što se UI a tiče, mislim da je OSX oduvjek pa i sad ispred i to dosta ... al kažu da se o osobnoj estetici ne treba razglabati pa ne trebamo ni mi, samo tvrditi da je win ljepši ili obratno je moj ili tvoj osobni stav. Činjenica je da apple ima najviše estetske standarde u industrjii i najveću tradiciju što se toga tiče. Windovsi tek od viste na ovamo liče na nešto, al pozitivni pomak je očigledan.
Brzina i ostalo ... oba OSa imaju svoje jače i slabije strane, potpuno su usporedivi i za niti jedan se ne može reći da je bitno bolji ili lošiji. Opet osobne preference i pitanje tvog workflowa i estetike.
Linux i unix općenito ( ako OSX ne ubrajam u unix radi usporedbe ) su daleko manje zastupljeni na desktop od win i OSXa. Na serverima da, naravno ... o unixu za modeme, frižidere i sl ne bih :)
Naravno da apple hw i sw ima mana i više puta sam govorio o njima ... jednostavno za sad su mi najmanje izražene i zato ga daleko više koristim od windowsa.
istina je da je linux manje zastupljen,ali što to govori...da ljudi u biti još ne poznaju istinsku kvalitetu..jer sve što je u osnovi unix,ne može biti nekvalitetno....razlog tome je donedavno nepostojanje GUI-a za linux..a prosječni juzeri bježe od terminala kao vrag od tamjana...na sreću....danas postoje brojne distribucije full u grafičkom okružju...nedavno sam probao linuxMINT i oduševio se poput djeteta...lakoća full automatske instalacije(osim određivanja drive-a i veličine instalacije)..ostavila me je bez teksta...sve je tajko bezbolno i lagano,a linux više ne ostavlja dojam da se radi o polovičnom proizvodu...mali je bed u tome jer je linux arhitektura podosta drugačija od MS win-a..tako da je potrebno učenje,ali nakon što se to savlada,ostaje samo zadovoljstvo....software-ska podrška je tako velika,da kažemo,na jedan WIN program ili paket..dolazi od 3-5 programa za linux..i sve to...besplatno....da prerežem...probajte...nećete se pokajati...samo malo strpljenja pokažite za učenje....stostruko će vam se vratiti...da sam sve ovo pričao za MS,rekli bi da sam plaćenik bill-ov,ovako meni niti kuna u džep jedino oduševljenje,koje želim podjeliti sa drugima...
Hehe potpisujem sve , ja san nakon dosta godina koristenja wina (od 96) , proba san prvo ubuntu 8.04(poslin malo i mint ,kubuntu ,fedoru9 itd..)prvo je upocetku bilo problema s glupostima koje sad rjesim u min(codeci ,driveri i sl) nakon cca 2 miseca skuzija san da windowse ni ne koristim .
Sad iman dual boot Ubuntu 9.04(koji se koristi 95% vremena ) i windows xp .
Ubuntu mi radi brzo kao sta je radija i prvi dan kad san ga instalira ,+ sta je jos vaznije i sva periferija mi radi super , printer , tv kartica ,scanner , card reader , gamepad ....
Neke stvari mi nisu stimale u pocetku ali to je vise zbog neiskustva na linuxu sad mi se ti problemi cine trivijalni (sta u biti i jesu i u cas se srede )
Najveca prepreka ljudima kod prjelaza na neku linux distru je NAVIKA i LIJENOST za ucenje necega novog.