A šta je, windows phone je besplatan za razliku od starije desktop braće? Gaće su se počele skidati...
Ako zanemarimo zabijanje noža u leđa early adopterima, može li meni netko objasniti zašto WP8 ne može raditi na WP7 telefonima?
Tehnički gledano, ne vidim razlog i zapreku. Ako je 512MB memorije dovoljno za desktop računalo i punokrvni Win8 (ne leti, ali uredno radi s 2560x1440 rezolucijom, HD4000 grafikom (koja koristi sistemsku memoriju) i Metro aplikacijama te Officeom, onda mora biti dovoljno i za WP8. Procesori od 1GHz (Snapdragon na Samsung Omniji 7 npr.) vrte 3D igre kakve su bile impresivne i na PC mašinama pred koju godinu, a ne mogu OS? Ne može progutati WP8? Što će WP8 imati? 200x200 tisuća piksela teksture s pixel/vertex shaderima punog obima za DX11.1? 3D efekte s FSAA-om na rezolucijama od koliko? Pišljivih 768 px visine?
Daleko ozbiljniju grafiku, daleko teži softver vrtjeli smo i na daleko slabijem hardveru od 1GHz/512MB tako da nema smisla da OS, koji od grafike ima FillRectangle(accentColor) traži više.
ne moze raditi zbog nedostatka microsd-a, nfc-a, dual core procesora i slicno
sam ui ce biti isti, ali win8 donosi podrsku za hardver koji wp7 mobiteli nemaju
aplikacije ce isto tako raditi osim ako ne zahtjevaju posebni hardver
(ovo prenosim s nokia conversations komentara)
"ne moze raditi zbog nedostatka microsd-a, nfc-a, dual core procesora i slicno"
Kakve to veze ima? Pa nema ni moj desktop racunar npr. citac kartica, pa Win7 opet radi na njemu kao i Win8.
Ovo ne razumijem. Radice WP7 na WP8, ali ne i obratno. Ili sam ja nesto propustio?
"Tonci: Ako je 512MB memorije dovoljno za desktop računalo i punokrvni Win8 "
Ne znam...na WP7 smo navikli na daleko vecu responsivnost, brzinu, fluidnost...nego na desktop racunarima. Mozda WP8 ipak ne bi mogao raditi na postojecim WP7 telefonima onako glatko kako smo navikli za WP7?
"ne moze raditi zbog nedostatka microsd-a, nfc-a, dual core procesora i slicno"
Kakve to veze ima? Pa nema ni moj desktop racunar npr. citac kartica, pa Win7 opet radi na njemu kao i Win8.
Ovo ne razumijem. Radice WP7 na WP8, ali ne i obratno. Ili sam ja nesto propustio?
Not true. You'll be able to run apps across all iterations, as long as they're not HW dependent.
Apps will work on WP8/7.8/7.5, as long as they're not HW dependent.
to kazu iz nokie.
slicno kao sto neke npr igre rade samo na dual core androidima
da ponovim, ui je isti, neke funkcije ce naci mjesto na wp7, ali ne sve
krajnji korisnik vjerojatno nece ni primjetiti razliku
meni je veca glupost sto npr nema siri na ip4, sto je potpuno nevezano za hw
isto tako tvoje racunalo ne bi moglo pokretati 64bitne win na 32bitni cpu
Ako zanemarimo zabijanje noža u leđa early adopterima, može li meni netko objasniti zašto WP8 ne može raditi na WP7 telefonima?
Tehnički gledano, ne vidim razlog i zapreku. Ako je 512MB memorije dovoljno za desktop računalo i punokrvni Win8 (ne leti, ali uredno radi s 2560x1440 rezolucijom, HD4000 grafikom (koja koristi sistemsku memoriju) i Metro aplikacijama te Officeom, onda mora biti dovoljno i za WP8. Procesori od 1GHz (Snapdragon na Samsung Omniji 7 npr.) vrte 3D igre kakve su bile impresivne i na PC mašinama pred koju godinu, a ne mogu OS? Ne može progutati WP8? Što će WP8 imati? 200x200 tisuća piksela teksture s pixel/vertex shaderima punog obima za DX11.1? 3D efekte s FSAA-om na rezolucijama od koliko? Pišljivih 768 px visine?
Daleko ozbiljniju grafiku, daleko teži softver vrtjeli smo i na daleko slabijem hardveru od 1GHz/512MB tako da nema smisla da OS, koji od grafike ima FillRectangle(accentColor) traži više.
Uzmi u obzir da mobile procesori nisu ista stvar kao i desktop procesori. Gigaherci ne znace nista.
Not true. You'll be able to run apps across all iterations, as long as they're not HW dependent. Apps will work on WP8/7.8/7.5, as long as they're not HW dependent.
