Pih. Kae to prema CSI NY.
Ovo je dobra ili losa vijest? Naime ako su na prvom iducem letu, prije par godina, mogli ponoviti isti eksperiment za 100 puta manje troskove od spasavanja podataka, onda ovo nema smisla...? Ili je bas ovo povoljnija opcija?
Ma to ti je kao i nagrada za najmanju knjigu na svijetu u iznosu od 100$ dok je izrada iste koštala 100 000$
vjerojatno su podatci bili bitni...
s druge strane, da ja imam firmu koja se bavi spasavanjem podataka ovo bi mi bio izazov jer disk izgleda totalno unisten, a firmu bi doveo na dobar glas, pa makar to pro-bono napravio za Nasu.
Svatko ima nesto sto ga 'pali'... prepostavljam da nekoga pali spasavati podatke i vjerojatno mikroskopom citati nule i jedinice s diska.
(ok, ovo zadnje je sala...)
To se radi po protokolu, kao što se traže i najmanji komadići letjelice ma koliko dugo potraga trajala
i koliko god teren (more, ocean...) bio nepristupačan.
Sumnjam da je NASA imala problema sa financijama za spas tih podataka.
Zna li tko jesu li u NASAi još na 486-ticama kao do prije par godina?
vjerojatno i jesu jos neki djelovi.
Bas nekidan sam gledao nekakv noviji dokumentarac na discovery-u, i jos uvjek koriste jako zasatrjele stvari, ali s druge strane zasto mjenjati nesto sto ispunjava svoju svrhu, posebno ako su miljoni ulozeni u to, sigurno su slozeni da traju desetljecima.
Eto vi znate koji hardware NASA koristi... Dajte molim vas... Zar nitko nije gledao "Armagedon"... NASA ti je sto godina ispred ostatka svijeta...
Razlog tome što koriste stariji hardware je to što one silne pare troše na snimanje/montažu filma na kojim čovjek slijeće na Mars... Mislim da će film biti u kinima negdje oko 2013g.
mislim da nece biti u kinima, tada bi se znala istina.
da da, imas pravo. koriste ogromnu svotu novaca za postavljanje scene, prica se da ovaj put snimaju u grand canyon-u i da im je spilberg reziser.
stari hardware (486 i sl.) se koristi jer je u potpunosti (koliko je to moguce) oprema testirana, bugovi spravljeni i sl....
bilo bi zanimljivo da odu s najnovijom opremom pa se nešto "zamrzne" ili resetira...
Kakav Spilberg o čem ti pričas, miš mali...
Čast obmanjivanja javnosti će ovaj put pripasti jednom jedinom i neponovljivom Uwe "TheTrashMovieMaker" Bole-u...
A sad ozbiljno...
Misli da je velika stvar što su uspijeli spasiti te podatke jer iako bi ponavljanje pokusa možda bilo i jeftinije, jednostavno nije moguće dobiti iste podatke koliko se god trudili stvoriti iste uvjete a i to bi značilo da je smrt onih astronauta bila uzaludna i da NASA-u boli neka stvar za uposlenike koji svaki dan riskiraju svoje živote...
Mislim, nije opasno kao, šta ja znam, da su primorani svaki dan koristiti piratski software ali ipak nemožemo to zanemariti rizike njihovog posla...
(sorry pixel morao sam )
(sorry pixel morao sam )
Zna NASA sto valja:
Amigas were used in various NASA laboratories to keep track of multiple low orbiting satellites, and were still used up to 2003/04 (dismissed and sold in 2006). This is another example of long lifetime reliability of Amiga hardware, as well as professional use. Amigas were also used at Kennedy Space Center to run strip-chart recorders, to format and display data, and control stations of platforms for Delta rocket launches.[33]
http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga#cite_note-33
Zna li tko jesu li u NASAi još na 486-ticama kao do prije par godina?
stari hardware (486 i sl.) se koristi jer je u potpunosti (koliko je to moguce) oprema testirana, bugovi spravljeni i sl....
bilo bi zanimljivo da odu s najnovijom opremom pa se nešto "zamrzne" ili resetira...
Gray Fox (Frank Jaeger)
za spašavanje ovih podataka postoji vrlo jednostavno objašnjenje.
putovi u svemir koštaju puno novaca. i ne govori se o milijunima dolara, nego o cca pola milijarde, i to samo za lansiranje. u to nisu uračunate plaće djelatnika, astronauta, osiguranja, istraživanja, itd.
spašavanje podataka kroz 5 godina sa spaljenog diska košta uvrh glave par desetaka milijuna... i to ako su nanovo dizajnirali hardver specifično za tu svrhu.
pri svakom letu van zemljine orbite postoji točno određena količina stvari koja se može nositi, točno određen broj astronauta, koji su trenirani točno za tu misiju i imaju skillove za obavljanje točno onih zadataka (eksperimenata) koje na toj misiji rade. ako se neki eksperiment mora ponoviti, neki koji se trebao napraviti mora biti otkazan, a možda i promjenjen jedan član posade. to nija mala stvar jerbo treniranje astronauta za neku misiju (pogotovo ako do tada još nisu bili u svemiru, ili još gore ako nisu čak ni piloti, nego npr. znanstvenici), traje po nekoliko godina. dakle, toškovi odrađivanja bilo čega na zemlji su daleko niži nego jedna minuta u svemiru.
inače, nije baš da oni samo utrpaju par ljudi u neki nabrijani avion, to sve zavežu za raketu i ispucaju u svemir :) cijela stvar je onak... bukvalno nemoguća za izvesti bez desetljeća iskustva/istraživanja/ulaganja/planiranja.
Gdje su sad ljubitelji WD-a i Hitachija? :D
Zalosno je sto NASA koristi stari hardware - Da stave novi hardware misije bi se obavljale brze,sigurnije i uvijek bi bilo sistemskog prostora za nove operacije(C2D i AMD X2 procesori,nVidia 8xxx,9xxx i Ati HD serija su milijun puta jaci i brzi od Amige).Zamislite kolike bi mogucnosti onda NASA imala da stavi komp od 100k kuna u taj "nabrijani avion".A to njima u proracunu blago receno nije nista
EDIT:
Na mjesec se otislo sa racunalom od 32kb memorije,procesorom ispod 1 Mhz itd...
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
zalosno ?? novi ? brze, sigurnije ??? nvidia, Ati HD ? lol.. sta ce im to u svemiru ?? siguran sam da koriste i novija racunala, pa tako i naprednije graficke ali samo za simulacije na zemlji i zemaljske operacije..
kao sto je spomenuto vec, postoje razlozi koristenja starijeg (provjerenog) hardware-a,
greske su jednostavno preskupe da bi se riskiralo s novim hardware-om u svemirskim operacijama
Postujem tvoje misljenje,ali smatram da bi neki Nahalem koji sad izadje ili nekki od ponudjenih Quadova bolje obavio operaciju od nekog dinosaur-time 0.200Mikroherza proca sa kompa iz 80-ih ili ranih 90-ih
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
za spašavanje ovih podataka postoji vrlo jednostavno objašnjenje.
putovi u svemir koštaju puno novaca. i ne govori se o milijunima dolara, nego o cca pola milijarde, i to samo za lansiranje. u to nisu uračunate plaće djelatnika, astronauta, osiguranja, istraživanja, itd.
spašavanje podataka kroz 5 godina sa spaljenog diska košta uvrh glave par desetaka milijuna... i to ako su nanovo dizajnirali hardver specifično za tu svrhu.
pri svakom letu van zemljine orbite postoji točno određena količina stvari koja se može nositi, točno određen broj astronauta, koji su trenirani točno za tu misiju i imaju skillove za obavljanje točno onih zadataka (eksperimenata) koje na toj misiji rade. ako se neki eksperiment mora ponoviti, neki koji se trebao napraviti mora biti otkazan, a možda i promjenjen jedan član posade. to nija mala stvar jerbo treniranje astronauta za neku misiju (pogotovo ako do tada još nisu bili u svemiru, ili još gore ako nisu čak ni piloti, nego npr. znanstvenici), traje po nekoliko godina. dakle, toškovi odrađivanja bilo čega na zemlji su daleko niži nego jedna minuta u svemiru.
inače, nije baš da oni samo utrpaju par ljudi u neki nabrijani avion, to sve zavežu za raketu i ispucaju u svemir :) cijela stvar je onak... bukvalno nemoguća za izvesti bez desetljeća iskustva/istraživanja/ulaganja/planiranja.

Što će astronautima dobra grafička kartica, njima to gore u svemiru sigurno ne treba.
Naravno da ce koristiti i stariji, ali provjeren i sigururan softwer.
Ullažu u modernizaciju drugih stvari, uređaja za snjimanje, motora, potisnika, količine kisika i sl. (npr kako iskoristi izmet za jelo --> banalizirano)..
Tako da nemojte molim vas..
(kada pogledate samo kolko jedna "leteća opeka" ima kablova, a svaki vodič je napravljen od zlata..procjenite sami)

Postujem tvoje misljenje,ali smatram da bi neki Nahalem koji sad izadje ili nekki od ponudjenih Quadova bolje obavio operaciju od nekog dinosaur-time 0.200Mikroherza proca sa kompa iz 80-ih ili ranih 90-ih
Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333
Pa nije moguće da bi bollje obavio kad se zna da C2D AMD X2 itd.. procevi mogu napravit koznakolko vise operacija po vremenskom razdoblju od tih Amiga,Komodore itd strojeva
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD
Pa nije moguće da bi bollje obavio kad se zna da C2D AMD X2 itd.. procevi mogu napravit koznakolko vise operacija po vremenskom razdoblju od tih Amiga,Komodore itd strojeva
Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti
512Mb DDR 200Mhz
GeForce 4 MX440 @ 250/333