Jeftiniji Kindle

poruka: 13
|
čitano: 3.541
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Jeftiniji Kindle".
16 godina
neaktivan
Jeftiniji Kindle

Ja ne volim čitat knjige bilo to na papiru ili u digitalnom obliku

Moj PC  
0 8 hvala 0
16 godina
protjeran
Jeftiniji Kindle

Poštujemo tvoju odluku, ali ipak to nije nešto što bi trebao isticati...

8 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Jeftiniji Kindle
meni bi trebalo ovako nesto ali ... sto je skupo skupo je...
K'eni pa te vat' ;)
17 godina

Mislim da su uređaji te vrste slijepa ulica. Treba nam uređaj takvih dimenzija, ali da je kompletno računalo, ne previše vezano uz neku tehnologiju i nekog proizvođača. Da se mogu zavaliti u fotelju i da mogu malo čitati o jednom formatu, malo u drugom, malo pogledati poštu, malo pogledati web, malo pogledati neki film. 

17 godina

Ja ne m islim da su slijepa ulica. Meni se ovaj Kindl cini zanimljiv, ali mi je i dalje malo preskup.

Prednosti ovoga pred racunalom tog formata - valjda mislis na iPad (da budemo jasni i iPad mi se cini zanimljiv :)

- ekran koji je citak i na dnevnmom svjetlu (mozes ga furati na plazu)

- baterija koja bi trebala trajati dulje (pise na njihovom siteu do tjedan ili dva)

- cijena (mislim na ovaj snizeni model :)

- mislim da manje umara oci nego noramalan ekran

Volio bi ga samo vidjeti uzivo koliko je to veliko, kako lezi u ruci i slicno.

17 godina
JosephBullet kaže...

Ja ne m islim da su slijepa ulica. Meni se ovaj Kindl cini zanimljiv, ali mi je i dalje malo preskup.

Prednosti ovoga pred racunalom tog formata - valjda mislis na iPad (da budemo jasni i iPad mi se cini zanimljiv :)

- ekran koji je citak i na dnevnmom svjetlu (mozes ga furati na plazu)

- baterija koja bi trebala trajati dulje (pise na njihovom siteu do tjedan ili dva)

- cijena (mislim na ovaj snizeni model :)

- mislim da manje umara oci nego noramalan ekran

Sve je točno što ti veliš, ali ipak, ako bi za iste novce u istom kućištu mogao kupiti kompletno računalo, vjerojatno bi radje kupio nego ovo, a za par godina će nešto takvo vrlo vjerojatno biti moguće. Mene ovo stanje podsjeća na stanje u kojem su bila računala tamo negdje 1980. Bilo je mnoštvo koncepcija, Sincler, Atrari, Amiga, Apple, ali na kraju je pobijedio PC koncept. 

15 godina
neaktivan

http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reading-Display-Generation/dp/B0015T963C/

Ima dosta slika gdje se mogu procijeniti dimenzije, skupa s dvjestotinjak korisničkih.

Baterija u praksi traje "beskonačno", što znači da puno češće spojim USB da nešto prebacim (i time ga napunim) nego što ga mogu isprazniti bez obzira koliko ga rabio. Ako je wireless isključen, tjedan dana standby-a ne miče prikaz pune napunjenosti baterije.

Čitanje na eInk ekranu koji rabi Kindle je sasvim drukčije iskustvo od čitanja na bilo kom ekranu sa aktivnim osvjetljenjem. Naravno, čim je čitanje duže, više se razlika i osjeti. Uglavnom treba probati potegnuti par sati na jednom i drugom u komadu, na istom sadržaju, pa vidjeti. Upravo to zna biti problem, o tome nešto više malo kasnije.

Kod eInk ekrana iskustvo je vrlo slično čitanju tiskane knjige (ne časopisa). Zamor očiju je gotovo jednak - u praksi gotovo nikakav pri umjerenom čitanju i to bez obzira na vanjske uvjete. Kindle se rabi točno kao i knjiga do u detalje: uzmeš ga u ruku, potegneš noktom gumbić, odabereš sadržaj i - čitaš koliko hoćeš. Kad ti nešto odvuče pažnju tokom čitanja, odložiš Kindle i zaboraviš, ili mu se vratiš. Možeš otići iz sobe na balkon ili van na klupicu i nastaviti čitati, a da i ne primjetiš razliku. Kad se smrači, upališ lampicu na stolu ili kraj kreveta i nastaviš čitati kao i knjigu. Zaspiš čitajući, probudiš se i nastaviš.

Kod ekrana s aktivnim osvjetljenjem, situacija je bitno drugačija - barem meni. Bilo kakva promjena uvjeta i osvjetljenja se osjeti, a još više mnogo kraća autonomija. Kao što sam ranije rekao, Kindle nikad ne punim planski - mobitel, međutim, uvijek i redovno, a tako je i s laptopom. Računalo nikad ne zaboravim ugasiti kad odem na duže itd.

Možda nije loše spomenuti jednu drugu činjenicu koju nisam izmislio već uočio prateći eReader blogove. Često se spominje nerazumijevanje ljudi koji preferiraju ekrane s aktivnim osvjetljenjem za čitanje (iPhone, iPod Touch, iPad, računalni monitori itd.) prema eInk ekranima i čitačima - u smislu "čemu ekran bez boje koji ne može prikazati nikakvu animaciju". Blogeri tvrde da gotovo ni jedan od tih ne čita više od 1-2 knjige mjesečno, u najboljem slučaju. Drugim riječima, golema većina istih su ljudi koji se ne zadržavaju na jednom sadržaju dulje vrijeme u kontinuitetu već malo čitaju blog, zatim mail, pa koji portal, pa facebook, pa forum ili dva, pa youtube, pa nešto sasvim deseto (posao ili igrica) i onda možda neku knjigu u digitalnom formatu - pa sve ispočetka. Iako oni mogu provesti sate za ekranom, to je vrijeme rascjepkano na niz različitih sadržaja, a gotovo nikad na jedan u kontinuitetu. Naravno, oni to zovu "čitanje", a često ne razumiju kako bi se drugačije i moglo "čitati".

S druge strane, prema podacima top blogera, 70% ukupnih prihoda industrije elektronskih knjiga stvara tek 20% potrošača istih - ti ljudi čitaju goleme količine pravih knjiga u digitalnom formatu (pravih u smislu autorskih kakve se mogu naći u knjižarama). Takvi ljudi čitaju po 4-5 i više knjiga TJEDNO. Ne nužno knjiga tipa "Rat i mir s komentarima" već od kuharice do kama sutre, ali u golemim količinama - i za to plaćaju bez razmišljanja. Pada mi na pamet anegdota kad je supruga, koja je spisateljica, dala prijateljici jednu od svojih knjiga na čitanje - 300-injak stranica, a ova je iduće poslijepodne već gnjavila za nastavak jer je ovu bila pročitala tijekom noći. U pravilu takvi čitatelji vole, prema vlastitim riječima, što jednostavniji i laganiji uređaj visoke autonomije i prenosivosti, usko fokusiran na samo čitanje bez mnogo dodatnih sadržaja. Takvih ljudi nema mnogo no oni su zamašnjak eBook industrije i glavni razlog uspjeha eInk čitača te cijele industrije elektronskih knjiga.

Osobno mi se čini da se specijalizirani čitači poput Kindlea i multifunkcionalni uređaji tipa iPada ili netbook-a međusobno ne isključuju već dopunjuju.

Za kraj jedna jednostavna preporuka, preuzeta opet iz raznih blogova. Dobro pravilo je da ako NE čitaš više od jedne knjige mjesečno ni NE uzimaš usko specijalizirani uređaj za čitanje tipa Kindle. Bilo koji multifunkcionalni uređaj uključivo i dobar mobitel će vjerojatno biti bolja vrijednost za novac. Osobno spadam u tu kategoriju, no svejedno sam ga uzeo, s jedne strane jer je čitanje na njemu najbliže po osjećaju fizičkoj knjizi, a s druge strane jer me stalno podsjeti na junake Zvjezdanih staza sa svojim Padd-ovima Smijeh.

Poruka je uređivana zadnji put uto 22.6.2010 20:37 (sukjuk).
17 godina
JosephBullet kaže...

Evo:

http://www.hgspot.hr/hotspot-kindle-2-amazon

Idi, pa vidi...

Pozdraf...

Zed's dead baby, Zed's dead...
16 godina
protjeran
voyager kaže...

Ja ne volim čitat knjige bilo to na papiru ili u digitalnom obliku

Zašto onda čitaš vijest...

OnTopic

Hmmm, ovakve uređaje volim ijako su malo skupi u odnosu na ''prave'' novine. No svako sniženje dobro dođe Namigiva

Reading spoil vision, see only an illiterate :) http://crotrailers.co.cc/
16 godina
neaktivan

Nije mi jasno kako HGspot može tražiti toliko jer to sigurno prije mjesec dana nije koštalo $500 tj. 2800 kn!

Sada, nakon što je najavljena treća generacija, cijena druge generacije ali DX, znači veće verzije je na amazon.com $380 (uz poštarinu od $20 to je kod nas za 2250 kn!) a sad sam pronašao informaciju da je u tom trenutku Amazon bio snizio cijenu Kindle-a 2 (ne DX) sa $360 na $300 (dakle za 1800 kn su ga ljudi tada mogli direktno od Amazona naručiti). To bi značilo da za uslugu naručivanja Kindle-a u vaše ime (5 min) (i čega još?) HGspot-u treba platiti 1000 kuna? Svaka im čast. Baš me zanima koliko su ih "prodali".

Natrag na temu: potpuno se slažem s sukjuk-om i jedva čekam da ga isprobam. JosephBullet, meni je prije bio preskup ali ova verzija od $139 mi je napokon sa cijenom pala ispod neke osobne psihološke razine no sada čujem neka predviđanja da će za ovogodišnje blagdane pasti ispod one druge psihološke granice od $100 iako sumnjam u to.

rjakopec kaže...

Sve je točno što ti veliš, ali ipak, ako bi za iste novce u istom kućištu mogao kupiti kompletno računalo, vjerojatno bi radje kupio nego ovo, a za par godina će nešto takvo vrlo vjerojatno biti moguće. Mene ovo stanje podsjeća na stanje u kojem su bila računala tamo negdje 1980. Bilo je mnoštvo koncepcija, Sincler, Atrari, Amiga, Apple, ali na kraju je pobijedio PC koncept.

1. Kada bi mogao kupiti tako nešto što želiš onda bi to i kupio ali vjeruj mi, tada bi i Kindle bio i podjednako jeftiniji. Za par godina će vjerojatno tako i biti, samo bi se i tada mogao naći u sličnoj situaciji govoreći kako bi kupio skuplji (da ne zaboravimo, trenutno i imaginarni ;)) višenamjesnki uređaj da košta kao i jeftiniji uređaj za posebnu (jednu) namjenu.

2. Ovo nije koncept i ne teži niti će ikada težiti da zamjeni PC (ili u namanju ruku tablet PC) - ovo je dodatni uređaj kao iPod. Jasna mi je želja ljudi da sve objedine u jednom uređaju (i sam to često poželim) ali bez neke tehologije metamorfoze naših uređaja (zamislite to...) čini mi se da nećemo imati uporabljiv svenamjenski uređaj. Nije smak svijeta imati više specijaliziranih uređaja. :)

domicius
18 godina
neaktivan
Jeftiniji Kindle

Ajmo zaobici mozebitno davljenje radi ilegalnih sklonosti, imam konkretno pitanje:

http://www.stvari.net/gadgetstvari/kindle-3: ..."ne mogu se čitati knjige kupljene izvan Amazona."

Tocno ili ne?

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.8.2010 0:21 (nexus).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
nexus kaže...

http://www.stvari.net/gadgetstvari/kindle-3: ..."ne mogu se čitati knjige kupljene izvan Amazona."

Tocno ili ne?

Mislim da je to pogreška jer sam vidio na nekoliko drugih site-ova (tipa O'Reilly) da se prodaju knjige između ostalog i za Kindle - dakle, stvar je formata koji Kindle podržava. Ako netko baš ne prodaje niti u jednom od tih formata (Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC) čak je i onda najvjerojatnije moguće napraviti konverziju u barem neke od formata koje Kindle podržava (osim možda ako je ebook nekako zaštićen pa time ograničavaju tvoju slobodu prenošenja ebook-a gdje ti želiš - primjećuješ "unprotected MOBI" u listi formata, dakle "protected" bi ti vjerojatno stvarao probleme). Ali moram reći isto tako da još nisam imao prilike testirati ove tvrdnje... ;)

domicius
17 godina
neaktivan
Jeftiniji Kindle

ja odavno već snimam ovaj uređaj. neka malo još para i to je to :)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice