Imam ideju za igricu, što dalje?

poruka: 20
|
čitano: 13.223
|
moderatori: DrNasty, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

imam razrađenu ideju (80% i priču) za igricu originalnog, atraktivnog i aktualnog sadržaja kakve nema na tržištu. zna li netko kako stupiti u kontakt sa mogućim izdavačima i razvojnim timom a da zaštitim ideju, jer svi zatraže da im pošaljem priču pa će vidjeti...

yeah right... 

hoću li morati izdati knjigu da zaštitim prava na priču?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ono što ti zapravo imaš je eventualni scenarij koji bi netko možda otkupio i to je to, dok ideja se ne može zaštititi.

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Imam ideju za igricu, što dalje?

nazovimo ideju scenarijem.

imam 80% završenog scenarija, mogu ga i dogurati do 100%. kako da ga zaštitim kao autorsko djelo, da ga mogu ponuditi na otkup?

13 godina
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

"Autorsko pravo štiti izražaj ideje, što znači autorsko djelo, a ideje, koncepti, metode nisu predmet zaštite autorskog prava, one su slobodne."

http://www.chess.com/livechess/profile/Tracer1808
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina

hvala na linku, već sam neke slične proučavao, nadasve su zbunjujući.

evo izvadak koji me muči, između ostalih:

Sinopsis tj. osnovni sadržaj ili «pred scenarij» za još nesnimljeno audiovizualno djelo je pisano autorsko djelo, ako je izvoran, tj. ako je subjektivno originalan - što znači da ne oponaša drugo poznato djelo. Autor sinopsisa postaje nositeljem autorskog prava samim činom ostvarenja sinopsisa i bez objavljivanja.

Najčešće su sinopsis i scenarij djela istog autora.

kako ću ja dokazati da je sinopsis baš moj ako ga nije potrebno objaviti?

p.s. ovo je postano sa nadom da je netko imao iskustva u upitanom, tko ne može pomoći neka se ode igrati, ovdje samo gubi vrijeme...

16 godina
neaktivan

all_or_nothing, moj prijedlog ti je da s tim izdavačem s kojim si stupio u kontakt (pretpostavljam da jesi jer si naveo da svi traže ideju pa će odlučiti) vidiš što se da napraviti po tom pitanju. Pitaj ih kako možeš biti siguran da ćeš ti imati koristi (zarade) od konačnog proizvoda.

Hvala ti Bože što sam RIJEČANIN!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2011 13:56 (Danny_HR).
Moj PC  
4 1 hvala 1
13 godina
all_or_nothing kaže...
hvala na linku, već sam neke slične proučavao, nadasve su zbunjujući.

evo izvadak koji me muči, između ostalih:

Sinopsis tj. osnovni sadržaj ili «pred scenarij» za još nesnimljeno audiovizualno djelo je pisano autorsko djelo, ako je izvoran, tj. ako je subjektivno originalan - što znači da ne oponaša drugo poznato djelo. Autor sinopsisa postaje nositeljem autorskog prava samim činom ostvarenja sinopsisa i bez objavljivanja.
Najčešće su sinopsis i scenarij djela istog autora.

kako ću ja dokazati da je sinopsis baš moj ako ga nije potrebno objaviti?

p.s. ovo je postano sa nadom da je netko imao iskustva u upitanom, tko ne može pomoći neka se ode igrati, ovdje samo gubi vrijeme...
On mora zaživjeti u pismenom obliku kako piše. Pa pretpostavljam da prolazi kroz nekakvu proceduru potvrđivanja (tipa javni bilježnik ili štogod slično). Najbolje bi bilo da nazoveš Zavod.
A i obrati pozornost na ovo.
Autorsko pravo štiti izražaj ideje, što znači autorsko djelo, a ideje, koncepti, metode nisu predmet zaštite autorskog prava, one su slobodne.
15 godina
guglanje me i dovelo do toga da ništa ne znam...

čovječe... 

terminologija je toliko opsežna i komplicirana te podložna promjenama kroz podzakonske akte, kojih nema na netu, da bez pravnog stručnjaka nisi siguran ni da je 2+2=4.

iskreno, nema se para za pravnika.

osim toga, gotovo svi izdavači su strane tvrtke sa sjedištima po bijelom svijetu i njih možda kače neki drugi ili drugačiji zakoni...

ispadne mi da više vremena tražim kako da se zaštitim nego što trošim na scenarij...

zato sam ovdje pitao. možda netko ima iskustva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
all_or_nothing kaže...
guglanje me i dovelo do toga da ništa ne znam...

čovječe... 

terminologija je toliko opsežna i komplicirana te podložna promjenama kroz podzakonske akte, kojih nema na netu, da bez pravnog stručnjaka nisi siguran ni da je 2+2=4.

iskreno, nema se para za pravnika.

osim toga, gotovo svi izdavači su strane tvrtke sa sjedištima po bijelom svijetu i njih možda kače neki drugi ili drugačiji zakoni...

ispadne mi da više vremena tražim kako da se zaštitim nego što trošim na scenarij...

zato sam ovdje pitao. možda netko ima iskustva.

Jesi li barem probao kliknuti na link koji sam ti dao? U prvom, ali prvom ponuđenom linku (na legalis forum) ti sve piše - ideš sa scenarijem kod javnog bilježnika ili u HR autorsku agenciju (ili već nešto). Nema smisla da ti tu pišem, kada tamo ionako sve piše, a ja to nikad nisam radio. Mislim da je moja žena scenarij zaštitila bila u HAA, ali sad nisam siguran.

Gledam te!
17 godina
neaktivan
all_or_nothing kaže...

imam razrađenu ideju (80% i priču) za igricu originalnog, atraktivnog i aktualnog sadržaja kakve nema na tržištu. zna li netko kako stupiti u kontakt sa mogućim izdavačima i razvojnim timom a da zaštitim ideju, jer svi zatraže da im pošaljem priču pa će vidjeti...

yeah right... 

hoću li morati izdati knjigu da zaštitim prava na priču?

nema nikakve garancije da te netko neće "pokrasti" jednostavno moraš vjerovati

ako objaviš knjigu to opet nije garancija, jer što ako knjigu objaviš u RH, a ukrade ti ideju neko iz bosne, CG ili srbije?

doduše knjiga može poslužiti kao dokaz na sudu, ali i sam znaš kako ide sudovanje (tko ima više love i boljeg advokata pobjeđuje)

tako da ti na kraju samo ostaju dvije stvari

1. nađi nekog kome vjeruješ da te neće prevariti
  2. nauči programirati i sam sve napravi

inače od pisanja scenarija se sigurno nečeš obogatiti, više love ide dizajneru i programerima za prljavi posao

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2011 13:55 (Darky).
17 godina

OK, ovo je definitivno otišlo u nekom lošem smjeru, pa ću morati biti direktniji. Dakle, c/p s ovog linka:

"Najjednostavnije, otidjite do najblizeg javnog biljeznika s dvije kopije tog scenarija (ili bilo kojeg drugog aut. djela) i trazite da Vam napravi "posvjedocenje cinjenice" da ste dana __ srpnja 2007. godine pokazali mu scenarij koji se nalazi u prilogu te isprave. (biljeznik uveze jedan primjerak Vama, a drugi zadrzi u svojoj arhivi, moze se to izvesti cak i s CD-om ili sl. nosacem informacija). Ako tko poslije tog datuma pokusa ili pocini plagijat, imate dokaz koji Vam osigurava prvenstvo."

Ili još jedan:

"Evo mojih saznanja, radila sam nekoliko scenarija: ja sam scenarij pohranila u Autorskoj agenciji u Zagrebu, Preradovićeva, hm, ne znam koji broj, ali neđeš na netu. Bilo bi idealno pohraniti tri epizode, ako se radi o seriji, ili barem pilot epizodu i uz to po mogućnosti sinopsis cijele serije i razradu/karakterizaciju likova. Uglavnom, što detaljnije opišeš svoj scenarij, to je on zaštićeniji. Kod njih to košta 50 kuna za godinu dana.
A kad nudiš scenarij producentu, onda je dobro da u zaglavlja staviš naznaku copyright Ime i Prezime, godina nastanka. To će im naznačiti da je djelo zaštićeno."

Ili ovo:

"Zahvaljujem na odgovorima. Izveo bih vas na piće da nismo ovdje ovako... virtualni

Ovo dalje pišem prvenstveno zbog ljudi koji će se naći u situaciji kao ja, da su nešto napisali, a ne znaju kako to zaštititi prije nego izađu na tržište. Vjerojatno bi ih mogao privući i naslov teme, pa nek znaju odgovor.
Razgovarao sam sa ljudima iz DZIV, oni su me uputili u Hrvatsku autorsku agenciju. Oni vrše deponiranje ili registraciju, kako god to već zovu, jednog primjerka (vlastoručno potpisanog) za istu cijenu koliko traži i javni bilježnik da napiše zapisnik da sam pristupio navedenog datuma sa svojim djelom.
Nemam nekakvih fobija, ali ne želim da mi netko ukrade moj rad, makar su mi i u DZIV i u HAA rekli da nemam razloga za brigu. Vjerojatno imam taj osjećaj straha pred nepoznatim, jer ipak takvo nešto radim prvi put.
Dakle, dovoljno je otići u HAA ili javnom bilježniku: to bi (tako su me uvjerili) trebao u slučaju spora biti valjani dokaz od kada postoji vaše djelo.

