SSD me iz dana u dan oduševljava.ovo je odlicna stvar pogovoto za laptope,ali i za PC,manje kablova po kučištu i vise mjesta a i puno lijepse izgleda.Promjena se vrši doslovno za sekund
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
SSD me iz dana u dan oduševljava.ovo je odlicna stvar pogovoto za laptope,ali i za PC,manje kablova po kučištu i vise mjesta a i puno lijepse izgleda.Promjena se vrši doslovno za sekund
da za laptope i pc-e na kojima je ionako malo memorijskih utora, a ionako ga moras spojiti i sata kablom
a da ne govorim kako u laptopu nemas gdje spojiti sata kabl....
A ovo mi je malo glupo... Cisto jer mi zauzima jedan memorijski utor koji se moze iskoristiti za 2 - 4 - 8 GB rama...
grimmy pa moj PC je star 5 godina pa opet ima 4 memorijska utora,a nove ploce imaju i po 6 a i vise
jedan zauzeti utor nista ne znaci
ako dode do komercijalne upotrebe ovo ce na laptopima biti odlicno,manje grijanja,manje potrosnje,vise mjesta ma prednosti su ocite
a i lijepo pise:
Za buduće modele kompanija najavljuje mogućnost preusmjerenja SATA podatkovnog prometa direktno kroz memorijski utor, bez potrebe za dodatnim kabelima
grimmy pa moj PC je star 5 godina pa opet ima 4 memorijska utora,a nove ploce imaju i po 6 a i vise
ako dode do komercijalne upotrebe ovo ce na laptopima biti odlicno,manje grijanja,manje potrosnje,vise mjesta ma prednosti su ocite
a i lijepo pise:
Za buduće modele kompanija najavljuje mogućnost preusmjerenja SATA podatkovnog prometa direktno kroz memorijski utor, bez potrebe za dodatnim kabelima
mogu oni najavljivati sta god zele, kakve to veze ima sa stvarnosti, bitno je ovo sto nude, a to sto nude nije prihvatljivo za kucne korisnike(POGOTOVO ne za laptope) i predvideno je za servere
pa hebote ovo je tek predtavljeno sta bi ti,SSD je jos u povojima
naravno da vrhunska tehnologija odma nije namjenja za kucne korisnike nego prvo ide onim najzahtjevnijima a to su serveri pa kad cijene padnu mozes ocekivat i za obicna racunala
a i lijepo pise:
Nemaju svi novi 6, samo oni na socket-u 1366 jer ti procesori imaju triple channel kontroler, ostali imaju dual channel, ukljucujuci i AMD-ove procesore. Tako da moja i5 maticna ima 4 utora i sva 4 su puna sa memorijom. Oni koji bi mozda i profitirali od necega ovakoga su ionako power useri koji sigurno nemaju viska slotova. A i kao sto clanak kaze, to je namjenjeno serverima, gdje isto sumnjam da im memory slotovi zjape prazni. A i zanimalo bi me kako namjeravaju napraviti da u buducnosti preko memorijskog kontrolera radi nesto sto je hard disk, ne bi me cudilo da ce to zahtjevati bios sa posebnim feature-ima sto opet ne djeluje ohrabrujuce na omasovljenje.
I isto tako, moj laptop ima 2 slota za memoriju (stavimo sada na stranu da to nije 240 pin memorija) i definitivno nema mjesta za upikavanje ovako necega. Ovo ce na laptopima koristiti MOZDA par modela, tek toliko da imaju sto reklamirati. Protiv standarda, tj. 2.5'' form pakiranja hard diskova, bilo mehanickih, bilo SSD, nemaju sanse. I ne vidim zasto bi se ovo manje grijalo od npr. 2.5'' SSD-a.
Ne vidim svrhu ovoga, ako se svejedno mora ukopčati u SATA utor...
Ne vidim svrhu ovoga, ako se svejedno mora ukopčati u SATA utor...
Svrha je: kompaktniji server rackovi,manjih gabarita a samo pogledja cijenu kvadratnog metra server roomova pa ce ti biti jasno.Sto je nesto manje to vise toga mozes strpati i time smanjiti cijenu!
Ovo nije praktično za trenutno dostupne laptope, nego one koji bi se u budučnosti koristili. Znači dodali bi utor ko za ram sa još par pinova da ne treba kabel i to je to. Il još bolje jednostavno ugradit na matičnu i još izbacit optički čitač i više nemaš mehanike na laptopu-automatski je kompaktniji, lakši i čvršći(sve u 1 komadu,bez kabela i osjetljivih dijelova). Onih 2.5'' ili 1.8'' bi se moglo bolje iskoristit (npr.veća baterija ili manje dimenzije). :D
lijepo piše da je prije svega namjenjeno serverima,
a ako zauzima manje mjesta i pogotovo ako manje troši od klasičnog SSD-a (a vjerujem da da),
itekako se isplati
Mogli su ugraditi u hladnjak procesora, ili umjesto plastike ventilatora, ili... i spojiti SATA kablom.
Smješno...
A SSD može biti vrlo upotrebljiv kao hibridni sustav.
Ja sam na malo bržem USB memorijskom sticku instalirao cijeli Mint linux, sa svim programima koji koristim za obradu videa i zvuka (sa real-time kernelom), nakon što mi je WD hard disk umro, nakon 2 mjeseca rada. I tako sam radio dok mi nisu rješili garanciju (8 dana). Da mi je tada bio jedan SSD od 60 GB sa SandForce kontrolerom...
Kako je na USB sticku sve stalo na 6 GB (a stick bio od 8), takva "hibridna" kombinacija bi bila savršena.
Još jednom kažem: Da mi je jedan SSD sa SandForce kontrolerom...
Sada imam fobiju od ovog zamjenskog WD diska i više radim vanjski back-up, nego što radim na njemu.
A zašto SandForce kontroler?
Jer su ostali kontroleri nekoliko godina (idejno) iza njega...