Kraj grafičkih API-ja?

poruka: 12
|
čitano: 1.386
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kraj grafičkih API-ja?".
17 godina
neaktivan
Kraj grafičkih API-ja?

Sada je puno jasnije na što su Intelovci mislili kad su najavljivali larabe.

Oni su  već onda spominjali da  će dx biti nepotreban.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kraj grafičkih API-ja?

Hm.. treba sve to uzeti sa popriličnom rezervom jer taj isti lik je također već odavno najavljivao propast PCa kao igrače platforme u korist konzola, a eto da nam je PC 'živ i zdrav' što se igranja tiče.

Osim svega zar ne dolazi uskoro dx11 i svo čudo kerefeka u njemu? Koliko mi se čini, GP CPUovi još barem 3-5 godina neće dostići GPUove u snazi potrebnoj za renderiranje slike, a kamoli još da budu u stanju i vrtiti ostale paralelne procese (kao A.I.) uz grafiku - LOL! Belji se

Intel Core2 Duo E8400 6MB, 4GB OCZ Gold 800Mhz, Gainward GF8800GTS 640MB, Gigabyte X38-DS4 Ultra Durable 2
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kraj grafičkih API-ja?

Tko zna sto ce biti ali cisto sumjam da ce se to uskoro dogoditi ,  ipak je Microsoft tu u igri tako da je sve to ,,Rekla,kazala*

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Kraj grafičkih API-ja?
Dado_ZG78 kaže...

Osim svega zar ne dolazi uskoro dx11 i svo čudo kerefeka u njemu? Koliko mi se čini, GP CPUovi još barem 3-5 godina neće dostići GPUove u snazi potrebnoj za renderiranje slike, a kamoli još da budu u stanju i vrtiti ostale paralelne procese (kao A.I.) uz grafiku - LOL! Belji se

Hmm, zar ne treba oko 3-5 godina da se jedna igra razvije u potpunosti?! Za 5 godina će biti jedna potpuno drugačija slika, AMD & Intel će najvjerojatnije imati multifunkcionalne procesore a niti nVidia neće kaskati jer su već sada ušli u razvoj procesora koji je komparativan Intelovom Atomu (nije za PC ali.. )
17 godina
neaktivan
Kraj grafičkih API-ja?

Ma sve je to super, i vjerojatno ce se krenut u tom smjeru... eventualno jednog dana.

Ali jedno je 200% sigurno, u sljedecih 5 godina nema teoretske sanse da bilo sto od toga vidimo. Moze i Intel najavljivat koliko hoce, ali jedna tako ogromna industrija, i navike ne mogu se odjednom prebacit na "nesto novo"

0 0 hvala 0
17 godina
Kraj grafičkih API-ja?

Ajde naxeem, daj i ti svoj glas, baš me zanima što misliš o ovome...

Moram priznati da meni nije baš potpuno jasno (a da sam običan laik, jesam) - Intel i AMD se izuzetno trude održavati kompatibilnost x86 procesora. Kako će onda funkcionirati ovakav masivni paralelizam, ako će pojedini dijelovi tih novih 'višenamjenskih' procesora funkcionirati na različite načine (a prilično sam uvjeren da hoće).

Mislim, jedna je stvar napisati nekoliko varijanti F@H programa za izvođenje na x86, ATi/AMD, nVidia ili Cell procesorima. Pisati svaku igru uvijek iznova za tri različite platforme mi se čini suludo, dakle i nemoguće bez opet nekakvog API-ja koji bi to objedinio... Ili griješim?

Pazi, gledam te!

0 0 hvala 0
17 godina
Teško je pobjediti giganta poput microsofta. Pa on je među prvih 3 najbogatijih proizvođaća. Nakon Coca-Cole.
A i da vam iskreno kažem nekako me već počeo živcirat ti DirectXevi.Svaki put kad neki novi izađe, (a izlaze svaki mujesec) moram kupit novu grafičku.S time da ni ti DirectX koji su izašli nemogu baš iskoristit kako spada.
nije na nama da odlučujemo tko će umrijeti a tko živjeti.već da iskoristimo preostalo vrjeme najbolje što možemo.
17 godina
neaktivan
Kraj grafičkih API-ja?

Teško mi je ovo zamisliti , jer iako su novije grafičke kartice dosta programabilne, tj. mogu izvršavati širok spektar naredbi, to ne znači da su grafički api-ji postali bezpotrebni.  Kao prvo, grafički api-ji su svakom programeru koji radi s grafikom potrebni, neće valjda ljudi pisati izpočetka sve APIje koje pružaju DX ili OpenGL, a koje omogućavaju učitavanje, manipulaciju i renderiranje objekata s različitim grafičkim funkcijama i postavkama.  Jedino će se možda ti apiji prilagođavati mogućnostima novih arhitektura, dok će sučelje sa strane programera ostati isto tj. slično, ali takve stvari se događaju već godinama, svaka nova generacija grafičkih kartica i apija se pružaju nove mogučnosti i evoluiraju.. Grafičke kartice su evoluirale u ovu arhitekturu s programabilnim streaming procesorima čisto zbog toga što je to bilo najbolje rješenje za igrice, a tek onda kada se je shvatilo da bi se mogle upotrebljavati i za druge svrhe se je krenulo s GPGPU-om, koji nikada neće toliko tjerat napredak paralelnih procesora koliko su to napravile igrice. Dakle, poanta je u tome da će grafičke kartice ili ono u što one evoluraju uvijek biti prvenstveno korištene za renderiranje igrice i kao takve će uvijek podržavati neke grafičke apije koji su softverska podrška programerima.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.9.2008 10:44 (manic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Ajde naxeem, daj i ti svoj glas, baš me zanima što misliš o ovome...

Moram priznati da meni nije baš potpuno jasno (a da sam običan laik, jesam) - Intel i AMD se izuzetno trude održavati kompatibilnost x86 procesora. Kako će onda funkcionirati ovakav masivni paralelizam, ako će pojedini dijelovi tih novih 'višenamjenskih' procesora funkcionirati na različite načine (a prilično sam uvjeren da hoće).

Mislim, jedna je stvar napisati nekoliko varijanti F@H programa za izvođenje na x86, ATi/AMD, nVidia ili Cell procesorima. Pisati svaku igru uvijek iznova za tri različite platforme mi se čini suludo, dakle i nemoguće bez opet nekakvog API-ja koji bi to objedinio... Ili griješim?

Kolegica manic je dala dobar komentar, ali moram dodati malo...
manic kaže...

Teško mi je ovo zamisliti , jer iako su novije grafičke kartice dosta programabilne, tj. mogu izvršavati širok spektar naredbi, to ne znači da su grafički api-ji postali bezpotrebni.  Kao prvo, grafički api-ji su svakom programeru koji radi s grafikom potrebni, neće valjda ljudi pisati izpočetka sve APIje koje pružaju DX ili OpenGL, a koje omogućavaju učitavanje, manipulaciju i renderiranje objekata s različitim grafičkim funkcijama i postavkama.  Jedino će se možda ti apiji prilagođavati mogućnostima novih arhitektura, dok će sučelje sa strane programera ostati isto tj. slično, ali takve stvari se događaju već godinama, svaka nova generacija grafičkih kartica i apija se pružaju nove mogučnosti i evoluiraju.. Grafičke kartice su evoluirale u ovu arhitekturu s programabilnim streaming procesorima čisto zbog toga što je to bilo najbolje rješenje za igrice, a tek onda kada se je shvatilo da bi se mogle upotrebljavati i za druge svrhe se je krenulo s GPGPU-om, koji nikada neće toliko tjerat napredak paralelnih procesora koliko su to napravile igrice. Dakle, poanta je u tome da će grafičke kartice ili ono u što one evoluraju uvijek biti prvenstveno korištene za renderiranje igrice i kao takve će uvijek podržavati neke grafičke apije koji su softverska podrška programerima

Ni ja ne mogu zamisliti nestanak grafičkih API-a barem ne još nekoliko godina, ali isto tako moram reći da se slažem s Timom. Zašto?
Moram reći da sam ja svoj put u 3D-u započeo još u vrijeme nešto prije 3dfx-a '96-'97 godine kada mi je stari kupio baš moj Pentium i tako da sam zapravo o 3D programiranju počeo učiti dok još nije bilo ubrzivača, iako se zbog moje dobi, to učenje rasteglo na pojavu Glide-a i kasnije DirectX-a koji sam preskakao jer je bio smeće. Također, svoju sam 3D zabavu i završio dolaskom DirectX-a 8 negdje pred faks, tako da je moje poznavanje DirectX-a 9, shadera i cijelog tog novog sistema uglavnom samo teoretsko.

Iz tog razloga, ja na 3D gledam kao na matematiku i vrlo low-level pa mi nije tako nezamislivo da se programeri igara odreknu API-a u korist više mogućnosti i slobode.
Htjeli - ne htjeli to priznati, današnji grafički API-ji ograničavaju programere, kao što ih ograničava i jako ograničen sistem poligona koji definira posljednjih 10 godina 3D grafike u igrama.
Spomenuti su Voxeli što je zapravo bila revolucija u razmišljanju i 3D grafici, a kvaliteta koja se može dobiti tim sistemom uvelike nadmašuje kvalitetu današnjih igara.
Raytraceing je također nešto što je napokon postalo moguće u real-timeu, a također gazi trenutno korištene sisteme.
Istina je da su današnji hardverski ubrzivači programabilni, ali kao što se vidi na primjeru shadera i praktički nestanku fixed-function pipelinea i dolaska ray-traceinga i možda čak i voxela na desktop computing, svi teže povratku na raw programiranje bez ograničenja koja imaju danas.

Kroz nekoliko godina (5-10) poligonalna grafika bi zaista mogla izumrijeti i zaista bi se moglo sve vratiti na rendering bez API-ja, ali nestanak 3D ubrzivača u korist višestrukih  procesora s 8, 12 ili 32 jezgre će potrajati cirka još 10+ godina i šanse da se to dogodi zaista postoje s obzirom da potrebe za specijaliziranim hardverom više nema u takvom scenariju.
Na mjestu jedne ili dvije grafičkih kartica može se smjestiti od 4-8 dodatnih višejezgrenih procesora, pa se možda čak vratimo na slot kao što su to bili Pentiumi 2.
A možda se dodatni hardver zadrži ako programeri ocijene da im je korisnije imati stotine i tisuće shaderskih jedinica.

Budućnost za 3D grafiku je zaista šarena jer se otvara hrpa mogućnosti, a sigurno je da poligonalna grafika odlazi uskoro u povijest.
Liniću i Šukeru je nakon n-te svađe odbrosio: "Ko pit bulovi ste!" Na to mu je Šuker, prisno uzvratio: "Najveći pitbul si ti!", na što je Bago ne trepnuvši ispalio: "Ne, pokraj vas sam pudlica!"
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.9.2008 11:12 (naxeem).
17 godina
Kraj grafičkih API-ja?

A šta će ATI (AMD ima procesore ali...) i NVIDIA u propast. Ipak njihov segment tržišta su graičke kartice. Ja mislim da do te promjene neće tako brzo, dok spomenuti proizvođači ne krenu drugim stopama jer bi bili u drastičnom gubitku.

Gigabyte P35-DS3R,Socket775/Intel Core 2 Duo E4400/4GB DDR2,800MHz,Kingmax/Segate,320GB,7200rpm 16MBcache/Gigabyte 8800GTS 320/CHIEFTEC,GPS-500AB-A/Thermaltake MiniTyphoon,CL-P0268/Chieftec AF-1225S,120/Chieftec AF-0925S/Chieftek TK92/Kućište Chieftec SG-01B,midi/LG FLATRON,19"/Trust WirelessDS-3250
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Kraj grafičkih API-ja?

Aeh bilo bi dobro maknuti se napokon od ove svijetske pomame igraca gladnih "jeftinog" 3da :P  Oh I see it already, fun making its way back allowing imagination and creativity to be primary :P Bit ce fora, jumpin' Jackson kretnje uz epitaf - ah vi ruzne primitive, poligoni omotani u jedva dovoljne iluzije, iako puzevim korakom, napokon ste nestali :D

0 0 hvala 0
17 godina
naxeem kaže...

Kroz nekoliko godina (5-10) poligonalna grafika bi zaista mogla izumrijeti i zaista bi se moglo sve vratiti na rendering bez API-ja, ali nestanak 3D ubrzivača u korist višestrukih  procesora s 8, 12 ili 32 jezgre će potrajati cirka još 10+ godina i šanse da se to dogodi zaista postoje s obzirom da potrebe za specijaliziranim hardverom više nema u takvom scenariju.
Na mjestu jedne ili dvije grafičkih kartica može se smjestiti od 4-8 dodatnih višejezgrenih procesora, pa se možda čak vratimo na slot kao što su to bili Pentiumi 2.
A možda se dodatni hardver zadrži ako programeri ocijene da im je korisnije imati stotine i tisuće shaderskih jedinica.

Budućnost za 3D grafiku je zaista šarena jer se otvara hrpa mogućnosti, a sigurno je da poligonalna grafika odlazi uskoro u povijest.
 Danasnje graficke kartice imaju po 250-500 procesora, a obicni quad core CPU ima 4, tako da nije bas jasno kako se to moze zamjeniti. U buducnosti ce broj jezgri rasti, ali ce rasti i broj procesora na grafickim karticama. Ono sto bi se moglo dogoditi (i sto se vec dogadja) je zamjena posebnih grafickih APIja sa nekakvim univerzalnijim APIjima, ali opet napravljenih posebno za graficke kartice, tj. procesore sa stotinama i tisucama jezgri i malim i ogranicenim instrukcijskim setom. Vec je i DX10 dosta daleko doguro po tom pitanju, jer ima unificirane shadere, neogranicen broj instrukcija i nije vise toliko ogranicen samo na grafiku, vec se mogu s njime raditi i mnoge druge stvari.
Think locally, act globally...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice