Predstavljen Canonov EOS 60D

poruka: 22
|
čitano: 5.555
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Predstavljen Canonov EOS 60D".
16 godina
neaktivan

Hehe još uvjek lažu sa megapikselima, ali pravi znalci znaju da je to najmanje bitno. Ovaj zakretni lcd je, nažalost (jer je toliko jednostavan a samo se panasonic iz DSLR svijeta sijetio primjeniti), genijalan. Kada slikaš zaklopiš ga, a kod snimanja uvjek kadar zahtjeva nenormalan položaj kamere :D. 

Da li netko zna kakve informacije za 8-15mm L objektiv - čuo sam da može na FF tijela?

0 0 hvala 0
18 godina

G2 je zakon za ovu kantu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
RE: Predstavljen Canonov EOS 60D
matoliki kaže...

Ovaj zakretni lcd je, nažalost (jer je toliko jednostavan a samo se panasonic iz DSLR svijeta sijetio primjeniti), genijalan. Kada slikaš zaklopiš ga, a kod snimanja uvjek kadar zahtjeva nenormalan položaj kamere :D. 

Da li netko zna kakve informacije za 8-15mm L objektiv - čuo sam da može na FF tijela?

Olympus i Nikon također imaju zakretne LCD ekrane.

8-15mm f/4 L je zoom fisheye, nije rectlinear objektiv. Ide na FF, ali kao circular fisheye na 8mm, odnosno pokriva FF senzor na 15mm.

LINK

17 godina
neaktivan

Stvarno su pretjerali sa cijenom 60D, ali danas smo osim toga doživili da svašta može nosit L oznaku.

www.fotografiranje-vjencanja-split.com
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2010 13:53 (Bara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
koji blam s ovim display-om... ne bi se mogo pojavit vani da ga okrenem tako
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
18 godina
eterna luchar kaže...
koji blam s ovim display-om... ne bi se mogo pojavit vani da ga okrenem tako

To je najkorisnije za stativ&liveview, za histogram i preview fotki je i obični dobar, ali umjesto da nosiš zaštite za LCD kao ja, samo preokreneš i gotovo.

Ja sam ljevak, pa mi uvijek masnoća s obraza i nosa završi na LCD-u :D

17 godina
neaktivan
a neam pojma iskreno meni se ne sviđa ni live view... zato mi je dslr dslr što nema tih "sr*nja"
Svako kapitalističko divljanje mora biti kažnjeno.- Ulrike Meinhof
18 godina
neaktivan
matoliki kaže...

Hehe još uvjek lažu sa megapikselima, ali pravi znalci znaju da je to najmanje bitno. Ovaj zakretni lcd je, nažalost (jer je toliko jednostavan a samo se panasonic iz DSLR svijeta sijetio primjeniti), genijalan. Kada slikaš zaklopiš ga, a kod snimanja uvjek kadar zahtjeva nenormalan položaj kamere :D.

Kome su bitni detalji- tome su bitni i megapikseli, u kombinaciji sa senzorom i optikom koji ih mogu podržati. Meni osobno (kao entuzijastu sa tek jednim tijelom i 4 objektiva) ne treba preko 12, ali razumijem Canon- jednom kad su prošli 15 i stavili čak 18 na entry-level model, teško je sad stavit manje na višu klasu uređaja. Stvar je u tome da kit objektivi ne mogu podržat tih 18 MP, nego treba uložit još 1000 $ za tek jedan bolji obj, koji naravno nije dovoljan za sve. S druge strane, ko ima namjeru toliko ulagat prije će uzet 7D i bit "trajno" miran (osim ako ne treba FF).

Ne znam gdje se ti informiraš, ali Olympus koristi zakreni display od modela E-3 koji je stariji više od 2,5 godine.

Mene više fascinira ova preokupacija (HD) videom.   Nek mi naprave aparat sa najnovijom senzorom, procesorom, AF sistemom, boljim senzorom za balans bijele itd.. a BEZ videa, i nek skinu 200 $ cijene. Kome ko se fotografijom bavi iz ljubavi treba *ebeni video. Sutra će aute radit koji će ujedno bit i amfibije (u biti to mi je korisnije nego video na fotiću).