P.S. Ovo dodajem naknadno - HAA je u Preradovićevoj 25 u Zagrebu
Ja sam napisao scenarij za film, za to je naknada 244 kune, javni bilježnik traži 250, to je tu negdje."

Smiješno, sad vidim čak i da je jedini koristan post u temi (moj, naravno) - obrisan  :D

Gledam te!

1 0 hvala 1
15 godina

priča je razvijena sa elementima interakcije igrača, razvijajući se u nekoliko pravaca, tako da napisana knjiga ne bi mogla vjerno prenijeti ono što sam zamislio.

nisam se mislio obogatiti. {#}

osnovna ideja mi je bila mogućnost zajedničkog rada sa programerima. mislim da bi mi to bilo pametnije ponuditi nego pokušati pogoditi tko me neće preveslati. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
all_or_nothing kaže...

priča je razvijena sa elementima interakcije igrača, razvijajući se u nekoliko pravaca, tako da napisana knjiga ne bi mogla vjerno prenijeti ono što sam zamislio.

osnovna ideja mi je bila mogućnost zajedničkog rada sa programerima. mislim da bi mi to bilo pametnije ponuditi nego pokušati pogoditi tko me neće preveslati. 

Treba ti cijeli tim openGL-ovaca..

Cemetary gates
15 godina
neaktivan

Skini unity3d i napravi igricu, a onda kupi od mene verziju za iOS i distribuiraj na appstoreu i zaradi milje , napravi novi doodlejump : http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura/prodaja-unity-3d-licenca/129781.aspx{#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
thedream kaže...
all_or_nothing kaže...

Treba ti cijeli tim openGL-ovaca..

Ili samo jedan : Deus Ex Machina, ali sumnjam da je slobodan .

17 godina
all_or_nothing kaže...

Pa zapravo i tako nešto već postoji. Da sam zločest, napisao bi da sam to izguglao, ali kako nisam zločest, neću to napisati :)

U igrama tek toga ima ohoho, ali svejedno, ne daj se zayebavat, samo budi uporan i sretno s cijelom stvari. I javi ovdje kad se nešto konkretno dogodi.

woodgamesfx kaže...

Skini unity3d i napravi igricu, a onda kupi od mene verziju za iOS i distribuiraj na appstoreu i zaradi milje , napravi novi doodlejump : http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura/prodaja-unity-3d-licenca/129781.aspx{#}

Eto, odlična ideja!

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2011 14:36 (Veliki Brat).
15 godina

evo zašto sam želio zaštititi priču:

moja. 2004.:

http://www.iskrica.com/weblogs/post.php?web=367&log=13195

njihova. 2008.:

http://www.history.com/shows/life-after-people/articles/about-life-after-people

wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Life_After_People

i meni ništa od toga a prije sam se sjetio. istina, nisam razradio. {#} 

pozorno vas čitam.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Iskreno sumnjam da su te izravno "pokrali". Plus, vjerujem da je takvih ideja bilo puno puno prije tvoje^^

...world is full of kings and queens who blind your eyes and steal your dreams...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
TracerCPP kaže...

"Autorsko pravo štiti izražaj ideje, što znači autorsko djelo, a ideje, koncepti, metode nisu predmet zaštite autorskog prava, one su slobodne."

evo što ne razumijem. ima li moj log ikakve elemente autorskog djela?

jesu li oni samo upotrijebili isti koncept ili ideju?

teško je shvatiti značenje, zapravo pravno tumačenje pojmova... 

Septah kaže...

Iskreno sumnjam da su te izravno "pokrali". Plus, vjerujem da je takvih ideja bilo puno puno prije tvoje^^

nisam niti rekao da su me izravno pokrali.

istina je, vjerojatno je takvih ideja bilo i prije. vjerojatno je sve već izmišljeno i više ne možeš stvoriti ništa čega se netko nije sjetio...

priča o malim čarobnjacima bilo je, vjerujem, bezbroj.

ali samo je jedan harry potter, i teta rowling kupi pinku. {#}

p.s. ne mislim biti genij kao ona. jedino što znam je da imam dobru ideju.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice