zanima me sta je crossfire a sta sli(neznam punu rijec)
koje graficke su za cf a koje za sli
isto tako koje maticne su za jedno a koje za drugo
zanima me sta je crossfire a sta sli(neznam punu rijec)
koje graficke su za cf a koje za sli
isto tako koje maticne su za jedno a koje za drugo
crossfire je naziv za korištenje 2 ili više kartica ATI-AMD-a, a SLI za nVidiu.
U opisu matične bi trebalo pisati podržava li crossfire odnosno SLI.
Crossfire ti je tehnologija spajanja dvije ATi graficke kartice u polje gdje one iskoristavaju snagu obje graficke kartice da bi dobio veci framerate nego sa jednom karticom. Sli je slicna tehnologija koja se koristi za nVidia graficke kartice. CrossfireX dopusta spajanje vise od dvije graficke kartice (do 4). Vecina modernih maticnih ploca ima nativnu podrsku za Crossfire (naravno pod uvijetom da imaju 2 pci-x slota), dok za sli je potrebna maticna sa certifikatom za sli. Crossfire mostici dolaze uz vecinu ati kartica, a mogu se i kupiti odvojeno, dok sli mostici dolaze iskljucivo uz maticnu plocu. Idealno skaliranje kao takvo gotovo ne postoji (da dvije kartice u crossfire/sli polju daju 2x veci framerate nego pojedniacna kartica), skaliranje ovisi od naslova do naslova, s time da u pravilu sli postize bolje skaliranje nego crossfire.
nekontam jel te grafe imaju neki kabel za spajanje obje ili preko maticne budu spojene
i sta je mostic
Crossfire X ti je spajanje dvije (ili više grafičkih kartica) na jednu matičnu ploču. To je tehnologija od ATi-a (budućeg AMD) i ne možeš na Crossfire matičnu ploču staviti SLI. Scalable Link Interface iliti SLI ti je tehnologija od nVidie, isto kao i ATi, samo što je po nekima to više uravnoteženo nego kod ATia. (Mislim na performanse). Daje veće performanse kod SLI-a sigurno više nego kod ATievog Crossfirea. Sa Crossfireom se možeš i zeznuti, moraš dvije grafičke kartice sa istim GPU procesorom. U protivnom neće dobro ispasti.
Prednost CrossFirea nad SLI jest mogućnost uparivanja dvije različite kartice.
U CF možeš ubaciti i dvije različite grafe iste generacije npr 5850 i 5870 dok kod SLI-a moraju biti potpuno iste grafe.