Edit: autor članka kaže da "fotoaparat nije izravna zamjena za postojeći model 50D", a Canon kaže "Replacing the EOS 50D, the EOS 60D is designed..". Tko zna više ?  Namigiva

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2010 15:13 (Bioaktiv).
18 godina
Bioaktiv kaže...

Edit: autor članka kaže da "fotoaparat nije izravna zamjena za postojeći model 50D", a Canon kaže "Replacing the EOS 50D, the EOS 60D is designed..". Tko zna više ? Namigiva

Meni se čini da su oni više izbalansirali ponudu s Nikonom. Do sada su obe kompanije imali modele jedne između drugih, xxxD iz Canona je bio pozicioniran između nikonovih D60 i D90, xxD je bio između D90 i D300 koji je bio na vrhu APS-C ponude.

Izlaskom 7D, Canon konkurira izravno D300, dok je 60D izgubio magnezijsko kućište i dobio pojednostavljene kontrole, čime je spušten prema D90.

Zbog toga mislim da stoji tvrdnja da Canonova ponuda više nije ista.

18 godina
neaktivan

Djelomično se slažem se s tim. Mada mislim da je više stvar starosti uređaja nego pozicioniranja u neku novu kategoriju. Canon 7D je po nekim reviewima (kompletno gledano) bolji uređaj od Nikona D300s. 7d je friški, 300s fejsliftani D300, koji nije friški. Canon 60D je klasu i pol iznad Nikona D90, al opet zato jer je ovaj dvije godine star. Nasljednici D300s i D90 će pak biti jači od ovih Canonovih modela, i tako u krug.. Dobro je u svemu tome da jedni drugima stalno ruše cijenu, pa još uvijek dobar model košta bitno manje nego prije godinu- dvije (npr. Olympus E-30, koštao 1300 a sad 800 $- normalna cijena za odličan aparat). Dobro je tu i tamo prosurfat po nekim web albumima ljudi sa raznih fotografskih foruma i vidjet kakve ljudi rade fotke sa kakvom opremom. Kad se prvi put zapitaš kako može bit ovakva fotka sa Canonom 20D ili Olympusom E-1, onda skužiš kako bacmo novce kupovanjem novih sranja i koliko su objektivi bolja investivcija od tijela.

60D: Čak su me iznenadili sa cijenom od 1099$, mislio sam da će biti veća (50D je nekih 1000$ dan danas, BH photo NY).

17 godina
neaktivan

7D je u dvije stvari bolji od D300s, više MP i snimanje videa, ništa drugo bolje kod 7D pa tako ni šum, oba dva su upotrebljivi najviše do ISO1600 i to je to.

60D je baš klasa D90, nikakva klasa ipo više, ovo može izjavit samo neko ko ne poznaje materiju. Opet tu je Canon bolji u videu i pikselaži, ali ovdje Nikon ima bolji senzor nego kod D300(s) što se tiče šuma i tu bez problema na višem ISO-u odnosi prednost nad Canonom čak kada se potonjem smanje slike na veličinu onih iz D90. Iako 60D još nije izaša za pravo ovim komentarima daje to što će 60D imati senzor iz 7D i 550D dok D90 ima jako sličan kao D5000.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bioaktiv kaže...
matoliki kaže...

Kome su bitni detalji- tome su bitni i megapikseli, u kombinaciji sa senzorom i optikom koji ih mogu podržati. Meni osobno (kao entuzijastu sa tek jednim tijelom i 4 objektiva) ne treba preko 12, ali razumijem Canon- jednom kad su prošli 15 i stavili čak 18 na entry-level model, teško je sad stavit manje na višu klasu uređaja. Stvar je u tome da kit objektivi ne mogu podržat tih 18 MP, nego treba uložit još 1000 $ za tek jedan bolji obj, koji naravno nije dovoljan za sve. S druge strane, ko ima namjeru toliko ulagat prije će uzet 7D i bit "trajno" miran (osim ako ne treba FF).

Ne znam gdje se ti informiraš, ali Olympus koristi zakreni display od modela E-3 koji je stariji više od 2,5 godine.

Mene više fascinira ova preokupacija (HD) videom.   Nek mi naprave aparat sa najnovijom senzorom, procesorom, AF sistemom, boljim senzorom za balans bijele itd.. a BEZ videa, i nek skinu 200 $ cijene. Kome ko se fotografijom bavi iz ljubavi treba *ebeni video. Sutra će aute radit koji će ujedno bit i amfibije (u biti to mi je korisnije nego video na fotiću).

Edit: autor članka kaže da "fotoaparat nije izravna zamjena za postojeći model 50D", a Canon kaže "Replacing the EOS 50D, the EOS 60D is designed..". Tko zna više ? Namigiva

Ova izjava za zakretni lcd mi je u ku*cu, a pritom sam zaboravio da i nikoni imaju. MOJ BED. Bila mi je namjera reći da je tek sada revolucionaran kod Canona. Šlampavo je sročena.

Inače koristim 550D SAMO radi vide-a i nakon dugomjesečnog vaganja pokazalo se da mi se isplati bolje uzeti Canon 550D nego baš kameru, iz više čimbenika. Mislim sramotno je to da nemogu napraviti kameru sa izmjenjivim objektivima za potrošače plitkog džepa, ali na kraju je tako ispalo.

18 godina
neaktivan

Ni 7D ni D300s nisam imao priliku probati. Doduše napravio sam neke slike sa D300 i analizirao ih probe radi, ali recimo da sam o obadva aparata najviše informacija dobio s neta. (ma koliko to tebe kao očitog Nikon korisnika smetalo- stvari analiziram objektivno: nađem isti kadar snimljen aparatima koji me zanimaju, skinem fotke, proučim kompletan exif, vidim postavke aparata, nr, nf, usporedim fotke i to je to). A po svemu što sam vidio IQ je kod 7D bolji, više je detalja uz manje šuma, mada su mi osobno boje kod nikona ljepše.

D90 sam imao na korištenju i aparat me ničim nije impresionirao. U 60D nije isti procesor kao u 7D, ali ako je dobro optimiziran u kombinaciji sa kvalitetnim objektivom nema dvojbe da je klasa iznad D90 (a vrlo vjerojatno i klasa i pol, kao što sam karikirao prije).

Nemoj se uzrujavat, izbacit će Nikon pile koje će ove pile pojest za doručak Osmijeh  , prije ili kasnije.

Evo ti preview

http://www.dpreview.com/previews/canoneos60d/default.asp

17 godina
neaktivan

Da ne znam čovika koji je D300(znači ne D300s) i 7D isprobao istovremano još bi ti i povjeravao. Još sam ja imao prilike vidjeti neke slike sa 7D, jednostavno ga ubi redukcija šuma, meni je tu D300 puno bolji. Možda je ovo sve samo do mene, il zato što ja za RAW konverziju ne koritim Adobeove programa nego službeni Nikonov kojeg radi Nik Software.

Vido jednu uspuredbu D5000 i 550D, to bi tribala bi ista stvar kao D90 i 60D, i moram reći da od ISO1600 što detalja više što šuma manje ima Nikon.

Kažem jedina prednost Canona je više MP ali sa agresivnim uklajnjanjem šuma na višem ISO-u to sve pada u vodu.

chroma noise chroma noise
black noise black noise
gray noise gray noise
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2010 18:44 (Bara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Ne moraš ti meni ništa vjerovat, ne prodajem ja ni Canone ni Nikone. Samo ne volim kad se neko drži branda ko pijan plota, bez obzira na činjenice. Mislim, jedna je stvar osobno mišljenje, a drugo je tvrdnja da je nešto bezuvjetno najbolje..   Meni je osobno Nikon kao brand draži od Canona, onako generalno. Ima tu časnih iznimaka, naravno, u pozitivnom i negativnom smjeru. Npr. D90- to mi je, po mom mišljenju i reviewima unatoč, potpuno bezličan aparat koji bi, da nije prvi dslr koji snima video, za 10 godina bio potpuno zaboravljen. S druge strane moram priznat da je 7D zvijerka koja me ugodno iznenadila u usporedbi sa D300, o kojem isto mislim sve najbolje.

U vezi šuma- u biti su to sve pizd*rije jer su fotografije i na iso 3200 dovoljno dobre za velike printove, koje ionako nitko od nas doma ne radi, pa je to sve isto bezveze. Mislim, na mom monitoru (HP 2475w, hardverski kalibriran btw) svaka je u fit-to-screen formatu dobra, odlična dapače. Na 100% su naravno lošije, zaprave onakve kakve jesu, ali ne možeš ih gledati tako nego samo analizirat, pa je i to bezveze. Zumirane na pixel level- čemu ? Kupujemo aparate da bi gledali zumirane pixele i kenj*li koji ima više detalja ? Doma printam na A4 i lupetao bi kad bi rekao da moram upgrejdati opremu, a znam da ću i dalje bacat novce na to. Za to valjda služi hobi, da skreće lovu sa pametnijih stvari na sebe.

Da se vratimo na 7D. Uz isti nivo šuma (zamislimo da je identičan) kao na D300, tih 18MP na printanu sliku identičnih dimenzija djeluje bolje, jer je rezolucija bitno veća pa se i šum manje vidi, slažeš se ? Dakle ako printaš velike fotografije već je samo to prednost 7D nad D300, (ako zumiraš na pixel i analiziraš satima, jebiga onda..)

7d i D300 ionako nisu aparati koje će kupit totalni početnik, doći u dućan i reći dajte mi najbolje ne-FF tijelo. Na neki od njih će preći netko ko je već uložio lovu u ime, ima bateriju objektiva i opreme i teško da će zbog bilo kojeg od njih to sve prodavat i prelazit u drugi kamp. Pa je naša rasprava bez veze i s te strane.

Za 60D mislim da je dobar aparat-navlakuša. Ekipa se polakomi za specifikacijama, a za godinu dana skuže da ili moraju još puno uložit da bi izvukli maksimum (za koji vjerujem da može biti fascinantan), ili ostanu na kit objektivima i nikad ni ne vide maksimum aparata. Skup je to hobi.

17 godina
neaktivan

Haha, da print na ISO3200 sa 7D upotrebljiv, amila majko šta neću čut.

Realno ako slikaješ ozbiljne stvari i slikaš ljude na  ISO 1600 i to kada baš trebaš taj ISO1600 onda i na 7D i D300 je to maksimum maksimuma iskoristivosti, oba su tu već na granici uporebljivosti. Ako se ne varam taj grafstoji ako se koristi ACR što kada se u slučaju Canona korristi DPP odnosno kod Nikona Capture NX2 izgleda bolje, pogotovo u slučaju Nikona. Ipak, čak i kod toga ACR-a je Nikon u prednosti  na ISO1600, ako znamo da Canon ima 25% veću rezoluciju smanjivanjem slike taman se negdje izjednači sa Nikonom, a ako znamo da većina objektiva pa tako i L ne mže izvuć svu korist iz 18Mp tada su stvari za Canon još gore. Što oću reć? Iako je Canon 7D dvje godine stariji aparat od D300 on nije donio ništa revoluciranorno osim videa, sve ostalo je ili na istoj razini ili nešto lošije nego kod Nikona. Us svakom slučaju to su nijanse u kvaliteta između ta 2 aparata i osobne preferencije, evo meni se ne sviđa očajno loš Canonov rad sa blicem, ležanje u ruci kao i oblik šuma.

Zašto je D90 bezličan? Inače to je aparat koji je najprodavaniji ove godine u Japanu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina

Mislim da eventualne prednosti 60D nad D90 potiču samo iz razlike u godištima, a ne iz razlike u klasama. Ovaj prednjači po broju MP i gadget detaljima, ali oba fotića su zreli proizvodi iako je D90 dosta stariji pa nema tih gadgeterija toliko.

Ko hoće rezoluciju i detalje, treba ići na FF, jer image circle objektiva za manji format ne može nahraniti tolike MP koji će samo pojačati nedostatke objektiva, a pogotovo još i srozati osobine senzora.

U oštrini i rezoluciji, uvijek će veći format odnijeti pobjedu.

1 0 hvala 1
18 godina
neaktivan
Bara kaže...

Haha, da print na ISO3200 sa 7D upotrebljiv, amila majko šta neću čut.

Realno ako slikaješ ozbiljne stvari i slikaš ljude na  ISO 1600 i to kada baš trebaš taj ISO1600 onda i na 7D i D300 je to maksimum maksimuma iskoristivosti, oba su tu već na granici uporebljivosti. Ako se ne varam taj grafstoji ako se koristi ACR što kada se u slučaju Canona korristi DPP odnosno kod Nikona Capture NX2 izgleda bolje, pogotovo u slučaju Nikona. Ipak, čak i kod toga ACR-a je Nikon u prednosti  na ISO1600, ako znamo da Canon ima 25% veću rezoluciju smanjivanjem slike taman se negdje izjednači sa Nikonom, a ako znamo da većina objektiva pa tako i L ne mže izvuć svu korist iz 18Mp tada su stvari za Canon još gore. Što oću reć? Iako je Canon 7D dvje godine stariji aparat od D300 on nije donio ništa revoluciranorno osim videa, sve ostalo je ili na istoj razini ili nešto lošije nego kod Nikona. Us svakom slučaju to su nijanse u kvaliteta između ta 2 aparata i osobne preferencije, evo meni se ne sviđa očajno loš Canonov rad sa blicem, ležanje u ruci kao i oblik šuma.

Zašto je D90 bezličan? Inače to je aparat koji je najprodavaniji ove godine u Japanu.

Ti nisi baš pametan, jelda ? Skini neke fotke napravljene sa 7D pa onda pričaj. Vidim da se po potrebi pozivaš na dpreview- evo ti onda neke od tamo (ili budi slobodan naći i drugdje, ako ne možeš sam, reci pa ću ti dat linkove) pa baci na print, pa reci na kojem formatu više nisu upotrebljive. Luster, bicikl prednja kočnica, zupčanik pedala. Još su zanimljiviji ovi na biciklu u skoku/vožnji na iso6400. Samo nemoj sad počet fantazirat ala čovik mi reka, o ležanju u ruci i slične gluparije. Skini fotke, odnesi na print, umi se pa se javi kad budeš malo pametniji. Evo:

http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-7d-review-samples/slideshow

Graf ti meni ljepiš kad lupetaš svoje, ali kad ga ja zaljepim iz istog izvora onda nije dobar.. ono, fora nivo osnovne škole. Kad već postprocesiraš, onda meni nije jasno kako ti printovi sa D300 na iso1600 nisu upotrebljivi- očito nešto radiš a baš se ne snalaziš u tome. U biti nije sve u opremi, puno je toga i u glavi naslonjenoj na okular, jelda.

L objektivi ne mogu izvuć korist iz 18MP ? Yeah, right, napravili su aparat za koji nemaju objektive, siroti glupani u Canonu, tog se vidiš nisu sjetili.. (ako nisi primjetio, paralelno su danas izbačena 4 nova objektiva, nebitno koja- tek toliko).

7D nije donio ništa revolucionarno ? A ti si očekivao revoluciju ? Dečko, probudi se..

D90 najprodavaniji u Japanu.. uuuuu.. newsflash: i Yugo je bio u Jugi, pa ?

I za kraj- *ebo te Nikon.

EOD

Edit: nhf

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.8.2010 22:51 (Bioaktiv).
17 godina
neaktivan

Hehe

Neko voli Nikona Smijeh neko Kenjona .

Ja bi na ovo sve rekao da Canon vise nema sta da radi pa ubacuje neku aslr klasu za klince .

I ta fotografija mi vec ide na proljev kad sam vidio da kompakti imaju zamjenive ovjektive .

LP!

0 2 hvala 0
18 godina

Danas svako kupuje dslr, čisto jer misli da će mu dati ''bolje'' slike, šta god to značilo.

Na youtubu sam jednom, gledajući video vezan za moj aparat, našao komentar gdje ponosni vlasnik pita kako promijeniti način fotkanja sa single shot na multi. Neki očigledno imaju više love nego mozga.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jogobela, smiri se malo, uzmi Apaurin. Jesi napravi to? Ako jesi sada lijepo pogledaj šta sam napisao. Realno ako slikaješ ozbiljne stvari i slikaš ljude na  ISO 1600 i to kada baš trebaš taj ISO1600 onda i na 7D i D300 je to maksimum maksimuma iskoristivosti, oba su tu već na granici uporebljivosti. Jel ti sada malo jasnije što sam pisao?

BTW, tipovi na dpreview nisu slikavali ljude, imali su dobro svjetlo i to je razlog zašto to tamo tako 'super'(u najbolju ruku je ono zapravo dobro) izgleda. Prabaj ti malo na nekom vjenčanju poslikat ljude sa 7D na ISO3200 u sali sa ambijentalnim svjetlom pa ćemo vidit na šta to (ne) liči. Ja kada raglabam o voj emi dobro znam o ćemu govorim, za takvo šta tribaš FF tipa 5D2 il D700.

Inače grafovi oko šuma pokuzaju da je u slučaju D5000 i 550D situacija daleko u korist D5000, a u slučaju 7D i D300s je to mala razlika koja do ISO2000 ide u korist Nikon i kasnije u korist Canona

Stvar zašto postoji 7D su ili ljudi koji padaju na broj piksela(vjeruj mi takvih je puno) ili oni koji slikavaju npr. u ornitološkim rezervatima. Oni prvi većinom imaju objektive koji nisu dosatatni za 18Mp senzor dok oni drugi ih imaju samo što ti objektivi su fiksni, žarišne duljine 300 i više mm i koštaju 30000 naviše kuna.

Čija je Canon firma? Tunguška?

Imaš prodaju i u EU, to je ove godine #1 Nikon D3000, pa oonda na Amazonu je isti taj #1. Isto ako si vidio izvješća za prošlu godinu bi vidio da je Nikon bio #1 po prodaji i to najviše zahvaljujući D90 i D3000, te u nešto amnjoj mjeri D5000 dok su kod Canona TOP3 bili 500D, 550D i 1000D.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo slučajno imam 7d a nisam ga kupio zbog 18MP. razmišljao sam kratko o 60d i uspoređivao slike sa oba aparata snimane sa istim objektivima tamron SP 17-50 2.8 Di II VC i nisam primjetio bitne razlike. ( nemam vremena sjedit satima pred kompom i brojat loše piksele) Vjeruj mi da je 7d u odnosu na 60d samo bacanje para! ja sam se odlučio za 7d iz razloga što me na 60d ubio u pojam zakretni LCD. Nikako se ne bi mogao priviknuti da snimam sa otvorenim LCD-om. Pogotovo ako se radi o vjenčanjima, eventima.. gdje moraš u gužvu, to nikako nije praktično, osim za snimanje videa gdje je takav LCD jako potreban.

Osim toga 7d sa svojih 8 slika/sek (nažalost samo jpeg. U raw ima 3.9) je namjenjen fotografima koji snimaju sport.

što se tiće ISO ja bi rekao da je jako prihvatljiv do 2500. Opet ovisi kome su slike namjenjene. Mladenci će bit sretniji sa slikom koja je snimljena na ISO 3200 nego ako im doneseš sliku koje je potresena odnosno neoštra. Naravno da je dinamični raspon puno lošiji na tako visokim iso vrijednostima ali ako do sale nisi snimio nešto pošteno onda te ni savršena ambijentalna fotka u restoranu neće spasiti.

I ja bi naravno kao i većina fotografa radije FF umijesto da mi fotić snima u full HD-u ali to ne možeš birati. možeš jedino dodati 800 eura i kupiti si 5d. 

dva
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice