Spašeni podaci s Columbie

poruka: 37
|
čitano: 3.658
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Spašeni podaci s Columbie".
17 godina

Pih. Kae to prema CSI NY.

Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ovo je dobra ili losa vijest? Naime ako su na prvom iducem letu, prije par godina, mogli ponoviti isti eksperiment za 100 puta manje troskove od spasavanja podataka, onda ovo nema smisla...? Ili je bas ovo povoljnija opcija?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma to ti je kao i nagrada za najmanju knjigu na svijetu u iznosu od 100$ dok je izrada iste koštala 100 000$

gdje da potpišem

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Spašeni podaci s Columbie

vjerojatno su podatci bili bitni...

s druge strane, da ja imam firmu koja se bavi spasavanjem podataka ovo bi mi bio izazov jer disk izgleda totalno unisten, a firmu bi doveo na dobar glas, pa makar to pro-bono napravio za Nasu.

Svatko ima nesto sto ga 'pali'... prepostavljam da nekoga pali spasavati podatke i vjerojatno mikroskopom citati nule i jedinice s diska. Cool

(ok, ovo zadnje je sala...)

Pobrkao sam svoje namjere sa svojim mogućnostima.
17 godina
neaktivan

To se radi po protokolu, kao što se  traže i najmanji komadići letjelice ma koliko dugo potraga trajala

i koliko god teren (more, ocean...) bio nepristupačan.

Sumnjam da je NASA imala problema sa financijama za spas tih podataka.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 13:05 (Level 1).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zna li tko jesu li u NASAi još na 486-ticama kao do prije par godina?

https://www.youtube.com/watch?v=upzKj-1HaKw

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vjerojatno i jesu jos neki djelovi.

Bas nekidan sam gledao nekakv noviji dokumentarac na discovery-u, i jos uvjek koriste jako zasatrjele stvari, ali s druge strane zasto mjenjati nesto sto ispunjava svoju svrhu, posebno ako su miljoni ulozeni u to, sigurno su slozeni da traju desetljecima.

17 godina
neaktivan

Eto vi znate koji hardware NASA koristi... Dajte molim vas... Zar nitko nije gledao "Armagedon"... Smijeh  NASA ti je sto godina ispred ostatka svijeta... 

Razlog tome što koriste stariji hardware je to što one silne pare troše na snimanje/montažu filma na kojim čovjek slijeće na Mars... Mislim da će film biti u kinima negdje oko 2013g.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 14:19 (brainiac).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

mislim da nece biti u kinima, tada bi se znala istina.

da da, imas pravo. koriste ogromnu svotu novaca za postavljanje scene, prica se da ovaj put snimaju u grand canyon-u i da im je spilberg reziser.

17 godina
neaktivan

stari hardware (486 i sl.) se koristi jer je u potpunosti (koliko je to moguce) oprema testirana, bugovi  spravljeni i sl....

bilo bi zanimljivo da odu s najnovijom opremom pa se nešto "zamrzne" ili resetira...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
A,a Miami.
17 godina
neaktivan

Kakav Spilberg o čem ti pričas, miš mali...

Čast obmanjivanja javnosti će ovaj put pripasti jednom jedinom i neponovljivom Uwe "TheTrashMovieMaker" Bole-u...

A sad ozbiljno...

Misli da je velika stvar što su uspijeli spasiti te podatke jer iako bi ponavljanje pokusa možda bilo i jeftinije, jednostavno nije moguće dobiti iste podatke koliko se god trudili stvoriti iste uvjete a i to bi značilo da je smrt onih astronauta bila uzaludna i da NASA-u boli neka stvar za uposlenike koji svaki dan riskiraju svoje živote...

Mislim, nije opasno kao, šta ja znam, da su primorani svaki dan koristiti piratski software ali ipak nemožemo to zanemariti rizike njihovog posla...

(sorry pixel morao sam Nevinašce )

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
brainiac kaže...

(sorry pixel morao sam Nevinašce )

razumio sam te,
ali s druge strane nisam uopce razumio, koja je poanta tvog odgovora?

17 godina

Zna NASA sto valja:

Amigas were used in various NASA laboratories to keep track of multiple low orbiting satellites, and were still used up to 2003/04 (dismissed and sold in 2006). This is another example of long lifetime reliability of Amiga hardware, as well as professional use. Amigas were also used at Kennedy Space Center to run strip-chart recorders, to format and display data, and control stations of platforms for Delta rocket launches.[33]

http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga#cite_note-33

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
dgigibao kaže...

Zna li tko jesu li u NASAi još na 486-ticama kao do prije par godina?

Već neko vrijeme nose ThinkPade gore.....
17 godina
neaktivan
sasa kaže...

stari hardware (486 i sl.) se koristi jer je u potpunosti (koliko je to moguce) oprema testirana, bugovi  spravljeni i sl....

bilo bi zanimljivo da odu s najnovijom opremom pa se nešto "zamrzne" ili resetira...

E upravo to! Sjećam se da nam je jedan profesor to pričo. Koriste samo provjerene stvari.
Šta misite stave novi Cor 2 Duo i onda Intel objavi da je našo grešku u procesoru i da izlazi revizija, a shuttle već u zraku:-)

"Snake.. we're not tools of the government or anyone else. Fighting was the only thing... the only thing I was good at. But at least I always fought for what I believed in.. Snake... farewell."
Gray Fox (Frank Jaeger)
17 godina
neaktivan

za spašavanje ovih podataka postoji vrlo jednostavno objašnjenje.

putovi u svemir koštaju puno novaca. i ne govori se o milijunima dolara, nego o cca pola milijarde, i to samo za lansiranje. u to nisu uračunate plaće djelatnika, astronauta, osiguranja, istraživanja, itd.

spašavanje podataka kroz 5 godina sa spaljenog diska košta uvrh glave par desetaka milijuna... i to ako su nanovo dizajnirali hardver specifično za tu svrhu.

pri svakom letu van zemljine orbite postoji točno određena količina stvari koja se može nositi, točno određen broj astronauta, koji su trenirani točno za tu misiju i imaju skillove za obavljanje točno onih zadataka (eksperimenata) koje na toj misiji rade. ako se neki eksperiment mora ponoviti, neki koji se trebao napraviti mora biti otkazan, a možda i promjenjen jedan član posade. to nija mala stvar jerbo treniranje astronauta za neku misiju (pogotovo ako do tada još nisu bili u svemiru, ili još gore ako nisu čak ni piloti, nego npr. znanstvenici), traje po nekoliko godina. dakle, toškovi odrađivanja bilo čega na zemlji su daleko niži nego jedna minuta u svemiru.

inače, nije baš da oni samo utrpaju par ljudi u neki nabrijani avion, to sve zavežu za raketu i ispucaju u svemir :) cijela stvar je onak... bukvalno nemoguća za izvesti bez desetljeća iskustva/istraživanja/ulaganja/planiranja.

horza [ono ispred konpjuktora]

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Gdje su sad ljubitelji WD-a i Hitachija? :D

Geekovih svih zemalja, ujedinite se!
17 godina
neaktivan
400mb = 5godina.....moz mislit shta bi bilo da je terabajtni disk...to bi tralajo decenijama :P
17 godina
neaktivan

Zalosno je sto NASA koristi stari hardware - Da stave novi hardware misije bi se obavljale brze,sigurnije i uvijek bi bilo sistemskog prostora za nove operacije(C2D i AMD X2 procesori,nVidia 8xxx,9xxx i Ati HD serija su milijun puta jaci i brzi od Amige).Zamislite kolike bi mogucnosti onda NASA imala da stavi komp od 100k kuna u taj "nabrijani avion".A to njima u proracunu blago receno nije nista

EDIT:

Na mjesec se otislo sa racunalom od 32kb memorije,procesorom ispod 1 Mhz itd...

C2DE4400@default :-(
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2008 19:31 (Zippo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

zalosno ?? novi ? brze, sigurnije ??? nvidia, Ati HD ? lol.. sta ce im to u svemiru ?? siguran sam da koriste i novija racunala, pa tako i naprednije graficke ali samo za simulacije na zemlji i zemaljske operacije..

kao sto je spomenuto vec, postoje razlozi koristenja starijeg (provjerenog) hardware-a,

greske su jednostavno preskupe da bi se riskiralo s novim hardware-om u svemirskim operacijama

17 godina
neaktivan

Postujem tvoje misljenje,ali smatram da bi neki Nahalem koji sad izadje ili nekki od ponudjenih Quadova bolje obavio operaciju od nekog dinosaur-time 0.200Mikroherza proca sa kompa iz 80-ih ili ranih 90-ih

8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
horza kaže...

za spašavanje ovih podataka postoji vrlo jednostavno objašnjenje.

putovi u svemir koštaju puno novaca. i ne govori se o milijunima dolara, nego o cca pola milijarde, i to samo za lansiranje. u to nisu uračunate plaće djelatnika, astronauta, osiguranja, istraživanja, itd.

spašavanje podataka kroz 5 godina sa spaljenog diska košta uvrh glave par desetaka milijuna... i to ako su nanovo dizajnirali hardver specifično za tu svrhu.

pri svakom letu van zemljine orbite postoji točno određena količina stvari koja se može nositi, točno određen broj astronauta, koji su trenirani točno za tu misiju i imaju skillove za obavljanje točno onih zadataka (eksperimenata) koje na toj misiji rade. ako se neki eksperiment mora ponoviti, neki koji se trebao napraviti mora biti otkazan, a možda i promjenjen jedan član posade. to nija mala stvar jerbo treniranje astronauta za neku misiju (pogotovo ako do tada još nisu bili u svemiru, ili još gore ako nisu čak ni piloti, nego npr. znanstvenici), traje po nekoliko godina. dakle, toškovi odrađivanja bilo čega na zemlji su daleko niži nego jedna minuta u svemiru.

inače, nije baš da oni samo utrpaju par ljudi u neki nabrijani avion, to sve zavežu za raketu i ispucaju u svemir :) cijela stvar je onak... bukvalno nemoguća za izvesti bez desetljeća iskustva/istraživanja/ulaganja/planiranja.

Sve to stoji, ali mozda je za ovaj eksperiment dovoljna oprema od stotinjak grama sto ulazi u tezinu dozvoljenih privatnih stvari astronauta, a vise od toga zacijelo pojede svaki za dorucak... Mozda ne treba nikakva posebna naobrazba, mozda podaci svi stanu na drugi disk, mozda ne treba poseban nadzor eksperimenta nego se obavi u desetak minuta...
Steta sto u clanku bas nista ne pise, kad sto tko zasto... samo mozemo ovako nagadati... Belji se
17 godina
neaktivan

Što će astronautima dobra grafička kartica, njima to gore u svemiru sigurno ne treba.

Naravno da ce koristiti i stariji, ali provjeren i sigururan softwer.

Ullažu u modernizaciju drugih stvari, uređaja za snjimanje, motora, potisnika, količine kisika i sl. (npr kako iskoristi izmet za jelo --> banalizirano)..

Tako da nemojte molim vas..

(kada pogledate samo kolko jedna "leteća opeka" ima kablova, a svaki vodič je napravljen od zlata..procjenite sami)

17 godina
protjeran
Samo ono sto je 1000 puta testirano je dovoljno dobro za svemir. Da nose C2D S 9800GT2 ili nesto tako valjda bi nagrnuli svemirci da se i oni malo igraju COD ili nedaj boze PlayStation 3, pa tko bi nam odbranio zemlju od tih Svemiraca, nahrnuli bi ko muhe na govno... Ovako jadni svemirci misle da smo jos 100 godina unazad pa nas ostavljaju na miru....
Zlo i Naopako
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
Sve to stoji, ali mozda je za ovaj eksperiment dovoljna oprema od stotinjak grama sto ulazi u tezinu dozvoljenih privatnih stvari astronauta, a vise od toga zacijelo pojede svaki za dorucak... Mozda ne treba nikakva posebna naobrazba, mozda podaci svi stanu na drugi disk, mozda ne treba poseban nadzor eksperimenta nego se obavi u desetak minuta...
Steta sto u clanku bas nista ne pise, kad sto tko zasto... samo mozemo ovako nagadati... Belji se
Ne moramo ništa nagađati: http://www.sciam.com/article.cfm?id=hard-drive-recovered-from-columbia
Obrati pažnju na zadnju rečenicu: With NASA's priorities shifting away from basic research, he says,
"this is the sort of experiment that won't be duplicated for a long time, if ever."

Eto, skroz jednostavno.
17 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Postujem tvoje misljenje,ali smatram da bi neki Nahalem koji sad izadje ili nekki od ponudjenih Quadova bolje obavio operaciju od nekog dinosaur-time 0.200Mikroherza proca sa kompa iz 80-ih ili ranih 90-ih

Nebi je bolje obavio, nego bi obavio isto kao i ovaj "dinosaur". Jedina razlika bi bila sto bi utrosili novce za novi hardware i opet novce i vrijeme za testiranje tog novog hardwarea, a ukoliko zeli i optimizirati software za taj novi hardware jos jednom bi utrosili novce i vrijeme za razvijanje tog software-a, a on da bi jos jednom troslili novce i vrijeme za testiranje tog novog software-a.

Dakle razlika bi bila sto bi izumili toplu vodu i pri tome potrosili novac i vrijeme.

MSI 745 ULTRA
Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333
17 godina
neaktivan

Pa nije moguće da bi bollje obavio kad se zna da C2D AMD X2 itd.. procevi mogu napravit koznakolko vise operacija po vremenskom razdoblju od  tih Amiga,Komodore itd strojeva

8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Pa nije moguće da bi bollje obavio kad se zna da C2D AMD X2 itd.. procevi mogu napravit koznakolko vise operacija po vremenskom razdoblju od  tih Amiga,Komodore itd strojeva

Da, a št ako im taj AMD ili bilo koji drugi crkne gore?
17 godina
neaktivan
Zippo kaže...

Sam sebi u usta upadas, bolje i brze nisu ista stvar u ovom slucaju.

MSI 745 ULTRA
Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice