Pozdrav svima, zanima me da li je moguće na adsense zaradu koju isplaćuje Google Ireland plaćati porez (i prirez) na drugi dohodak kao autor - radi se o ovome: http://www.porezna-uprava.hr/Gradani...dak/Autor.aspx
Po meni bi izrada YouTube videa koji na donose adsense zaradu mogla proći pod kategoriju "audiovizualna djela". Također, ovdje vidim prednost u tome što se na ukupni primitak priznaje 30% izdataka. Molim bilo koga tko ima saznanja o ovome pomogne meni, ali i ostalim ljudima koji zarađuju na sličan način.
Ne plaća se nikakav porez na adsense. Ja sve čekove od adsensa unovčavam u zagrebačkoj banci i nikad nisu od mene tražili da plaćam poreze. Jedino što mi naplate je usluga otkupa čeka i to je sve. Nikakve poreze mi ne naplaćuju. Moja mjesečna zarada se kreće između 120 i 150 eura. Možda bi banka tražila neko plaćanje poreza kad bih imao preko 200 eura mjesečne zarade , ali to ne mogu znati jer mi zarada još nikad nije dosegla 200 eura.
Rješenje ti je jednostavno - ako banka od tebe ne traži plaćanje poreza , onda ga ne moraš plaćati.
Osim toga , banka ti neće provjeravati na čemu zarađuješ. Baš njih briga ako ti , na primjer , zarađuješ na videima koji nisu tvoji. Zadatak banke je da ti unovči ček i naplati unovčavanje i preda ti novce i završena priča.
Ja na YouTubeu zarađujem novac na videima koji nisu moji. Najveća zarada mi dolazi od crtića Ninja Kornjače , a zarađujem i na drugim crtićima. Čak i da banka to otkrije , to ju ne bi zanimalo. Zadatak banke je da bankari , a ne da istražuje na čemu netko zarađuje. To ne zanima ni poreznu upravu ni policiju , tako da nema mjesta za strah.
Ne plaća se nikakav porez na adsense. Ja sve čekove od adsensa unovčavam u zagrebačkoj banci i nikad nisu od mene tražili da plaćam poreze. Jedino što mi naplate je usluga otkupa čeka i to je sve. Nikakve poreze mi ne naplaćuju. Moja mjesečna zarada se kreće između 120 i 150 eura. Možda bi banka tražila neko plaćanje poreza kad bih imao preko 200 eura mjesečne zarade , ali to ne mogu znati jer mi zarada još nikad nije dosegla 200 eura.
Rješenje ti je jednostavno - ako banka od tebe ne traži plaćanje poreza , onda ga ne moraš plaćati.
Osim toga , banka ti neće provjeravati na čemu zarađuješ. Baš njih briga ako ti , na primjer , zarađuješ na videima koji nisu tvoji. Zadatak banke je da ti unovči ček i naplati unovčavanje i preda ti novce i završena priča.
Ja na YouTubeu zarađujem novac na videima koji nisu moji. Najveća zarada mi dolazi od crtića Ninja Kornjače , a zarađujem i na drugim crtićima. Čak i da banka to otkrije , to ju ne bi zanimalo. Zadatak banke je da bankari , a ne da istražuje na čemu netko zarađuje. To ne zanima ni poreznu upravu ni policiju , tako da nema mjesta za strah.
To sto banka od tebe ne trazi placanje poreza ne znaci da ga ne trebas placati. I nije bankin posao da skuplja porez na tvoje prihode.
Porez se placa na sve iznose, ma kako god mali bili. Istina, za tako male iznose te mozda nitko nece nista pitati, ali i dalje stoji da se legalno na to mora platiti porez.
Ali zato je to zadatak porezne.
Naravno, na 120-150 eura se ne moraš brinit... Pa ni do 800€ ne moraš ako ti to neće biti stalno...
Ali ako te uzmu na pik, platit ćeš kaznu i na 10€....
@OriginalEXE Kad ti imaš toliko puno love i kad tako mnogo voliš "legalnost" , onda izvoli pa plaćaj poreze. Ja to ne mogu jer moja obitelj i ja jedva preživljavamo teško radeći u trgovini , tako da bi nas i najmanji porez bacio u propast. Ovaj mali iznos od 150 eura koji mjesečno dobivam od YouTubea je cijeloj mojoj obitelji došao kao sveti dar spasa s neba i nema teorije da dozvolim nekom debelom porezniku da mi to oduzme. Inače , porezna uprava je u ovih 20 godina otkada imamo trgovinu već 10 puta slala k nama svoje službenike da nas natjeraju na plaćanje poreza , ali nismo se dali , tako da su nas morali ostaviti na miru. Valjda imaju bar malo mozga da shvate da bi nas plaćanje i najmanjeg poreza srušilo ravno u propast. Naravno , ja ovu zaradu koju primam od YouTuba stalno moram čuvati u strogoj tajnosti , jer ako porezna uprava sazna da imam ovu zaradu , sigurno bi me nekim jačim mjerama tjerali da plaćam porez. Ali , sve dok držim jezik za zubima , potpuno sam siguran od tih poreznih lopova. Zašto oni ne naplaćuju porez bogatašima , već su se okomili na nas siromahe koji jedva preživljavamo sa 200 eura mjesečno - žele nam uzeti sve novce koje imamo tako da ne možemo kupiti ni osnovne namirnice koje su nam neophodne za život. To što radi ta nemilosrdna porezna uprava je totalno nedopustivo i protuzakonito. Oni imaju svoj moto - opljačkaj siromašnog da nahraniš bogatog. Oni taj moto svakodnevno realiziraju tako što udaraju visoke poreze najugroženijima da bi se oni što više obogatili. To su totalni lopovi.
@OriginalEXE Kad ti imaš toliko puno love i kad tako mnogo voliš "legalnost" , onda izvoli pa plaćaj poreze. Ja to ne mogu jer moja obitelj i ja jedva preživljavamo teško radeći u trgovini , tako da bi nas i najmanji porez bacio u propast. Ovaj mali iznos od 150 eura koji mjesečno dobivam od YouTubea je cijeloj mojoj obitelji došao kao sveti dar spasa s neba i nema teorije da dozvolim nekom debelom porezniku da mi to oduzme. Inače , porezna uprava je u ovih 20 godina otkada imamo trgovinu već 10 puta slala k nama svoje službenike da nas natjeraju na plaćanje poreza , ali nismo se dali , tako da su nas morali ostaviti na miru. Valjda imaju bar malo mozga da shvate da bi nas plaćanje i najmanjeg poreza srušilo ravno u propast. Naravno , ja ovu zaradu koju primam od YouTuba stalno moram čuvati u strogoj tajnosti , jer ako porezna uprava sazna da imam ovu zaradu , sigurno bi me nekim jačim mjerama tjerali da plaćam porez. Ali , sve dok držim jezik za zubima , potpuno sam siguran od tih poreznih lopova. Zašto oni ne naplaćuju porez bogatašima , već su se okomili na nas siromahe koji jedva preživljavamo sa 200 eura mjesečno - žele nam uzeti sve novce koje imamo tako da ne možemo kupiti ni osnovne namirnice koje su nam neophodne za život. To što radi ta nemilosrdna porezna uprava je totalno nedopustivo i protuzakonito. Oni imaju svoj moto - opljačkaj siromašnog da nahraniš bogatog. Oni taj moto svakodnevno realiziraju tako što udaraju visoke poreze najugroženijima da bi se oni što više obogatili. To su totalni lopovi.
To nije protuzakonito i tebe nitko ne pljačka - to je novac koji zakonski moraš dati državi i on na prvom mjestu uopće nije bio tvoj.
Istina je da je porez visok, ali takav je za sve, a ne samo za tebe i moraš ovo sagledati objektivno.
To što vi ne zaradite dovoljno, nije stvar države. Poradite na promidžbi, asortimanu i pitajte kupce što ih privlači a što odbija, sagledajte situaciju, vidite što se može a što ne može - napravite plan, novac ne dolazi s neba.
To što šaljete porezne službenike nazad, ne znači da će se vama porez oprostiti i da će samo reći "Oni su nas otjerali, onda im nećemo naplatit.", zato i postoji javna lista dužnika.
Samo ne znam odakle ti ta informacija da se "bogatašima" ne naplaćuje porez?
Što se tiče OriginalEXE-a, kako ti iz njegovog posta zaključuješ da on ima puno love? Dečko ti je doslovno samo rekao kako stvari stoje.
Ovdje na forumu smo objektivni i dajemo jedni drugima konkretne informacije, to što je tvoja obitelj nažalost u težoj financijskoj situaciji ne daje ti nikakve prednosti pred zakonom (osim ako vam je mjesečna zarada manja od 2,600kn).
@Vkm996 Ja sam za OriginalEXE rekao da ima mnogo novca iz sarkazma , tako da mu u tom stilu dokažem da ja imam vrlo mala primanja i da nisam u stanju plaćati poreze kao on. Osim toga , kod nas ima pravih bogataša koji se izvlače od plaćanja poreza zato što kod nas u Širokom Brijegu zakon uopće ne funkcionira. U Hrvatskoj je situacija puno drugačija i zakoni su stroži , dok kod nas nije tako.
Kažeš , novac nije moj? Kako uopće možeš reći takvo nešto? Ja sam se teško namučio da izgradim svoje YouTube kanale i da sredim snimke za unovčavanje. Tako da sam taj novac itekako zaslužio. I taj novac mi strašno treba za život kao što treba i mojoj obitelji.
Kažeš , ne pljačka me porezna uprava? Pa naravno da pljačka! Ne može mi udarati porez na tako malu zaradu. Ja i moja obitelj živimo jako teškim životom. U trgovini mjesečno zaradimo oko 200 eura , plus ovih 150 eura sa YouTuba. To je ukupno 350 eura. Sav taj novac brzo potrošimo za životne potrebe , a moj brat ide u gimnaziju tako da se taj novac brzo potroši na njegovo školovanje , knjige , autobus , itd. Na kraju mjeseca nam ništa ne ostane. To znači da bi nas svako plaćanje poreza sigurno otjeralo u propast. Poreznici jednostavno nemaju razumjevanja prema osobama sa slabijim imovinskim statusom. Oni ne bi smjeli progoniti siromašne ljude.
Kažeš da poradimo na promidžbi i asortimanu i da pitamo kupce što ih privlači. Mi dobro znamo što kupce privlači i znamo što vole jer imamo trgovinu skoro 21 godinu , ali konkurentske trgovine nam oduzimaju te kupce , iako su kod nas cijene daleko najniže. Prije 7-8 godina imali smo odličnu zaradu , ali otkad je stigla jaka konkurencija , zarada je drastično smanjena i slabo nam dolaze kupci tako da nam život nije baš lagan kao prije nekoliko godina. Osim toga , mi svoju trgovinu ne smijemo posebno promovirati i reklamirati jer ne plaćamo poreze , niti je trgovina prijavljena , a osim toga , trgovina nema nikakav profesionalan izgled , već se sve prodaje u jednoj povećoj garaži. Tako da nam život ne može biti lagan i nemamo nikakav luksuz u trgovini , a konkurencija je srušila naša primanja. Mi jednostavno nemamo novca da sredimo profesionalni izgled trgovini , a bolje je da nam trgovina i ostane sa tim siromašnim i nesređenim izgledom , jer tako ćemo bar malo lakše uvjeriti poreznike da smo siromašni i da nemamo novca za plaćanje poreza.
Ja ne znam zašto bih uopće plaćao poreze i davao novac državi , kad ti porezi i sav taj novac uopće ne idu u neke korisne svrhe , već se njime financira izgradnja novih kladionica i stotine drugih štetnih i nepotrebnih projekata , a također punimo džepove onih lijenčina koji sjede u našoj općini i vladi i ništa ne rade , dok pošteni i pravi radnici umiru od posla kopajući kanale na ovoj vrućini , a ne primaju ni 10% plaće koliko primaju te lijenčine koje sjede u vladi. To je nepravda.
U čemu je meni država pomogla u životu? Jedina pozitivna stvar je ta da nisam plaćao školovanje u osnovnoj i srednjoj školi i to je jedina prednost kod nas u BiH. Ali , svejedno i dalje ne mogu naći posao i katastrofa je u cijeloj državi.
Zato se mladi iseljavaju iz BiH i Hrvatske u razvijene zemlje jer ovdje kod nas nema posla i teška je kriza u svakom pogledu. Ja nažalost nemam novca da bih se preselio u neku razvijenu zemlju , jer sav novac potrošimo na životne potrebe i na školovanje mog brata , tako da nam je situacija jako teška.
Plaćanje poreza u nekoj razvijenoj zemlji kao što je Njemačka mi ne bi predstavljalo nikakve probleme jer bih imao velika primanja , a porezi u Njemačkoj ne idu u gradnju kladionica i druge nepotrebne projekte , tako da ne bih trebao odbijati plaćanje poreza.
Ja ću ovaj posao na YouTubu nastaviti raditi dok god bude moguće i svakako ću se truditi da još više podignem zaradu , ali trebat će dosta vremena za to. Ali , isplatit će se.
