Sempron 140 na dvije jezgre

poruka: 16
|
čitano: 3.157
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sempron 140 na dvije jezgre".
18 godina
neaktivan

Možda nisam u toku, ali je to ne kužim. Zašto rade procesore s kojima postoji mogućnost da se otključa još jedna jezgra? Gratis jezgra? Što im to zapravo ne smanjuje potražnju višejezgrenih procesora? Jer gdje ćeš bolje ako možeš za 240kn kupiti procesor i više-manje bez problema od njega 'napraviti' dvojezgreni...

Moj PC  
1 0 hvala 0
18 godina
RE: Sempron 140 na dvije jezgre
Riker kaže...

Možda nisam u toku, ali je to ne kužim. Zašto rade procesore s kojima postoji mogućnost da se otključa još jedna jezgra? Gratis jezgra? Što im to zapravo ne smanjuje potražnju višejezgrenih procesora? Jer gdje ćeš bolje ako možeš za 240kn kupiti procesor i više-manje bez problema od njega 'napraviti' dvojezgreni...

Rade zbog toga sto ta jezgra ima neki hendikep tj waffer koji naprave ispadne da neke jezgre nisu u redu i da ne bace nasli su nacin kako to uvalit ljudima. ''Zakljucaju'' na svima tu hendikepiranu i prodaju. E sada ako uspijes dobiti sa ispravnom i ako ti profunkcionira stabilno imas srece, makar nije preporucljivo pogotovo ako se ne razumijes u takve stvari. Evo tolko s moje laicke strane.

I'm the cream of the crop, I rise to the top I never eat a pig 'cause a pig is a cop Or better yet a Terminator, like Arnold Schwarzenegger Try'n to play me out like as if my name was Sega
17 godina

Fora je u tome da je to škart ili ti roba sa greškom.

Nitko tebi ne jamči da ćeš moći otključati jezgru niti da će to čudo raditi sa otključanom jezgrom. To je rizik koji ti prihvaćaš pri takvoj kupnji. Bilo je i primjera gdje su ljudi uspjeli otključati i dvije jezgre (dual core -> quad core), ali za to moraš imati vraške sreće.

Pored ove nesigurnosti, ti procesori pokazuju još jednu veliku mana, a to da gutaju brdo struje bez obzira imali otključane ili zaključane jezgre.

Naravno, tko ne riskira, taj ne profitira. Omjer uloženog i dobivenog kod ovakvih procesora je i više nego odličan.

EDIT: Kolega me preteko...

Every hole is a goal!
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2009 16:12 (Bukva).
17 godina

iako je pitanje van ove teme dali postoji mogučnost i kod intela takvo šta recimo na c2d da se nešto otkljuća, kao kod AMD-a

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Ne.

Intel radi nativni dvojezgreni dizajn, dok AMD radi nativni četverojezgreni dizaj (osim Athlon II koji je kao i intel c2d dakle nativni dvojezgreni dizajn) i onda isključi pojedine jezgre.

trezan a za sebe neznam
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2009 18:19 (fabijan654321).
17 godina
jur kaže...

iako je pitanje van ove teme dali postoji mogučnost i kod intela takvo šta recimo na c2d da se nešto otkljuća, kao kod AMD-a

Ne, nema toga nazalost kod intela.

not here ... not scene
17 godina
neaktivan

Razljuti me kad se o AMD-ovim procesorima piše kao o škartu pa moram reagirat, prvenstveno prema manje upućenim korisnicima, da ne pomisle da je AMD uistinu proizvođać škarta, a intel bezgriješan.

1. AMD sa novijom generacijom procesora ( phenom ) je napravio procesor sa nativne 4 jezgre i phenomi sa 3 jezgre jesu procesori sa jednom jezgrom iskljućenom, no ja bih tu strogo izbacio riječ "škart" jer na većini procesora ta četvrta jezgra radi, a perfomanse tih procesora su veće od konkurentskih intelovih istog radnog takta. Dakle kad se uspoređuju intelovi dvojezgreni i AMD-ovi trojezgreni procesori AMD vodi bitku i to nije nepoštena bitka jer je AMD baš te trojezgrene procesore namjenio da konkuriraju C2D procesorima. AMD-ovi dvojezgreni procesori su namjenjeni borbi protiv petium dual core procesora.

