Iako ima nekih manjih bugova u verzijama 2.x OpenOffice je definitivno dostojna zamjena MS Officea za 95% ako ne i više primjena tog skupog alata. A sad još i podržava najnoviji Microsoft format docx.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Skužio sam da su mi .doc fajlovi editirani s OpenOfficom za 110% veci od istih koji su spremljeni s Wordom.
recimo.. datoteka pisana u wordu 2007 na visti je velika 47 KB i kad je otvorim sa OpenOfficom na Opensuse11 linuxu, promjenim jedno slovo i spremim, ista iznosi 110 KB.
Jel zna netko, dal se to dešava sa svim M$Office datotekama i da li je to u novoj inačici ispravljeno?
recimo.. datoteka pisana u wordu 2007 na visti je velika 47 KB i kad je otvorim sa OpenOfficom na Opensuse11 linuxu, promjenim jedno slovo i spremim, ista iznosi 110 KB.
Sve sta jedan prosjecan korisnik koristi u MS Officeu naci ce i u OpenOfficeu... Za ove korisnike koji si skidaju to po torrentima, njih nije briga oce to bit Open ili MS, al opet ce se svi prebacit na MS jer eto... svi ga koriste.
Al gdje imas firme urede i gdje svaki komad softwarea mora biti legalan onda ces stavit Open (iako je licenca ja mislim samo za 1 PC, za dodatak moras platit, iako dodje visestruko jeftinije nego MS solucija).
U svakom slucaju GO Open Office!
Al gdje imas firme urede i gdje svaki komad softwarea mora biti legalan onda ces stavit Open (iako je licenca ja mislim samo za 1 PC, za dodatak moras platit, iako dodje visestruko jeftinije nego MS solucija).
U svakom slucaju GO Open Office!

Kompatibilnost između MS Officea i OpenOfficea je važna, ali za radu u zajedničkoj firmi nije baš presudna. Normalno bi bilo za sve zaposlenike da osobne favorite ostave sa strane, i prebace se na iste alate koje firma "preporuči". Ukratko ako se donese odluka da je OO dovoljno dobar, koristi se OO i gotovo.
Što se tiče kvalitete OO 3.0, on je sasvim dovoljan za većinu firmi, jedini razlog da ga se ne koristi je navika IT službe. Njima je jednostavnije opteretit firmu računom za 10-20 MS licenci nego promijenit naviku u kojem kutu stoji shorcut kad pokazuju tajnici. Da im netko ponudi 50% tog novca da zaposlenicima objasne razlike, svi bi ga objeručke prihvatili.
Dado, da... nisan bija siguran i nije mi se dalo trazit da ti buden iskren :) Jos bolje !!! :)
Ako uzmete u obzir koliko košta MS Office, ja mislim da se Open Officeu ima malo toga za prigovoriti. Zbilja hvale vrijedan proizvod.
OOO je zaista odličan paket, ali ima jedan problem: pošto je MS Office de facto standard, možete očekivati da će vam neko sa kime sarađujete, bilo da ste kućni korisnik ili kompanija, poslati MS Office dokument, bilo Word dokument, bilo Power Point prezentaciju, bilo nešto drugo i tada kompatibilnost sa MS-ovim formatima postaje veoma bitna i veoma bolno mesto.
Sa verzijama 2.X mi se dešavalo da treba da pošaljem nekome tekstualni fajl koji bih, da bi druga strana mogla da ih otvori, snimio u doc formatu, nakon čega ih je i sam OOO Writer koji je fajl i napravio loše prikazivao nakon ponovnog učitavanja, a po pravilu su bili u pitanju izuzetno jednostavni dokumenti (npr malo teksta i najobičnija tabela, tj popunjen upitnik, nikakvo fensi formatiranje). MS će verovatno jednog dana biti nateran da otvori svoje formate konkurenciji, ali će gotovo sigurno biti potrebno platiti određenu nadoknadu, tako da će biti teško iskoristiti to u open source projektima.
Kako god bilo, za sada, pošto ne pravim prečesto dokumente u office aplikacijama koje treba da šaljem drugima, kombinacija OOO+Word Viewer i PowerPoint Viewer mi uglavnom lepo vrši posao, ali kada treba nešto nekome poslati, OOO zna baš da me dovede do očajanja.
ali kada treba nešto nekome poslati, OOO zna baš da me dovede do očajanja.
400 kn je student verzija... OO ima spellchecker. I na hrvatskom, da.
A to da kad se spremi u OO i otvori u MO da razbuca... gluposti...
Ja u firmi imam MO2007, ljudi imaju OO 2 i sve uredno radi, razmjenjujemo fajlove bez problema...
Sta word ima xport u PDF? Otkad?
... nije bas istina. Evo ja radim u IT-u, srednja firma - oko 80ak zaposlenika sa preko 35 komp. Svi imaju OpenOffice 2.x verzije. Program radi odlicno i za 99% korisnika to je izvrsno rjesenje... "Word s malo drukcijim ikonicama...". Jedina zamjerka koju imam je da na prastarim racunalima - celeroni na 1-1.6GHz- (neka nazalost jos koristimo), vrti jakoo sporo (za razliku od Offica97/2000).
I ja ju koristim i moram priznat da nema zamjerke. Ako uzmete u obzir da sam ja na opensusu :)