Što se tiče poreza kod nas u BiH , banka ih ne prijavljuje poreznoj upravi kad unovčavam ček jer nemam neku veliku zaradu , tako da mogu mirno spavati. Glavno je da ne širim vijesti okolo da imam ovu zaradu sa YouTubea , tako da porezna uprava ne sazna za to. Ne želim više imati problema s njima.
Kažeš , novac nije moj? Kako uopće možeš reći takvo nešto? Ja sam se teško namučio da izgradim svoje YouTube kanale i da sredim snimke za unovčavanje. Tako da sam taj novac itekako zaslužio. I taj novac mi strašno treba za život kao što treba i mojoj obitelji.
Oni ne bi smjeli progoniti siromašne ljude.
Ja ne znam zašto bih uopće plaćao poreze i davao novac državi , kad ti porezi i sav taj novac uopće ne idu u neke korisne svrhe , već se njime financira izgradnja novih kladionica i stotine drugih štetnih i nepotrebnih projekata , a također punimo džepove onih lijenčina koji sjede u našoj općini i vladi i ništa ne rade , dok pošteni i pravi radnici umiru od posla kopajući kanale na ovoj vrućini , a ne primaju ni 10% plaće koliko primaju te lijenčine koje sjede u vladi. To je nepravda.
U čemu je meni država pomogla u životu? Jedina pozitivna stvar je ta da nisam plaćao školovanje u osnovnoj i srednjoj školi i to je jedina prednost kod nas u BiH. Ali , svejedno i dalje ne mogu naći posao i katastrofa je u cijeloj državi.
Ja ću ovaj posao na YouTubu nastaviti raditi dok god bude moguće i svakako ću se truditi da još više podignem zaradu , ali trebat će dosta vremena za to. Ali , isplatit će se.
Evo ja imam 18 godina i bio sam doslovno prisiljen otvoriti firmu zbog svoje zarade na internetu. Ni ja nisam bio u nekom jakom imovinskom stanju(čak niti prosječnom), ali to poreznu ne zanima. Ispočetka sam zarađivo par tisuća mjesečno i to ti se progleda kroz prste, no kada počnu dolaziti veće svote onda se možeš samo plakat kasnije ako ne poduzmeš određene korake. Meni ova država nije ni najmanje pomogla doći do ovoga. Investirao sam i riskirao vlastiti novac, a ni lipe pomoći države. Ni ja ne želim platit porez ovoj državi jer sve što zaradim je iz inozemstva i nema apsolutno nikakve veze sa ovom državom, ali činjenica da ovdje živim kaže da moram plaćati porez na svaki prihod. Ako je prihod malen, progledat će ti se kroz prste, ali ako ćeš ikad zarađivat 100€ dnevno a ne mjesečno onda se moraš jako zabrinuti da ti porezna ne pokuca na vrata.
Dragi moj živimo u kapitalizmu... Ja sam se teško pomirio sa time da moram dio zarade davati ovoj nikakvoj državi, ali tako je to... Ako si sjedio za kompom i zaradio prosječnu hrv. plaću i nebi htio platit porez, šta će reći onaj koji kopa kanale od jutra do noći za takvu istu plaću i mora platit porez? Što ranije to shvatiš to će ti biti lakše.
Ako zaradiš 1000 kn mjesečno ništa se nemoj brinuti, ali ako zaradiš nekoliko tisuća onda malo prouči zakone ili traži savjet nekog knjigovođe.
Pametno, samo ako ti za par godina roknu kaznu s kamatama pa ovrha i osto si bez svega radi tih 100 eura mjesecno... nije se sa državom baš za igrat.
Ti si se našao u poziciji gdje te inspekcija i porezna uprava lako mogu pronaći i kazniti , dok je ova naša inspekcija i porezna u Širokom Brijegu toltalno lijena i nikoga ne provjerava. Već nekoliko puta je inspekcija dolazila kod nas , kao i poreznici , ali to uopće nisu ozbiljni ljudi već par mladih cura koje rade u našoj općini. S njima se lako obračunamo svaki put. Dovoljno im je ispričati par lažnih priča i one više nemaju razloga da se zadržavaju kod nas.
Nažalost , ako si ti iz Hrvatske , tamo su zakoni mnogo opasniji za svakoga. U našem gradu možeš raditi skoro sve i nećeš biti kažnjen. Naš je grad doslovno pravi porezni raj. Naša policija je jako tolerantna prema ljudima i ne kažnjava ih zbog neplaćanja poreza jer zna da su svi ljudi u jako teškom imovinskom stanju. Vjerovao ili ne , neki policajci koji dolaze u kupovinu kod mene čak i podržavaju to što ne plaćam porez , a također ga ni oni ne plaćaju. Priznali su mi to. Glavna državna inspekcija i porezna uprava iz Sarajeva svaka 2-3 mjeseca obiđe naš grad kao i sve ostale gradove u BiH. Oni su najopasniji , ali rijetko kazne nekoga jer se skoro svi čuvaju i zatvore trgovine na vrijeme prije nego što oni dođu. Ja vjerujem da oni mene neće loviti zbog 150 eura mjesečno , a vjerujem da me ne bi lovili čak i da imam 1000 eura mjesečno jer kod nas je jako loše i nesređeno stanje u državi do te mjere da se možeš neprimjetno provući svaki put. Kad smo prije 7-8 godina dobro zarađivali , imali smo oko 2000-3000 eura mjesečno i nitko nam ništa nije mogao. Kod nas porezna uprava i inspekcija ne funkcioniraju kako treba jer nam vrlo rijetko dolaze i svaki put ih lako odbijemo sa objašnjenjem da nemamo trgovinu ni novac za plaćanje poreza.
Još nešto - naša kuća i trgovina uopće nisu legalizirane kad su sagrađene i prema zakonu bi ih trebalo srušiti , ali to se nikad nije dogodilo niti će se ikad dogoditi. U našem gradu jednostavno vlada bezakonje , vjerovao ili ne. Ali to bezakonje nam mnogo pomaže i uvelike nam olakšava život. Ne moramo plaćati porez za trgovinu i za internet zaradu kao što ne moramo plaćati legalizaciju kuće i zemljišta. Osim toga , većina ljudi iz općine , policije i porezne uprave su nam prijatelji i poznanici , kao i većini drugih ljudi u našem gradu , tako da se ne moramo brinuti za te poreze i sve ostalo. Dakle , nalazimo se u totalno sigurnoj zoni. Takva je situacija kod nas i ne vjerujem da će se promjeniti u nekoj daljoj budućnosti , jer naši ljudi su jako tolerantni.
Ti si se našao u poziciji gdje te inspekcija i porezna uprava lako mogu pronaći i kazniti , dok je ova naša inspekcija i porezna u Širokom Brijegu toltalno lijena i nikoga ne provjerava. Već nekoliko puta je inspekcija dolazila kod nas , kao i poreznici , ali to uopće nisu ozbiljni ljudi već par mladih cura koje rade u našoj općini. S njima se lako obračunamo svaki put. Dovoljno im je ispričati par lažnih priča i one više nemaju razloga da se zadržavaju kod nas.
Nažalost , ako si ti iz Hrvatske , tamo su zakoni mnogo opasniji za svakoga. U našem gradu možeš raditi skoro sve i nećeš biti kažnjen. Naš je grad doslovno pravi porezni raj. Naša policija je jako tolerantna prema ljudima i ne kažnjava ih zbog neplaćanja poreza jer zna da su svi ljudi u jako teškom imovinskom stanju. Vjerovao ili ne , neki policajci koji dolaze u kupovinu kod mene čak i podržavaju to što ne plaćam porez , a također ga ni oni ne plaćaju. Priznali su mi to. Glavna državna inspekcija i porezna uprava iz Sarajeva svaka 2-3 mjeseca obiđe naš grad kao i sve ostale gradove u BiH. Oni su najopasniji , ali rijetko kazne nekoga jer se skoro svi čuvaju i zatvore trgovine na vrijeme prije nego što oni dođu. Ja vjerujem da oni mene neće loviti zbog 150 eura mjesečno , a vjerujem da me ne bi lovili čak i da imam 1000 eura mjesečno jer kod nas je jako loše i nesređeno stanje u državi do te mjere da se možeš neprimjetno provući svaki put. Kad smo prije 7-8 godina dobro zarađivali , imali smo oko 2000-3000 eura mjesečno i nitko nam ništa nije mogao. Kod nas porezna uprava i inspekcija ne funkcioniraju kako treba jer nam vrlo rijetko dolaze i svaki put ih lako odbijemo sa objašnjenjem da nemamo trgovinu ni novac za plaćanje poreza.
Još nešto - naša kuća i trgovina uopće nisu legalizirane kad su sagrađene i prema zakonu bi ih trebalo srušiti , ali to se nikad nije dogodilo niti će se ikad dogoditi. U našem gradu jednostavno vlada bezakonje , vjerovao ili ne. Ali to bezakonje nam mnogo pomaže i uvelike nam olakšava život. Ne moramo plaćati porez za trgovinu i za internet zaradu kao što ne moramo plaćati legalizaciju kuće i zemljišta. Osim toga , većina ljudi iz općine , policije i porezne uprave su nam prijatelji i poznanici , kao i većini drugih ljudi u našem gradu , tako da se ne moramo brinuti za te poreze i sve ostalo. Dakle , nalazimo se u totalno sigurnoj zoni. Takva je situacija kod nas i ne vjerujem da će se promjeniti u nekoj daljoj budućnosti , jer naši ljudi su jako tolerantni.
Mogu li dobiti točnu lokaciju tvog obrta?
@Onjegin Živim u gradu Široki Brijeg. To je grad u zapadnoj Hercegovini. Tu i zarađujem na youtube-u. Sva zarada mi dolazi od crtića , a napravit ću i glazbene video-spotove sa domaćom i stranom glazbom sa slikama i videima iz rijetkih crtića. Tako ću još više povećati zaradu. Također ću praviti i tutorijale o kopiranju VHS kazeta na računalo i zaradi na internetu.
Meni nije u cilju da se preko youtuba obogatim i slične gluposti , kao što mnogi ovdje misle. Daleko od toga. Meni i mojoj obitelji treba novac za život. Luksuz i bogatstvo nas ne zanima. Samo si želimo malo olakšati život u ovim kriznim vremenima , to je sve.
Ja sam otvorio j.d.o.o. Plaća se porez na dobit (20%) + prirez kada želiš novce izvući van.
A ima li službenih mišljenja da smiješ tako sâm odlučivati kada ćeš izvući novac (i uvući u HR)?
Nekima je, ako se sjećam, odgovorilo da se ne smije uopće primiti novac na strani račun. Što mi zvuči prirodnije, jer ako sâm biraš kad ćeš ga uvesti u zemlju i dal ćeš ga prije toga potrošiti... To su onda teške odluke...
Imam informacije iz porezne da porezna ne vidi WU transakcije niti payoneer karticu. Takodjer imam informacije od payoneer zaposlenika koji tvrdi da nema sanse da oni ikome daju vase privatne informacije, iznos transakcija ili bilo sto drugo. Prema tome, mozete mirno spavati. Doduse, ja se slazem da treba platiti porez, ali kada bi taj porez sveukupno bio 25 % a ne 45 %, vjerujem da bi ga placalo puno vise ljudi nego sad.
Payoneer se vise ne moze dodati na pay pal,tako da ta mogucnost otpada..
Ima li neko drugi nacin?
Danas sve više i više stranica dobiva mogućnost direktne isplate na Payoneer , tako da u tom slučaju nema potrebe povezivati PayPal i Payoneer karticu. Na stranici sa koje želite isplatiti zaradu samo odaberete Payoneer kao način isplate i ukucate e-mail adresu od vaše Payoneer kartice i to je to.
Nedavno sam saznao da se više ne može isplaćivati novac sa PayPal-a na Payoneer MasterCard karticu i da PayPal podržava isplate samo na Visa karticu , što će mnogima koji se koriste ovim načinom isplate samo stvoriti dodatni problem.
Ne znam kako ostali imaju problema, ja imam HBP Visa prepaid karticu i isplacujem mjesecno oko 2000€+- i nikada nisam imao problema sa porezom. Sve sto isplacujem, isplacujem sa paypal-a.
Rekao sam da se sa PayPala ne može prebacivati novac na MasterCard karticu , dok se može na Visa karticu.
I naravno , ako ne plaćaš porez , a imaš tako velika primanja od preko 2000 eura , onda bi mogao upasti u probleme sa poreznom upravom. Inače , ja ne plaćam porez zato što mi je mjesečna zarada na YouTubu 150-200 eura i na takve sitne iznose porezna uprava sigurno neće reagirati.
Ali da imam tako veliku zaradu kao što je tvoja , a istovremeno ne plaćam porez , onda bih se jako zabrinuo.
Ne znam kako ostali imaju problema, ja imam HBP Visa prepaid karticu i isplacujem mjesecno oko 2000€+- i nikada nisam imao problema sa porezom. Sve sto isplacujem, isplacujem sa paypal-a.
Sve do jednom prijatelju moj. Sa porezima se nije za zayebavat. Trenutno zaradjujem manje od 200€ preko interneta, a i to ne ide preko mog vlastigog Paypala jer nisam još uvijek punoljetan, ali čim napunim 18, planiram krenuti unovčavat YouTube kanal, i lupit AdSense na stranicu, i vidjet što se tiče poreza koja je najpovoljnija opcija jer bi s obzirom na njihove veličine to mogle biti jako lijepe svote novca. Čitao sam na jednom forumu o dečku koji je skoro 2-3 godine zaradjivao bez plaćanja poreza i bez ikakvih problema, i onda platio takvu kaznu da su mu roditelji skoro morali prodat kuću da to podmire.
Što se tiče poreza, internet zarade i sličnih stvari, ja sam puno toga saznao na ovom forumu, pun je odgovora na pitanja o internet zaradi.
Sve do jednom prijatelju moj. Sa porezima se nije za zayebavat. Trenutno zaradjujem manje od 200€ preko interneta, a i to ne ide preko mog vlastigog Paypala jer nisam još uvijek punoljetan, ali čim napunim 18, planiram krenuti unovčavat YouTube kanal, i lupit AdSense na stranicu, i vidjet što se tiče poreza koja je najpovoljnija opcija jer bi s obzirom na njihove veličine to mogle biti jako lijepe svote novca. Čitao sam na jednom forumu o dečku koji je skoro 2-3 godine zaradjivao bez plaćanja poreza i bez ikakvih problema, i onda platio takvu kaznu da su mu roditelji skoro morali prodat kuću da to podmire.
Što se tiče poreza, internet zarade i sličnih stvari, ja sam puno toga saznao na ovom forumu, pun je odgovora na pitanja o internet zaradi.
Ispravi me ako sam u krivu, ali kada ja nesto prodam primjerice na g2a ja sam samo neki posredni seller. Tko god kupi od mene igru mora(ne) odabrati drzavu iz koje dolazi na plati PDV.
Ispravi me ako sam u krivu, ali kada ja nesto prodam primjerice na g2a ja sam samo neki posredni seller. Tko god kupi od mene igru mora(ne) odabrati drzavu iz koje dolazi na pladu PDV.
Sad ću možda bubnut glupost, ali tako su i maloprodajne trgovine samo posredni selleri
Ispravi me ako sam u krivu, ali kada ja nesto prodam primjerice na g2a ja sam samo neki posredni seller. Tko god kupi od mene igru mora(ne) odabrati drzavu iz koje dolazi na pladu PDV.
Sad ću možda bubnut glupost, ali tako su i maloprodajne trgovine samo posredni selleri
Da, ali g2a je registrirana kompanija u Poljskoj. Ja sam nabavljam neke keyeve i prodajem tamo...
Ljudi molim Vas pomoć. Pročitala sam svaki post, ali htjela bih potvrdu onog što sam shvatila/pročitala između redaka.
Prodavala bi neke stvari preko paypala (naravno preko jedne stranice koja podržava paypal). Otvorila sam paypal i nisam ga povezala s kreditnom karticom niti s bankovnim računom niti sam dala svoje podatke (tj. nisam dala svoje točne podatke). Ideja je da mi lova sjedne na paypal, a ja dalje tu lovu koristim za kupovinu preko ebaya, kupnju avionskih karata.. i sl. Dakle da taj novac nikad ne povučem na neki račun u HR ni izvan nje.
Paypal mi je prilikom prve uplate (koju sam morala prihvatiti) javio da imam limit od cca 2500 $ koje mogu poslati ili povući prije nego povežem paypal account s bankovnim računom (nisam bas shvatila gdje bi ja to mogla povući novce ako nemam povezan pay pal s bankovnim računom, ali dobro..).
Dakle mene zanima može li porezna ikako shvatiti sto radim (i kako bi to shvatila osim možda preko ip adrese, što se čini apsurd) i postoje li sankcije s obzirom da bi ostavila novac na paypalu i dalje ga trošila, a kad dodjem do limita samo otvorim novi paypal account.
Ovaj način bi mi odgovarao za početak dok vidim da li bi imala dovoljno potražnje za svoje proizvode, a ako bi, onda bi to sve prebacila na neki legalni način =/
Ljudi molim Vas pomoć. Pročitala sam svaki post, ali htjela bih potvrdu onog što sam shvatila/pročitala između redaka.
Prodavala bi neke stvari preko paypala (naravno preko jedne stranice koja podržava paypal). Otvorila sam paypal i nisam ga povezala s kreditnom karticom niti s bankovnim računom niti sam dala svoje podatke (tj. nisam dala svoje točne podatke). Ideja je da mi lova sjedne na paypal, a ja dalje tu lovu koristim za kupovinu preko ebaya, kupnju avionskih karata.. i sl. Dakle da taj novac nikad ne povučem na neki račun u HR ni izvan nje.
Paypal mi je prilikom prve uplate (koju sam morala prihvatiti) javio da imam limit od cca 2500 $ koje mogu poslati ili povući prije nego povežem paypal account s bankovnim računom(nisam bas shvatila gdje bi ja to mogla povući novce ako nemam povezan pay pal s bankovnim računom, ali dobro..).
Dakle mene zanima može li porezna ikako shvatiti sto radim (i kako bi to shvatila osim možda preko ip adrese, što se čini apsurd) i postoje li sankcije s obzirom da bi ostavila novac na paypalu i dalje ga trošila, a kad dodjem do limita samo otvorim novi paypal account.
Ovaj način bi mi odgovarao za početak dok vidim da li bi imala dovoljno potražnje za svoje proizvode, a ako bi, onda bi to sve prebacila na neki legalni način =/
Ovo nije istina.Ako imas pay pal racun koji nije verificiran onda ne mozes primiti toliku uplatu,tj milsim da mozes do nekih 500 dolara primiti..
Imao sam neki dan slican slucaj gdje sam primio oko 300 eura na pay pal racun koji nije verificiran i nakon toga nisam mogao vise primati novac.Pa sam ih zvao i pitao ,naravno trazili su kopiju osobne i da verificiram account ,tj bankovni racun ili karticu..
Ovo mi piše na Paypalu pod opcijom: Account Limits
Sending Limit
Your Sending Limit is the maximum amount of money you can send through PayPal before you link and confirm your debit or credit card. We ask users to complete this process to increase security for everyone.
Your Sending Limit is: $2,827.47 USD
$2,827.47 USD Remaining
Withdrawal Limit
Your Monthly Withdrawal Limit is the maximum amount of money you can withdraw each month from your PayPal account. Your Total Withdrawal Limit is the maximum amount you can withdraw from your PayPal account if you have not been verified. Once your Total Withdrawal Limit reaches a zero amount, your Monthly Withdrawal Limit will be zero as well.
Your Monthly Withdrawal Limit is: $2,500.00 USD per month
$2,500.00 USD Remaining
Your Total Withdrawal Limit: $2,500.00 USD
$2,500.00 USD Remaining Total
Ovo mi piše na Paypalu pod opcijom: Account Limits
Sending Limit
Your Sending Limit is the maximum amount of money you can send through PayPal before you link and confirm your debit or credit card. We ask users to complete this process to increase security for everyone.
Your Sending Limit is: $2,827.47 USD
$2,827.47 USD Remaining
Withdrawal Limit
Your Monthly Withdrawal Limit is the maximum amount of money you can withdraw each month from your PayPal account. Your Total Withdrawal Limit is the maximum amount you can withdraw from your PayPal account if you have not been verified. Once your Total Withdrawal Limit reaches a zero amount, your Monthly Withdrawal Limit will be zero as well.
Your Monthly Withdrawal Limit is: $2,500.00 USD per month
$2,500.00 USD Remaining
Your Total Withdrawal Limit: $2,500.00 USD
$2,500.00 USD Remaining Total
Pa ako si tako pametna sta pitas onda?
Imam 6 pay pal accountova i znam sta pricam,pisalo je to i meni.Primio lijepo oko 280 eura,poslao oko 250, i kad sam trebao dobiti uplatu nisam mogao vise,pokusao poslati isto nisam mogao.Nazovem ih ,kazu lijepo verificiraj account ( potvrdi karticu tj pay pal code) i limit ce biti maknut iako je isto to pisalo 2500 dolara itd..
Pricam iz iskustva a ne napamet..
S obzirom da NISI prvo napisao da si ISTO imao limit od 2500$, kako bi ja to mogla znati??
S obzirom da NISI prvo napisao da si ISTO imao limit od 2500$, kako bi ja to mogla znati??
Nema se tu sta pisati,to pise na svakom novom otvorenom racunu..
naime mislim malo freelanceati pa me zanima koliku stopu,kako i gdje trebam plaćati poreza.
Što više čitam po internetu sve mi je manje jasno.
Mislim zarađivati 150-200 eura.
A što rodbina šalje neke novce, iz Njemačke npr. I na to treba platiti porez??