Bug[2], naše posebno ljetno digitalno izdanje, dos

poruka: 8
|
čitano: 2.221
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bug[2], naše posebno ljetno digitalno izdanje, dos".
10 godina
neaktivan
Hvala!

6 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Odličan članak o 3D pisačima, ali napravili ste početničku grešku kao i ja, a to je "idem uzet najjeftinij pa da vidimo". Našli ste baš najveće smeće od printera na tržištu (poslije CTC i3 koji je napravljen od najtanje šperploče). Za te novce se može uzet jedan Tevo Tarantula ili neki jeftiniji Delta printer (početnicima ne preporučujem deltu jer će poludit sa kalibracijom) koji je daleko bolji od jednog GT-a što zbog stabilnijeg frame-a od 2020 aluminijskih extruzija, što zbog toga što koristi daleko bolji extruder, hotend i ima kvalitetniju elektroniku. Geeetech ima vjerojatno najgoru kontrolu kvalitete u RepRap svijetu i općenito su poznati po krepanim pločama, spaljenim napajanjima, popiganim vodilicama itd. Daljni problem mu je labavo kućište i direktni extruder, to će dovodit do hrpe ghostinga i na kraju ćete smanjivat jerk i accelleration postavke da bi to uklonili, a onda će brzine ispisa past drastično te može još doć do hrpe drugih problema. Ovo iz iskustva kažem jer jeftini 3D printeri (pogotovo i3 sistemi) su samo jeftini na početku, ali čim se želi nešto ozbiljnije napravit onda će doći do toga da se treba nešto zamjenit, a to bome uvijek košta (osobno sam napravio tu pogrešku što se nisam prvo informirao kak treba prije nego što sam kliknuo "buy"). Na kraju ćete od tog 150€ geetecha doći do mašine od kojih 1000€ koja će tek onda radit kak treba i stabilno bez da se mora svaka dva dana čeprkat pitajući se "a zakaj se sad ovo dešava?". 

Btw. Cura 2x ne podržava komunikaciju sa custom printerima, to je mogla Cura 1.4, poslije su izbacili jer se fokusiraju na Ultimaker. Ak baš treba prek kompa, onda S3D ili Pronterface, inače je uvijek bolje printat sa medija koji je spojen direktno na printer (SD kartica u najčešćem slučaju). 

Jedna mala netočnost koju sam primjetio u tekstu "u praksi se može printat bez grijane podloge". Može se samo PLA i to sa dobrom dozom ljepila, laka ili pik-trake, za ABS treba imat obavezno grijanu podlogu i nekakvo kućište u koje ćete stavit printer jer i najmanji vjetar (a da ne pričamo o propuhu) može uzrokovat probleme sa ABS-om (piganje (warping) te odvajanje layera i slično). Vjerujte mi, nema ničeg goreg od 20h ispisa koji ode kvragu na 95% zbog jednog otvaranja vrata. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2017 3:34 (Shadowstrike).

11 0 hvala 7
16 godina
Re: Bug[2], naše posebno ljetno digitalno izdanje,
many thanks 😀
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan

Sto onda preporucas? Prusu? Od velikih printera, a sto od malih? Mini fabrikator V1, V2?

thnx

17 godina
Shadowstrike kaže...

Ovo iz iskustva kažem jer jeftini 3D printeri (pogotovo i3 sistemi) su samo jeftini na početku, ali čim se želi nešto ozbiljnije napravit onda će doći do toga da se treba nešto zamjenit, a to bome uvijek košta (osobno sam napravio tu pogrešku što se nisam prvo informirao kak treba prije nego što sam kliknuo "buy"). Na kraju ćete od tog 150€ geetecha doći do mašine od kojih 1000€ koja će tek onda radit kak treba i stabilno bez da se mora svaka dva dana čeprkat pitajući se "a zakaj se sad ovo dešava?". 

Trenutno sam na 300 eura ukupnog troška i nadam se da je to to...

BTW, pohvalio bih ekipu iz dućana na jarunskoj tržnici (http://www.diykits.eu/) koji prodaju po vrlo razumnim cijenama sve i svašta za 3D printere. 

This space for rent!
10 godina
neaktivan

Da pridodam svojih 2 centa linkova na temu:
@3D print:
"The Free Universal Construction Kit offers adapters between Lego, Duplo, Fischertechnik, Gears! Gears! Gears!, K’Nex, Krinkles (Bristle Blocks), Lincoln Logs, Tinkertoys, Zome, and Zoob."
http://fffff.at/free-universal-construction-kit/

Poglejte video tamo, mali je super.

@Bug2:

odličan je, ima nešto typosa (vidi niže), no bonus free Bugu2 ne gledaš u gebis.

Koincidencije radi, netom prije BUG2 sam sa G+ dobio link za bustanje skompleksiranih Linuxaša - "25 godina Linuxa", poslije kojeg se auto-pokrenuo
"

" ... I zadnji fićr je "Win10 (finally) has a package manager" ???
Mislio sam da je neki burek, a onda odma potom pročitam tekst o - Chocolatey.
Chocolatey - komandna linija, pa još sintaksa poput npr get-apt na Linuxu... neka, neka, što valja - nek se kopira.

@NirCMD - (btw još jedan Linux-alike): odlično; šteta da nije spomenut i AHK (AutoHotkey, Wiki). Odlična stvar (pogotovo u kombinaciji sa NirCMD), šteta da ne postoji za Linux. Nerdovi kažu - ne treba im... mda.

@Deluge: odličan je, koristih ga i na Lin i na Win. Lagano za postaviti blocklistu npr.

@Leawo: "s Widnowsima novije generacije više ne dolazi besplatan DVD reproduktor"
(hehehe, zato dolazi useless 3D Builder, koji će biti pandan za 3D Paint)...
Leawo je ok, ali bi za današnja vremena, imho, umjesto DVD/Blu Ray supporta, korisnije bilo sugerirati player koji na starijem kompu može puštati FullHD video codece novije generacije - bez trzanja i artefakata.
(znači: old_hw>new_standard umjesto old_sw>old_standard)
Moj izbor je SMPlayer (baziran na MPlayeru), koji se da fino poštelati za gledanje x265 / HEVC npr.
Win & Lin & free, naravno.

edit: Koliko znam, Leawo ne podržava h265, VP9... (a SMplayer podržava DVD menije npr).

Netflix published a comparison ... x265 have 40–50% better quality at 1080p than x264

edit2 - red je da se spomene: Nenad Jarić Dauenhauer (The Big Bang Theory & entropija), Nenad Raos (nano-cure), Davor Horvatić (gravitoni) i Drago (Tupovljev & G. R. Ford)... Odlično, svaka čast.
BUG postaje tehničko-znanstvena avangarda medija, etalon za sve što je preostalo. Respect.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.8.2017 13:26 (Zechina).

1 0 hvala 1
11 godina

Iako je ljeto u punom zamahu, te se ekipa kolje za ručnike na plaži, te vakule najavljuju toplinske udare.

Neki su marljivi, te ne posutaju pred izazovima kojem nam donose ljetne vrućine. O

ni su to za svoje čitatelje, te im je čitatelj  uvijek na prvome mjestu.

Zato i volimo naš BUG.

Iako se neke teme ponavljaju, to je dobro, jerbo uvijek je dobro utvrditi gradivo, te oni koji inače ne čitaju BUG, mogu vidjeti što propuštaju.

Posebno lajkam što je ovo izdanje išlo i u pdf izdanju. Radi praktičnosti to dobro dođe.

Well, teme su odlične od vojne tehnologije, kozmičkih priča, te priča o jednoj mobitelskoj legedni kao što je iPhone (drPetric), preko savjeta našeg Super-Davora, pa sve do opisa projekta sa strane Herr Mire.

Eto, ga.... čitam i ovo ljetno BUG[2 ]izdanje sa posebnim guštom, od prvom slova u izdanju do posljednjeg. Doslovno tako. Da, ima i takvih čitatelja.
BUG je pravo štivo za nas kompjuteraše.

Dok su svi ostali se sakrili u debeli hlad, BUGovci rokaju na najjače.

BUG, rula nadmoćno!!!

Ekipo, čitatelji, ma svi ...uživajte u ljetu. Ugodno!!!

Panzerkampfwagen.Dinamo Zagreb.TMATIJA1.Leaving or dead, always ahead...
Moj PC  
1 1 hvala 1
17 godina

Što ovaj čovjek zna hvaliti, čudo jedno, još će nam se glavni Miro umisliti pored ovako lijepo sročenih pohvala.

Blago njemu di bude radio, vole ovo svi šefovi.

Ali, drag mi je, širi čovjek pozitivu.

0 1 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice