to da nekoliko minuta nakon brisanja datoteke sa diska isa se vise nece moci vratiti recoveryem, kao na HDDu :(

Sto si obriso, obriso

Ovisi koje brisanje koristiš, s normalnim ostaje u "kanti za otpad". Naravno, ako koristiš "shift+Del", nema ih više.

17 godina
Ubrzavanje SSD-ova

Pa treba pazit što se briše,meni se samo jednom u životu dogodilo da sam izbrisao jedan file koji nisam htio,pa sam ga vratio.Al inače treba pazit i nema nikakvih problema Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice