Meni bing-ove mape puno bolje i brže otvara od googlovih. Nekako je sve fluidnije... ili samo umišljam da je tako?
Vidim trudi se Microsoft da zada udarac Googlu. Samo teško je promijeniti navike potrošača.
Meni bing-ove mape puno bolje i brže otvara od googlovih. Nekako je sve fluidnije... ili samo umišljam da je tako?
Vidim trudi se Microsoft da zada udarac Googlu. Samo teško je promijeniti navike potrošača.
Ovo nije samo udarac za google nego i za linux korisnike, Poznato je da silverlight gubi multiplatformnost. Tako da navijam za Google koji bar misli na sve
Meni samo drago da google dobiva konkurenciju i da se već vide promjene kod googla od kada je Bing pokrenut.
Meni samo drago da google dobiva konkurenciju i da se već vide promjene kod googla od kada je Bing pokrenut.
I meni bi bilo drago, ali kao sto gore kazu, Microsoft nije prava konkurencija. Microsoft namjerno gura sve u potpunosti na svoju tehnologiju. Ne moze korisitti samo dio Microsoftovih usluga, ili sve ili nista. Hoces Bing Maps moras i Silverlight. Hoces Silverlight moras i Windows.
Isto vrijedi i za exchange. Hoces web pristup exchangeu moras to sa IE. Hoces IE, moras i Windows. Zbog toga ne volim Microsoft i pazim da ne upadnem u to klupko koje nam slazu.
I meni bi bilo drago, ali kao sto gore kazu, Microsoft nije prava konkurencija. Microsoft namjerno gura sve u potpunosti na svoju tehnologiju. Ne moze korisitti samo dio Microsoftovih usluga, ili sve ili nista. Hoces Bing Maps moras i Silverlight. Hoces Silverlight moras i Windows.
Totalna glupost. Silverlight je službeno podržan na Windowsima i Macu, te svim browserima. Postoji i kvazi-third party podrška za Linux, samo malo zaostaje s verzijama. Radi se na verzijama za Symbian, Windows Mobile i još poneku mobilnu platformu.
Uostalom, ne kužim u čemu je problem - MS koristi svoju tehnologiju za razvoj servisa. Takav smooth experience nije moguće izvesti klasičnim HTML+JS, pa neće onda valjda koristiti Flash?
Isto vrijedi i za exchange. Hoces web pristup exchangeu moras to sa IE. Hoces IE, moras i Windows. Zbog toga ne volim Microsoft i pazim da ne upadnem u to klupko koje nam slazu.
Ovo za exchange bas i nije istina jer Exchange 2010 podržava premium izgled na FF i Safariu. A starije verzije Exchangea podržavaju OWU no ne u premium vec u okljaštrenom obliku (no mail se svejedno može vidjeti i poslati)
I koga zaboli sto ti ne ovisis o MS proizvodima... imas podforum linux pa tamo svrljaj...
U glavnom da... MS mape su jako dobro odradjene (pogotovo onaj birdview)... samo mi je malo bzvz sto neki dijelovi nisu malo bolje sfotografirani... USA je dosta dobro pokrivena. Detalji su fenomenalni. Sucelje je jako fluidno i jako dobro izvedeno...
Sto se tice Silverlighta za ostale platforme takodjer postoje thir party pluginovi (mislim da je za linux Moonlight ili tako nesto) tako da zapravo ne ovisis o platformi na kojoj radis. I da... S obzirom da je M$ razvio jedan po meni od mocnijih i kvalitetnijih frameworkova kao sto je .Net framework, koji mislim da i nema pravu alternativu, najbolje bi bilo da koriste alate od konkurecnije. Flameri out!
Totalna glupost. Silverlight je službeno podržan na Windowsima i Macu, te svim browserima. Postoji i kvazi-third party podrška za Linux, samo malo zaostaje s verzijama. Radi se na verzijama za Symbian, Windows Mobile i još poneku mobilnu platformu.
Uostalom, ne kužim u čemu je problem - MS koristi svoju tehnologiju za razvoj servisa. Takav smooth experience nije moguće izvesti klasičnim HTML+JS, pa neće onda valjda koristiti Flash?
Neće koristiti Flash, no sa Silverlightom nisu napravili nikakav fundamentalni napredak, samo su jednu lošu praksu zamijenili drugom. Srećom, ima par velikih igrača koji guraju otvorene web standarde, pa bi čak i u sljedećim IE-ovima mogli vidjeti podršku za SVG, Canvas, Web Fonts, odnosno HTML5. Nevjernici neka potraže primjere i pogledaju što ta kombinacija može.
Svaka ti čast na BOL-u, ali mi nije jasno čemu toliko protežiranje MS-ovih tehnologija koje su u startu limitirajuće. Istina da trenutno pružaju vrlo brz razvoj što web (rich), što klasičnih aplikacija, ali taj put je dead end. Kažeš da postoje "portovi" MS-ovih tehnologija na druge platforme - postoje, ali sve teže love korak za MS-om (Moonlight je pljuga). Zamisli što će se tek dogoditi kad zaživi recimo 3D na Webu. MS će sigurno, kao što je i do sad, gurati svoje tehnologije, a to je DirectX koji nije ni približno multiplatformski (Wine? :-D ).
Načelno, nemam ja ništa protiv MS-a, korporacija kao i svaka druga čiji je cilj profit++. Međutim, sve dok će provoditi politiku "MS-only" tehnologije, ja ću "navijati" za konkurenciju i to samo da bih u budućnosti mogao imati mogućnost izbora. Na kraju krajeva, sigurno si, kao iskusan web developer, proživio pakao s IE6. Moje je pitanje: bi li MS napredovao sa svojim browserom, da FF nije ovako popularan? Bi li web uopće napredovao s ActiveX-om i IE-om?
Sigurno imaš neku kritiku na sve to, kao web developer, osim ako nisi direktno plaćen od strane MS-a.
Sto se tice Silverlighta za ostale platforme takodjer postoje thir party pluginovi (mislim da je za linux Moonlight ili tako nesto) tako da zapravo ne ovisis o platformi na kojoj radis. I da... S obzirom da je M$ razvio jedan po meni od mocnijih i kvalitetnijih frameworkova kao sto je .Net framework, koji mislim da i nema pravu alternativu, najbolje bi bilo da koriste alate od konkurecnije. Flameri out!
S Microsoftovim se fanboyjima uope ne isplati raspravljat. Vjerojatno nisi, u svom programiranju, došao dalje od Hello Worlda u C#. Da i je .Net najbolja platforma za razvoj softvera (a u mnogim slučajevima nije
), nikako ne bi valjalo da je cijeli svijet koristi jer bi opet završili u kaljuži u kojoj nema kreativnosti, inovacija, a u konačnici ni napretka.
Tnakir, koliko si operacijskih sustava do sad koristio (ne isprobao, nego koristio kroz duži period)?
već je o tome pričano na forumu. silverlight 4 ima "windows only" features .LINK . ako sam izgubljen i želim koristiti ms mape a imam android telefon ..ili imam recimo uređaj s ARM-om ?!. nema budućnosti silverlightu izvan windows svijeta i tako je odlučio MS. time ga je ograničio na sve manje windows dvorište (apple računala se odlično prodaju, jako je malo onih koji s linuxa prelaze na win dok je obrnuto češći slučaj, win mobilna platforma sve više gubi u zastupljenosti, bugov kolumnist dvorak predviđa prevlast unixoida)
sve je više aplikacija koje se izvode na interenetu i u web browseru, neovisno o OS-u, a MS radi upravo suprotno s silverlightom
Meni je Bird's Eye view nesto najbolje sto postoji u svim tim "Maps" servisima.
Tnakir, koliko si operacijskih sustava do sad koristio (ne isprobao, nego koristio kroz duži period)?
