Pa i do sada se mogao onemogućiti Internet Explorer u sedmici... Iskreno, ne kužim...
A onda imam zločesto pitanje - A što je s ostalim operacijskim? Jel će i oni morati tako nešto napraviti?
Ovo mi je malo nelogično. Jer oni nude 4 browsera, a sigurno ih ima još koji, koji nisu poznati, pa će se oni moći tužiti, jel nije?
valjda im se više isplati nego plaćanje još kazni
Glupost, IE ne možeš nikako maknuti osim da sve iznova krenu programirat, dio je Explorer-a i to još od davnina. Dovoljno je u explorer ukucati http://www.nešto.com i to je to... idiotarija za djecu. Nek ga ostave, ionako ima male šanse u odnosu na druge browsere u budućnosti.
Glupost, IE ne možeš nikako maknuti osim da sve iznova krenu programirat, dio je Explorer-a i to još od davnina. Dovoljno je u explorer ukucati http://www.nešto.com i to je to... idiotarija za djecu. Nek ga ostave, ionako ima male šanse u odnosu na druge browsere u budućnosti.
I u otvori se defaultni browser... u mom slučaju firefox!
Koje masivno sr.nje. Tu stavljaju Safari a apple još gori monopolist.
Ma ti baljezgaš gluposti. Masu puta sam upisivao u explorer bar na XP-u i Visti. I otvara mi u Firefoxu - mom defaultnom browseru.
Inače i ne volim baš Microsoft ali što je, je a to je da EU previše sere... sorry na riječniku
Ovo je stvarno nepošteno od Europske komisije. Natjerati Microsoft da reklamira svoju konkurenciju...
Kao zbog monopola, prema tome bi mogli prisiliti Google na nešto kao u slici dolje.
Mogli bi i Apple prisiliti da kad se Mac prvi put upali bira želite li Win ili OS X...
I Adobe da prodaje Photoshop koji te nakon prvog pokretanja pita želiš li možda instalirati Gimp.
I HRT bi mogao najavljivati program RTL-a i Nove...
I mogli bi dopustiti Vipu da prodaje iPhone, a ne da T-Mobile ima ekskluzivu...
Ja svejedno koristim Firefox, ali nije pošteno to što rade MS-u.
Stvarno nepošteno. Još ćeš vidjet za koju godinu i Ubuntu dolazi na DVD-u od Windowsa (i ISOima na torrentu :P )
ma sve su mi ovo gluposti... ako je njihov OS onda i imaju pravo stavit svoj browser... mis tako debilno...
a nikome nije problem stavit drugi browser 2 min posla... ja prvi ne radim na IE, al ovo je već
previše... nema tu monopola... svak može stavit drugi browser, ako mu se ne sviđa...nije nikom
zabranjeno stavit drugi... tj. nismo ograničeni samo na IE
Ovo je stvarno nepošteno od Europske komisije. Natjerati Microsoft da reklamira svoju konkurenciju...
Kao zbog monopola, prema tome bi mogli prisiliti Google na nešto kao u slici dolje.
Mogli bi i Apple prisiliti da kad se Mac prvi put upali bira želite li Win ili OS X...
I Adobe da prodaje Photoshop koji te nakon prvog pokretanja pita želiš li možda instalirati Gimp.
I HRT bi mogao najavljivati program RTL-a i Nove...
I mogli bi dopustiti Vipu da prodaje iPhone, a ne da T-Mobile ima ekskluzivu...
Ja svejedno koristim Firefox, ali nije pošteno to što rade MS-u.
Stvarno nepošteno. Još ćeš vidjet za koju godinu i Ubuntu dolazi na DVD-u od Windowsa (i ISOima na torrentu :P )
Nadrobio si razne nelogične gluposti, Nije pošteno prema ms, jesi li mozda razmislio dali je to pošteno prema ostalima koji imaju web browser.
Dali je pošteno to što na IE nemožeš promjeniti searchkutak u recimo google ili yahoo nego mora biti baš bing.
Ovo kaj je popustio je bolje nego da ništa ne dolazi, do sada ste govorili da nečete tako, e pa dobili ste IE. Kaj sad hoćete, imat ćete izbor da izaberete browser koji želite.
Instalacija je jednako brza kao i ona sa IE, tako da vas neče brinuti brzina.
Ma ovo su gluposti. I sta onda. Na instalacijskom CD-u ce biti verzija 3.0, a trenutna je verzija 3.5. I onda opet moram skidati update i dodem na isto. A uostalom Windows je Microsoftov proizvod i u njega bi trebali moći staviti sto oni zele, a ne da im drugi moraju govoriti sta da stave. I to nam je Europska Unija. Sta cemo tek mi dozivjeti u njoj...
Sve što sam ja nabrojao stoji.
Je li nepošteno da T-Mobile ima ekskluzivu na iPhone? Da li je to pošteno prema Vipu? Nije. Ali tako je kako je i nitko ne dira T-Mobile.
Google ima monopol nad tražilicama. Je li to pošteno prema ostalima koji imaju tražilice? Nije. Ali nitko ne dira Google.
Možda nije pošteno prema drugima da Win dolazi sa IE, isto kao što još mnogo stvari nije pošteno, ali nikoga se ne dira, samo "zločesti" Microsoft.
hmm, je li pošteno prema ljudima koji imaju PC da ne mogu koristiti OS X? Nije. Nitko ne dira Apple.
Prema tome, ako ne dirate sve, nemojte nikoga.
edit: i itekako je moguće postaviti google kao default u IE Search box... probaj...
sad to što nije defaultni google, to je drugo, ali možeš ga postaviti, dva-tri klika i google je default.
Pa ljudi, zar nije normalno da tvrtka promovira svoje proizvode u svojim proizvodima? Ne krše nikakav zakon i rade to pošteno.
Tuže Microsoft što stavlja u svoj proizvod svoj proizvod!!! Tj. IE u Windows. A šta je sa ostalima programima koji dolaze sa Win???? Win dolazi sa npr. WMP (Windows media player) koji je konkurencija npr. Winampu ili Gom playeru, oče li ih i zbog toga tužiti?? Čuo sam prije jedno možda god. dana da je i zato dignuta tužba!
Očeli natjerati Microsoft da izbace WMP ili da dodaju instalaciju drugih multimedijskih playera? Pored tolikih instalacija koliko će zauzimati instalacija Wina? očeli onda Win stati na BD disk?
Neradi se samo o internetu ili multimediji koju sam ja naveo za primjer nego se radi o više programa gdje dolazi i win file manager, ima i od njega boljih programa npr. TotalCMD, Windows Movie Maker - hočeli uz njega morati ponuditi i instalaciju Adobe Premiera?
DA ne duljim....
Što bi u ovom slučaju ostalo od Windowsa? odgovor je: samo kernel. Ili će instalacija Wina dolaziti na nekoliko BD diskova i minimalni uvjeti za pokrenut win bi bio 50GHz procesor....
Postavite se u situaciju početnika, koji ne zna puno o računalima a dao je 1500kn za Win od kojega očekuje da je kompletan a ne da mora još 2 dana instalirati programe za rad.....
Općenito ja nisam ljubitelj Microsofta ali ljudi stvarno znaju pretjerati!
ma sve su mi ovo gluposti... ako je njihov OS onda i imaju pravo stavit svoj browser... mis tako debilno...
a nikome nije problem stavit drugi browser 2 min posla... ja prvi ne radim na IE, al ovo je već
previše... nema tu monopola... svak može stavit drugi browser, ako mu se ne sviđa...nije nikom
zabranjeno stavit drugi... tj. nismo ograničeni samo na IE
imaš potpuno pravo. a uostalom, ako nekome to 'toliko' smeta što microsoft stavlja IE na win7, pa onda neka koristi mac, ili ubuntu ili šta već... pa EU tretira M$ kao da je jedini OS na svijetu, pa su ljudi 'prisiljeni' ga koristiti.
Ma ne radi se ovdje o tome što je "ms" ubacio svoj "ie" ili "wmp" ili .... u svoj "os" nego EU cilja na to sa se počne nekad u budućnosti prodavati samo operativni sistem bez ikakvih dodataka dakle "go" (as in naked). A sve ostale programe koje microsoft proizvodi da se mogu skinuti ili kupiti zasebno. Vode se ovom politikom u EU ako već dođe pred instaliran bilo koji program tada korisnik da li iz ne znanja ili mrskoće (da skine novi jer kao prosječnom korisniku to mu je sasvim dosta) koristit će upravo taj ms-ov program. DAKLE MONOPOL.
Ma ne radi se ovdje o tome što je "ms" ubacio svoj "ie" ili "wmp" ili .... u svoj "os" nego EU cilja na to sa se počne nekad u budućnosti prodavati samo operativni sistem bez ikakvih dodataka dakle "go" (as in naked). A sve ostale programe koje microsoft proizvodi da se mogu skinuti ili kupiti zasebno. Vode se ovom politikom u EU ako već dođe pred instaliran bilo koji program tada korisnik da li iz ne znanja ili mrskoće (da skine novi jer kao prosječnom korisniku to mu je sasvim dosta) koristit će upravo taj ms-ov program. DAKLE MONOPOL.
prosječni korisnik si je sam kriv što je prosječan. to je isključivo njegov problem i M$ bi se trebao fokusirati na generaciju facebooka koji nisu i neće (osim hrvata) biti prosječni korisnici.
Nadrobio si razne nelogične gluposti, Nije pošteno prema ms, jesi li mozda razmislio dali je to pošteno prema ostalima koji imaju web browser.
Dali je pošteno to što na IE nemožeš promjeniti searchkutak u recimo google ili yahoo nego mora biti baš bing.
Ovo kaj je popustio je bolje nego da ništa ne dolazi, do sada ste govorili da nečete tako, e pa dobili ste IE. Kaj sad hoćete, imat ćete izbor da izaberete browser koji želite.
Instalacija je jednako brza kao i ona sa IE, tako da vas neče brinuti brzina.
Opet jedne te iste "pravedničke" gluposti :search provider možeš promjenit kad hoćeš ,stavit i neki svoj ako hoćeš!!
Očito ,ko kak ti nick kaže ne upotrebljavaš puno IE i Windowse ili si još na IE6 pa to ni ne znaš.
Hoće li bit tak ,još se pregovara.
Bila ta instalacija jednako brza ili ne - toga s****a ne treba! A i koliko vidim ,ovo je IE RunOnce ,samo ovaj put ne namještaš search providera nego ti predlaže instalaciju drugog browsera. To se inače da napravit i u Googleu ,samo se utipka "Web browser"!
Da su Opera i Mozilla pošteno sjeli za stol i to predložili direktno M$-u ne bi se bunil ni ja niti itko ovdje ,a ni milijuni ljudi po Evropi.
Ići to radit ovak ,lobiranjem i ucjenjivanjem su govnarska posla!!
-Možda izmjena ima neke veze i ostalim igračima? googleOS -što bi on bio bez browsera? ... a google je 'prijatelj suda' kao i ostatak ekipe.
btw. nije više 'prijedlog' instlalacije s CD-DVDa za ostale browsera, ovo je link na stranicu (u IEu, kad se prvi put upali..) s koje se downloada željeni browser. -jedino pitanje -dali je to do sad bilo imalo teže? kao ovo recimo...
Iskreno, ne slazem se s tobom u zadnjoj recenici. Monopol je kad ljudi nemaju izbora, a ovo je lijenost ili eventulano u krajnjem slucaju neznanje korisnika. Onda rade neka EU da besplatne poduke u koristenju Windowsa i ostalih OS-a svim ljudima koji to zele nego da prisiljavaju nekoga da ubacuje konkurenciju u svoj proizvod. Ako vec zele OS bez dodatak neka zaduze ekipu koja ce napraviti novi OS. A ne uzimati neciji i onda ga prilagodavati putem suda... To sto vecina korisnika koristi Windowse to je njihov izbor. Dakle nije monopol, a samim tim koristenje IE-a u Windowsima ne moze biti monopol. Nigdje Windows ne zabranjuje instaliranje drugog browsera niti nista takvog. Pa normalno da ce svaka firma gurati svoj proizvod, a ne neciji drugi. A sad dal ce ga korisnici koristiti ili ne to je njihov izbor. A i koliko mi je poznato, svaki od vecih OS-a ima vec predinstalirani browser, pa njih nitko ne tjera da ista mijenjaju. Ovo je nepotreban hajka na M$ bez obzira na to da li ga volimo ili ne.
Idemo to malo pojednostaviti. Upotrijebiti cu, ovdje vise puta upotrebljavanu auto analogiju, iako ju ni sam previse ne volim. Ipak ovoga puta mislim da je dovoljno usporedivo da se moze povuci nekakva paralela.
Kako bi ste se osjecali da kupite novi auto i da iz njega ne mozete izvaditi tvornicki ugradjeni auto radio? Mjesto za drugi autoradio postoji ali se nalazi kod suvozacevih vrata i puno duze vam treba za upaliti ga, promjeniti radio stanicu ili CD-e.
Nekima ce biti dovoljan i originalni autoradio, ali nekima nece i zato treba ostaviti mogucnost izbora. EU ima snagu i polozaj da odredjuje sto ce se prodavati na njenom trzistu i onaj tko zeli prodavati u EU ima postivati pravila koja su na snazi.
Instalirao sam Win7 i primetio sam jednu promenu u odnosu na Vista. Instaliram Firefox i proglasim ga za Default Browser, i primetim da se on ne pojavi na Taskbaru, ili u Start meniju. Idem u 'Default Programs' i tamo proglasim Firefox za default, opet se on ne pojavi u Start meniju ili na Taskbaru. Opet su ovi u M$ nesto menjali da zagorce zivot drugima. Ima li neko drugi takvo iskustvo ?
Instalirao sam Win7 i primetio sam jednu promenu u odnosu na Vista. Instaliram Firefox i proglasim ga za Default Browser, i primetim da se on ne pojavi na Taskbaru, ili u Start meniju. Idem u 'Default Programs' i tamo proglasim Firefox za default, opet se on ne pojavi u Start meniju ili na Taskbaru. Opet su ovi u M$ nesto menjali da zagorce zivot drugima. Ima li neko drugi takvo iskustvo ?
Kod Viste ili Windowsa XP su glavni programi za internet i poštu bili automatski zalijepljeni pri vrhu Start izbornika. U Sedmici toga nema, već se tamo pojavljuju samo oni programi koje korisnik sam postavi. Npr. ukoliko instaliraš Microsoft Office 2007, prečaci za Outlook neće se pojaviti niti na start izborniku niti na taskbaru, već ćeš to morati ručno napraviti ("Pin to Start Menu", odnosno "Pin to Taskbar").
Što se tiče novog taskbara, da bi se prečac za Firefox pojavio tamo automatski nakon instalacije pretpostavljam da to moraju omogućiti ljudi iz Mozille koji programiraju Firefox. Ista stvar je s Operom kod koje se tijekom instalacije nudi mogućnost da se prečac stavi na desktop ili u "Quick Launch", ali još nisu stavili mogućnost da se prečac automatski stavi i na novi taskbar, tako da je u slučaju taskbara, po mom mišljenju, krivica na programerima Opere ili Firefoxa, a ne Microsofta.
Kako bi ste se osjecali da kupite novi auto i da iz njega ne mozete izvaditi tvornicki ugradjeni auto radio? Mjesto za drugi autoradio postoji ali se nalazi kod suvozacevih vrata i puno duze vam treba za upaliti ga, promjeniti radio stanicu ili CD-e.
Da, samo ovdje nema duljih puteva i nije nije nista teze ga koristiti zato jer je dosao kasnije. A i IE se moze ukloniti tako da ne "smeta", mada ne vidim koristi. Ovo je ako se drzim doslovno tvojih rijeci. Uglavnom, ne slazem se tom odlukom. Druga bi bila stvar da to sto se zeli izbaciti ugrozava covjeka ili sto slicno, ali ovako ne vidim razloga jer nikome IE ne smeta. Tko ga zeli koristiti moze, a tko ne ne...
Ako si ga stavio za default SVE će se otvarat u njemu. Ko kaj klimama veli u Sedmici se ne postavljaju direktno na vrh start menija jel je to ostavljeno useru da sam složi kak hoće. Na taskbar se ništa automatski ne "lijepi" to moraš napravit sam. Kaj je to problem?! Kakvo je to zagorčavanje života ako je tebi ostavljeno da sam složiš izgled start menija i taskbara?
Ako si ga stavio za default SVE će se otvarat u njemu. Ko kaj klimama veli u Sedmici se ne postavljaju direktno na vrh start menija jel je to ostavljeno useru da sam složi kak hoće. Na taskbar se ništa automatski ne "lijepi" to moraš napravit sam. Kaj je to problem?! Kakvo je to zagorčavanje života ako je tebi ostavljeno da sam složiš izgled start menija i taskbara?
Meni nije problem, ali drugima da. Mozes da instaliras 3 internet preglednika, a opet u Taskbaru stoji IE, normalno je da korisnici prvo kliknu na IE ikonu. To je smislen potez Microsofta. Mislim da je Opera u pravu sto se buni.
Halo ,u taskbaru ništa ne stoji ako ti nisi to stavil tamo sa komandom - Pin to taskbar! I još jedamput - ako ti je npr. Opera stavljena za defaultni browser ,site (bilo koji) će se otvorit u njoj!!!
A bilo koji browser da instaliraš uvjek pita na početku dali ga hoćeš stavit za defaultni!