Sta ces sad M$, ha? 
Sta ces sad M$, ha? 
Poala! Prestiga si me za sekunda, a misilia san se javit prvi.
Go Mac! Go to Hell!
Super rezultati,mada nisam baš to očekivao...
Nista cudno ja ocekivo da imaju i vise trzista.Ameri su uvijek voljeli out of box brand racunala (ko se sjeca jos gateway kravica) a pogotov apple.I kad nije apple bio popularan u ostatku svijeta osim u graficara (zbog tada superiornih G procesora) ameri su redovito kupovali.
'OMG' populacija voli 101 % plug & play i candy vanjstinu i spremni su platiti nesto visu cijenu da dobe sve servirano i upakirano.A i itunes ide ruku pod ruku sa njihovom mainstrem nametnutom im glazbom i stilom zivota.Ali to je vec za dublje analize i dokumentarce
Go Mac! Go to Hell!

Ajd nemojte tako. Svi se stalno bune kako Winsi nemaju dostojnu konkurenciju. Sad Mac-u dobro krene, pa sad opet nevalja...
Seri mi se vise od tih Amera i njihovog nadaleko poznatog dobrog ukusa,
a ovoj trojici iPlacenika na Bolu koja nas iz dana u dan zasipaju totalno nebitnim glupostima i novostima o Apple-u i njegova dva poluproizvoda bi porucio: nadjite i stavite kakvu analizu prodaje bilo cega sta ima veze s Europom - nedaj boze s Hrvatskom , pa onda mudrujte - a ne ovako prenosit nama totalno nebitne stvari s nama totalno nebitnog trzista.
p.s. Da sam vidio kakvu reklamu na Bol-u unazad 5 godina da ima kakve veze s Apple-om jos bi mozda i skuzio, ali ovako...
sad ce oni to sve jos jednom provjerit jer ti to nisi ocekivao. vjerovatno je doslo do neke greske pri zbrajanju.
Nista cudno ja ocekivo da imaju i vise trzista.Ameri su uvijek voljeli out of box brand racunala (ko se sjeca jos gateway kravica) a pogotov apple.I kad nije apple bio popularan u ostatku svijeta osim u graficara (zbog tada superiornih G procesora) ameri su redovito kupovali.
'OMG' populacija voli 101 % plug & play i candy vanjstinu i spremni su platiti nesto visu cijenu da dobe sve servirano i upakirano.A i itunes ide ruku pod ruku sa njihovom mainstrem nametnutom im glazbom i stilom zivota.Ali to je vec za dublje analize i dokumentarce
Ima ljudi koji nežele išta znat o računalima nego ih samo koristit. Ja sam samo ove godine 6 puta morao radit reinstalaciju os-a. Kad se tome doda laptop od žene, laptop od diteta, laptop od oca, računalo i 2 laptopa od punca - stim da samo malo širi krug obitelji potpuno izbjegavam jer je danas onaj ko zna "prićat" sa računalom, obićnom puku, kao Isus Krist!
sad ce oni to sve jos jednom provjerit jer ti to nisi ocekivao. vjerovatno je doslo do neke greske pri zbrajanju.
Ne, ne. Molim te reci zašto to nisi očekivao? :)))
Seri mi se vise od tih Amera i njihovog nadaleko poznatog dobrog ukusa,
a ovoj trojici iPlacenika na Bolu koja nas iz dana u dan zasipaju totalno nebitnim glupostima i novostima o Apple-u i njegova dva poluproizvoda bi porucio: nadjite i stavite kakvu analizu prodaje bilo cega sta ima veze s Europom - nedaj boze s Hrvatskom , pa onda mudrujte - a ne ovako prenosit nama totalno nebitne stvari s nama totalno nebitnog trzista.
p.s. Da sam vidio kakvu reklamu na Bol-u unazad 5 godina da ima kakve veze s Apple-om jos bi mozda i skuzio, ali ovako...
Da, nama jako bitno kakva je prodaja cega u Americi... Al ruku na srce, da Ameri nisu poludjeli za iPhone-om, ne bi niti EU... Ne bi se cudio da ta fransiza s Maco-om pocne i kod nas...
Da, nama jako bitno kakva je prodaja cega u Americi... Al ruku na srce, da Ameri nisu poludjeli za iPhone-om, ne bi niti EU... Ne bi se cudio da ta fransiza s Maco-om pocne i kod nas...
ljudi danas za igre prvenstveno koriste konzole a iMac je cijenom dosao u rang PCja, a designeom daleko ispred (stvar osobnog ukusa, ali trend cesto definira i osobni ukus). normalno je kad nesto pojeftini da se bolje prodaje, nije samo do reklame. prodaja u americi odredjuje prodajne trendove u svijetu i siguran sam da ni u hrvatskoj porast prodaje nije puno manji. dobro, lani se mozda prodalo 100 komada a ove godine 123, ali postotak je postotak.
ljudi danas za igre prvenstveno koriste konzole a iMac je cijenom dosao u rang PCja, a designeom daleko ispred (stvar osobnog ukusa, ali trend cesto definira i osobni ukus). normalno je kad nesto pojeftini da se bolje prodaje, nije samo do reklame. prodaja u americi odredjuje prodajne trendove u svijetu i siguran sam da ni u hrvatskoj porast prodaje nije puno manji. dobro, lani se mozda prodalo 100 komada a ove godine 123, ali postotak je postotak.
Pricas gluposti. Usporedi samo postotke svijetske prodaje? macica nigdje ni blizu top 5. U americi se prodaju dobro jer u americi ne kostaju vise od drugih. To je jedini razlog zasto imaju toliku prodaju u americi. A dok su u ostatku svijeta skuplji od drugih do tada ce ih i izbjegavti s razlogom svi racionalni ljudi.
Pricas gluposti. Usporedi samo postotke svijetske prodaje? macica nigdje ni blizu top 5. U americi se prodaju dobro jer u americi ne kostaju vise od drugih. To je jedini razlog zasto imaju toliku prodaju u americi. A dok su u ostatku svijeta skuplji od drugih do tada ce ih i izbjegavti s razlogom svi racionalni ljudi.
ti sebe smatras racionalnim? s obzirom kako olako drugima govoris da pricaju gluposti, pretpostavljam da se smatras i pametnim? i onda u postu boldas izjavu kako americko trziste odredjuje prodajne trendove i nazivas je gluposcu te totalno nevezano uvrstavas postotke prodaje sa postotkom rasta u americi. ne decko, ne pricam ja gluposti nego si ti preglup da bi nesto shvatio. da ipad nije agresivnim marketingom u americi ponovo stvorio redove cekanja ne bi ih bilo ni kasnije u europi. Na japanskim sajmovima uredjaji cesto puta budu predstavljeni puno prije nego na americkim no ipak niko za njih ne cuje dok ne krene prodaja u americi. potrosacko drustvo i marketing je kod covjeka razvilo naviku da se razbacuje novcem za nepotrebne stvari a stedi na esencijalnima. i bmw i mercedes su skuplji od drugih no svako druga seljacina koja zivi ko podstanar i nema za gorivo ga ipak kupi na kredit.
ti ocito racionalnim ljudima smatras ljude koji racunalo koriste za igru, jer kad bi imao pojma koliko u nekim poslovima Mac dobro dodje ne bi pricao ovakve nebuloze. Osobno profesionalno koristim Mac i PC(nazalost, iskljucivo zbog AutoCADa) i znam koliko je u aplikacijama u kojima radim Mac (slabijih specifikacija) brzi, stabilniji i pouzdaniji od PC-ja. Kad k tome dodam da danas razlike u cijeni izmedju Maca i po specifikacijama istog (dakle ne ekvivalentnog nego puno goreg) PC-ja sa monitorom iste dijagonale i priblizno iste kvalitete, kvalitetnom periferijom i OSom kosta skoro isto, a da se o dojmu na klijenta koji Mac svojim designom postize ne moze usporedjivati, zakljucujem da si ti taj koji prica o stvarima o kojima blage veze nema.
- nešto sam vjerojatno pomješao.. zar nije Mac u USA cca 30%, koristi se u školama itd.
- možda je ovo samo neka druga statistička metoda, a statistika je znanost narihtavanja brojeva da lijepo izgledaju grafikoni u excelu... ili sam to pomješao s vladinim izvješćem?
Petak, sav sam nekako rastresen, ni taxiji ne voze.. (-užas nemaš više s kime na cesti odigrati partiju šaha, kud taj svijet ide...)
enivej; Yuppee, GoMac! (nešto kao Yu-Go?)
Mene ne cude ovakvi rezultati jer je i oni kupci koji do sada nisu imali novaca za uc u Apple svijet info. opreme sada jesu preko jeftinijih i dostupnijih uređaja poput iPodova, iPhonea pa i nešto skupljeg iPada. Jedno povlaci sa sobom drugo. Inace, uopce ne razumijem bijesne komentare i vrijeđanja između Apple-a i obicnog "PC" puka jer mi je presmijesno da su se ljudi u stanju uzet na zub oko sasvim irelevantnih stvari. To što nekog smeta Apple vijest mi je isto tako presmiješno s obzirom da je Apple s vremenom postala jedna od top 5 IT tvrtki u svijetu, ali i opcenito. Pa sto bi sad trebali ignorirat vijesti od Applea samo zato sto prosjecan hrvat nema novaca pa je jalan na cijeli svijet ili smo mi ipak, opet najpametnija nacija na svijetu. Price o Apple-ovim poluproizvodima ili uređajima za sminkere su price za malu dijecu, kompleksase i sl. osobe koje zive u svojem "malom"svijetu tj. ne vide dalje od svojeg nosa. Posto sam vec dulje u prodaji, a i dobro sam upoznat sa ekonomijom opcenito mogu bez problema objasnit kako stvari u "normalnom"svijetu funkcioniraju. Najprije Apple nije tvrtka od prekojucer pa za sve one nadobudne, nikakav uspjeh se ne gradi preko noci. Samo se pametnom poslovnom politikom, strategijom dolazi do opipljivog uspjeha. Price o nekakvom "nasilnickom" marketingu jesu presmijesne. Marketing moze biti samo bolji ili losiji tj. uspjesniji ili ne. Sam po sebi marketing ne znaci puno ako proizvod koji reklamira i prodaje nije dobar. Suprotno jos nitko nikada nije uspio postici, barem ne na duge staze. To da se i "govno" moze prodat ako je dobro upakirano prolazi samo u glavama ovakvih podneblja jer su ljudi navikli drugima prodavat "muda pod bubrege" tj. varat ili krast. Kad kupis dobro upakirano "govno" pa doma maknes sav celofan opet ti na kraju ostaje "govno". Takav potez mozes izvest samo jednom i na malom broju ljudi koji ti jako moraju vjerovat jer u konacnosti govno nitko ne zeli. Dakle, takva prica o "zamatanja govna u celofan" NE PROLAZI. Osnovna pretpostavka dobroj prođi na tržištu jest da je proizvod dobar. To je baza svega. Zašto dobar, opet XY faktora odlucuje o sudu vecine, ali ne kaze se badava da "dobar proizvod prodaje sam sebe". Tek sa takvim proizvodom pa zatim dobrim marketingom postizu se rezultati. Sve te kompanije ulazu milione i milione $ u svoje kampanje, marketing pa svi ne uspijevaju sa istim rezultatima. Preduvjeta uspjehu je mnogo vise od samog marketinga. Dakle, bitan je cijeli paket. Pojedinacno sad o Apple proizvodima nema smilsla raspravljat jer je to nebitno, prodajni rezultati govore sami za sebe i to je krajnja ocijena. Ali maloumno je zakljucivat i uvjeravat sve oko sebe kako Apple ima ukupno 2 poluproizvoda i na kojima zgrce milijune. O takvom necemu jos nitko pametan niti retka nije napisao i bolje je da o tome svoju dijecu ni ne ucite. Komentari tipa Amerikanci su glupi ko noc, retardirani amerikanci i sl. najprije govore o nasoj/vasoj kulturi, a najmanje o amerikancima. Na zalost svih nas, 95% hrvata ameriku ce vidjeti jedino "preko filmova". Cinjenice su da prosjecan Amerikanac od 10-70 godina starosti posjeduje najmanje jedan komp., lap, smartphone, netbook ili na koncu nekakav tablet, a to ponajviše zato jer može. A to što može ne iskljucuje ono dal mu to treba jer je to nasa najcesca i najgluplja analogija. Jean amer ne treba dat cijelu svoju placu na jedan takav uređaj. Vec sama ta cinjenica dovoljno govori o razini informaticke pismenosti cijele nacije. To su cinjenice. A kod nas je pak takva situacija da su tek velikoj manjini dostupne sve tehnoloske poslastice pa se desava da u tu nasu manjinu ulaze i oni koji zbilja imaju jake razloge da trose novac na takve stvari. A na to velikom vecinom otpada mlađa populacija, oni koji su zbilja zaljubljenici u info. opremu, i na kraju oni kojima je to posao. I tada se desava da je ta nekolicina pametnija nego svi u svijetu zajedno. E pa to bas ne ide tako. Nije li vam cudno da prosjecan Amer niti ne pomislja na "overklokanje" i slicne akcije, a da je balkan pun ekipe koja "overkloka" sa jednom rukom u đepu i jednim okom zatvorenim. Amer kad treba jaci stroj kupi jaci stroj, a hrvat nema taj luksuz pa iz svoga izvlaci zadnje atome dok se, karikiram, komp ne rastopi. Ali takve sheme same po sebi nemaju veze sa informatickom pismenoscu, razinom informaticke naobrazbe ili pamecu nacije opcenito. I moj deda je znao sam rastavit motor auta u detalje, a ja danas ne znam bas najtocnije sto je karburator, sto klip, a sto klipnjaca. Ali ja zato imam puno vise vjestina od svog dede koji moderan auto vise ne bi znao zapalit. Mozda nije najbolji primjer, ali sam htio pokazati kako se vjestine razvijaju s uvijetima u kojima se covjek nalazi. U zapadnom svijetu, odakle svi moderni trendovi i dolaze, ljudi se sluze najnovijom IT opremom jos od dijece u vrticima pa sve do penzionera u umirovljenickim domovima. Normalan zakljucak je da bi ipak bila daleko vec katastrofa za svijet kad bi mi svoje stanje preslikali na ameriku ili se pak stanje u americi preslikalo na nas. Tako da, priznali vi to sebi ili ne, vecinu toga sto pojedete, popijete, pogledate u kinu, na TVu, obucete na sebe i sl. dolazi iz omrazene vam amerike. Stoga, nisu slucajno sve najjace svijetske kompanije, a da ne govorim o kompanijama iz IT svijeta, nastale bas u americi. Mi nemamo uvijeta da bi mogli znati sto je najbolje. Prihvatite to. A po nekima sa ovog foruma izgleda da za kormilima tih kompanijama sjede neki mađionicari koji ostatku svijeta prodaju same poluproizvode. Nemam nista protiv hrvatske, i sam sam hrvat, ali bas zato sto volim hrvatsku zelim da se svi mrdnu iz svoje misje rupe, oslobode se primitivizma i tog nekakvog "kompleksa manje vrijednosti". Ovo je štivo za sve one koji si je... majku zbog kakvog iPhonea ili HTCa, Applea ili PCa.
A.
Mac je savršan, jadva čekam novo savršenstvo :)) Hoče biti live blog na bugu :D Još samo to fali.
Ovo si dobro rekao, baš je tako, pojedinci se doslovce osjecaju ugrozeno. Umjesto da se uzdignu iznad glupih rasprava isti misle da su pametniji od svih.
pojedinci se doslovce osjecaju ugrozeno
Ništa čudno. Čak ne samo pojedinci, usuđujem se reći da se većina osjeća ugroženo.
I naravno da se osjećaju ogroženo i osjećat će se sve dok budemo zatrpani vijestima ovakvoga tipa.... i dok ima ljudi (srećom manjina, ako se prepoznajete sry -žao mi je) koji drulaju na ovakve vijesti.
@Commodore ti stvarno nakon takvih postova ocekujes da te netko shvati ozbiljno? To sto sam boldao je glupa izjava i koliko god ti gluposti napricao to se nece promijeniti. Svako trziste s razlogom ima svoju politiku a i trendove sto je tebi neshvatljivo ali to je tvoj problem. Neda mi se navoditi primjere kojih ima beskonacno uostalom sama vijest je dobar primjer. Usporedi postotak prodaje maca u svijetu i u americi. Problem? I drago mi je sto ti moras svoje klijente ocarati svojim prekrasnim macom umjesto radom :)) tome i mac jedino moze sluziti posto je za ozbiljan rad neadekvatan.
@2008 Jesi ti normalan? Koliko si gluposti nadrobio je nesto nevjerojatno. Dalje bi svaki komentar na takav post bio previse. Uglavnom idi pred americku ambasadu i trazi da te posvoje :))
@artfull dobra ti je kamuflaza..... ali si i dalje bistar kao toksicni mulj u madarskoj iako ne toliko opasan :))
p.s. zasto ne postoji bar jedan, ali samo jedan, mac fanboy koji zna nesto argumentirati? Koji zna da lazi i izmisljotine nisu dobar argument u raspravi? Zasto?
A sto da ti argumentiram?
Imam mac (imac g5 20inch) vec dvije godine - kupljen polovan (star barem jos 2) - graficar - radi sve sta mi treba, nikad se nije srusio, nikad zastekao, nikad zapeo - sluzi mi jos i kao tv u sobi a front row je savrsen za gledanje filmova iz kreveta. Sve radi - nikad nista nisam u os-u trebao dirat ili namjestat. Bi li to sve bilo izvedivo sa PC-em starim 4god i win na njemu? mislim da ne - imamo sam prije toga jedno 10god PC i problemi su bili konstantni - nista veliki al recimo da sam prosjecno svakih jedno pola godine trebao reinstalirat windowse, a rok trajanja prisjecnog PC-a mi je bio jedno2-3 god max.
Mozda vi ovdi uzivate u sastavljanju i rastavljanu kompa stalnom mjenjanju kartica i sl, al meni se to iskreno receno vise ne da radit. Kad nesto kupim ocekujem da radi out of the box. Mac to ima, PC rijetko - najvise sta se dobije su originalni windowsi - i to je to :) pa ti onda trosi dane na instalaciji softwarea i deinstalaciji demo smeca koje dobijes sa novim kompom.
@Commodore ti stvarno nakon takvih postova ocekujes da te netko shvati ozbiljno? To sto sam boldao je glupa izjava i koliko god ti gluposti napricao to se nece promijeniti. Svako trziste s razlogom ima svoju politiku a i trendove sto je tebi neshvatljivo ali to je tvoj problem. Neda mi se navoditi primjere kojih ima beskonacno uostalom sama vijest je dobar primjer. Usporedi postotak prodaje maca u svijetu i u americi. Problem? I drago mi je sto ti moras svoje klijente ocarati svojim prekrasnim macom umjesto radom :)) tome i mac jedino moze sluziti posto je za ozbiljan rad neadekvatan.
@2008 Jesi ti normalan? Koliko si gluposti nadrobio je nesto nevjerojatno. Dalje bi svaki komentar na takav post bio previse. Uglavnom idi pred americku ambasadu i trazi da te posvoje :))
@artfull dobra ti je kamuflaza..... ali si i dalje bistar kao toksicni mulj u madarskoj iako ne toliko opasan :))
p.s. zasto ne postoji bar jedan, ali samo jedan, mac fanboy koji zna nesto argumentirati? Koji zna da lazi i izmisljotine nisu dobar argument u raspravi? Zasto?
Moje prvo računalo je bio spectrum 48K. S njime sam zaradio prve pare. Nakon toga sam imao amigu, valjda 10 pc-a i sada na kraju imaca. sa svima sam zarađivao pare. u tom razdoblju sam programirao, sastavljao pcije, održavao sustave u internet cafeu, instalirao mreže u školama, i na kraju koristio pc pa imac za posao kojim se sada bavim (vezan za web i projekte). nikada do sada svo to vrijeme nije mi komp bio izvrsna alatka s kojom nema ali nikakvih problema kao sada od kada imam meka. da mislim da je savršen - nije. da može bolje - može sigurno. i sa svakim novim osxom je bolje. da su mi dojadili windowsi, rušenje, usporavanje, bojaznost da će freeware koji instaliram usporiti komp i nasrati gluposti po registriju koje onda moram cijeli dan tražiti i brisati, svako malo ponovno instalirati os ili ga ne dirati uopće kako ne bih nešto poremetio - dojadilo mi je toliko da više naradije ne bih taknuo pc.
intuitivnost rada, mogućnosti i podrška koju imam na meku je ono što meni treba. i za to ću platiti više nego za "obični" pc, iz jednostavnog razloga što znam da ću vrlo brzo vratiti uloženo.
i upravo iz tih razloga ću preporučiti meka svakome kome treba računalo za posao, a ne kako bi u njega stavlja i vadio komponente. naravno da postoje poslovi u kojima nema adekvatnog softwarea naročito ako je potreban točno određen program napravljen za upravo taj posao i tada se mora koristiti pc, ali tako je kako je. masovnost pcija utječe na količinu specijaliziranog softwarea.
a sada ti slobodno odgovori nešto, a da ne vrijeđaš, spominješ fanboye i slične gluposti i da barem nešto argumentiraš.
Mene u svemu najvise fascinira cinjenica da ne moze proci niti jedna vijest u Appleu a da se:
1. ne pretvori u prepucavanje obozavatelja i mrzitelja jedne i druge strane,
2. ne izbjegne vrijedjanje, ponizavanje, pljuvanje Applea, MS-a, korisnika jednog i/ili drugog.
Ne znam zasto je to tako, jer... LJUDI, ovdje je iznesena vijest o tome da Apple osvaja jedno trziste. Cemu uvijek iznova klanje oko toga da PC koriste "pravi muskarci" a Apple koriste sminkeri, pederi i priglupi ameri?!
Iz "Moj PC" rubrike jasno je da koristim i jednu i drugu platformu, ali mi doista ovdje nije namjera govoriti zasto jedno i drugo. Niti cu reci da je PC smece a Apple najbolje sto covjek moze pozeljeti, niti cu reci da jedno ne moze zamijeniti drugo. Kada bih krenuo objasnjavati kako i zasto, zavrsio bih na litanijama koje bi pojele prostor cijelog Bug foruma.
No, vracam se na samu vijest.
Prica o Appleovom osvajanju americkog trzista po mojem je osobnom sudu pomalo izvucena iz konteksta i, stovise, ne osobito vazna jer:
1. Ne slazem se da USA diktira globalne trendove u tolikoj mjeri.
Dokaz A: USA trziste osobnih racunala raslo je 3,8% u ovom kvartalu, dok su globalne isporuke rasle 11% (izvor: IDC)
Dokaz B: Rast prodaje Mac obitelji u USA okvirima mozda je impresivna, ali cinjenica je da su, primjerice, Lenovo i Asus na GLOBALNOJ razini u ISTOM razdoblju rasli cak 30%. Nadalje, Toshiba je rasla 15%, dok su samo tri vodeca stagnirala i, dapace, izgubila udio na trzistu (HP, Acer i Dell). Usporedimo to s Macovih 24% na americkom trzistu, i stvari ipak vise nisu tako impresivne, zar ne?
Dokaz C: Medju forumasima nema samo klanja na relaciji PC-Mac, vec i na relaciji iOS-Android-Symbian-WinMo-BlackBerry. Objektivno, smartphone trziste ipak spada u IT. Ako USA diktira globalne trendove, zasto u cijelom svijetu No.1 nije BlackBerry ili iOS (osobito ipak BB)? Prosirimo kontekst i na "obicne" telefone... Nokia je zadnja rupa na svirali USA trzista, a globalno ipak drzi preko 40% udjela. Gdje je opet prica o USA diktatu? Uostalom, gdje je prica o GSM standardima obzirom da je posve bezuspjesno USA nametao svoje protokole koji n kraju nisu zazivjeli nigdje osim preko Velike bare?