Hmm, ako je zaista tako, to je vec nesto bolje. Jos kada bi Skype bio integriran...
Poredjenje Win64 na 32bit procesoru nije na mjestu kada je ovo pitanju.
Meni su najzanimljivije live ikone kakve bi vrlo rado vidio na iOSu i unificirani inbox za sve poruke, ostatak stvari nije ništa specijano..
Pa ikone već jesu na neki način live, ti badgevi itd. koji obaviještavaju o nekim promjenama, sad i ovo novo "new" na novoinstaliranim aplikacijama itd., to su sve elementi koje ikone čine "live" (ali za sada tako malo live, da to očito teško doživljavati pod tim pojmom).
Live ikone su inače jedan od osobno Steve Jobsovih patenata :D I ovaj gumb od Siri, ta signalizacija da "razmišlja" itd., isto spada u širem kontekstu u live "ikonu"/"gumb", to je zapravo pojam suštinski ugrađen u iOS odavno, samo što je ta "živost" vrlo odmjerena - boje se pretjerati u tome!
Međutim, ovdje se stvarno jako boje pretjerati sa količinom informacija koja se odjednom prezentira korisniku. To je inače jedan od osnovih fundametnalnih zakona dizajna sučelja: pažljivo odvagnuti količinu informacija koja se odjednom vidi! (nije dobro previše, ali ponekad niti premalo, mada uglavnom bolje manje nego više).
Prva verzija Window Phone pločica je bila definitivno pogrešna, sve velike pločice nude daleko previše informacija odjednom, "opterećuju memorija korisnika" što bi se reklo, pa korisnik makar toga odmah nije svjestan na racionalnoj razini zapravo doživljava veći zamor prilikom korištenja (pa će to dožvijeti drugačije, brže će se psihički umoriti, zaboljeti će ga glava itd.).
Ovo što su napravili sada sa mogućnošću smanjivanja tih pločica: genijalna je stvar!!!! Na ovome Microsoftu zaista treba čestitati, zvuči trivijalno, ali jedan od najpametnijih poteza koji su napraviil! Ponekad naizgled sasvim trivijana stvar znači jako puno, znači prekretnicu. Tako taj home screen više nije promašaj, nego pod uvjetom da predinstalirano ima optimalnu količinu malih i velikih ikona tada je sasvim ok! A onda korisnici neka si dalje ako baš žele to organiziraju po svome. Tu mogu pogriješiti jer su "nestručni" po tom pitanju, mogu misliti da je super da su im sve ploličice velike... pa neka im bude, ali bitno da predisntalirano dođe kako treba, a uvijek se može za neke aplikacije namjerno napraviti samo manju/srednju ikonicu ako je glupo imati veliku, odnosno da velika uopće ne bude nešto animirana itd. nego da izgleda samo kao velika statična ikona.
Do neki dan sam imao vrlo loše mišljenje o Windows Phone sušelju (i početnom zaslonu baš!), nakon ove promijene mislim da je solidno. Ne savršeno, ništa nije savršeno, vjerojatno ne bolje niti od "prastorog iOS sučelja" (ali prastaro je ovdje za sada još "vrlina", konzistetnost je jedna od ključnih stvari), ali jako blizu!!
Sad, što bi Apple-u bilo dobro da napravi kako bi si osigurao i dalje vodstvo u tom pogledu, ili povećao razliku koja se sad jako smanjila što se tiče home screen-a (a to je važna stvar, nema veze što je skoro sve drugo skoro sigurno bolje, ovo je jako važna pojedinalna stvar!)??
Ja mislim da treba jednostavno nastaviti putem kojim se krenulo, na neki način je to "slično, samo malo iz drugog smijera" ovom Microsoftovom potezu "mogućnosti smanjivanja pločica": Apple treba nastaviti još malo povećati svoju "interaktivnost ikona" (već iOS 6 beta 1 pokazuje da se ide u smijeru povećavanja), ali kako se ne bi pretjeralo, kako bi se zadržalo na "sigurnom terenu", treba uvesti mogućnosti "prilagodljivosti" razine interaktivnosti (tj. količine informacija po ikoni), dakle kao što je Microsoft "omogućio smanjivanje pločice" ovdje trebaju "omogućiti povećavanje interaktivnosti ikone" (možda čak stvarno, u smislu i "veličine", uvođenjem widgeta).
Na koji točno to izvesti način, da li recimo na način da se "iz OS X-a" preuzmi "widgeti" i preuzime doslovno isti koncept smješatanja ih na posebni dashboard ekran..., ili reći da za razliku od desktopa korisnicima na mobilom uređaju puno znači odmah vidljivost widgeta pa ih miješati zajedno sa ikonama pa onda da korisnik za svaku aplikaciju može birati hoće li biti prikazana ikonom ili svojim pripadnim widgetom koji istovremeno služi i kao ikona, ne znam, to su stvari koje Apple mora odlučiti, ali ima tu raznih mogućnosti kako se može stvar poboljšati.
Widgeti sami po sebi nisu loša stvar, problem je samo što mješavina widgeta i ikona na zaslonu može postati nepregledna šuma, slično Windows Phone sustavu sa hrpom različitih veličina pločica. To ima svoje mane i svoje prednosti. Treba odvagnuti, treba možda smisliti neki način kako to učiniti "preglednijim" itd. Možemo se nadati da će smisliti neko dobro rješenje :) Da evenutalnim uvođenjem widgeta ili na drugi način povećanja "interaktivnsoti ikone" i prilagodljivosti tog intenzitata interaktivnosti, neće znači degradaciju nego zaista poboljšanje sučelja.
Live ikone su inače jedan od osobno Steve Jobsovih patenata :D I ovaj gumb od Siri, ta signalizacija da "razmišlja" itd., isto spada u širem kontekstu u live "ikonu"/"gumb",to je zapravo pojam suštinski ugrađen u iOS odavno,samo što je ta "živost" vrlo odmjerena - boje se pretjerati u tome!
Hahaha..gori sam ja sto sam procitao sve ovo, a ne zelim ni pokusati shvatiti kako si imao strpljenja napisati ovako dug post, samo da bi rekao kako je tvoj omiljeni iOS to imao ranije, samo bolje "odvagano". E vidis, mislim ipak da je preteca live plocica zapravo mouse hourglass cursor, jer to je signalizacija da kompjuter "razmislja" itd. :)))
Hajd ovako fino priznaj da nikada nisi ni vidio Windows Phone, a ja cu tebi priznati da sva ta tvoja prica o "prezatrpanosti" informacijama na WP7 je najobicnija besmislica.
znaci Windows phone 7.x je mrtav OS, fino fino
sam ui ce biti isti, ali win8 donosi podrsku za hardver koji wp7 mobiteli nemaju
Duh?! Pa OK, neće imati MicroSD, NFC i očito, dual-core, ali prvi put čujem da OS zahtijeva MicroSD i NFC da radi... ili ne daj bože dual-core. Zašto je to OS-u nužno? Na MicroSD-u drži kernel?
Uzmi u obzir da mobile procesori nisu ista stvar kao i desktop procesori. Gigaherci ne znace nista.
Da, kako to?:)
Bit ce biti mrtav kao i danas Android 2.x. Jednom kad WP8 pocne zauzimati ozbiljan dio trzista, pojavit ce se gomila proizvodjaca sa jeftinim WP7 uredjajima, a developeri ce razvijati samo za WP7 da imaju vece trziste...
Odakle ti to...
Duh?! Pa OK, neće imati MicroSD, NFC i očito, dual-core, ali prvi put čujem da OS zahtijeva MicroSD i NFC da radi... ili ne daj bože dual-core. Zašto je to OS-u nužno? Na MicroSD-u drži kernel?
Da, kako to?:)
ui ce biti isti, aplikacije ce radit osim ako ne trazi poseban hardwer (tipa nfc za placanje ili prednju kameru)
jedino ce wp8 imat podrsku za neke stvari koje 7.8 nece
meni se cini da ce bit to 90% ista stvar, samo je broj drukciji
Ako bude tako dobro, samo mi se čini da je 7.8 sustav identičan sedmici, a 8 posve novi kernel.:) Nešto se priča o native razvoju samo za 8... itd.
Ako bude tako dobro, samo mi se čini da je 7.8 sustav identičan sedmici, a 8 posve novi kernel.:) Nešto se priča o native razvoju samo za 8... itd.
prica se da se ista aplikacija, s minimalno modificiranja, moci koristiti na win8 i wp8
vjerojatno ce isto vrijediti za wp7.x
mislim da je do developera, isto kao sto neke aplikacije zahtjevaju odredenu verziju androida ili iosa
Nešto se priča o native razvoju samo za 8... itd.
A to tebe muči, pobjegao si na C++ i sada bi da aplikacije isprobavaš na svojoj Omniji sa WP8?, neće ići Tonči, neće...
WP8 je demonstriran na Lumiji 900 i onda na kraju prezentacije ti kažu da nema nadogradnje za Lumiju 900, nego za tebe imamo "posebnu" verziju 7.8 sa novim homescreenom. clap clap clap
WP8 je demonstriran na Lumiji 900 i onda na kraju prezentacije ti kažu da nema nadogradnje za Lumiju 900, nego za tebe imamo "posebnu" verziju 7.8 sa novim homescreenom. clap clap clap
WP8 nije demonstriran na Lumiji 900 nego na prototipu kojeg je proizvela Nokia
Da, DirectX i C/C++ je samo na WP8. HTML5 - ovisi da li ce WP7.8 dobiti IE10 ili ce ostati na IE9 sa ogranicenom podrskom za HTML5. Jedino XAML aplikacije ce (mozda) raditi kao backport na WP7.x, ali to cu vjerovati tek kada vidim svojim ocima (obzirom da je kompletan komunikacijski stack isto potpuno nov).
Za sve prakticne primjene: WP8 je potpuno novi OS sa svim pozitivnim i negativnim implikacijama. WP7.x je bila dimna bomba da se dobije na vremenu koja je ispunila svoje i sada odlazi u povijest.
Ono sto je interesantno jest da sada imamo dvije slicne ali ipak razlicite mobilne platforme - Win8RT i WP8, dakle MS je propustio priliku da unificira mobilne OSove sto znaci da ce jos barem jednom doci do ovakvog ili slicnog loma u arhitekturi kada se u nekoj slijedecoj iteraciji spoje WinRT za tablete i WP za telefone. MSu ce trebati izgleda 10 godina i 5 iteracija da najduljim mogucim cik-cak putem dodje tamo gdje je Apple bio prije 5 godina. Nista, bolje ikad nego nikad.
LOL, konacno pada u vodu stupidna kvazi teorija 'less is more' gdje ti silom okljastre razvoj (wp7 SL) i kazu kako je to super. C++/.net/java ftw!
a propos live plocica, sta je to - ko widgeti samo s borderom???:-PPPP
Da li bi se danas prodavalo desetine miliona telefona da korisnici imaju mogucnost upgradat samo OS? NE BI!
Da postoji mogucnost upgrada Lumia na WP8 koliko korisnika bi to napravilo, a koliko bi ih kupilo novi telefon?
a propos live plocica, sta je to - ko widgeti samo s borderom???:-PPPP
Zapravo ko widgeti koji rade :P
Ova vijest ima neuobicajeno mnogo glupih izjava. Mozel mi neko objasniti kako 1280 x 768 rezolucija na WP-u nadmasuje sve trenutacne HD reze na ostalim top-modelima? Ja ne mogu zamisliti kako bi izgledale tek kockice kockasto na takvoj rezoluciji! A za ono o UI-u da i ne spominjem. Petric se izgleda pali puno na lego kockice.
Bit ce biti mrtav kao i danas Android 2.x. Jednom kad WP8 pocne zauzimati ozbiljan dio trzista, pojavit ce se gomila proizvodjaca sa jeftinim WP7 uredjajima, a developeri ce razvijati samo za WP7 da imaju vece trziste...
je je i onda ce vanzemaljci napasti zemlju pa ce ih ballmer prije nego sto uniste svijet moliti da kupe par komada wp8 mobača koje ce isto tako dati svojoj djeci i onda ce ballmer i njih syebati i izdati wp9 za kojeg nece dobiti update jer su prijasnji mobači preslabi.
tad ce vanzemaljci unistit zemlju jer ce biti jako ljuti na ballmera -.-

samo da bi rekao kako je tvoj omiljeni iOS to imao ranije, samo bolje "odvagano".
Kako "bolje odvagano" kada preporučam da nastave u tom smijeru malo brže?! :rotf:
Ja kažem da idu presporo i prebojažlijvo po tom pitanju. Objasnio sam koji ih razlozi tu vode, ali upravo sam predložio da ubrzaju, da možda nije pretjerano još malo povećati interaktivnost ikona, da se nemaju što tu toliko brinuti ako će ostaviti mogućnost da korisnici biraju koliko detalja/interaktivnosti žele na kojoj ikoni (dakle jednostavno neka doslovno portaju widgete sa OS X-a, bez ikakvog dodatnog filozofiranja, i neka puste korisnicima da biraju žele li widget ili ikonu, ili kako već).
Ja predlažem da trebaju napraviti nešto "slično što je sada učinio u zadnjoj interaciji Microsoft, samo iz drugog smijera iz kojega su već pošli pa se vuku kao kornjača", a ti meni onako odgovoriš.... Valjda ti je bilo predugačko pa nisi baš pažljivo čitao što sam napisao.
Odakle ti to...
pa skontaj, wp8 aplikacije nece raditii na wp7.x, telefoni s wp7.x nece imati upgrade na wp8, telefoni s wp7.x se nece dalje proizvoditi kad izadje wp8 a i onako ih koliko ima, 3-4% u svijetu, i sad ispade da je ovaj wp7 mrtviji od symbiana
@SupremeCommander
android ti je druga prica
i cujem htc priprema 3 telefona s sp8, low-mid-high range, low range s 1.x ghz cpu i 512 mb ram memorije, ako ovako bude, microsoft je sam sebe ukopao

proizvoditi do izlaska telefona s wp8
Je, je, neka digne ruku ko ima uskoro namjeru kupit WP7 smartphone. ;) :)