2. A sad malo o intelu. Da se ljudi nebi zabunili i pomislili da intel ne iskljućuje ništa u svoji procesorima. Naime svi možemo vidjet da intel nudi procesore sa 0.5, 1, 2, 3, 4, 6 Mb L2 cash memorije i tu leži ta intelova istovjetnost sa AMD-om, naime nativni intelov dizajn ima jezgre isključivo sa 4 ili 6 Mb L2 cash-a, a sve ostale verzije se dobivaju isključivanjem ostatka dostupne memorije ili ako više preferirate ovaj naziv, intel prodaje "škart" jezgre sa neispravnom memorijom na naćin da iskljuće taj dio na CPU-u. Teoretski postoji šansa da se ta memorija i ukljući i stvarno se čudim da nitko o tome nije napisao ni redak.

3. Onaj najzanimljiviji dio se odnoci na intelove četverojezgrene procesore. Možemo vidjet da većina C2Q procesora ima 4 Mb L2 c. To nam govori da su ti intelovi procesori "gotovo" najviše klase ( danas naravno postoji i7 ) sastavljeni od dvije ultra jeftine jezge niske klase, a to su dva intel pentium dual core procesora. Tako da je jedan 2.5 Ghz intel core quad procesor koji košta odprilike 1500kn, sastavljen od dva intel pentium dual core-a na 2,5 Ghz od kojih jedan košta odprilike 500kn.

Sve ovo što sam napisao dokazuje samo jednu stvar, da nitko nije bezgriješan u ovoj igri i naravno " kolko para tolko muzike".

Dim a,b As Integer

1 0 hvala 2
16 godina
protjeran
ByRef kaže...

Razljuti me kad se o AMD-ovim procesorima piše kao o škartu pa moram reagirat, prvenstveno prema manje upućenim korisnicima, da ne pomisle da je AMD uistinu proizvođać škarta, a intel bezgriješan.

1. AMD sa novijom generacijom procesora ( phenom ) je napravio procesor sa nativne 4 jezgre i phenomi sa 3 jezgre jesu procesori sa jednom jezgrom iskljućenom, no ja bih tu strogo izbacio riječ "škart" jer na većini procesora ta četvrta jezgra radi, a perfomanse tih procesora su veće od konkurentskih intelovih istog radnog takta. Dakle kad se uspoređuju intelovi dvojezgreni i AMD-ovi trojezgreni procesori AMD vodi bitku i to nije nepoštena bitka jer je AMD baš te trojezgrene procesore namjenio da konkuriraju C2D procesorima. AMD-ovi dvojezgreni procesori su namjenjeni borbi protiv petium dual core procesora.

2. A sad malo o intelu. Da se ljudi nebi zabunili i pomislili da intel ne iskljućuje ništa u svoji procesorima. Naime svi možemo vidjet da intel nudi procesore sa 0.5, 1, 2, 3, 4, 6 Mb L2 cash memorije i tu leži ta intelova istovjetnost sa AMD-om, naime nativni intelov dizajn ima jezgre isključivo sa 4 ili 6 Mb L2 cash-a, a sve ostale verzije se dobivaju isključivanjem ostatka dostupne memorije ili ako više preferirate ovaj naziv, intel prodaje "škart" jezgre sa neispravnom memorijom na naćin da iskljuće taj dio na CPU-u. Teoretski postoji šansa da se ta memorija i ukljući i stvarno se čudim da nitko o tome nije napisao ni redak.

3. Onaj najzanimljiviji dio se odnoci na intelove četverojezgrene procesore. Možemo vidjet da većina C2Q procesora ima 4 Mb L2 c. To nam govori da su ti intelovi procesori "gotovo" najviše klase ( danas naravno postoji i7 ) sastavljeni od dvije ultra jeftine jezge niske klase, a to su dva intel pentium dual core procesora. Tako da je jedan 2.5 Ghz intel core quad procesor koji košta odprilike 1500kn, sastavljen od dva intel pentium dual core-a na 2,5 Ghz od kojih jedan košta odprilike 500kn.

Sve ovo što sam napisao dokazuje samo jednu stvar, da nitko nije bezgriješan u ovoj igri i naravno " kolko para tolko muzike".

Al koga boli briga kada intel na istom taktu kao i AMD je uvjerljivo jači (neuključujući triple vs duo)?

Intel ima to što AMD neće nikada sustići - efikasnost procesora na jednakom taktu.

Conroe je raden preko 3 godine (još od 2003.), i potpuno je pokopao AMD a razlog je bio tada AMD-ova najveća prednost - integrirani memorijski kontorler.

trezan a za sebe neznam
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2009 18:59 (fabijan654321).
17 godina
neaktivan

Sve si lijepo napisao, no to je samo dio istine.

Naime AMD je pomeo Intel sa svojim athlon 64 procesorima prije nekoliko godina tako da nije istina da AMD neće nikad dostići Intel jer je kao što svi znamo AMD ne tako davno ipak bio na vrhu. 

Intel tada nije ni sa 1200 Mhz jačim procesorom mogao konkurirati AMD-u, sada se igra okrenula i AMD i u C2D vs. Atlon X2 i Phenom II vs. i7 borbi kaska tek 500 Mhz Što je ništa ako usporedimo Intelovih 1200 Mhz od prije nekoliko godina.

Uostalom AMD je tehnološki vođa cpu kolone (tu prvenstveno mislim da je prvi napravio nativ quad core cpu i integrirao mem kontroler i to još davno u Athlonu 64, a intel tek danas u i7 cpu-u) , a da se i bolje klokat, tako da ako tražite visoku klasu računala tu ulazi u igru i overclocabilnost sustava te AMD trenutno vodi.

Znam da će ovo možda uzburkati vode no svaka kovanica ima 2 lica.

Osmijeh

Dim a,b As Integer

2 2 hvala 0
16 godina
protjeran
ByRef kaže...

Naime AMD je pomeo Intel sa svojim athlon 64 procesorima prije nekoliko godina tako da nije istina da AMD neće nikad dostići Intel jer je kao što svi znamo AMD ne tako davno ipak bio na vrhu. 

Intel tada nije ni sa 1200 Mhz jačim procesorom mogao konkurirati AMD-u, sada se igra okrenula i AMD i u C2D vs. Atlon X2 i Phenom II vs. i7 borbi kaska tek 500 Mhz Što je ništa ako usporedimo Intelovih 1200 Mhz od prije nekoliko godina.

Uostalom AMD je tehnološki vođa cpu kolone (tu prvenstveno mislim da je prvi napravio nativ quad core cpu i integrirao mem kontroler i to još davno u Athlonu 64, a intel tek danas u i7 cpu-u) , a da se i bolje klokat, tako da ako tražite visoku klasu računala tu ulazi u igru i overclocabilnost sustava te AMD trenutno vodi.

Osmijeh

To ti stoji (što je boldano), ja sam rekao da AMD NEĆE s ovom arhitekurom nikada stiči Nehalem (i7 i i5).

Kako ne shvacas da Intel nije namjerno htio icii da integrira memorijski kontroler?

AMD zbog integriranog kontrolera morao djeliti L2 cache po broju jezgara zbog cega je Intel bio bitno bolji.

Intel sada planira procesore za 2012. godinu ako ne i vise.

K10.5 je raden odmah nakon Agene, jer su uvidjeli da je Penryn nedostizan s tom arhitekturom.

Trenutna AMD-ova arhitektura je inferirornija što se tiče clockanja. To nema smisla dokazivat.

Sa i7 intel je stavio točku na i, i nema ti tog amdovog procesora koji ce dostici i7 na istom taktu.

trezan a za sebe neznam
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.8.2009 19:58 (fabijan654321).
18 godina
neaktivan

Sve je to lijepo i krasno, ali oni sve to rade i surađuju zajedno kako bi uzeli (ukrali) što više novaca.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
protjeran
Riker kaže...

Sve je to lijepo i krasno, ali oni sve to rade i surađuju zajedno kako bi uzeli (ukrali) što više novaca.

A kako bi tebi (nama) dali bolje perfomanse.

trezan a za sebe neznam
18 godina

Vecna bitka, Intel vs AMD - Microsoft vs Apple.

Glupo je ubedjivati nekoga ko voli AMD da je Intel bolji i obratno. Istina je da sam imao nekoliko kompjutera sa Athlon 64 procesorima, na kojima se Windows XP ucitavao za 15-20 sekundi, nesto sto nisam video ni na mnogo-mnogo jacim masinama. To ne mogu da objasnim, dali je bio splet Cpu-Chipset-Memorija-HDD ili je stvarno Athlon bio toliko ispred svog vremena.

Moj PC  
2 0 hvala 0
18 godina
protjeran
fabijan654321 kaže...
ByRef kaže...

Osmijeh

To ti stoji (što je boldano), ja sam rekao da AMD NEĆE s ovom arhitekurom nikada stiči Nehalem (i7 i i5).

Kako ne shvacas da Intel nije namjerno htio icii da integrira memorijski kontroler?

AMD zbog integriranog kontrolera morao djeliti L2 cache po broju jezgara zbog cega je Intel bio bitno bolji.

Intel sada planira procesore za 2012. godinu ako ne i vise.

K10.5 je raden odmah nakon Agene, jer su uvidjeli da je Penryn nedostizan s tom arhitekturom.

Trenutna AMD-ova arhitektura je inferirornija što se tiče clockanja. To nema smisla dokazivat.

Sa i7 intel je stavio točku na i, i nema ti tog amdovog procesora koji ce dostici i7 na istom taktu.

Nije, AMD se da viče clockat pod tekučim dušikom, ali i7 ima bolje performanse na istom taktu. Kad se pogleda da su Intelovi procesori namjenjeni kučnim korisnicima imali bolje performanse u profesionalnim programima pa kaskanje PII u tom segmentu nije neka novost. Uvijek su profesinalni programi više voljeli Intelove procesore osim Opertona.

17 godina

Ne radi se o tome da su AMD-ovi (ili Intelovi) čipovi škart, svi čipovi koji ne zadovoljavaju najviše kriterije su (tehnološki gledano) 'škart' ali to ne znači da ne mogu raditi, mogu ali sa nižim performansama (manja brzina, manji keš, manji broj jezgri...). Uostalom proces proizvodnje čipova, osobito procesora zbog složenosti je poprilično nesiguran, pa se iz jednog te istog vafera dobivaju procesori koji kasnije završavaju sa različitim oznakama, ovisno o kriterijima koje zadovoljavaju.

Pa ne mislite valjda da za svaki pojedinačni procesor postoji zasebna proizvodna linija?

Inače, koliko se sjećam kada je izbačen Pentium (prvi nakon 486-ice) kod njega je iskoristivost vafera bila vrlo mala, ispod 40% (dakle 60% vafera su bili totaln neupotrebljivi čipovi, a od preostalih 40% su se dobivala tri različita modela).

P.S. Ponekad prozivođači zbog čisto tržišnih razloga znaju prodavati procesore sa boljim karakteristikama kao procesore slabijih performansi (trošak proizvodnje je isti za svaki procesor, a zarada na prodanom jeftinijem procesoru je neuporedivo veća od 'zarade' na neprodanom skupljem procesoru).

0 0 hvala 0
17 godina
ByRef kaže...

Nije vrat nego je šija. Šta ste osjetljivi na nazivlje... Mogao sam ja stavit i tehnološki inferioran CPU, ali to ne umanjuje činjenicu da je on, at the end of the day, škart.

Anyway, odakle si ono citirano izvuko?

Every hole is a goal!
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice