Nikako da shvate da kad daju da im patenti postanu dio standarda, gube kontrolu nad time koliko ce to kostati i tko ce ih dobiti.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Živim za dan kada će patenti uopšteno postati dio prošlosti. Velike firme koštaju mnogo novaca, malim ljudima i firmama ograničavaju kreativnost.
Živim za dan kada će patenti uopšteno postati dio prošlosti. Velike firme koštaju mnogo novaca, malim ljudima i firmama ograničavaju kreativnost.
Zasto bi netko trebao dijeliti svoj rad s drugima besplatno? I ne razumijem zasto se ogranicavanjem koristenja tudeg intelektualnog vlasnistva ogranicava kreativnost? Ako je nesto vec videno i sad bi se opet koristilo u nekom drugom prozivodu to vise nije kreativno, zar ne?
Zasto bi netko trebao dijeliti svoj rad s drugima besplatno? I ne razumijem zasto se ogranicavanjem koristenja tudeg intelektualnog vlasnistva ogranicava kreativnost? Ako je nesto vec videno i sad bi se opet koristilo u nekom drugom prozivodu to vise nije kreativno, zar ne?
Recimo ja napravim svoj telefon sa zaobljenim rubovima i Apple me tuži zbog kršenja njihovog patenta. Automatski su svi proizvođači ograničeni u kreativnosti. Drugi primjer je da je Apple nedavno podnijeo zahtjev za patent u kome žele da patentiraju širi touchpad (ispod tipkovnice na laptopima koji bi išao preko čitavog laptopa u širini, ima slika, mislim da sam na Bug-u pročitao to). Opet su ograničeni proizvođači i njihova kreativnost.
Novi Zeland je već ukinuo mogućnost patenta softvera, što je dobar korak naprijed. Zamisli da je neko patentirao if...else petlju, koliko bi programa danas radilo? Steve Ballmer nedavno optužio sve distribucije bazirane na Linux kernelu da krše Microsoft-ove patente i da će morati da plate prije ili kasnije. Nije nigdje naveo koji su patenti prekršeni, tako da je potez više FUD nego direktan napad na zajednicu, ali sam siguran da GNU/Linux zajednica nije uzimala Windows kod (to niti ne mogu jer je zatvoren), dakle oni su praveći svoje verzije u programskom jeziku prekršili patente, što je dokaz da je ovo otišlo predaleko.
Tehnološki patenti imaju smisla, ako napraviš neku tehnologiju koja radi nešto bolje i brže nego prethodna, imaš ekskluzivno pravo na nju. Ali patentiranje nekog dijela koda kao u ovom slučaju ili patentiranje samog izgleda uređaja je po meni čista glupost. Nemoguće je za programera da zna sve patente kako bi ih poštovao i zaobilazio. Isto tako je nemoguće i za dizajnera da zna kakvi su sve dizajni patentirani. Zato sam protiv patenata.
Na kraju ispada da je sve topla voda po tvome. Pa dobro sto se ti nisi prvi sjetio napraviti social network sajt. S ove perspektive to izgleda jednostavno. Forma za registraciju, login, konektiranje korisnika, nekakav wall. Jednostavno zar ne?
Vecina stvari se treba smatrati normalnih nakon nekog vremena, ali u trenutku stvaranja netko je ulozio novce, napravio to i na osnovu toga zeli povrat. Kao recimo summamed.
Analogija s if... else je glupa jer mozes uvijek napisati drukacije to, kao npr ML sintaksu.
let jeLiBrojJedan x =
match x with
| 1 -> println "jest"
| _ -> println "nije",
ALI ako sam ja ulozio 10 godina svog rada u pronalazenje boljeg sortiranja od nlgn i studirao sam 10 godina teoriju racunarstva i uspio sam ti ces reci da ti ubijam kreativnost jer ti zelim prodat 20 kilobajta koda za bijesnu cifru. Hoces lajat da je to samo komad koda?
Uvijek mozes koristiti besplatne sortove kao i softver. Ali i sporije.
Sustav u kojem ja tipkam kod i zivim od donacija je kretenski. Zasto recimo ucitelljima nitko ne predlozi da dzaba predaju po skolama pa ako se djetetu svidi predavanje ubaci 5kn, a ako ne ne mora.
Sto se tice patentiranje dizajna zapravo je i tu jako mnogo novca ulozeno. I marketinga. Cak i obcne zelene konzum vrecice su dizajn, ali vjerojatno nezasticen.
Zamisli da ti radis npr nadgrobne spomenike. I 5 godina radis ulazes energiju ljudi znaju da si dobar i zoves se recimo kamenoklesarska radnja Kamen mudraca. Imas prepoznatljiv dizajn i nacin pisanja slova i poznat si preko prica.
Dodje jedan dan Mujo iz Bosne i nauci taj zanat i napravi radnju kraj tvoje identicnu koja se zove gle cuda isto Kamen mudraca ali 100 metara nize u ulici t.d. ce ljudi njega prije uoicti.
Ljudi znaju da si ti kvalitetan, ali netko je cuo od nekoga da ode u Kamen mudraca napravit spomenik. I ide covjek recimo prema Mirogoju i vidi natpis kamen mudraca i udje. Sve je kako su opisali, ali to je Mujo nisi ti. Ssta bi ti uradio. Zalagao se za to: neka covjeka ime nije zasticeno neka ga. Ili bi mu iso jebat mater jer ti je ukrao identitet koji si godinama stvarao i musterije.
Cifre su takve da je to prije 0:0.00002 a ne 0:2 :)