Koristio... Linux (ubuntu)... imam ga i dan danas na drugom disku (pristekajem SATA konektor)... Na windowsima sam od 95, pokusao takodjer i OSX... Na Windowse me veze bas spomenuti .Net framework na kojima tipkam svoje Hello World C# aplikacije koje pogone desetke web sajtova koje sam napravio, koje pogone par web aplikacija i CRM-ova koje sam radio po specifikaciji narucitelja, takodjer nekoliko jednostavnijih Win32 aplikacija...
Cinjenica je da sam radi M$ najbrze i najjednostavnije ostvario stanoviti profit za kojeg bi mi, da sam radio na nekoj drugoj platformi, trebalo puno vise vremena. No dobro... Ipak sam ja Sampion i neznam o cemu pricam.
Microsoft tjera svoje da bi prodao svoje i ima puno pravo da to radi. No, glupo je očekivati da ćemo svi kao naivne ovce instalirati i naviknuti se na nešto što nema alternativu.
Žao mi je, ali Microsoft je gadno usrao motku i ovaj puta jer ne želi i ne pokušava i ne želi raditi po nekim standardima. RFC im je smrtni neprijatelj.
Inače, da ne bi rekli da Google ne razmišlja o programiranju http://html5tv.rot13.org/goog-go.html
Cinjenica je da sam radi M$ najbrze i najjednostavnije ostvario stanoviti profit za kojeg bi mi, da sam radio na nekoj drugoj platformi, trebalo puno vise vremena.
Ok, onda tako reci - profit je u pitanju i sve 5 
NHF. Jednostavno imamo drugačije poglede na svijet, i što ti vrednuješ kroz jedan sustav vrijednosti, ja kroz drugi - jasno da ne možemo doći do zajedničkog nazivnika. Pozz
Pa naravno da tjera po svome!
Pa naravno da ce FIAT ugradjivat svoje djelove jer ne zaradjuje na prodaji automobila nego na djelovima.
Ko da Apple ne gura svoje. Aplikacije za iPhone se mogu razvijati samo u okruzju koje radi na MacOS-u... sto je po meni normalna stvar... Svak sebi gura vodu na mlin. Open source je alternativa i dobro je da postoje alternative... Dapace, sto vise to bolje...
Ok, onda tako reci - profit je u pitanju i sve 5 
A sta bi ti da kazem, da kucam dnevno 10+ sati jer nemam pametnijeg posla. Zelim u sto manje vremena sto vise zaraditi, da usto zadovoljim sve zahtjeve klijenta, da mu dam kvalitetan i pouzdan proizvod. Sto ja tu negdje grijesim?
Daleko je StarTrek i njihov tip "socijalizma" gdje svatko radi za opce dobro, a resursi su besplatni. Netko treba racune platiti...
Nemam sad vremena, a niti volje, odgovarati svakome ponaosob, no evo par činjenica, mojih razmišljanja i stavova, koje možete i ne morate prihvatiti:
Domagoj da postoji smiley koji se klanja sada bih ispalio njih 20...
To sto neki decki pisu tu jer je cool biti protiv M$... smatram da su nezreli i nisu upuceni u ono sto pricaju...
No dobro... budu sa vremenom naucili...
Daleko je StarTrek i njihov tip "socijalizma" gdje svatko radi za opce dobro, a resursi su besplatni. Netko treba racune platiti...
Ja fino i pošteno zarađujem sa Linux baziranim rješenjima. Da parafraziram jednog čovjeka koji namješta nogometne utakmice: Ne bodem se, ne trebam novi stan, nemam ljubavnicu kojoj moram kupovati krpice i plaćati putovanja u bijeli svijet (nekima čak i u ameriku). :)
Trenutno radim na 25% kapaciteta za novce i zarađujem dosta za pristojan život. Free software (FLOSS) je u pozadini svega.
Zarađivao sam i puno više ali kad shvatiš da od toga ima koristi tvoj šef koji radi za puno veću lovu, a on pak radi za kriminalca šefa koji je 2big2fail koji zarađuje još red veličine veću lovu, i da obična raja, uključujući i tvoju obitelj i prijatelje od toga svega nema mnogo. onda se odlučiš da izađeš iz te utrke štakora i nađeš trajnije zadovoljstvo u nečem u što možeš vjerovati.
Šef iz moje priče ne mora nužno osoba. Može biti majmun na leđima (ovisnost), banka (krediti za stuff you don't need), ili recimo nesređeni odnosi sa obitelji koji dovode do toga da sreću kupuješ novcem.
Microsoftov Silverlight, stalno izbjegavnje standardizacije i multi platformskih rješenja (HTML5, JavaScript performanse, WebGL, video tag, hellou, di ste?) sigurno nije nešto u što vjerujem.
Da vidite što recimo canvas može, pogledajte sa Chrome-om, Safarijem ili Firefoxom
A za više o HTML5 pogledaje:
http://html5tv.rot13.org/yuit-html5.html
Ako je vaš browser HTML5 challenged pogledajte ovo,
Nemam sad vremena, a niti volje, odgovarati svakome ponaosob, no evo par činjenica, mojih razmišljanja i stavova, koje možete i ne morate prihvatiti:
Iz nekog razloga u poruci gore ne mogu više dodati prazne redove.
To je neki bug u formumskom kodu.
Otvoreni standard koji tako voliš i spominješ kao pravu zamjenu za Silverlight (iako se mogućnostima i namjenom tek djelomično preklapaju), prema predviđanjima čovjeka koji je maksimalno uključen u cijelu priču, bit će Candidate Recommendation do 2012, a Recommendation do 2022. Dakle, otprilike 18-20 godina razvoja. Ili, ako hoćeš preciznije, rad na njemu je počeo polovinom 2004., a dan danas nije ušao u širu uporabu, browseri ga tek od nedavno uopće podržavaju. Pet i pol godina!
http://wiki.whatwg.org/wiki/FAQ#When_will_HTML5_be_finished.3F
Silverlight je u 26 mjeseci od spominjanja došao do verzije 4.0 beta. Sve što je definirano, precizno je, jasno i nema varijacija u implementacijama.
Toliko o efikasnosti otvorenih standarda.
Također, mi kao pojedinci i korisnici ionako nemamo utjecaj na ništa, kako na razvoj otvorenih standarda, tako niti ono što rade unutar Microsofta, tako da mi je cijela ta priča oko odlučivanja malo nategnuta. Okej, svatko se teoretski može angažirati u tim projektima, ali može se angažirati i u suradnji s Microsoftom. Primjerice, 70% novih featurea novog SL4 su tražili sami korisnici i glasali za njih.
A možda u različitoj implementaciji featurea potrebnih za WYSIWYG editor u browserima? Koristi se open-source editor, baziran na JavaScriptu... :-)
To što su korisnici glasali za 70% feature-a ne znači baš ništa, jer sama brojka 70% nije nimalo transparentna. Jesu li primjerice korisnici glasovali za to da DirectX bude the API koji se koristi u pozadini? Ili da referentna implementacija bude closed source?
Proces standardizacije i postojanje implementacije koja radi su dvije različite stvari.
Ja o otvorenim standardima razmišljam na sljedeći način: Nije bitno službeno ratificiranje standarda koliko je bitno da postoje implementacije koje dobro implementiraju neki "RFC". I svaki otvoreni standard se stalno mijenja, i ključ nije u izostanku promjena, nego u tome da postoji otvoreni dijalog i da su pojedini feature-i dobro definirani, a ako nisu da se definiraju u "letu", i na zadovoljstvi svih stana koje ga implementiraju. Taj proces funkcionira. Internet je tako implementiran. U novije vrijeme dobar primjer je OpenCL.
Referentne implementacije HTML5 standarda su sve open source, i ima ih 3 tj. 2.5. I svi su u toj priči: i Opera i Safari i Chrome i Firefox.
Ova tvoja priča o 2022 i 2012 je čisti FUD, kad se dobro zna tko ne poštuje standarde i tko ne želi biti dio standardiziranog weba.
A možda u različitoj implementaciji featurea potrebnih za WYSIWYG editor u browserima? Koristi se open-source editor, baziran na JavaScriptu... :-)
Nisam ja kriv što ti koristiš bugovit softver, koje god marke bio :)
To ti je kad ne koristiš IE 
Netko treba racune platiti...
Netko treba misliti da se sve u životu ne svede na plaćanje računa.
no evo par činjenica, mojih razmišljanja i stavova, koje možete i ne morate prihvatiti.
Što ako ti netko da uvid u drugo činjenično stanje? Pogotovo vezano uz multiplatformnost Silverlighta?
Referentne implementacije HTML5 standarda su sve open source, i ima ih 3 tj. 2.5. I svi su u toj priči: i Opera i Safari i Chrome i Firefox.
Ova tvoja priča o 2022 i 2012 je čisti FUD, kad se dobro zna tko ne poštuje standarde i tko ne želi biti dio standardiziranog weba.
Da me ne bi krivo shvatio, nisam protiv HTML5, dapače, no ne vidim zašto smatraš da je on univerzalno rješenje za sve. Meni je drago da postoje i SL, Flash/Flex i HTML5 pa svatko može odabrati raditi u čemu mu je draže. Neki su closed source, pa im je razvoj brži i efikasniji (a opet, closed su samo javno, ima tona programa u MS-u preko kojih partneri dobivaju uvid/pristup sourceu), neki su open pa sve malo duže traje.
Ta epska bitka open vs closed source me nimalo ne fascinira. Nebitno mi je. Bitno je da dobro radi, da postoji dobra dokumentacija i netko velik iza svega što daje kakvu-takvu sigurnost. Open source, odnosno ideja da ga kao može preuzeti svatko, prilagoditi i nastaviti razvijati je utopija - šansa da se nešto napusti, prekine razvoj i padne u vodu je podjednaka kod velikih kompanija i open source projekata. Pogledaj samo Firefox - ako im slučajno Google, koji sad ima svoj browser, zatvori kesu (a nekih 98% ili tako nešto prihoda dolazi od aranžmana s Googleom), postoji šansa da Firefox jednostavno nestane! Dobro, vjerojatno se to neće dogoditi jer je prebitan mnogima (odnosno mnogima je prebitno da MS opet tržišno ne naraste). No za par godina, tko zna... Možda će ga netko htjeti preuzeti, možda će i nastaviti, no pitanje je koliko će za to biti sposoban i kako će to na kraju završiti.
IE9 je najavio punu podršku za HTML5, brži JS i 100/100 na ACIDu. Kasne, slažem se. No ne vidim kakve to veze ima sa Silverlightom i zašto svi zajedno ne bi mogli funkcionirati. Po tebi bi trebalo sve srezati na jedan standard, koji se teli već godinama, i na koji ionako nemaš nikakvog utjecaja. I tamo kormilo drže velike korporacije, koje nemaju sredstava i sposobnosti za vlastiti razvoj, pa pod krinkom nekakvih standarda i slobode vuku vodu na svoj mlin.
To ti je kad ne koristiš IE 
Tvrdiš da TinyMCE, opensource editor koji se tu koristi, preferira IE?
Što ako ti netko da uvid u drugo činjenično stanje? Pogotovo vezano uz multiplatformnost Silverlighta?
Pa ajde, ponudi. Ako misliš na jedan feature u beti nove verzije, tu se slažem da nije najpametniji potez, no ionako je za specifične primjene i na razvijateljima aplikacija je odluka hoće li ga koristiti ili ne.
Nisam ja kriv što ti koristiš bugovit softver, koje god marke bio :)
Nažalost, to je najbolje što se trenutno nudi na tom području. Čak niti Silverlight nema bolje rješenje za to :-)