2. Na globalnoj razini Apple i dalje nema osobito veliki utjecaj, jer da ima, nekako mislim da bi na sva zvona objavljivali koliko su im rasle isporuke i koliko su povecali svoj udio na globalnom trzistu. Mozemo mi pricati (cak i zeljeti) stogod zelimo, ali americko je trziste tek jedno od velikih trzista, i to na samom zacelju jer stagnira u odnosu i na EU, a osobito na regiju Azija/Pacifik. Osobno bih bio jako sretan da Apple ima trzisni udio u ostatku svijeta koji je jednak ili veci nego onaj u USA, ali eto, nema.
I samo jos jedan komentar. Zbilja, priznajem, postaje pomalo iritantno koliko je nebrojeno vijesti o Appleu, i ponekad imam osjecaj kao da ce se Bug Online pretvoriti u cisto tvitanje svega sto Jobs i ekipa rade na bazi sata (a ne dana, tjedna, mjeseca).
Ukratko - long live Mac, ali i long live PC!
Moje prvo računalo je bio spectrum 48K. S njime sam zaradio prve pare. Nakon toga sam imao amigu, valjda 10 pc-a i sada na kraju imaca. sa svima sam zarađivao pare. u tom razdoblju sam programirao, sastavljao pcije, održavao sustave u internet cafeu, instalirao mreže u školama, i na kraju koristio pc pa imac za posao kojim se sada bavim (vezan za web i projekte). nikada do sada svo to vrijeme nije mi komp bio izvrsna alatka s kojom nema ali nikakvih problema kao sada od kada imam meka. da mislim da je savršen - nije. da može bolje - može sigurno. i sa svakim novim osxom je bolje. da su mi dojadili windowsi, rušenje, usporavanje, bojaznost da će freeware koji instaliram usporiti komp i nasrati gluposti po registriju koje onda moram cijeli dan tražiti i brisati, svako malo ponovno instalirati os ili ga ne dirati uopće kako ne bih nešto poremetio - dojadilo mi je toliko da više naradije ne bih taknuo pc.
intuitivnost rada, mogućnosti i podrška koju imam na meku je ono što meni treba. i za to ću platiti više nego za "obični" pc, iz jednostavnog razloga što znam da ću vrlo brzo vratiti uloženo.
i upravo iz tih razloga ću preporučiti meka svakome kome treba računalo za posao, a ne kako bi u njega stavlja i vadio komponente. naravno da postoje poslovi u kojima nema adekvatnog softwarea naročito ako je potreban točno određen program napravljen za upravo taj posao i tada se mora koristiti pc, ali tako je kako je. masovnost pcija utječe na količinu specijaliziranog softwarea.
a sada ti slobodno odgovori nešto, a da ne vrijeđaš, spominješ fanboye i slične gluposti i da barem nešto argumentiraš.
Ma vi kvazi strucnjaci ste stvarno nenormalni. Ako mojoj sestri win xp sp2 radi vec dvije godine bez potrebe za reinstalacijom u cemu je onda vama problem? Da niste mozda ipak blago receno racunalno nepismeni. Eh da napomenem sestra mi nije nikakv system admin ili nesto slicno kao vi kvazi strucnjaci nego je studentica arhitekture....
Opet neznam o kakvoj tehnickoj podrsci za mac haluciniras kada je u hrvatskoj uopce nemas a u americi kakva je, je najboje opisao sheldon iz big banga :))
Ako tebi ljepe slicice pomazu u radu onda mora da si djevojcica od 12 godina. Ta intuitivnost u radu je tako dobra da kada sjedem za mac osjecam se klaustrofobicno kao da sam osakacen. Sve trazi vise akcija za obaviti a nudi manje opcija i mogucnosti. Samo ukljucivanje/iskljucivanje usb memorije je na macu postupak a na windowsima samo ukljucis i iskljucis. Kakva intuitivnost pobogu???? A da ne pricam o nacinu transferiranja podataka... bolesno
To sto mi neki volimo svoje kompjutere rastavljati i nadogradivati kao sto to neki rade s autima npr. ne znaci da je to obaveza ikome ikakva! Moja sestra, da je opet uzmem za primjer, svoj prosli komp vec 6 godina nije ni rastavila ni sastavila ali nekim cudom on jos uvijek radi. Mozda je taj kompjuter neka anomalija sto radi bez da mu mijenjanm kompnenete svakih par mjeseci?? Pa bio bi da nisam iz usluge sastavio dosta pc kompatibilnih racunala koji vec godinama rade bez ikakve potrebe za zahvatima poput zamijenje dijelova! Jednostavno obavljaju posao za koji su namijenjeni.
Ma mislim da uopce ovo sto ti pricam tebi do mozga doprijeti nece. Da stanes i razmislis malo sto govoris shvatio bi koje su to gluposti i da je tako svijet jednostavno nebi funkcionirao. Zamisli puste firme koje koriste windowse u radu ( cini mi se da postotak sigurno prelazi 95% ako ne racunamo kase) koliko bi vemena gubile da moraju svakih par mijeseci zaustaviti rad zbog toga sto moraju reinstalirati windowse na svim kopmjuterima i na tome jos izgube dane kao sto ti tvrdis da treba. Pa jesi ti totalno poludio? Pa zar bi itko bio dovoljno lud da koristi windowse?
O stabilnosti mac osa ne zelim uopce pricati jer meni se cini da ona takozvana duga smrti vas hipnotizira. E pa mene nije tako da sam je uredno vidio i zapamtio mnogo puta. A da iritira iritira do besvijesti. I to na mac osu koji je na sebi imao instaliran samo pro logic i nista vise!! A na windowsima na kojima imam programa raznih i svakakvih ne sijecam se koliko godina nisam vidio bsod i nista slicno da se desilo bez da sam sam uzorokovao namjerno.
I samo jos da ti kazem da post koji svodis na jajajajajajajajajajaja+mac je super i genijalan a windowsi smece (tvoj post ukratko ako nisi jos shvatio) ne sadrzi apsolutno nikakve argumente i to sam po sebi bas i nije u ovoj raspravi.
p.s. ostatak fanboya nemojte se ljutiti ali trenutno mi se neda odgovarati svakome na gluposti koje napise :)) a niti mi je to obveza :))
p.p.s. 2008 prestani vise za boga miloga. Osobno bi mi mac pojednostavnio zivot kao i kolica za invalide. Posto su mi noge potpuno funkcionalne za kolicima potrebe nemam.
ne mogu vjerovat da neki jos diskutiraju s gospodinom konjRR. idem popricat sa svojim psom...
Stupid Americans.
ne mogu vjerovat da neki jos diskutiraju s gospodinom konjRR. idem popricat sa svojim psom...
Pozdravi ga, a i raspitaj se gdje ti mogu pomoci da nebi zavrsio kao son of sam :)
@2008 opet si napricao se nekih stvari za koje mi nije jasno u kojem si filmu vidio. Za primjer komp za kojim upravo sjedim vrti win 7 x64 i boot particija je manja od sekundarne?? U cemu je problem. Ostalo da ne nabrajam. Koje smece s nakalemi?? Kakve anti ovo anti ono moram imati ? Uputi me jer neznam. Viruse i ostali malware ni neznam da postoji na svojim strojevima. I nigdje nisam rekao da OSX nema neke stvari koje win nema ali kada bi isao tim putem lista bi bila poprilicno duga i naveliko u prednosti za windowse. Ja samo tvrdim da je osx veoma daleko od najboljeg osa a pogotovo da je savrsen kao sto neki ovdje tvrde. Dakako ni windowsi nisu savsen os i imaju dosta nedostataka ali kada usporedim to sa OSXom puno mi ih je lakse trpiti. A i probaj razumjeti da nema tog nedostatka koji se na ovaj ili onaj nacin na windowsima neda ispraviti dodatnim softwerom sto je daleko najveca prednost nad OSXom.
Ako neznas za onu prekrasnu rotirajucu dugicu mozda se sijecas rucnog sata ako si vec tako iskustan korisnik maca? Proguglaj i saznaj zasto se sat pretvorio u sarenu rotirajucu dugicu koja ocito na tebe dijeluje kako je steve jobs zamislio :))