Bez GIMP-a na Ubuntu

poruka: 15
|
čitano: 2.474
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Bez GIMP-a na Ubuntu".
17 godina
neaktivan
Bez GIMP-a na Ubuntu

sasvim korektna odluka - GIMP je definitivno overkill za običnog korisnika, a i sam njegov naziv "gimp" ima u SAD-u negativne konotacije seksualnog sadržaja što je mnogima odbojno, a to je ipak najveće tržište na koje se ubuntu želi proširiti.

eh sad samo da postoji alatka tipa Paint.NET za Linux, to bi bilo to.

None are more hopelessly enslaved than those who falsely believe they are free. - J.W. Goethe

2 1 hvala 0
16 godina
protjeran
Bez GIMP-a na Ubuntu

Uopće nije neobična odluka. Gimp će i dalje biti dostupan preko software sources-a, a njegovim uklanjanjem je olakšan Ubuntu. Ako kome treba, lako ga instalira.

Prepolovit ću pučanstvo jer ne volim kretene
Moj PC  
6 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Bez GIMP-a na Ubuntu

A ljudi, koji pretenciozan naslov. GIMP ne ide nikuda, ostaje i dalje u Ubuntuu, samo će ga maknuti s LiveCD-a jer im treba više mjesta. Ionako se LiveCD instalacija mora "nadograditi" odmah nakon instalacije, pa se usput poskida Gimp i ekipa (kome treba, naravno).

Zbilja se stječe krivi dojam čitajući članak (kao da su se Ubuntovci nešto naljutili i izbacili potpuno Gimp iz svoje distribucije). Valjda će doći jednom i taj dan kad će Bugovci imati malo više znanja i respecta prema alternativnim (ne-Win) platformama.

btw Ni Fedora na svojim LiveCD izdanjima ne fura GIMP, a naknadno skidanje iz repozitorija pocucla 11Mb :-)

A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'

9 0 hvala 0
18 godina
protjeran
RE: Bez GIMP-a na Ubuntu
DhulKarnain kaže...

sasvim korektna odluka - GIMP je definitivno overkill za običnog korisnika, a i sam njegov naziv "gimp" ima u SAD-u negativne konotacije seksualnog sadržaja što je mnogima odbojno, a to je ipak najveće tržište na koje se ubuntu želi proširiti.

eh sad samo da postoji alatka tipa Paint.NET za Linux, to bi bilo to.

jel to zbog Pulp Fiction-a, inace se slazem da je odluka korektna, svi zele manje instalacijske velicine svojih paketa,

Bring out the GIMP

Bring out the GIMP Bring out the GIMP
Zlo i Naopako
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 19:47 (bestia).
17 godina
neaktivan

Mislim da će ubuntu dobiti neku zamjenu, neki običan paint za crtanje i druge osnovne stvari.

Ja se pitam zašto ubuntu nebi ubuduće dolazio kao dvd verzija  pa nebi trebali toliko paziti na težinu. 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.1.2010 21:31 (linuxuser).
18 godina

Mozda zato sto jos ima kompjutera samo sa CD pogonom, ili zato sto Live-DVD bi se ucitavao 10 minuta.

17 godina
neaktivan
Kuzo kaže...

Mozda zato sto jos ima kompjutera samo sa CD pogonom, ili zato sto Live-DVD bi se ucitavao 10 minuta.

imas neke verzije minta dolaze kao dvd verzija i livecd jednako brz kao i sa cd-om.  Ja ne koristim cd/dvd nego montiram na usb stick i tada je jos puno bržiji a takoder installacija je unernebesno brza :D 

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
linuxuser kaže...

Mislim da će ubuntu dobiti neku zamjenu, neki običan paint za crtanje i druge osnovne stvari.

Ja se pitam zašto ubuntu nebi ubuduće dolazio kao dvd verzija  pa nebi trebali toliko paziti na težinu. 

Ubuntu dolazi i kao DVD verzija.

LINK pri dnu stranice

17 godina
neaktivan
syncmaster245b kaže...

Ubuntu dolazi i kao DVD verzija.

LINK pri dnu stranice

Mogo si bar navesti što dobila dvd verzija u usporedbi sa cd verzijom.  

Ubuntu 9.10 Karmic Koala
17 godina
neaktivan
4ndY kaže...

A ljudi, koji pretenciozan naslov. GIMP ne ide nikuda, ostaje i dalje u Ubuntuu, samo će ga maknuti s LiveCD-a jer im treba više mjesta. Ionako se LiveCD instalacija mora "nadograditi" odmah nakon instalacije, pa se usput poskida Gimp i ekipa (kome treba, naravno).

Zbilja se stječe krivi dojam čitajući članak (kao da su se Ubuntovci nešto naljutili i izbacili potpuno Gimp iz svoje distribucije). Valjda će doći jednom i taj dan kad će Bugovci imati malo više znanja i respecta prema alternativnim (ne-Win) platformama.

btw Ni Fedora na svojim LiveCD izdanjima ne fura GIMP, a naknadno skidanje iz repozitorija pocucla 11Mb :-)

Da su Bugovci barem kao ti....a ovo krivi dojam je eufemizam...

18 godina
Bez GIMP-a na Ubuntu

nije stvar u tome  što su ga maknuli. instalira se za 10 sekundi. veća je stvar što će ga zamijeniti novellov f-spot pisan u C# koristeći mono. za one koji ne znaju, ovako govori microsoft u dokumentu "evangelism is war", interni dokument im je 90-ih bio glavna zvijezda vodilja, a taj je dokument iskoristila i optužba u slučaju comes vs microsoft :

"Our mission is to establish Microsoft's platforms as the de facto standards throughout the computer industry," Plamondon's narrative began. "Our enemies are the vendors of platforms that compete with ours: Netscape, Sun, IBM, Oracle, Lotus, etc. The field of battle is the software industry. Success is measured in shipping applications. Every line of code that is written to our standards is a small victory; every line of code that is written to any other standard, is a small defeat."

po meni trebali su barem razmislit da stave digikam (c++/qt ) ili nešto slično ... lijepo je stallman rekao,  microsoft će kad-tad tražiti naplatu patenta svih c# free implementacija. budite uvjereni da hoće.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2010 8:29 (hrvooje).

1 0 hvala 0
17 godina

Nekuzim Hrvooje sto si htio reci?

F-Spot je vec odavno unutar Ubuntua, a osim toga GIMP i F-Spot se ne mogu usporedjivati.

I na kraju, teorija urote u ovom slucaju ne drzi vodu jer barem kod Linuxa postoji izbor i kako stvari stoje, uvijek ce ga biti.

16 godina
neaktivan
Bez GIMP-a na Ubuntu

Stvarno BUG demonstrira neznanje kako stvari funkcionisu u Linuxu i to ne prvi put. Mozda je to samo provokacija da se citaoci sto vise ukljuce u komentarisanje. Vec je receno a i da ja ponovim niko nista ne baca iz distribucije. U Linuxu kada instalisete OS svi ostali paketi su dostupni kao da su vam na disku i ukljucujete ih po zelji. Treba li reci da za Ubuntu ima preko 25000 paketa koji se mogu instalisati.

0 0 hvala 0
18 godina
syncmaster245b kaže...

Nekuzim Hrvooje sto si htio reci?

F-Spot je vec odavno unutar Ubuntua, a osim toga GIMP i F-Spot se ne mogu usporedjivati.

I na kraju, teorija urote u ovom slucaju ne drzi vodu jer barem kod Linuxa postoji izbor i kako stvari stoje, uvijek ce ga biti.

da, jeste odavno, ali sada je primarni alat za uređivanje slika. uostalom, mislim da niti jedna distribucija ne bi trebala uključivati po defaultu software koji je rađen na c#/mono tehnologiji osobito ako ima alternativa van ms patentiranih tehnologija. jednostavno time ohrabruju developere da i dalje rade s tim tehnologijama na linuxu. evo recimo, autor f-spota kad je čuo da će biti primarni editor, odmah se bacio na posao i ubacio par poboljšanja. u repozitorijima neka bude, ali na cd-u ne bi trebao.

Sve što sam napisao nije moje mišljenje. Vjerovatno se nisam odlogirao pa ovo piše ili moj brat ili mama
17 godina

Iako kuzim na sto ciljas, mene kao krajnjeg korisnika interesira samo licenca pod kojim je izdan softver. Kao i vecina drugih stvari na Linuxu, pa tako i F-Spot je izdan pod GPL-om. Dalje od toga kao korisnika te ne bi trebalo zabrinjavati.

Ukoliko te zabrinjava, onda svakako si u startu pogrijesio ukljucivsi se u ovu raspravu, jer Ubuntu koristi masu non-free komada softwera po defaultu (ukljucujuci u to i vec ukompajlirani non- firmwarei u sami kernel) ili  koji su vec optereceni licencama ili su vec patentirani.

Za ljude kojima smeta i takav, nazovimo ga "mozda jesam mozda nisam free" (MJMNF) softver postoje distribucije koje su potpuno prociscene od svih non-free dijelova. Konkretno, Ubuntu je svoju katarzu prozivio i  zove se  gNewSense itd. (vise o njemu OVDJE)

Vise o cijeloj toj prici mozes doznati na Free Software Foundation stranicama.

Dakle F-Spot i jezik u kojemu je pisan nije niti pocetak niti kraj necega, ali defintivno niti nesto oko cega bi se trebalo zabrinjavati

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice