Jedan detalj, zvanično su nas ispalili za vraćeni Start, prognoza za njega je "ne pre 2015." (ako ikad).
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Češći update? - super, sad će svako malo tražit restart radi updatea!
Jedan detalj, zvanično su nas ispalili za vraćeni Start, prognoza za njega je "ne pre 2015." (ako ikad).
Skužili su da se digao veliki hype oko novog starta pa su odlučili da bi bilo bolje njega ubaciti u nove win, jer su ovi već pri kraju.
A bolje činiti atraktivnijim novi proizvod nego poboljšavati stari, jer se pare trebaju vrtiti.
ne znam što se svi toliko bunite oko 8.1?
jedina razlika u baratanju UI-em je što se pc gasi desnom tipkom miša (standardno, moguće je i to promijeniti na staro 3rd party programima). Neš ti nesreće lol.
Ali opet desnom tipkom miša na start tipku dobija se niz odličnih kratica, što nemate u 7-ici. Search je puno intuitivniji i bolje razrađen (dosta bitna stvar). Sve drajvere za prastari hardver sam našao i hardver radi uredno. Istina, bilo je potrebe s compatibility settingsima za neki hardver, no bilo je potrebe i ranije, kad je izlazila 7-ica, i tu je bilo čak i više problema s prepoznavanjem hardvera, pa danas svi dižu 7-icu u nebesa, kao najbolji MS OS.
Meni 8-1-ica radi brže i stabilnije na računalu starom 3 godine, sada na svima imam instaliranu 8-1-icu. Vidim samo prednosti, mane ako ih i ima (a i nije baš da ih ima) ne vidim. Puno toga jasno ovisi i o hardveru.
Btw, ovo za Miracast je zgodna novost, isprobat ću kroz koji dan sa kineskim smartfonom koji to podržava (predajnik je) :-)
Funkcionalnost onoga što se dobija levim klikom na Start je lošija. Inače radi vrlo pristojno.
Funkcionalnost onoga što se dobija levim klikom na Start je lošija. Inače radi vrlo pristojno.
ok, i?
lijevi klik je toliko bitan? btw, to sto si napisao i nije posve tocno jer moze se namjestit da se lijevim klikom ulazi u popis aplikacija (koji se opet moze sortirati prema nekoliko kriterija), a to je daleko bolje riješeno no u 7-ici gdje si se morao zezat s misem i pogadjanjem onih podmenija da bi dosao do neke aplikacije ili nekog njezinog dijela (pod pretpostavkom da nemas shorcute za tu aplikaciju a osobno ih ne volim imati na desktopu, pogotovo ne za rjedje koristene appove kakvih imam dosta). ovdje to imas instantno, sve na jednom ekranu (iza kojeg se nazire trenutna pozadina radne povrsine - desktopa).
ne vidim problem, stvarno ne vidim ...
Ova priča je ispričana milion puta sa svih strana.
Ne voliš imati ikonice na desktopu, ali ti odgovaraju mega-ikone u Startu Win 8?
Popis svih aplikacija u 8(.1) je izrazito nepregledan, ekvivalent toga da se svi podfolderi Starta iz ranijih Windowsa otvore odjednom, pa još sa preuveličanim ikonicama, tako da ne mogu da stanu na jedan ekran.
U 7-ici mi Windows u Startu nudi 10 najkorišćenijih aplikacija (koje nisu već pinovane na taskbar), a taj broj se može i povećati. Ovo se, za razliku od 8-ice, radi automatski, bez potrebe da ja nešto ručno pinujem, a mogu i to uraditi ako baš želim. Ako mi zatreba neka ređe korišćena aplikacija, verovatno ću je pronaći brzom pretragom - ovde su funkcionalnosti oba OS-a vrlo slične. A ako i to zakaže, brže ću ga pronaći u preglednom Startu starijih Windowsa, nego u prenatrpanom novom "All programs" (bez obzira što će mi možda trebati klik ili dva više).
Sve je ovo pomalo stvar ukusa, ali zaista ne vidim ni jedan scenario gde je interakcija sa novim GUI-jem efikasnija u odnosu na stari.
sve smo bliže "revolucionarnoj" devetki, koja će nuditi (prema još nepotvrđenim informacijama iz anonimnih izvora, jasno) nezabilježene funkcionalnosti: mogućnost odabira programa u kojem ćete raditi, grafički prikaz na zaslonu, restart nakon svake sitnice, prijavu u klub obožavatelja još tijekom instalacije, notepad, fliper, pasijans, mogućnost instaliranja programa ostalih developera, a sadašnji GUI iz osmice će se ponovo zvati sticky notes . 
Stvarno mi nije jasno kome treba stari klasični start meni.
Češći update? - super, sad će svako malo tražit restart radi updatea!
Wow, strašno. Posjedujem Windows Serrver 2012 R2, koji se naravno nikada ne gasi i biti će mi veeeliki problem jedan restart u 6 mjeseci. Jako sam zabrinut.
Funkcionalnost ne može biti lošija, nego samo ograničena manje ili više. Meni je fenomenalna. Tako primjerice u Control Panel ili Device Menager nikada brže nisam stizao. A najčešće primjenjivana radnja, tj. mijenjanje Power opcija mi je dostupna u dva klika miša.
Ova priča je ispričana milion puta sa svih strana.
Ne voliš imati ikonice na desktopu, ali ti odgovaraju mega-ikone u Startu Win 8?
Popis svih aplikacija u 8(.1) je izrazito nepregledan, ekvivalent toga da se svi podfolderi Starta iz ranijih Windowsa otvore odjednom, pa još sa preuveličanim ikonicama, tako da ne mogu da stanu na jedan ekran.
U 7-ici mi Windows u Startu nudi 10 najkorišćenijih aplikacija (koje nisu već pinovane na taskbar), a taj broj se može i povećati. Ovo se, za razliku od 8-ice, radi automatski, bez potrebe da ja nešto ručno pinujem, a mogu i to uraditi ako baš želim. Ako mi zatreba neka ređe korišćena aplikacija, verovatno ću je pronaći brzom pretragom - ovde su funkcionalnosti oba OS-a vrlo slične. A ako i to zakaže, brže ću ga pronaći u preglednom Startu starijih Windowsa, nego u prenatrpanom novom "All programs" (bez obzira što će mi možda trebati klik ili dva više).
Sve je ovo pomalo stvar ukusa, ali zaista ne vidim ni jedan scenario gde je interakcija sa novim GUI-jem efikasnija u odnosu na stari.
Start menu nije isto što i desktop površina. Možeš ti sve ikone koje su na startu koje ti pokreću aplikacije zakačiti ili na taskbar ili na Desktop površinu. Ja Start menu posmatram kao jedan džinovski interaktivni bilbo plakat u kojeg ulazim skoro nikada.
Stvarno ne znam kuknjavu oko 8-ce. Tko je ne voli neka ostane na 7-ci ili zašto ne, ako mu je u XP-u sve fino potvikano a ima stariji hardver, neka radi na njemu. Ne možeš porediti nekog klinca kojem mu je primarna svrha igranje video igrica i visenje na društvenim mrežama inekog tko radi u AutoCAD-u, ili Maya-i na dva 27" monitora.
Windows 8-cu koristim iz nekoliko ključnih razloga:
1. OS je duplo brži na 5 godina starom hardweru, sve leti apsolutno instantno.
2. Energetska učinkovitost (pitaj bilo koga tko je sa XP/7 prešao na 8 a ima laptop, životni vijek baterije je produžen i za 30%)
3. Pronalazak novih drivera i stabilnost samog sustava. 8.1 Enterprise Evaluation (besplatan Windows na 6 mjeseci) instalirao sam na 20-tak starih računara, svaki put me oduševi pronalaskom drivera za egozitčne neke soundmax drivere te neke nikada čuo WLAN kartice. Kod mene na računaru na 7-ci sam morao ručno instalirati WLAN Realtek karticu dok u 8-ci ne nađe odmah drivere prilikom instaliranja sustava ali nakon prvog Updatea driveri su tu. (protiv ove tri stvari nitko nema kontraargumenata)
Tako da moje iskustvo vraćanja sa 8.1 na 7-cu bilo je nedavno. Kada sam na brandirani računar HP Compaq 8200 Elite SFF (CPU Pentium Sandy Bridge te 4 GB DDR3 jedna pločica, grafička integrirana u sam CPU) morao malo 'očistiti'. Ispostavilo se da nema potrebe jer banka iz Austrije koja ga se rješila (inače se rješavaju svake 3 godine ili manje) vratila sve na tvorničke postavke sa svim validnim licencama. Ali radio sam na njemu i ismijao se. Gdje je Control Panel ovdje? Gdje je Device Manager? Pa klik na Star menu.. hahahhha, šta je ovo, nekakvo skrolanje miša nakon nekoliko puta klikom miša pa onda na All Progarms, uhh pobježe mi miš, ganjaj opet All Programs.. Kod 8-Ce je to 100 puta brže. Palac na Win tipku i jedan klik i eto ti programa na Desktopu (po potrebi između te dvije radnje imate i jedan skrol miša). Ali neki vrag me je tjerao da isprobam 8-cu. I onda to je bilo ovako.. WOW, WOW.. po nekoliko puta, OS se za USB stika instalira za 10 minuta. Ne mogu da vjerujem da jedan Pentium G630 (ako se ne varam) sa jednokanalnom memorijom i integriranom grafičkom na sam procesor jednostano jede moj dvoprocesorski AMD, sa punokrvnom grafičkom i dvokanalnom 4 GB DDR2 memorijom. Ali ja govorim liku, šteta ti je na ovo jednosavno vraćati 7-cu.
Sto ljudi - sto ćudi.
Windows 8 (i cijela "obitelj") je korak naprijed što se tiče performansi i pouzdanosti računala (bar za mene), a i korak unaprijed što se tiče debilizacije GUI-a, pogotovo na Serveru 2012. Flat layout My pictures (wtf to radi na serveru!!!), automatski mapiranih driveova na remote desktopu i lokalnih diskova na kraju, "My PC" natpis na serveru i hrpa takvih sitnica su mi strašno iritantne. U kombinaciji sa flat lookom i često mijenjanim ponašanjem start screena čine mi rad na serverima vrlo iritantnim.
I još jedna stvar sa serverom - mislio sam da će s vremenom potreba za restartom servera nestati kod dodavanja nekih rola i featurea, ali od 2003 zapravo ne vidim napredak, osim što je sve wizardizirano i pogljupavljeno do bola