Brutalno tridovanje za Google posluzitelje!!!
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
zakon, sad znam sta nas ceka u buducnosti :=) jedina stvar koja me iznenadila, nema neki ekstremno velik hladnjak na sebi, nista specijalno, a doduse max tdp 125w pa se valjda zato ne grije jako.
Da vidimo što će ARM-ovi partneri ponuditi...
Meni je fascinantno kak točan takt nije poznat... fora.
Da vidimo što će ARM-ovi partneri ponuditi...
Isto to, samo što stane u mob .
Sjetite se samo kada su graficke kartice prije 10 god. imale samo 32MB memorije,sada imaju po 4GB!!!!!!
Procesori imaju 48 jezgri!,sta mislite koliko ce ih imat za 10 god. a koliko tek ce graficke imati za 10 god?!?!?!!!!
a volija bi vidit benchmark ove zvijeri...:D
Sjetite se samo kada su graficke kartice prije 10 god. imale samo 32MB memorije,sada imaju po 4GB!!!!!!
Procesori imaju 48 jezgri!,sta mislite koliko ce ih imat za 10 god. a koliko tek ce graficke imati za 10 god?!?!?!!!!
Trenutno je in da se povećava broj jezgri u CPU, mada je čip za PS3 to već imao prije nekolikog godina (8 programibilnih jezgri, koje je napravio IBM za Sony). Prije dosta godina Rusi su napravili (doduše na papiru, ali trebali su jedino ulagače za proizvodnju) CPU koji da je napravljen za širu javnost, ovi kompovi na kojima radimo sada bi nam bili ko Spectrum Z48.
Želim reći da oni hoće napraviti CPU koji se nebi mijenjao idućih 10 godina, napravili bi ga. Ali tko bi onda svakih par godina njima ostavio par 100€ za komad HW-a.
Problem je samo u programerima, već odavno svi znamo za višejezgrene procesore, čak ovi procesori sa 4 jezgre su u biti danas neiskorišteni, ako ne govorimo o igrama i 3D-u, naći čemo rijetki broj programa koji podržavaju više jezgri. Potrebna je puno veća i agresivnija edukacija programera.
Sve ok za 48 jezgri ali od prave korisnosti to ne budemo vidjeli za najmanje nekih 5-10 godina, očito nije problem u izradi proca nego isključivo u tome što nema softvera koji mogu to iskoristiti tj. koja svrha imati takav proc i da bude onda neiskorišten.
Trenutno je in da se povećava broj jezgri u CPU, mada je čip za PS3 to već imao prije nekolikog godina (8 programibilnih jezgri, koje je napravio IBM za Sony). Prije dosta godina Rusi su napravili (doduše na papiru, ali trebali su jedino ulagače za proizvodnju) CPU koji da je napravljen za širu javnost, ovi kompovi na kojima radimo sada bi nam bili ko Spectrum Z48.
Želim reći da oni hoće napraviti CPU koji se nebi mijenjao idućih 10 godina, napravili bi ga. Ali tko bi onda svakih par godina njima ostavio par 100€ za komad HW-a.
Slazem se u potpunosti. Pogodio si srz problema. Oni jednostavno nece napraviti nesto sto traje jer kako bi onda konstantno muzli lovu.
Problem je samo u programerima, već odavno svi znamo za višejezgrene procesore, čak ovi procesori sa 4 jezgre su u biti danas neiskorišteni, ako ne govorimo o igrama i 3D-u, naći čemo rijetki broj programa koji podržavaju više jezgri. Potrebna je puno veća i agresivnija edukacija programera.
Sve ok za 48 jezgri ali od prave korisnosti to ne budemo vidjeli za najmanje nekih 5-10 godina, očito nije problem u izradi proca nego isključivo u tome što nema softvera koji mogu to iskoristiti tj. koja svrha imati takav proc i da bude onda neiskorišten.
Mislim da ne bi bio neiskoristen. Chromeov svaki tab ima svoj thread, antivirus, skype, itd, itd... Nece se desiti da jedan tab pun flasha kolje cijeli komp. Sto ne bi svaki upaljeni program imao fino jednu jezgru za sebe? Pa kad je bal nek je maskenbal.
Ako za 10 godina grafičke kartice kako ih sad poznajemo budu uopšte postojale.
Mislim da ne bi bio neiskoristen. Chromeov svaki tab ima svoj thread, antivirus, skype, itd, itd... Nece se desiti da jedan tab pun flasha kolje cijeli komp. Sto ne bi svaki upaljeni program imao fino jednu jezgru za sebe? Pa kad je bal nek je maskenbal.
Svaki upaljeni program nema (i ne bi trebao imati) svoju jezgru, jer većina programa većinu vremena provodi čekajući da korisnik negdje klikne, utipka nešto, ili barem da pomjeri miš negdje. Da svaki program ima svoju jezgru to bi bilo enormno traćenje resursa (čitaj: bacanje para). Da li si ti spreman platiti 2000$ za ovaj 48 jezgreni procesor, kada i 100$-ski 4-jezgreni tebi daje iste performanse?
Kad se sjetim samo da sam imao 32 MB RAM-a, a za grafu se i ne sjećam :)
Kao što je netko gore već rekao, povećanje broja jezgri je sad in, ali to se neće moći nastaviti u nedogled. Kad - tad će se doći do najmanjih mogućih dimenzija pojedine jezgre, što implicira da će broj povećanja jezgri značiti i fizički rast samog CPU-u. U jednom trenutku njegova veličina će postati neprihvatljiva za krajnje korisnike.
Zamisli samo, nekad u budućnosti, imaš neku mrcinu od 512 jezgri, veliki cooler za njega, grafičku i brdo radne memorije. I za sve to treba ti kućište dimenzija 2x2 (metra).
Ono što hoću da kažem je da će se morati napraviti neka nova tehnologija, jer sa ovim duplanjem ćemo kad - tad doći do nekog limita.
Kad se sjetim samo da sam imao 32 MB RAM-a, a za grafu se i ne sjećam :)
Kao što je netko gore već rekao, povećanje broja jezgri je sad in, ali to se neće moći nastaviti u nedogled. Kad - tad će se doći do najmanjih mogućih dimenzija pojedine jezgre, što implicira da će broj povećanja jezgri značiti i fizički rast samog CPU-u. U jednom trenutku njegova veličina će postati neprihvatljiva za krajnje korisnike.
Zamisli samo, nekad u budućnosti, imaš neku mrcinu od 512 jezgri, veliki cooler za njega, grafičku i brdo radne memorije. I za sve to treba ti kućište dimenzija 2x2 (metra).
Ono što hoću da kažem je da će se morati napraviti neka nova tehnologija, jer sa ovim duplanjem ćemo kad - tad doći do nekog limita.
Ako sam ja dobro razumio procese u kojima se radi sadasnja oprema za pc-e...trenutno svi teze 25 nm proizvodnom procesu...
>Neznam u kojem se procesu radio ovaj 48 jezgreni proc,al za sada ce se samo "veličina" proizvodnog procesa smanjivat,dok ne dodje do nekog ekstrema,gdje vise nece moci biti "manji" proizvodni proces,jer ce se tada morat fizicki povecavat procesori...
>tada ce nastupiti kvantna tehn.,(i koliko sam ja razumja tu tehn.>vezu se samo atomi,ioni..(ili sta ja znam sta-nisam strucan),pa nece trebat bas velik prostor..
>ovo je ono kako sam ja shvatio,googlanjem po netu...
volio bih da me isprave,ako nije nesta tocno
Meni bi baš zakon bilo da imam tak kućište 2x2x2 metra, nešta rikne, onda se moram unutra zavlačiti ko ovi u Star Treku u Jefferiesove cijevi. Kul :)
(da, da, znam, prosječnom korisniku ne bi bilo kul, ne morate sad me odma kamenovat, ali eto, meni bi... :D)
-paralelizam ima svoju usku primjenu, nakon određenog broja paralelnih procesa, više se resursa troši na njihovu sinkronizacijeu nego na koristan rad.
-razvoj ide u uprotnom smjeru (dimenzije). Kao primjer SGI graf.st. su bili 'ormari' ili PC klase pentium (jedinica) danas ima svaki mobitel, s više RAMa, fotićem itd.. -dakle, nemorate se bojati za dimenzije.
-cijena? sirovina je pijesak, 'rezanje' wafera je jednako skupo (ako zanemarimo viši teh. novo) i jednako profitabilno za sve CPUe... samo jače proizvođač više naplaćuje a ponuda na tržištu mora biti šira (inače bi postojao samo jedan CPU).
Za objašnjenje cijene, dobar primjer su AMDovi CPUi s otključanim jezgrama. Proizvodnja košta jednako i7 na 4GHz ili na 2, samo je ovaj na dva možda škartirani skuplji model...
Je li tko primjetio koje je kućište? :)
Čini mi se da je Chieftec
Plizz baci neki link da to malo proučim...
Brutalno tridovanje za Google posluzitelje!!!
Ja bi toooo...
Procesor izgleda zvijerski,ako usporedimo sa zdjelicom iza... INFO
bas me zanima velicina samog chipa.
vjerovatno je velik ko HS kod obicnih 'kockastih' procesora.
Cip je normalne velicine. to je 24 dvojezgrena a svakoj jezgri nesto fali (ne sjecam se sto) inace ih ne bi stalo toliko nego ipak manje. Tako kaze jedna momcina iz intela.
Malo detalja o ovoj arhitekturi
-------link-----
http://www.cloud-y.com/index.php/the-future-of-cloud-computing/28-intel-48-core-and-tile-gx-cloud-processor