CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova. Takvo gledanje HD filmova nema premca među televizorima i njihovim tehnologijama za procesiranje, odn. "zaglađivanje" 24p materijala koji je sam po sebi pun juddera kad se prikazuje u 24p. Ni najskuplje telke na svijetu ne rade to bolje. Ako i rade solidno onda unose puno artefakata u sliku, a o soap efektu da ne govorimo. Zato ja volim CUDA tehnologiju, i prava je šteta što više programa ne koristi blagodati CUDA tehnologije.
Ne sviđa mi se što se toliki fokus stavlja na CUDU vs OpenCL-a. nVidia ima na to pravo, ali ipak, to je malo razočaranje.
Sasvim logično, pa GTX280 ima 240 stream procesora, a Core i7 960 samo 4.
A HD5870 ima 1600 SP-a, dok HD5970 ima 3200 SP-a.....
I sta sad?
I sta sad?
bit je u tome da se weky za*ebo
šta im vrijedi, kad nemaju cuda-u
GPU-ovi su pomeli pod sa 'klasičnim' CPU-ovima što se paralelizma procesiranja tiče i to je sasvim normalno kad im je arhitektura optimizirana za matrične i vektorske izračune potrebne u 3D grafici.
Intel sad prodaje 'toplu vodu' i grize se što im njihov Larrabee nije uspio kak treba 
To su gluposti! Usporedjivati kruske i jabuke.
GPU, a i sam naziv mu to kaze - graphics processing unit, je nesto sasvim drugo od CPU - central processing unit. Iako je DSP (digital signal processor) puno blizi CPU niko ih ne usporedjuje jer su to dva razlicita svijeta.
To su gluposti! Usporedjivati kruske i jabuke.
GPU, a i sam naziv mu to kaze - graphics processing unit, je nesto sasvim drugo od CPU - central processing unit. Iako je DSP (digital signal processor) puno blizi CPU niko ih ne usporedjuje jer su to dva razlicita svijeta.
Noviji GPUi su uvelike fleksibilniji od DSPova i stoga se sve vise priblizavaju CPU svijetu.
nVidia posebno puno ulaze u ovo, doduše najviše kroz njihovu vlasničku CUDA tehnologiju, ali ipak isti koncepti mogu se primjeniti i sa OpenCL-om.
Primjer koliko se toga događa samo u jednom tjednu vezano uz CUDA tehnologiju:
http://www.nvidia.com/content/newsletters/web/CUDA_Week_in_Review_June_25_10.html
Normalno da ako imas program prilagodjen za paralelno izvodjenje da ce se brze izvoditi na proc. s vise jezgara (GPU) nega na onom s manje (CPU).
ali postoji dosta programa/algoritama koji se ne mogu prilagoditi za paralelno izvodjenje,
kakva je situacija s takvim na GPU? vs CPU ?
Noviji GPUi su uvelike fleksibilniji od DSPova i stoga se sve vise priblizavaju CPU svijetu.
Priblizavaju? Mozda, ali samo u nekim segmentima. Ti stream procesori su i dalje relativno jednostavne zasebne jedinice koje rade sa snizenom preciznoscu za razliku od jedne potpune CPU jezgre koja radi sve i svasta. Zna se da arhitektura posvecena nekoj funkciji uvijek bolje radi svoj posao od univerzalne arhitekture.
Koliko vas stvarno vjeruje kako ce nvidija sada nauciti Intel kako se rade procesori? Postoji razlog zasto je CPU sporiji u nekim stvarima od GPU-a i razlog zasto GPU nikad nece moci nadomjestiti CPU. To su kruske i jabuke.
A nvidija me vec lagano nervira sa tom CUDA-om, zasto se ne prihvate OpenCL-a?
I sta sad?
bit je u tome da se weky za*ebo
Htjeo sam samo malo logički pokazat. Naravno da to nije niti blizu isto.
Koliko vas stvarno vjeruje kako ce nvidija sada nauciti Intel kako se rade procesori? Postoji razlog zasto je CPU sporiji u nekim stvarima od GPU-a i razlog zasto GPU nikad nece moci nadomjestiti CPU. To su kruske i jabuke.
Sama činjenica da današnji GPU-i postoje kao takvi dokazuje suprotno od ovoga što ti ovdje tvrdiš.
CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova. Takvo gledanje HD filmova nema premca među televizorima i njihovim tehnologijama za procesiranje, odn. "zaglađivanje" 24p materijala koji je sam po sebi pun juddera kad se prikazuje u 24p. Ni najskuplje telke na svijetu ne rade to bolje. Ako i rade solidno onda unose puno artefakata u sliku, a o soap efektu da ne govorimo. Zato ja volim CUDA tehnologiju, i prava je šteta što više programa ne koristi blagodati CUDA tehnologije.
Hmm ja nemam takvih problema na plazmi pa mi to ni netreba, uostalom nisam lud da čekam 2-3h da mi konverta film da bi ga pogledao.
Sama činjenica da današnji GPU-i postoje kao takvi dokazuje suprotno od ovoga što ti ovdje tvrdiš.
Ova tvoja tvrdnja je netocna/povrsna. Potkrijepi ju argumentima.
Mozes li Firefox vrtiti na stream procesorima perfomansama ekvivalentnim onima na CPU? Mozes li GCC pokretati na stream procesorima tako da konkurira jednom i7?
Koliko je stream procesor jednostavan komad hardvera dokazuje cinjenica da su ih uspjeli nagurati vise od tisucu u jedan cip, probaj si zamisliti koliko bi mjesta zauzimalo tisucu lynnfield (i7 tehnologija) jezgri i koliko bi struje to cuclalo.
POANTA JE: ne moze se sve paralelizirati, a jedna i7 jezgra pere pod sa nekoliko stream jezgri. Za stvari kojima je CPU namijenjen trenutni broj jezgri pojacan sa SIMD ekstenzijama je i vise nego dovoljan.
Hmm ja nemam takvih problema na plazmi pa mi to ni netreba, uostalom nisam lud da čekam 2-3h da mi konverta film da bi ga pogledao.
Pa nisam rekao da konvertiram i čekam, to se događa real-time, znači pokrenem film u MPC-HC-u ili nekom drugom playeru i ffdshow preko avisynth skripte u letu konvertira video. Ti uopće ne skužiš da se nešto procesira, normalno playaš film. BTW nema te telke koja može bolje to odraditi. Vjeruj mi da se tim stvarima bavim do temelja, pregledao sam telki i telki, nastudirao se materijala na temu po netu, imam i ja poprilično nabrijanu telku koja ima 24p u 120 Hz procesiranje, ali sve je to slabije od softverskog procesiranja i gomile parametara za podešavanje koje trenutno nudi ovaj kombo. Imaš temu na Guru3D.com-u o tome ako te zanima. Je da za to kad se nabrije treba Core i7 i Nvidiina grafa, no...
Ova tvoja tvrdnja je netocna/povrsna. Potkrijepi ju argumentima.
Pa potkrijepio sam, argument ti je postojanje današnjih GPU-a kao takvih. Daleko je to od krušaka i jabuka, danas su to više maline i kupine.
A sad trolas. Ja sam ti iznio argumente, pogledaj si malo i reci mi pricam li gluposti?
Može li netko napisati što je sve potrebno za ovakvu obradu videa:
Snimim na komp .mpg video sa TV karticom i želim to konvertirati u divx.
Sada to radim sa AutoGK-om i, naravno, to oduzima dosta vremena.
Da li se to može ubrzati, a da kvaliteta divx-a ostane dobra i da imam opcije kod konverzije da biram veličinu divx videa, kao i rezoluciju.
Što mi je sve potrebno?
Kartica mi je 9500GT.
CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova.
Kakve pobogu 'cuda' ima veze s ovom avisynth skriptom?? Spajaš kruške i jabuke..
75/90 fps za prikaz na 50/60Hz (100/120)??!? Daj me malo prosvijetli u tom smislu..
A sad trolas. Ja sam ti iznio argumente, pogledaj si malo i reci mi pricam li gluposti?
To što se ja ne slažem s tobom ne znači da trollam. Da je tako kako ti pričaš, sve poslove bi i dan danas obavljao sam CPU. Ti dani su daleko iza nas, hvala bogu.
Uf, mozda ti se kao laiku tako cini, ali je to daleko od realnosti. Zvucis kao netko iz nvidijinog markentinskog tima. Spletom okolnosti i nekih mojih projekata poprilicno sam upoznat stvarima kojima se CPU bavi, i vjeruj mi na rijec, GPU na tom dijelu nije ni zagrebao povrsinu.
Znas li ti koliko je to opsirna tematika? GPU je i dalje usko specijalizirani hardver unatoc nvdijinim markentinskim naporima. Ajme meni, pa ne mogu vjerovati da ovo uopce pokusavas osporiti.
Kruske i jabuke dragi moj...
P.S. i nigdje nisam rekao da je CPU bolji u svim poslovima, procitaj moj upis o specijaliziranom hardveru i ne izvrci mi rijeci. Ja samo tvrdim da je razlika ogromna i da se radi o kruskama i jabukama.
EDIT: ja ovu raspravu ne kanim nastavljati, barem dok ne proucis spomenutu dokumentaciju.
ocesh reci,da bi najbolje bilo kupit TV karticu za komp,i preko kompa,uz pomoc nVidijine kartice procesirati sliku i slat ju HDMI kablom na telku?
ocesh reci,da bi najbolje bilo kupit TV karticu za komp,i preko kompa,uz pomoc nVidijine kartice procesirati sliku i slat ju HDMI kablom na telku?
Ovo i mene zanima.
Deckard ako ti nije tesko daj malo vise"amaterski" pojasni taj tekst koji si napisao o filmovima, sta je razlika u kvaliteti toliko ocita?
Uf, mozda ti se kao laiku tako cini, ali je to daleko od realnosti. Zvucis kao netko iz nvidijinog markentinskog tima. Spletom okolnosti i nekih mojih projekata poprilicno sam upoznat stvarima kojima se CPU bavi, i vjeruj mi na rijec, GPU na tom dijelu nije ni zagrebao povrsinu.
EDIT: ja ovu raspravu ne kanim nastavljati, barem dok ne proucis spomenutu dokumentaciju
Nisi ti baš mene shvatio, ali oke.
Ne svađam se ja oko toga koji je čip usko ili koji nije usko specijaliziran, ja samo napominjem da GPU (bolje rečeno, dodatni "jednostavni" krug/čip/skup čipova/krugova/whatever) polako, ali sigurno zadire u domenu CPU-a (preuzima neke, ako ne i većinu zadaća na sebe), i to još tamo negdje iz vremena Amige 500 i Atarija ST.
I ako ćemo iskreno, ti zvučiš kao netko iz intelovog marketinškog tima.
Zasto intelovog, sto ako sam iz AMD-ovog? 
Salu na stranu, ono sto ti ja pokusavam reci, i cini se da se oko toga pocinjemo slagati, jest da je specijalizirani hardver postojao u nekom obliku jos od samih pocetaka PC platforme (sjeca li se tko weitek matematickog koprocesora?) i to nikada nije bitno promjenilo glavnu zadacu CPU-a. Ovi vasi postovi zvuce pomalo poput "CUDA je stigla, sad mozemo pobacati svoje procesore".
Treba malo stati na loptu i vidjeti da se i nije toliko toga promijenilo. CPU i dalje ima previse posla i micanje video dekodiranja/enkodiranja s njega i eventualno renderiranje 3D grafike u globalu znace jako malo, kvaka je u tome sto je prosjecan korisnik dosta s time u doticaju pa mu se to cini kao cijeli svijet. Na kraju krajeva netko treba vrtiti i CUDA drivere. 
Na kraju krajeva netko treba vrtiti i CUDA drivere. 
Pffff, ovo je bilo nisko. 
CUDA je razlog zašto uvijek za svoje mašine odaberem Nvidiinu grafu. Debelo pomaže kod dekodiranja HD videa kad se koristi CoreAVC codec. Temeljem toga mogu u realnom vremenu konvertirati 1080p HD video iz 24fps na 75/90fps za prikaz na 50Hz/60Hz (100Hz/120Hz) LCD-u preko MPC-HC/ffdshow/Avisynth/MVTools kombinacije codeca i pluginova.
Kakve pobogu 'cuda' ima veze s ovom avisynth skriptom?? Spajaš kruške i jabuke..
75/90 fps za prikaz na 50/60Hz (100/120)??!? Daj me malo prosvijetli u tom smislu..
Trebaš imati mrcinu od CPU-a da bi koristio avisynth skriptu za 24->60/75/90 ili kolikohočeš fps. Kad nakrcaš parametre MVTools2 plugina, a koji je osnova te avisynth skripte, treba ti jaki višejezgreni CPU. I sad CUDA ulazi u jednadžbu jer dekodiranje HD-a izvodiš preko CoreAVC-a koji rasterečuje CPU posla dekodiranja (coreAVC koristi cudu). Na mojem Core i7 860 (nabavljenjom isključivo za ovu svrhu za HTPC) s uključenim hyperthreadingom bez CUDA-e nema teorije da rade žešći 1080p MKV-i fluidno u 75fps koliko koristim, barem ne s parametrima koje koristim u scripti.
E sad, pitaš se zašto 75, odn. 90 fps ? Jako dobro pitanje. Nikome osim meni (i onima koji su probali) nije jasno, heh. HD filmovi dolaze u 23.976/24 fps. To je grozno gledati na tim frekvencijama zbog juddera (banalno rečeno trzanje kod asimetričnog skrolanja objekata/područja slike). Puno ljudi jednostavno ima probleme s gledanjem tako natrzanog filma. Ima i ljudi koji to ne kuže, ili im ne smeta, al to je ista spika ko i oni koji tvrde da nema razlike između 50 i 100 Hz. Uglavnom... Neke moderne telke procesiraju 24p dupliranjem frameova, ili rade tzv. 4:4, 5:5 pulldown (konverzija u 96/120fps na telkama koje podržavaju 100/120Hz). Ali dupliranjem frameova dolazi do pojave tzv. soap efekta. Dakle video izgleda ko da je sniman handycamom, odn. ljudi su to nazvali soap jer podsjeća na meksičke sapunice. S druge strane izmišljanjem međuframeova dolazi do pojave artefakata u slici. Čim veća rezolucija to gore. Te skripte o kojima pričamo rade upravo ono što moderne telke rade, a to je dupliranje frameova, odn. izmišljanje međuframeova kako bi slika bila glatka bez juddera. E sad. Osim što ove skripte daju bitno više manevarskog prostora za podešavanje i ugađanje od opcija po telkama, omogućuju nešto što telke nemaju. A to je konverzija u proizvoljni fps. Vezano uz to skužio sam da kad se na 50Hz (100Hz TV) pusti 24p film konvertiran u 75fps, telka ne stigne prikazati 15 frameova. Na 60Hz (120Hz) kad se prikazuje 90fps ne stigne se prikazati 30 frameova. Upravo je to ključ eliminiranja artefakata i anuliranja soap efekta uz zadržavanje jako glatke slike. Sa 75/90 fps se dobije lagani vremenski usklađeni judder koji, dakle, totalno anulira soap efekt, pa film izgleda kako i film treba izgledati, a scrollanje i panning ostaju glatki i tečni. Ko ne vjeruje nek proba. Kome sam pokazao kako to izgleda na 100/120 Hz LCD telki zaslinio je. O svemu tome se raspravlja na http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=288017 .