pfff sta je danas 200 milijuna dolara... nista... promasena investicija..bez sekiracije ...
ja bi se ziv pojeo :S
pfff sta je danas 200 milijuna dolara... nista... promasena investicija..bez sekiracije ...
ja bi se ziv pojeo :S
neka oni prvo lcd tehnologiju dotjeraju do savršenstva,a o oledu otom potom
lcd je totalno promasena stvar bar za primjenu u TV i monitorima. Kada ce vise SED i OLED??? Poludit su s odvratnim lcdovima..........
lcd je totalno promasena stvar bar za primjenu u TV i monitorima. Kada ce vise SED i OLED??? Poludit su s odvratnim lcdovima..........
dali si ikad tu tehnologiju vidio uživo pa za njom česzneš ili recenzije,u tehnici treba biti strpljen spašen,oni jako nestrpljivo plaćaju visoke cijene za nove tehnologije,a ja kupujem tek kad bude dobar odnos cijene i kvalitete,tehnofili isplate razvoj novih tehnologija a ja kupim tek kad je dovedeno do savršenstva
I'll be back
Zasto su odustali od toga? hmm mozda bas vide da se s LCD-ima grabi dobra lova pa onda dok to presuši lako se vrate na projekt oleda koji ce bit hit ... again (crt vs lcd)
Da, imam oled tv velicine 14" i kosta ko novi bmw cini mi se ??? Si ti bolestan???
Sili me to sto trenunto nema nista bolje.. Ali eto mogao bih sam proizvesti jeli???
Strpljiv sam jaaako. Lcd sam uzeo tek kada sam uspio naci pva matricu 19" ispod 3000kn (lenovo L190p). To je ipak bilo jako davno a vec tada su najavljivani i SED i oled ekrani kao nesto sto ce u masovnu proizvodnju za koju godinu.
I ne ceznem za nicim specificno, tj. nisam profil apple fanboya, nego jednostavno zelim da izadje nesto bolje od lcda jer je krajnje vrijeme da se napusti ta zastarijela tehnologija. Dosta mana koje ima lcd se nemoze anulirati nikakvim napretkom i daljnim razvojem. Mogu se eventualno lose zakamuflirati.
Bar kod izbora TVa mozes izabrati plasmu sto je puuuno bolje, osim za neke specificne namijene, ali za komp plasma ne dolazi u obzir zbog nacina na koji se monitor koristi jer plasma ima preveliku minimlnu velicinu pixela.
Ali lcdovi su jako jeftini u masovnoj proizvodnji a jos se uvijek dobro prodaju zahvaljujuci raznim obmanama kao sto su u zadnje vrijeme takozvani LED lcdovi. Smijenso ali ljudi uvijek padaju na takve gluposti.
Da, imam oled tv velicine 14" i kosta ko novi bmw cini mi se ??? Si ti bolestan???
Sili me to sto trenunto nema nista bolje.. Ali eto mogao bih sam proizvesti jeli???
Strpljiv sam jaaako. Lcd sam uzeo tek kada sam uspio naci pva matricu 19" ispod 3000kn (lenovo L190p). To je ipak bilo jako davno a vec tada su najavljivani i SED i oled ekrani kao nesto sto ce u masovnu proizvodnju za koju godinu.
I ne ceznem za nicim specificno, tj. nisam profil apple fanboya, nego jednostavno zelim da izadje nesto bolje od lcda jer je krajnje vrijeme da se napusti ta zastarijela tehnologija. Dosta mana koje ima lcd se nemoze anulirati nikakvim napretkom i daljnim razvojem. Mogu se eventualno lose zakamuflirati.
Bar kod izbora TVa mozes izabrati plasmu sto je puuuno bolje, osim za neke specificne namijene, ali za komp plasma ne dolazi u obzir zbog nacina na koji se monitor koristi jer plasma ima preveliku minimlnu velicinu pixela.
Ali lcdovi su jako jeftini u masovnoj proizvodnji a jos se uvijek dobro prodaju zahvaljujuci raznim obmanama kao sto su u zadnje vrijeme takozvani LED lcdovi. Smijenso ali ljudi uvijek padaju na takve gluposti.
Nisu LED LCD-ovi nego LED backlit, dakle najobičniji lcd jedino što je ekransko osvjetljenje odrađeno u LED tehnologiji koja se intenzivno koristi u prijenosnim i stolnim računalima te mobitelima. Što se tiče toga da je to glupost, nebih se složio jer LED osvjetljenje smanjuje cijenu samoga proizvoda (pošto su led diode jeftine) i potrošnju istoga a daje kvalitetniji prikaz boja i potamnjuje crnu.
Što se tiče LCD tehnologije, nevidim što tebi fali kod LCD televizora. Misliš da je slika loša? To je čista glupost, jer je stvar u tome da se većina televizijskih programa emitira u nižim rezolucijama i to je poslijedica toga, a ne kvalitete ekrana (u većini slučajeva).
Što se tiče plazmi, one troše ogromne količine električne energije koje graniče sa CRT tehnologijom. Prosječna potrošnja plasma TV-a je 350-500W (ovisno o veličini) dok su LCD-i oko 40-60W. Njihova prednost je što se mogu izrađivati u velikom rasponu veličina te što prikazuju vjernije crnu boju nego LCD (razlika je kod LED backlit LCD-a smanjena na minimum), ali im je veliki minus njihov vijek trajanja jer gube svjetlinu tokom vremena.
Ako ćemo nešto već prozvati zastarjelim to je plasma jer LCD-i se još uvijek itekako koriste i drže najveći dio tržišta. E sad da se vratimo na topic. Meni osobno nije začuđujuće što je Toshiba trenutno odustala od OLED-a. Oni moraju odvojiti ogromna početna ulaganja za masovnu proizvodnju OLED panela (makar se u krupnom planu to više isplati od LCD-a), a potražnja za OLED-ima nije tolika da oni mogu garantirati da bi prodali kompletne zalihe. LCD-i su sad najprodavaniji i treba to financijski iskoristiti, vrijeme LED tehnologije će vrlo brzo doći i kada konačno dođe onda se treba preorjentirati na nju, zasada treba izvuć svaku lipu iz postojećih tehnologija jer neće biti još dugo s nama.
Cini mi se da ti uopce nisi shvatio sto sam napisao ali to nije cudno. A i to sto si napisao je vecinom smijesno. Da velika lcd televizija trosi 60w??? Pa moj L220x trosi 150w! Mislim da ostale gluposti necu komentirati jer nista sto sam napisao nisi osporio i ocito ovo nije tema u koju se razumijes.
Kao i kod ostalih tehnologija, kupca se muze s jednom tehnologijom, dok god je to najisplativije. Kad se tržište zasiti, izlazi nova tehnologija.
Sjećate li se prvih mobitela i njihovih C/B ekrana!? Ekrani u boji su očigledno tada bili prenapredna i totalno nepoznata tehnologija. Netko iz marketinga bi to vjerojatno opravdao s tim da boja nije bitna za prikaz brojki i slova, a i daltonisti se ne osjećaju inferiorniji 
Nesto kao genijalni stevo jobs marketing hoces reci? Ali svejedno mi nije jasno da ljudi padaju na takve reklame jer dok sam ocu pokusavao objasniti sto je to takozvani LED display za koji je vidio reklamu jer je on misli po reklami da je to nesto novo i revolucionarno i htio je zamijeniti panasonicovu plazmu?!?!? Osijecao sam se da pricam s nekim tko prvi put vidi tv. A onda me i prijatelj koji se cak i dosta raumije u kompjutere, programiranje i tehnologiu opcenito, pita koji su ono novi LED monitori sto imaju u linksa. Tek onda sam ostao zbunjen. Iako kada sam mu objasnio pita zasto ih onda links drzi u posebnoj kategoriji ako je tako? Pa mislim zbezeknut sam kako ljudi shvacaju te reklame i smicalice kao istinu. Svjestan sam da nemaju svi vremena i volje pratiti nove proizvode ali vjerovati reklamama i ducanima smatram da mogu samo budale. Kao sto me ovaj par postova prije isao uvjeravati da lcdovi ne trose nista stuje i da im je slika predobra. A biti ce da vjeruje svakoj reklami sto vidi.
kad usporediš lcd ekran od 1000 kn sa katodnim od 1000 katodni ga pregazi miljun puta samo je na lcd-u lakše čitati,možda nisu sve moderne tehnologije bolje od starih
Cini mi se da ti uopce nisi shvatio sto sam napisao ali to nije cudno. A i to sto si napisao je vecinom smijesno. Da velika lcd televizija trosi 60w??? Pa moj L220x trosi 150w! Mislim da ostale gluposti necu komentirati jer nista sto sam napisao nisi osporio i ocito ovo nije tema u koju se razumijes.
Neka troši i 150W svejedno je znatno niže od plasme.
Dvije će tehnologije definitivno isplivati na vrh:
1. LED + DLP (projektori)
2. OLED + ETFE (folija ekrani)
Sve je ovo (plazma i LCD) samo iskorištavanje postojećih strojeva za izradu ekrana (zato je jeftinije).
OLED je po definiciji jednostavniji i jeftiniji i brži i bolji. Uvijek će točka koja sama proizvodi svijetlo biti bolja od nečega što propušta svijetlo kroz prozirnu tekućinu (i tanja). Zato plazme i uspijevaju konkurirati LCD-u, jer točke generiraju svijetlo i ne trebaju pozadinsko osvjetljenje. Čak je i izboj elektrona u točki bolji od kontroliranja svijetla kroz tekućinu.
OLED ekrani se mogu printati (jer je OLED tinta), a brzina paljenja/gašenja je za red veličine veća od LCD-a i plazmi.
Kada 3D zavlada tržištem, niti LCD niti plazme nemaju šanse.
I za kraj, OLED može biti daleko jeftiniji od bilo koje druge tehnologije (jedino projektorska tehnologija tu može konkurirati i nekako se nadam da će uvođenje LED svijetla u kombinaciji sa DLP čipom, koji su mikro-ogledala, dovesti do revolucije).
Već danas LED svijetlo od 1500 lumena košta oko 300 kuna (u HR). DLP čip je malen. Plazme i LCD ne mogu konkurirati tome. Jedino OLED na folijama ima neku šansu, i to možda.
Pa mene već danas 3D projektor košta ispod 4 000 kuna. Samo da se plinske lampe zamjene sa LED svijetlom i užitak će biti ako ostavim jedan zid u bijeloj boji.
Bojim se da će OLED ostati, ali samo na mobitelima, foto-aparatima, kamerama, tabletima i slično. Jer projekcija je nešto što se ne može zamjeniti, pogotovo kada diagonale slike dođu do 3 metara.
Neka troši i 150W svejedno je znatno niže od plasme.
L220x je 22" monitor!!!! Dakle ti to usporedujes sa 48" plazmom?
LCD televizori troše do 150W (i to možda), a ovaj tvoj ekran troši
80w pri vršnom osvjetljenju, 43w pri niskom, a projektiran je za maksimalnu potrošnju od 90w. Nisam siguran odakle ti brojka od 150w za dotični model.
Evo sada pise 95w ocito su od onda kada sam ga ja kupio promijenili. U to vrijeme, prije par godina, prosijecni 22" monitor je trosio 60 do 90 w ali ovaj je trosio dosta vise zbog jakog pozadisnkog svijetla koje mu je trebalo zbog PVA matrice. Barem je tako onda pisalo. Nista novo da se istom proizvodu vremenom mijenjaju specsi iako proizvod ostaje isti. Ali kazem ti da trosi 150 w jer osjecam toplinu na licu ako sam blizu monitoru. Dakle ne vjeruj sto pise u specifikacijama uvijek pogotovo kod takvih stvari za koje su rezultati mjerenja otvoreni raznoraznim tumacenjima. Dakle zar vjerujes onim ms sto ti pisu na monitoru? Zar vjerujes kada kupujes auto u onu potrosnju koju oni reklamiraju? Samo sad vise ms nisu fora za reklamirati pa se lcdovi reklamiraju malom potrosnjom. A i neznam odakle ti te brojke za ovaj lcd. Mozda su to brojke za neki noviji njihov TN model? Za ovaj nisu sigurno.